ACID URSODEOXICOLIC POLISANO 250mg capsule - prospect medicament

A05AA02 acid ursodeoxicolic

Medicamentul ACID URSODEOXICOLIC POLISANO 250mg conține substanța acid ursodeoxicolic , cod ATC A05AA02 - Tract digestiv și metabolism | Terapia biliară | Preparate cu acizi biliari .

Date generale despre ACID URSODEOXICOLIC POLISANO 250mg POLISANO

Substanța: acid ursodeoxicolic

Data ultimei liste de medicamente: 01-06-2024

Codul comercial: W66895002

Concentrație: 250mg

Forma farmaceutică: capsule

Cantitate: 100

Prezentare produs: cutie x10 blist pvc-pvdc/al x10 caps

Tip produs: generic

Preț: 83.79 RON

Restricții eliberare rețetă: P-6L - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care nu se reține în farmacie (se poate reînnoi); prescripția medicală poate fi folosită timp de 6 luni din momentul eliberării.

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: POLISANO PHARMACEUTICALS S.A. - ROMANIA

APP deținător: POLISANO PHARMACEUTICALS S.A. - ROMANIA

Număr APP: 12740/2019/02

Valabilitate: 3 ani

Forme farmaceutice disponibile pentru acid ursodeoxicolic

Concentrațiile disponibile pentru acid ursodeoxicolic

150mg, 250mg, 250mg/5ml, 300mg, 500mg

Alte substanțe medicamentoase din aceeași grupă farmaceutică cu acid ursodeoxicolic

Listele de compensare pentru ACID URSODEOXICOLIC POLISANO 250mg POLISANO

A - Sublista A cu 90% reducere din prețul de referință

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

75.41 RON

8.38 RON

G6 (C1) - Ciroza biliară primară, colangită sclerozantă

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

GX (C1) - GENERIC (utilizat în lista de compensare, C1, pentru alt diagnostic)

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

PNS 9.1 (C2) - Transplant medular

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

PNS 9.3 (C2) - Transplant hepatic

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

PNS 9.4 (C2) - Transplant renal, transplant combinat de rinichi şi pancreas

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

PNS 9.7 (C2) - Tratamentul stării posttransplant in ambulatoriu al pacienților transplantați

Preț

Coplată

Plată pacient

83.79 RON

83.79 RON

0.00 RON

Conținutul prospectului pentru medicamentul ACID URSODEOXICOLIC POLISANO 250mg capsule

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg capsule

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare capsulă conține 250 mg acid ursodeoxicolic (AUDC).

Excipient cu efect cunoscut: Galben amurg (E110).

Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Capsule

Capsule nr. 0, cu cap si corp de culoare portocalie, care contin o pulbere granulară de culoare albă.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Acid ursodeoxicolic Polisano este indicat pentru: - dizolvarea calculilor biliari colesterolici din vezicula biliară; calculii nu trebuie să fie mai mari de 15 mm, trebuie să fie radiotransparenţi (la examinare cu raze X nu trebuie să apară întunecaţi) şi funcţia veziculei biliare trebuie să fie intactă; - tratamentul cirozelor biliare primitive cu condiţia inexistenţei unei ciroze hepatice decompensate.

4.2 Doze şi mod de administrare

Nu există limită de vârstă pentru administrarea de Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg capsule.

Doza zilnică se stabileşte în funcţie de indicaţia terapeutică.

Pentru tratamentul cirozei biliare primitive (CBP)

Doza zilnică depinde de greutatea corporală şi este cuprinsă între 3 şi 7 capsule Acid ursodeoxicolic

Polisano (14±2 mg AUDC /kg).

În timpul primelor 3 luni de tratament, Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg trebuie utilizat în doze divizate pentru întreaga zi. Dacă parametrii funcţiei hepatice se îmbunătăţesc, doza zilnică poate fi administrată o dată pe zi, în timpul serii.

Schema de tratament recomandată este următoarea:

Greutatea corporală Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg capsule

primele 3 luni ulterior dimineaţa prânz seara seara (o dată pe zi) 47 - 62 kg 1 3 capsule 63 - 78 kg 2 4 capsule 79 - 93 kg 2 5 capsule 94 - 109 kg 2 2 2 6 capsule > 110 kg 2 2 3 7 capsule Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid. Acid ursodeoxicolic

Polisano 250 mg trebuie administrat cu regularitate.

Utilizarea Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg în CBP poate fi continuată pe termen nelimitat.

La pacienţii cu ciroză biliară primitivă, în cazuri rare, simptomele clinice se pot înrăutăţi la începutul tratamentului, de exemplu pruritul se poate intensifica. În acest caz, tratamentul trebuie mai întâi realizat cu o doză zilnică mai mică de Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg şi apoi doza trebuie crescută treptat (creşterea dozei zilnice săptămânal), până când doza indicată în respectiva schemă de dozare este din nou obţinută.

Dizolvarea calculilor biliari

Doza recomandată este de aproximativ 10 mg AUDC /kg şi zi, corespunzând în funcţie de greutate la:

- < 60 kg - 2 capsule Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg - 61 - 80 kg - 3 capsule Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg - 81- 100 kg - 4 capsule Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg - > 100 kg - 5 capsule Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg.

Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid, seara înainte de culcare. Capsulele trebuie administrate cu regularitate.

Timpul necesar pentru dizolvarea calculilor biliari variază între 6 și 24 de luni, în funcție de dimensiunea și compoziția acestora.

Colecistografiile sau ecografiile de control pot fi utile din 6 în 6 luni, până la dispariția calculilor.

Tratamentul trebuie continuat până la absența calculilor pe 2 colecistografii și/sau ecografii succesive, efectuate după 4-12 săptămâni, deoarece aceste tehnici nu permit vizualizarea calculilor cu dimensiuni mai mici de 2 mm. Probabilitatea recurențelor calculilor biliari după tratamentul cu dizolvanti de acizi biliari a fost estimat ca fiind 50% la 5 ani. Eficacitatea Acid ursodeoxicolic Polisano în tratamentul calculilor biliari radio-opaci sau parțial radio-opaci nu a fost testată, dar aceștia sunt în general considerați ca fiind mai puțin solubili decât calculii radiotransparenți. Calculii non-colesterolici, responsabili pentru 10-15% din calculii radio-opaci pot să nu fie dizolvați de acizii biliari.

Vârstnici: Nu există dovezi care să sugereze că este necesară modificarea dozelor pentru adulți.

Copii şi adolescenţi

Calculii bogați în colesterol sunt rar întâlniți la copii, dar când acestia apar, dozele de administrare trebuiesc adaptate greutății corporale.

4.3 Contraindicaţii

Hipersensibilitate la acid ursodeoxicolic sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1, - inflamație acută a vezicii biliare sau a căilor biliare, - obstrucţie a căilor biliare (blocajul căilor biliare sau a canalului cistic), - episoade frecvente de colică biliară; - calculi biliari radio-opaci; - tulburări de contractilitate la nivelul veziculei biliare, - hipersensibilitate la acid ursodeoxicolic sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.

Copii şi adolescenţi - la copii cu atrezie biliară, în cazul unei hepatoenterostomii nereuşite sau fără restabilirea fluxului biliar normal

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg trebuie utilizat sub supraveghere medicală.

În timpul primelor 3 luni de tratament, parametrii funcţiei hepatice AST (SGOT), ALT (SGPT) şi γ-GT trebuie monitorizaţi de medic la fiecare 4 săptămâni, apoi la fiecare 3 luni. În afară de situaţiile care permit identificarea de răspuns şi non-răspuns la pacienţii trataţi pentru ciroza biliară primitivă, această monitorizare ar permite, de asemenea, depistarea precoce a deteriorării potenţialului hepatic, în special la pacienţii cu ciroză biliară în stadiu avansat. Când este utilizat pentru tratamentul cirozei biliare în stadiu avansat: au fost observate, în cazuri foarte rare situaţii de decompensare a cirozei hepatice, care parţial a regresat, după întreruperea tratamentului.

La pacienţii cu CBP, în cazuri rare, simptomele clinice se pot înrăutăţi la începutul tratamentului, de exemplu pruritul se poate intensifica. În acest caz, tratamentul trebuie mai întâi realizat cu o doză zilnică mai mică de Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg (1 capsulă pe zi) şi apoi doza trebuie crescută treptat aşa cum este descris la pct.4.2. Dacă este utilizat pentru dizolvarea calculilor biliari colesterolici: Pentru evaluarea progresului terapeutic şi pentru detectarea, în mod oportun, a oricărei calcifieri a calculilor biliari, în funcţie de mărimea calculilor, vezicula biliară trebuie vizualizată (colecistografie orală) în întregime şi cu imagini ale obstrucţiei, realizate în picioare şi aşezat (control cu ultrasunete), 6 - 10 luni după începerea tratamentului.

Dacă vezicula biliară nu poate fi vizualizată cu ajutorul imaginilor cu raze-X, sau, în cazurile de calculi biliari calcifiaţi, de contractilitate insuficientă a veziculei biliare sau episoade frecvente de colică biliară, Acid ursodeoxicolic Polisano nu trebuie utilizat.

Pacientele care iau Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg capsule pentru dizolvarea calculilor biliari, ar trebui să utilizeze măsuri contraceptive non-hormonale eficiente, deoarece contraceptivele hormonale orale pot creşte litiaza biliară (vezi pct. 4.5 si 4.6).

În cazul în care se apare diarea, doza trebuie redusă şi, în cazurile de diaree persistentă, tratamentul trebuie întrerupt.

Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg conține Galben Amurg.

Pot provoca reacţii alergice.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Acid ursodeoxicolic Polisano nu trebuie administrat concomitent cu colestiramină, colestipol sau antacide ce conţin hidroxid de aluminiu şi/sau smectită (oxid de aluminiu), deoarece aceste preparate leagă acidul ursodeoxicolic în intestin şi, de aceea, inhibă absorbţia şi eficacitatea sa. Dacă utilizarea preparatelor conţinând aceste substanţe este necesară, administrarea trebuie făcută cu cel puţin 2 ore înainte sau după administrarea Acid ursodeoxicolic Polisano.

Acid ursodeoxicolic Polisano poate creşte absorbţia ciclosporinei în intestin. La pacienţii cărora li se administrează tratament cu ciclosporină, concentraţia plasmatică a ciclosporinei trebuie verificată periodic de către medic, iar doza de ciclosporină trebuie ajustată, dacă este necesar.

Într-un studiu clinic efectuat pe voluntari sănătoşi, după administrarea concomitentă de AUDC (500 mg/zi) şi rosuvastatin (20 mg/zi) a condus la creşterea uşoară a concentraţiilor plasmatice de rosuvastatină. Nu este cunoscută relevanţa clinică a acestei interacţiuni în ceea ce priveşte alte statine.

AUDC a arătat că reduce concentraţia plasmatică maximă (Cmax) şi aria de sub curbă (ASC) a antagonistului de calciu nitrendipină la voluntari sănătoşi. Se recomandă monitorizarea efectelor utilizării concomitente a nitredipinei şi AUDC. Este posibil să fie necesară creşterea dozelor de nitrendipină. A fost, de asemenea, raportată o interacţiune cu o reducere a efectului terapeutic al dapsonei. Aceste observaţii, împreună cu constatările in vitro ar putea indica un potenţial pentru AUDC pentru a induce enzimele citocromului P450 3A. Totuşi, acest efect inductor nu a fost observat într-un studiu clinic de interacţiune cu budesonida, care este cunoscută ca fiind un substrat al citocromului P450 3A.

Hormonii estrogeni şi medicamentele hipocolesterolemiante, cum ar fi clofibratul, cresc secreţia hepatică de colesterol ce poate favoriza litiaza biliară, care este un contra-efect al AUDC utilizat pentru dizolvarea calculilor biliari.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Studiile la animale nu au evidenţiat efecte toxice asupra fertilităţii (vezi pct.5.3). Nu sunt disponibile date privind efectele asupra fertilităţii la om după utilizarea AUDC. Datele provenite din utilizarea AUDC la femeile gravide sunt inexistente sau limitate.

Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere în timpul primei faze de gestaţie (vezi pct. 5.3). Acid ursodeoxicolic Polisano 250 mg nu trebuie utilizat în timpul sarcinii dacă nu este absolut necesar. Femeile potenţial fertile trebuie tratate numai dacă utilizează metode adecvate de contracepţie: sunt recomandate măsuri contraceptive orale non-hormonale sau cu conţinut scăzut de estrogen. Cu toate acestea, la pacientele care au luat Acid ursodeoxicolic Polisano pentru dizolvarea de calculi biliari, ar trebui utilizate măsuri contraceptive non-hormonale eficiente, deoarece contraceptivele hormonale orale pot creşte litiaza biliară.

Posibilitatea unei sarcini trebuie exclusă înaintea începerii tratamentului.

Conform celor câteva cazuri documentate de utilizare în timpul alăptării, nivelul de AUDC excretat în laptele matern este foarte scăzut şi, probabil nu vor apărea reacţii adverse la sugarii alăptaţi.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Acid ursodeoxicolic Polisano nu are nici o influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de

a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarele date privind frecvenţă:

Foarte frecvente: ≥1/10 Frecvente: ≥1/100 și <1/10

Mai puţin frecvente: ≥1/1000 și <1/100 Rare: ≥1/10000 și <1/1000

Foarte rare: <1/10000, frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)

Tulburări gastro-intestinale:

În timpul studiilor clinice, au fost raportate frecvent cazuri de materii fecale moi, păstoase sau diaree în cursul tratamentului cu acid ursodeoxicolic. Foarte rar, au fost raportate cazuri de durere abdominală în partea dreaptă superioară în cazul pacienţilor cu ciroze biliare primitive.

Tulburări hepatobiliare:

În timpul tratamentului cu acid ursodeoxicolic, poate apare în cazuri foarte rare calcifierea calculilor veziculei biliare.

În timpul tratamentului stadiilor avansate de ciroză biliară primitivă, în cazuri foarte rare s-a observat decompensarea cirozei hepatice, care a regresat parţial după ce tratamentul a fost întrerupt.

Afecțiuni cutanate și ale ţesutului subcutanat:

Foarte rar poate apare urticarie.

Raportarea reacțiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.

4.9 Supradozaj

Diareea poate să apară în cazurile de supradozaj. În general, alte simptome ale supradozajului sunt improbabile, deoarece absorbţia acidului ursodeoxicolic scade cu creşterea dozei şi, de aceea, este excretat mai mult în fecale.

Nu sunt necesare măsuri specifice de contracarare, iar consecinţele diareei trebuie tratate simptomatic, cu refacerea balanţei hidro-electrolitice.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: tratamentul vezicii biliare, preparate conţinând acizi biliari, codul ATC:

A05AA02

Cantităţi mici de acid ursodeoxicolic se găsesc în vezica biliară umană.

După administrare orală, reduce saturarea de colesterol a bilei prin inhibarea absorbţiei de colesterol în intestin şi scăderea secreţiei de colesterol în vezicula biliară. Probabil, ca rezultat al dispersării colesterolului şi formării cristalelor lichide, are loc o dizolvare treptată a calculilor biliari de colesterol.

În conformitate cu datele disponibile, efectul acidului ursodeoxicolic în tulburările hepatice şi colestatice se pare că se datorează unui schimb relativ al acizilor biliari toxici, lipofilici, similari detergentului, cu acidul ursodeoxicolic netoxic, hidrofilic, citoprotector, ce determină îmbunătăţirea capacităţii secretoare a hepatocitelor şi procese imunoregulatoare.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Acidul ursodeoxicolic administrat pe cale orală este rapid absorbit în jejun şi în porţiunea iliacă superioară prin transport pasiv şi în porţiunea iliacă terminală prin transport activ. Rata absorbţiei este în general de 60-80%. După absorbţie, acidul biliar suferă o conjugare hepatică completă cu aminoacizii glicină şi taurină şi apoi este excretat în vezicula biliară. Clearance-ul la primul pasaj hepatic este de până la 60%.

În funcţie de doza zilnică şi de boala existentă sau de condiţia hepatică, cea mai mare cantitate de acid ursodeoxicolic se acumulează în vezicula biliară. În acelaşi timp, este observată o scădere relativă a altor acizi biliari mai lipofilici.

Sub influenţa bacteriilor intestinale, are loc o degradare parţială la acid 7-cetolitocolic şi acid litocolic.

Acidul litocolic este hepatotoxic şi produce distrugerea parenchimului hepatic la un număr de specii animale. La om, doar foarte mici cantităţi sunt absorbite, care sunt sulfatate în ficat şi astfel detoxifiate, înainte de a fi excretate în vezicula biliară şi în final în fecale.

Timpul de înjumătăţire biologic al acidului ursodeoxicolic este de 3,5-5,8 zile.

5.3 Date preclinice de siguranţă

a) Toxicitate acută Studiile de toxicitate acută la animale nu au demonstrat nici o toxicitate.

b) Toxicitate cronică Studiile de toxicitate subcronică la maimuţe au demonstrat efecte hepatotoxice la grupurile cărora li s- au administrat doze mari, inclusiv modificări funcţionale (de exemplu modificări ale enzimelor hepatice) şi modificări morfologice, cum sunt proliferarea canalului biliar, focalizare portală inflamatorie şi necroză hepatocelulară. Aceste efecte toxice sunt cel mai probabil atribuibile acidului litocolic, un metabolit al acidului ursodeoxicolic, care la maimuţe - nu şi la om - nu este detoxifiat. Experienţa clinică confirmă că efectele hepatotoxice descrise nu au relevanţă aparentă la om.

c) Potenţial carcinogen şi mutagen Studiile pe termen lung efectuate la şoareci şi şobolani nu au demonstrat că acidul ursodeoxicolic are potenţial carcinogen.

Testele toxicologice genetice in vitro şi in vivo efectuate cu acid ursodeoxicolic au fost negative.

Testele cu acid ursodeoxicolic nu au demonstrat nici o dovadă a efectului mutagen.

d) Toxicitatea asupra funcţiei de reproducere În studiile efectuate la şobolani, malformaţiile cozii au apărut după doza de 2000 mg/kg. La iepuri, nu au fost observate efecte teratogene, deşi au fost efecte embriotoxice (de la doza de 100 mg/kg). Acidul ursodeoxicolic nu a avut nici un efect asupra fertilităţii la şobolani şi nu a afectat dezvoltarea peri- şi postnatală a puilor.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

StarCap TM (90% amidon de porumb şi 10% amidon pregelatinizat)

Crospovidona (Kollindon CL)

Laurilsulfat de sodiu

Dioxid de siliciu coloidal anhidru (Aerosil 200)

Stearat de magneziu

Dioxid de titan (E 171)

Galben amurg (E 110)

Gelatina

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule

Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule

Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 20 capsule

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fără cerințe speciale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

S.C. POLISANO PHARMACEUTICALS S.A

SIBIU, str. ALBA IULIA nr. 156, 550052

România

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

12740/2019/01-02-03

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări: Noiembrie 2019

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Noiembrie, 2021

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Naţionale a

Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro .