ANDROCUR 50mg comprimate BAYER - prospect medicament

G03HA01 ciproteronă

Medicamentul ANDROCUR 50mg conține substanța ciproteronă , cod ATC G03HA01 - Aparatul genito-urinar și hormoni sexuali | Antiandrogeni | Antiandrogeni, simpli .

Date generale despre ANDROCUR 50mg BAYER

Substanța: ciproteronă

Data ultimei liste de medicamente: 01-04-2024

Codul comercial: W64041001

Concentrație: 50mg

Forma farmaceutică: comprimate

Cantitate: 50

Prezentare produs: cutie x5 blist al/pvc x10 compr

Tip produs: original

Preț: 103.29 RON

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: DELPHARM LILLE SAS - FRANTA

APP deținător: BAYER AG - GERMANIA

Număr APP: 7565/2015/01

Valabilitate: 5 ani

Listele de compensare pentru ANDROCUR 50mg BAYER

G10 (C1) - Leucemii, limfoame şi aplazie medulară, tumori

Preț

Coplată

Plată pacient

103.29 RON

103.29 RON

0.00 RON

GX (C1) - GENERIC (utilizat în lista de compensare, C1, pentru alt diagnostic)

Preț

Coplată

Plată pacient

103.29 RON

103.29 RON

0.00 RON

PNS 3 (C2) - PNS oncologie

Preț

Coplată

Plată pacient

103.29 RON

103.29 RON

0.00 RON

Conținutul prospectului pentru medicamentul ANDROCUR 50mg comprimate BAYER

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Androcur 50 mg comprimate

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare comprimat conţine 50 mg acetat de ciproteronă.

Excipienţi cu efect cunoscut: fiecare comprimat conţine lactoză monohidrat 108,75 mg.

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimat

Comprimate de culoare albă până la slab gălbuie, cu o linie mediană pe una din feţe şi marcate cu ”BV”, într-un hexagon regulat pe partea cealaltă. Comprimatul poate fi divizat în două părţi egale.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Indicaţii pentru femei

Semne severe de androgenizare, de exemplu hirsutism sever, alopecie androgenică severă, însoţite frecvent de forme severe de acnee şi/sau de seboree.

Pentru semne severe de androgenizare, de exemplu hirsutism sever, alopecie androgenică severă însoțite frecvent de forme severe de acnee și/sau de seboree, acetatul de ciproteronă 50 mg este indicat atunci când nu s-au obținut rezultate satisfăcătoare cu medicamente care conțin ciproteronă în doză mică sau cu alte opțiuni de tratament.

Indicaţii pentru bărbaţi

Scăderea libidoului, în cazul deviaţiilor sexuale.

Tratament antiandrogenic în carcinomul inoperabil de prostată.

Pentru scăderea libidoului în cazul deviațiilor sexuale la bărbați, acetatul de ciproteronă 50 mg poate fi utilizat atunci când alte intervenții sunt considerate inadecvate.

4.2 Doze şi mod de administrare

Comprimatele se vor administra zilnic, cu lichide, după masă.

Dozele pentru femei

- Femei de vârstă reproductivă Femeile gravide nu trebuie să ia Androcur 50. Din acest motiv, înainte de începerea tratamentului trebuie exclusă prezenţa unei sarcini.

La femeile de vârstă reproductivă, tratamentul se începe în prima zi a ciclului menstrual (= prima zi de sângerare). Numai femeile cu amenoree pot începe imediat tratamentul. În acest caz, prima zi de tratament va fi considerată prima zi a ciclului menstrual, iar în continuare se aplică următoarele recomandări.

Din prima până în a 10-a zi a ciclului menstrual (timp de 10 zile) se vor administra zilnic câte 2 comprimate de Androcur 50 . În plus, aceste femei trebuie să primească un medicament care conţine o combinaţie de progestogen-estrogen, de exemplu, câte un comprimat de Diane-35, zilnic, din prima până în a 21-a zi a ciclului, pentru asigurarea protecţiei contraceptive şi stabilizarea ciclului menstrual.

Femeile care primesc tratament combinat ciclic trebuie să respecte un anumit moment al zilei pentru administrarea comprimatelor.

După 21 de zile există un interval liber de 7 zile, în care nu se administrează comprimatele şi în timpul căruia apare sângerarea. După exact 4 săptămâni de la începerea primului ciclu de tratament, adică în aceeaşi zi a săptămânii, se începe următorul ciclu de tratament combinat, indiferent dacă sângerarea s-a oprit sau nu.

După obţinerea unei ameliorări clinice, doza zilnică de Androcur 50 din timpul primelor 10 zile de tratament combinat cu Diane-35, poate fi redusă la 1 sau ½ de comprimat. Este posibil să fie suficientă numai administrarea de Diane-35 în monoterapie. Reevaluați beneficiile și riscurile tratamentului cu Androcur 50 la începutul menopauzei. Utilizarea Androcur 50 pe termen lung (ani) trebuie sa fie evitată (vezi pct. 4.4 Meningiom).

Absenţa sângerării

Dacă în intervalul în care nu se administrează comprimatele nu apare sângerarea, tratamentul se întrerupe şi, înainte de reluarea administrării, trebuie exclusă prezenţa unei sarcini.

Comprimatele uitate

Femeile care primesc tratament ciclic combinat trebuie să respecte un anumit moment al zilei pentru administrarea comprimatelor. În cazul în care trec mai mult de 12 ore din momentul în care se administrează în mod obişnuit comprimatul de Diane-35, protecţia contraceptivă poate fi redusă în timpul ciclului respectiv. Atragem atenţia asupra recomandărilor speciale (referitoare la eficacitatea contraceptivă şi la comprimatele uitate) din prospectul Diane-35. Dacă după ciclul respectiv nu apare sângerarea, trebuie exclusă prezenţa unei sarcini înainte de continuarea tratamentului.

Comprimatele uitate de Androcur 50 pot scădea eficacitatea terapeutică şi pot determina sângerări intermenstruale. Comprimatele uitate de Androcur 50 nu trebuie administrate ulterior (doza nu va fi dublată pentru a compensa o doză uitată), iar administrarea va continua în modul obişnuit, împreună cu Diane-35.

- Paciente aflate în post-menopauză sau histerectomizate La pacientele aflate în post-menopauză sau histerectomizate, Androcur poate fi administrat în monoterapie. În funcţie de severitatea manifestărilor, doza medie va fi de 1 - ½ comprimat de Androcur 50 mg, o dată pe zi, timp de 21 zile, cu 7 zile pauză.

Dozele pentru bărbaţi

Doza zilnică maximă recomandată este de 300 mg/zi.

- Reducerea libidoului în cazurile de deviaţii sexuale În general, tratamentul se iniţiază cu un comprimat de Androcur 50 de 2 ori pe zi. Poate fi necesară creşterea dozei la 2 comprimate de 2 ori pe zi, sau chiar la 2 comprimate de 3 ori pe zi, pentru o perioadă scurtă de timp. Durata tratamentului cu acetat de ciproteronă trebuie definită de la caz la caz. Atunci când s-a obținut un rezultat satisfăcător, efectul terapeutic trebuie menținut cu cea mai scăzută doză posibilă. La modificarea dozei sau atunci când se întrerupe administrarea acetatului de ciproteronă, doza trebuie redusă treptat. Frecvent este suficientă o doză de ½ de comprimat de 2 ori pe zi.

Doza zilnică trebuie redusă cu un comprimat sau, cel mai bine, cu ½ de comprimat, la intervale de câteva săptămâni.

Pentru stabilizarea efectului terapeutic, este necesară continuarea tratamentului cu Androcur 50 pentru o perioadă lungă de timp, pe cât posibil cu utilizarea simultană a unor măsuri de psihoterapie.

- Tratament antiandrogenic în carcinomul inoperabil de prostată 2 comprimate Androcur 50 de 2-3 ori pe zi (= 200 - 300 mg).

Tratamentul nu trebuie întrerupt şi nici nu se va reduce doza după obţinerea ameliorării sau a remisiunii.

- Pentru reducerea creşterii iniţiale a hormonilor sexuali masculini în tratamentul cu agonişti de GnRH Iniţial, 2 comprimate de Androcur 50 de 2 ori pe zi (= 200 mg), în monoterapie timp de 5-7 zile, apoi 2 comprimate de Androcur 50 de 2 ori pe zi (= 200 mg), timp de 3-4 săptămâni, în asociere cu un agonist de GnRH în dozele recomandate de producător.

Pentru tratamentul bufeurilor de căldură la pacienţi trataţi cu analogi de GnRH sau la care s-

a practicat orhiectomie

1-3 comprimate de Androcur 50 pe zi (50-150 mg), cu creşterea dozei până la 2 comprimate de 3 ori pe zi (300 mg), dacă este necesar.

Grupuri speciale de pacienţi
Copii şi adolescenţi

Androcur 50 nu este recomandat pentru utilizare la copii şi adolescenţi cu vârsta sub 18 ani datorită lipsei datelor privind siguranţa şi eficacitatea.

Androcur 50 nu trebuie să se administreze înainte de încheierea pubertăţii, deoarece poate avea o influenţă nefavorabilă asupra creşterii în lungime şi asupra axelor funcţiilor endocrine care sunt încă nestabilizate.

Pacienţi vârstnici

Nu există date care să sugereze necesitatea ajustării dozelor la pacienţii în vârstă.

Insuficienţă hepatică

Administrarea Androcur 50 este contraindicată la pacienţii cu insuficienţă hepatică (de exemplu atâta timp cât valorile funcţiei hepatice nu au revenit la normal).

Insuficienţă renală

Nu există date care să sugereze necesitatea ajustării dozelor la pacienţii cu insuficienţă renală.

4.3 Contraindicaţii

- Afecţiuni hepatice - Sindrom Dubin-Johnson, sindrom Rotor - Tumori hepatice anterioare sau actuale - Meningiom prezent sau în antecedente - Procese trombo-embolice în antecedente sau actuale - Afecţiuni consumptive - Depresie cronică severă - Diabet zaharat sever cu afectare vasculară - Anemie drepanocitară - Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1.

Contraindicaţii speciale pentru femei

- Sarcină - Alăptare - Antecedente de icter sau prurit persistent în timpul unei sarcini anterioare - Antecedente de herpes de sarcină În ceea ce priveşte terapia combinată ciclică a semnelor severe de androgenizare, atragem atenţia şi asupra contraindicaţiilor conţinute în prospectul Diane-35, preparatul utilizat în asociere cu Androcur 50.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Androcur 50 nu trebuie administrat înainte de terminarea perioadei de pubertate, deoarece nu poate fi exclusă o influenţă nefavorabilă asupra creşterii în înălţime şi asupra funcţiei endocrine încă nestabilizate.

Ficatul

La pacienţii trataţi cu 200-300 mg acetat de ciproteronă a fost raportată o toxicitate hepatică directă, incluzând icter, hepatită şi insuficienţă hepatică. La doze de 100 mg sau mai mari au fost raportate cazuri letale. Cele mai multe cazuri letale raportate au fost la bărbaţi cu carcinom de prostată în stadiu avansat. Toxicitatea este dependentă de doză şi se manifestă, de obicei, după câteva luni după începerea tratamentului. Testele funcţiei hepatice trebuie efectuate înaintea începerii tratamentului şi în cazul apariţiei unor semne sau simptome sugestive pentru hepatotoxicitate. Dacă hepatotoxicitatea se confirmă, tratamentul cu acetat de ciproteronă trebuie întrerupt, cu excepţia cazului în care hepatotoxicitatea poate fi explicată printr-o altă cauză, de exemplu boală metastatică, caz în care administrarea de acetat de ciproteronă trebuie continuată numai dacă beneficiile aşteptate depăşesc riscurile.

Au fost observate cazuri rare de tumori hepatice benigne şi cazuri foarte rare de tumori hepatice maligne care, în cazuri izolate, au determinat hemoragii intra-abdominale care pot pune viaţa în pericol. În cazul apariţiei unor simptome severe abdominale superioare, a hepatomegaliei sau a semnelor de hemoragie intra-abdominală, prezenţa unei tumori hepatice trebuie inclusă în diagnosticul diferenţial.

Meningiom

Apariția meningioamelor (individuale și multiple) a fost raportată în asociere cu utilizarea acetatului de ciproteronă, îndeosebi în cazul dozelor de 25 mg și mai mari. Riscul de meningiom crește odată cu creșterea dozelor cumulative de acetat de ciproteronă (vezi pct. 5.1). Dozele cumulative mari pot fi atinse în cazul utilizării prelungite (câțiva ani) sau perioadelor de tratament scurte dar cu doze zilnice mari. Pacienții trebuie monitorizați pentru depistarea semnelor și simptomelor de meningiom, în conformitate cu practicile clinice. Dacă un pacient tratat cu Androcur 50 este diagnosticat cu meningiom, tratamentul cu Androcur 50 și alte medicamente care conțin ciproteronă trebuie oprit definitiv (vezi pct. 4.3 'Contraindicații”). Există dovezi că riscul de meningiom poate scădea după întreruperea tratamentului cu ciproteronă. Reevaluați beneficiile și riscurile tratamentului cu Androcur 50 la începutul menopauzei (vezi pct. 4.2).

Diabet

Pacienţii diabetici necesită supraveghere medicală strictă întrucât cerinţa de antidiabetice orale sau insulină se poate schimba în timpul tratamentului cu Androcur 50 (vezi pct. 4.3).

Funcţia adrenocorticală

În timpul tratamentului funcţia adrenocorticală trebuie să fie verificată în mod regulat, deoarece datele preclinice sugerează o suprimare posibilă datorită efectului corticoid al Androcur 50 (vezi pct. 5.3).

Scurtarea respiraţiei

În tratamentul cu doze mari de Androcur 50 poate surveni, în cazuri individuale, dispneea.

Diagnosticul diferenţial în astfel de cazuri trebuie să includă efectul stimulator asupra respiraţiei al progesteronului şi progestativelor sintetice, care se însoţeşte de hipocapnie şi de alcaloză respiratorie compensată şi care se consideră că nu necesită tratament.

Evenimente tromboembolice

La pacienţii trataţi cu Androcur 50 a fost raportată apariţia de evenimente tromboembolice, deşi nu a putut fi stabilită o legătură cauzală cu acest tratament. Pacienţii cu evenimente trombotice/trombo - embolice arteriale sau venoase în antecedente (de exemplu tromboză venoasă profundă, embolie pulmonară, infarct miocardic) sau cu antecedente de accidente cerebrovasculare sau cu neoplazii avansate au un risc crescut de evenimente tromboembolice ulterioare.

Androcur 50 conţine lactoză 108,75 mg/comprimat. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit total de lactază sau sindrom de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

- În atenţia femeilor Înainte de începerea tratamentului, trebuie efectuat un examen medical general şi ginecologic amănunţit (care să includă examinarea sânilor şi un frotiu citodiagnostic cervical); şi trebuie exclusă prezenţa unei sarcini.

Reevaluați beneficiile și riscurile tratamentului cu Androcur 50 la începutul menopauzei (vezi pct. 4.2).

Dacă în timpul tratamentului combinat apar hemoragii punctiforme în timpul primelor 3 săptămâni de administrare a comprimatelor, tratamentul nu trebuie întrerupt. Totuşi, în cazul unor hemoragii persistente sau recurente la intervale neregulate, este necesară efectuarea unei examinări ginecologice pentru excluderea unei afecţiuni organice.

În ceea ce priveşte necesitatea administrării asociate de Diane-35, atragem atenţia asupra informaţiilor relevante pentru acest medicament.

- În atenţia bărbaţilor Anemia

Au fost raportate cazuri de anemie în timpul tratamentului cu Androcur. Prin urmare, numărul de eritrocite din sânge ar trebui să fie verificate în mod regulat în timpul tratamentului.

În indicaţia de 'reducere a libidoului în cazuri de deviaţii sexuale”, efectul terapeutic al Androcur 50 poate fi diminuat sub influenţa alcoolului.

La pacienţii cu carcinom inoperabil de prostată, cu antecedente de procese tromboembolice sau care suferă de anemie drepanocitară sau de diabet zaharat sever cu afectare vasculară, înainte de prescrierea Androcur 50 trebuie efectuată, în fiecare caz individual, o evaluare atentă a raportului risc-beneficiu.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Necesarul de antidiabetice orale sau de insulină poate fi modificat.

Deşi nu au fost efectuate studii clinice de interacţiuni, deoarece acest medicament este metabolizat de

CYP3A4, este de aşteptat ca metabolismul acetatului de ciproteronă să fie inhibat de ketoconazol, itraconazol, clotrimazol, ritonavir şi de alţi inhibitori puternici ai CYP3A4. Pe de altă parte, inductorii CYP3A4, cum sunt rifampicina, fenitoina şi preparatele care conţin sunătoare, pot reduce concentraţiile plasmatice de acetat de ciproteronă.

Pe baza studiilor de inhibiţie in vitro, la doze terapeutice mari de acetat de ciproteronă, de 100 mg de 3 ori pe zi, este posibilă inhibarea enzimelor citocromului P450, CYP2C8, 2C9, 2C19, 3A4 şi 2D6.

Riscul de miopatie sau rabdomioliză asociat statinelor poate fi crescut în cazul asocierii acestor inhibitori de HMGCoA (statine), metabolizaţi în principal de către CYP3A4, cu doze terapeutice mari de acetat de ciproteronă, deoarece au aceeaşi cale de metabolizare.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Administrarea de Androcur 50 este contraindicată în timpul sarcinii şi alăptării.

Într-un studiu realizat la 6 femei care au primit o singură doză orală de 50 mg acetat de ciproteronă, 0,2% din doza administrată s-a excretat în laptele matern.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Pacienţilor ale căror profesii necesită o concentrare intensă (de exemplu conducători auto, cei care manipulează utilaje) trebuie să li se atragă atenţia că Androcur 50 poate determina astenie şi scăderea vitalităţii şi poate afecta capacitatea de concentrare.

4.8 Reacţii adverse

Reacțiile adverse raportate cel mai frecvent la femeile care au urmat tratament cu Androcur 50 sunt sângerarea, creşterea sau scăderea în greutate. Reacțiile adverse raportate cel mai frecvent la bărbații care au urmat tratament cu Androcur 50 sunt scăderea libidoului, disfuncţii erectile și inhibarea reversibilă a spermatogenezei.

Cele mai grave reactii adverse la pacienți tratați cu Androcur 50 sunt toxicitatea hepatică, tumori benigne şi maligne ale ficatului care pot să conducă la hemoragii intra-abdominale și evenimente tromboembolice.

Frecvenţa reacţiilor adverse raportate pentru Androcur 50 sunt rezumate în tabelele de mai jos.

Frecvenţele sunt definite ca foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥ 1/00 şi <1/100), rare (≥ 1/10000 şi <1/1000 ) şi foarte rare (<1/10000). Reacţii adverse identificate în timpul supravegherii după punerea pe piaţă şi pentru care frecvenţa nu a putut fi estimată sunt enumerate ca frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

La femei

Tabelul 1. Reacţii adverse care au fost raportate în perioada observațiilor post-comercializare și experiența cumulativă cu Androcur 50

Clasa de sisteme şi organe MedDRA Rare Cu frecvenţă necunoscută

Clasa de sisteme şi organe MedDRA Rare Cu frecvenţă necunoscută

Tumori benigne, maligne şi nespecifice Meningiom§* Tumori benigne şi maligne ale ficatului*

Tulburări ale sistemului imunitar Reacţii de hipersensibilitate

Tulburări metabolice şi de nutriţie Creşterea sau scăderea în

greutate Tulburări psihice Scăderea libidoului,

creșterea libidoului, stări depresive, neliniște Tulburări vasculare Evenimente tromboembolice*†

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale Dispnee*

Tulburări gastrointestinale Hemoragii intra-

abdominale* Tulburări hepatobiliare Toxicitate hepatică, inclusiv

icter, hepatită, insuficienţă hepatică* Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat Erupţii cutanate tranzitorii

Tulburări ale aparatului genital şi ale sânului Inhibarea ovulaţiei,

Dureri la nivelul sânilor, sângerare*

Tulburări generale şi la nivelul locului de Astenie administrare

§) Pentru informaţii suplimentare vezi pct. 4.3. *Pentru informaţii suplimentare vezi pct. 4.4. † Nu a fost stabilită o relaţie cauzală cu Androcur 50 La bărbaţi

Tabelul 2. Reacţii adverse care au fost raportate la utilizatorii de acetat de ciproteronă în timpul studiilor clinice şi în perioada post-comercializare Clasa de Foarte Frecvente Mai puţin Rare Foarte Cu frecvenţă sisteme şi frecvente frecvente rare necunoscută organe

MedDRA

Tumori Meningiom§ Tumori benigne, * benigne şi maligne şi maligne ale nespecificate ficatului*

Tulburări Anemie hematologice şi limfatice

Tulburări Reacţii de ale hipersensibi sistemului litate imunitar

Tulburări Creşterea metabolice şi sau de nutriţie scăderea în

greutate Clasa de Foarte Frecvente Mai puţin Rare Foarte Cu frecvenţă sisteme şi frecvente frecvente rare necunoscută organe

MedDRA

Tulburări Scăderea Stări psihice libidoului, depresive,

Disfuncţii Neliniște erectile (temporară)

Tulburări Evenimente vasculare tromboembolice

*)** Tulburări Dispnee* respiratorii, toracice şi mediastinale

Tulburări Hemoragii gastrointesti intra- nale abdominale*

Tulburări Toxicitate hepatobiliare hepatică,

inclusiv icter, hepatită, insuficienţă hepatică* Afecţiuni Erupţii cutanate şi cutanate ale ţesutului tranzitorii subcutanat

Tulburări Osteoporoză musculo- scheletice şi ale ţesutului conjunctiv

Tulburări Inhibarea ale reversibilă a Ginecomas aparatului spermatogen tie genital şi ale ezei sânului

Tulburări Astenie, generale şi la Bufeuri de nivelul căldură, locului de Transpiraţii administrare

§) Pentru informaţii suplimentare vezi pct. 4.3. *Pentru informaţii suplimentare vezi pct. 4.4. † Nu a fost stabilită o relaţie cauzală cu Androcur 50 A fost utilizat cel mai adecvat termen MedDRA (versiunea 8.0) pentru a descrie o reacţie adversă.

Sinonimele sau condiţiile aferente acestora nu sunt enumerate, dar ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare.

Descrierea reacţiilor adverse

Apariția meningioamelor (individuale și multiple) a fost raportată în asociere cu utilizarea acetatului de ciproteronă (vezi pct. 4.4).

Au fost raportate meningioame în asociere cu utilizarea pe termen lung (mai mulţi ani) de doze

Androcur de 25 mg şi mai mari (vezi pct. 4.3 şi pct 4.4).

La femei

Ovulaţia este inhibată sub tratamentul combinat, astfel încât există o stare de infertilitate.

În ceea ce priveşte necesitatea tratamentului concomitent cu Diane-35, atragem atenţia asupra notelor speciale referitoare la reacţiile adverse ale Diane-35, conţinute în prospectul medicamentului.

La bărbaţi

La pacienţii de sex masculin, libidoul şi potenţa sunt reduse iar funcţia gonadală este inhibată sub tratamentul cu Androcur. Aceste modificări sunt reversibile la întreruperea tratamentului.

După câteva săptămâni de tratament, Androcur inhibă spermatogeneza, prin acţiunea sa antiandrogenică şi antigonadotropă. Spermatogeneza se recuperează treptat în interval de câteva luni de la întreruperea tratamentului. La pacienţii de sex masculin, Androcur poate determina ginecomastie (uneori asociată cu sensibilitate la atingere) care regresează, de obicei, după întreruperea administrării. Ca şi în cazul altor preparate antiandrogenice, privarea îndelungată de androgeni în cursul tratamentului cu Androcur poate determina osteoporoză la bărbaţi.

Raportarea reacțiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.

4.9 Supradozaj

Studiile de toxicitate acută după administrarea unor doze unice au demonstrat faptul că acetatul de ciproteronă, substanţa activă din Androcur 50, poate fi clasificat ca non-toxic. Nu este de aşteptat vreun risc de intoxicaţie acută după o singură administrare a unei doze mai mari decât cea terapeutică.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: hormoni sexuali şi modulatorii sistemului genital, antiandrogeni. codul ATC: G03HA01.

Androcur 50 este un preparat hormonal antiandrogenic.

La femei, afecţiunile androgen-dependente, cum sunt creşterea excesivă a părului în hirsutism, alopecia androgenică şi hiperfuncţia glandelor sebacee în acnee şi seboree, sunt influenţate în mod favorabil de inhibiţia competitivă a androgenilor la nivelul organelor ţintă. Scăderea concentraţiei de androgeni, cauzată de efectul antigonadotropic al acetatului de ciproteronă, are un efect terapeutic suplimentar.

Aceste modificări sunt reversibile după întreruperea tratamentului.

Funcţia ovariană este inhibată în timpul tratamentului combinat cu Diane-35.

La bărbaţi, libidoul şi potenţa sunt reduse, iar funcţia gonadală este inhibată sub tratamentul cu

Androcur 50. Aceste modificări sunt reversibile după întreruperea tratamentului. Acetatul de ciproteronă inhibă competitiv efectul androgenilor la nivelul organelor ţintă androgen-dependente, de exemplu protejează prostata de efectul androgenilor proveniţi din gonade şi/sau cortexul suprarenalian.

Acetatul de ciproteronă are un efect inhibitor central. Efectul antigonadotropic determină o reducere a sintezei de testosteron la nivel testicular, ducând, astfel, la o reducere a concentraţiilor serice de testosteron.

Efectul antigonadotropic al acetatului de ciproteronă se exercită şi dacă substanţa se asociază cu agonişti de GnRH. Creşterea iniţială a testosteronului determinată de acest grup de substanţe este redusă de acetatul de ciproteronă. În tratamentul cu doze mari de acetat de ciproteronă a fost observată ocazional o tendinţă de creştere uşoară a nivelului prolactinei.

Meningiom

Pe baza rezultatelor unui studiu epidemiologic de cohortă desfășurat în Franța, s-a observat o asociere dependentă de doza cumulativă între acetatul de ciproteronă și meningiom. Acest studiu s-a bazat pe date provenite de la Casa de asigurări de sănătate franceză (CNAM) și a inclus o populație de 253777 femei care utilizează ciproteronă 50-100 mg comprimate. Incidența meningiomului tratat chirurgical sau prin radioterapie a fost comparată între femeile expuse la acetat de ciproteronă în doză mare (doză cumulativă ≥3 g) și femeile cu expunere limitată la acetatul de ciproteronă (doză cumulativă <3 g). A fost demonstrată o relație între reacție și doza cumulativă.

Doză cumulativă de acetat de Rata incidenței (la pacient-ani) RR a adj (IÎ 95% )

ciproteronă Expunere limitată (<3 g) 4,5/100000 Ref.

Expunere la ≥3 g 23,8/100000 6,6 [4,0-11,.1]

12 g până la 36 g 26/100000 6,4 [3,6-11,5] 36 g până la 60g 54,4/100000 11,3 [5,8-22,2] Peste 60 g 129,1/100000 21,7 [10,8-43,5]

a Ajustat pe baza vârstei ca variabilă dependentă de timp și a aportului de estrogen la includere

De exemplu, o doză cumulativă de 12 g poate corespunde cu un an de tratament cu doza de 50 mg/zi, timp de 20 de zile în fiecare lună.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

După administrarea orală, acetatul de ciproteronă este absorbit complet, la doze variind în limite largi.

Biodisponibilitatea absolută a acetatului de ciproteronă este aproape completă (88% din doză)

Distribuţie

Ingestia a 50 mg acetat de ciproteronă determină concentraţii serice maxime de aproximativ 140 ng/ml, după aproximativ 3 ore. Ulterior, nivelul seric scade într-un interval de timp de 24-120 de ore, cu un timp de înjumătăţire de 43,9 ± 12,8 ore. Clearance-ul total al acetatului de ciproteronă din plasmă a fost determinat la 3,5 ± 1,5 ml/min/kg.

Acetatul de ciproteronă se leagă aproape în totalitate de albumina plasmatică. Aproximativ 3,5-4% din cantitatea totală este nelegată de proteine. Deoarece legarea de proteine nu este specifică, modificările SHBG (sex hormone binding globulin) nu influenţează farmacocinetica acetatului de ciproteronă.

În conformitate cu timpul lung de înjumătăţire a fazei de dispersare terminale din plasmă (ser) şi aportul zilnic, este de aşteptat o acumulare serică de ciproteronă acetat cu un factor aproximativ egal cu 3 pe parcursul unor administrări zilnice repetate.

Metabolizare

Acetatul de ciproteronă este metabolizat pe diferite căi, inclusiv hidroxilare şi conjugare. Principalul metabolit în plasma umană este derivatul 15ß-hidroxi. Faza 1 de metabolizare a acetatului de ciproteronă este, în principal, catalizată de către enzima CYP3A4 a citocromului P450.

Eliminare

O parte din doză se elimină nemodificată prin lichidul biliar. Cea mai mare parte din doză se elimină sub formă de metaboliţi la un raport urinar/biliar de 3/7. Excreţia renală şi biliară determină un timp de înjumătăţire de 1,9 zile. Metaboliţii din plasmă au fost eliminaţi, la o rată similară (timp de înjumătăţire de 1,7 zile).

Condiţii la starea de echilibru

Datorită timpului lung de înjumătăţire şi aportului zilnic, o acumulare de acetat de ciproteronă cu un factor de aproximativ 3 poate fi de aşteptat în plasmă în timpul administrării zilnice repetate.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Toxicitatea sistemică

Datele preclinice nu au relevat prezenţa unor riscuri specifice pentru specia umană, pe baza studiilor convenţionale de toxicitate la doze repetate.

Toxicitatea asupra funcţiei de reproducere şi a dezvoltării

Inhibarea temporară a fertilităţii la masculii de şobolan, determinată de tratamentul oral zilnic, nu a indicat în niciun fel faptul că Androcur 50 determină alterări ale spermatozoizilor care ar putea induce malformaţii sau afectarea fertilităţii puilor.

Genotoxicitate şi carcinogenitate

Testele de genotoxicitate de primă linie, recunoscute, au avut rezultate negative în cazul acetatului de ciproteronă. Totuşi, teste ulterioare au demonstrat că acetatul de ciproteronă a fost capabil să inducă adiții la nivel de ADN (şi o creştere a activităţii reparatorii a ADN) în celulele hepatice de şobolan şi maimuţă, ca şi în hepatocite proaspete izolate umane. Nivelul adițiilor ADN în celulele hepatice de câine a fost extrem de scăzut. Această formare a adițiilor ADN a survenit la expuneri sistemice care s-ar putea atinge la regimurile de dozare recomandate pentru acetatul de ciproteronă. Consecinţele in vivo ale tratamentului cu acetat de ciproteronă au fost creşterea incidenţei leziunilor focale hepatice, posibil pre-neoplazice, în care enzimele celulare au fost alterate, la femelele de şobolan şi o creştere a frecvenţei mutaţiilor la şobolanii transgenici purtători ai unei gene bacteriene ca ţintă pentru mutaţii.

Experienţa clinică şi studiile epidemiologice corect conduse desfăşurate până în prezent nu susţin o creştere a incidenţei tumorilor hepatice la om. Nici studiile de tumorigenicitate a acetatului de ciproteronă la rozătoare nu au furnizat vreun indiciu al unui potenţial tumorigen specific. Totuşi, trebuie avut în vedere faptul că steroizii sexuali pot promova creşterea anumitor ţesuturi şi tumori hormon-dependente. Per ansamblu, datele disponibile nu aduc nicio obiecţie împotriva utilizării Androcur 50 la om, dacă acesta este administrat în conformitate cu indicaţiile respective şi cu dozele recomandate. Studii experimentale la şobolani şi câini au decelat, la doze mari, efecte asemănătoare corticoizilor asupra glandelor suprarenale, ceea ce ar putea indica existenţa unor efecte similare la om, la doza maximă administrată (300 mg/zi).

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Lactoză monohidrat

Amidon de porumb

Polividonă 25000

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Stearat de magneziu.

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

5 ani.

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

Acest medicament nu necesită condiţii speciale de păstrare.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate.

Cutie cu un flacon din sticlă brună a 50 comprimate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Bayer AG

Kaiser-Wilhelm-Allee 1 51373 Leverkusen

Germania

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

7565/2015/01 Cutie cu 5 blistere din Al/PVC a câte 10 comprimate. 7565/2015/02 Cutie cu un flacon din sticlă brună a 50 comprimate.

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data ultimei reînnoiri a autorizaţiei: Aprilie 2015

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Decembrie 2020.

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Naţionale a

Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro.