Rezumatul profilului de siguranțăSchema de vaccinare primară (analiza combinată primară)Siguranța JCOVDEN a fost evaluată în analiza combinată primară din faza în regim dublu-orb a studiilor randomizate, controlate cu placebo COV1001, COV2001, COV3001 și COV3009. La un număr total de 38.538 de adulți, cu vârsta de 18 ani și peste, s-a administrat cel puțin o doză unică din schema de vaccinare primară de JCOVDEN. Vârsta mediană a persoanelor a fost de 52 de ani (interval 18-100 ani). Pentru analiza combinată primară, durata medie de urmărire pentru persoanele cărora li s-a administrat JCOVDEN a fost de aproximativ 4 luni după finalizarea schemei de vaccinare primară. O monitorizare de ≥ 6 luni a siguranței este disponibilă pentru 6.136 adulți la care s-a administrat JCOVDEN.
În analiza combinată primară, cea mai frecventă reacție adversă locală raportată a fost durerea la nivelul locului de injectare (54,3%).
Cele mai frecvente reacții adverse sistemice au fost oboseală (44,0%), cefalee (43,0%), mialgie (38,1%) și greață (16,9%). Pirexia (definită ca temperatura corpului ≥38,0°C) a fost observată la 7,2% dintre participanți. Majoritatea reacțiilor adverse a avut intensitate ușoară până la moderată. Pe parcursul studiilor, majoritatea reacțiilor adverse a apărut în decurs de 1-2 zile de la vaccinare și a fost de durată scurtă (1-2 zile).
Reactogenitatea a fost în general mai ușoară și a fost raportată mai rar la adulții mai în vârstă.
Profilul de siguranță a fost, în general, consistent în rândul participanților la studiu, cu sau fără dovezi prealabile ale infecției cu SARS-CoV-2 la momentul inițial. Un total de 10,6% dintre persoanele cărora li s-a administrat JCOVDEN au fost pozitivi la testarea pentru infecția cu SARS-CoV-2 la momentul inițial (pe baza testelor serice sau a investigațiilor RT-PCR).
Doza de rapel (a doua doză) după vaccinarea primară cu JCOVDENUn studiu de Fază 3 în derulare, randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo (COV3009) a evaluat profilul de siguranță al unei doze de rapel cu JCOVDEN administrată la aproximativ 2 luni după vaccinarea primară. În SCA (setul complet de analiză), dintre cei 15708 adulți cu vârsta de 18 ani și peste, la care s-a administrat o doză de JCOVDEN, la un total de 8646 de persoane s-a administrat o a doua doză în timpul fazei dublu-orb.
Profilul de siguranță al unei doze de rapel (a doua doză) cu JCOVDEN administrată la cel puțin 6 luni după vaccinarea primară a fost evaluat într-un studiu de Fază 2 randomizat, dublu-orb (COV2008 Cohorta 1 N=330).
În general, profilul de reacții adverse corespunzător pentru doza de rapel omologă a fost similar cu cel de după prima doză. Nu au fost identificate noi semnale de siguranță.
Doză de rapel după vaccinarea primară cu un vaccin COVID-19 de tip ARNmÎn total, în cadrul a 3 studii clinice (inclusiv 2 studii independente), la aproximativ 500 de adulți s-a administrat schema de vaccinare primară cu 2 doze de vaccin COVID-19 de tip ARNm și o singură doză de rapel cu JCOVDEN, la cel puțin 3 luni după vaccinarea primară (studiile COV2008, COV- BOOST și DMID 21-0012). Nu au fost identificate noi semnale de siguranță. Cu toate acestea, a fost observată o tendință de creștere a frecvenței și severității reacțiilor adverse locale și sistemice evaluate după administrarea dozei de rapel heterologe, în comparație cu doza de rapel omologă cu JCOVDEN.
Doză de rapel după vaccinarea primară cu un vaccin COVID-19 cu vector adenoviralProfilul de siguranță al unei doze de rapel heterologe cu JCOVDEN a fost evaluat în cadrul studiului
COV-BOOST, după vaccinarea primară cu un vaccin COVID-19 cu vector adenoviral. Participanților la studiu li s-au administrat 2 doze de Vaxzevria (N=108), urmate de o doză de rapel cu JCOVDEN la 77 de zile după a doua doză (mediană; interval IQR: 72-83 zile). Nu au fost identificate noi semnale de siguranță.
Lista tabelară a reacțiilor adverseReacțiile adverse observate în analiza combinată primară sau din surse de după punerea pe piață sunt prezentate în conformitate cu sistemul de clasificare MedDRA pe aparate, sisteme și organe. Categoriile de frecvență sunt definite după cum urmează: Foarte frecvente (≥ 1/10); Frecvente (≥ 1/100 și < 1/10); Mai puțin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100); Rare (≥ 1/10000 și < 1/1000);
Foarte rare (< 1/10000);
Cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).
În cadrul fiecărei grupe de frecvență, reacțiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravității.
Tabelul 1: Reacții adverse raportate la adulți după vaccinarea cu JCOVDEN
Cu frecvență
Mai puțin necunoscută
Clasificarea pe Foarte Frecvente Rare
frecvente Foarte rare (care nu poate fi aparate, sisteme frecvente (≥ 1/100 și < (≥ 1/10000 și (≥ 1/1000 și < (< 1/10000) estimată din şi organe (≥ 1/10) 1/10) < 1/1000) 1/100) datele disponibile) Tulburări Limfadenopatie Trombocitopeni hematologice și e imună limfatice
Tulburări ale Urticarie; Anafilaxieb
sistemului hipersensibilitatea imunitar Tulburări ale Cefalee Amețeală; Parestezie; Sindrom Mielită sistemului nervos tremor Hipoestezie, Guillain-Barré transversală
Paralizie facială (inclusiv paralizia
Bell)
Tulburări Tinitus acustice și vestibulare
Tulburări Miocardită, cardiace pericardită
Tulburări Tromboembolism Tromboză în Sindrom de vasculare venos asociere cu extravazare
trombocitopenie capilară; vasculită cutanată a vaselor mici Tulburări Tuse; respiratorii, durere toracice și orofaringiană; mediastinale strănut;
Tulburări gastro- Greață Diaree, intestinale vărsături
Afecțiuni Erupție cutanată Hiperhidroză cutanate și ale tranzitorie; țesutului subcutanat
Tulburări Mialgie Artralgie; musculo- slăbiciune scheletice și ale musculară; țesutului durere de spate; conjunctiv durere la nivelul
extremităților Tulburări Durere la Pirexie; Stare generală generale și la nivelul eritem la de rău; nivelul locului de locului de nivelul astenie administrare injectare; locului de oboseală injectare; tumefiere la nivelul locului de injectare; frisoane a Hipersensibilitatea se referă la reacții alergice la nivelul pielii și țesutului subcutanat.
b Cazuri primite dintr-un studiu deschis în desfășurare în Africa de Sud.
Raportarea reacțiilor adverse suspectateRaportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice suspiciune de reacție adversă prin intermediul sistemului național de raportare, așa cum este menționat în Anexa V și să includă numărul de lot dacă este disponibil.
Grupa farmacoterapeutică: COVID-19, vector viral, nereplicativ codul ATC: J07BN02
Mecanism de acțiuneJCOVDEN este un vaccin monovalent, compus dintr-un vector bazat pe adenovirusul uman de tip 26 recombinant, non-replicativ, care codifică glicoproteina spike (S) a SARS-CoV-2 pe întreaga lungime, într-o conformație stabilizată. După administrare, glicoproteina S a SARS-CoV-2 este exprimată tranzitoriu, stimulând atât anticorpii neutralizanți cât și alți anticorpi funcționali S specifici, precum și răspunsurile imune celulare direcționate împotriva antigenului S, care pot contribui la protecția împotriva COVID-19.
Eficacitate clinicăEficacitatea unei scheme de vaccinare primară cu doză unicăAnaliză primarăO analiză primară (cu data limită 22 ianuarie 2021) a unui studiu de Fază 3 în derulare, multicentric, randomizat, în regim dublu-orb, controlat cu placebo (COV3001) a fost realizată în Statele Unite ale Americii, Africa de Sud și ţări din America Latină pentru a evalua eficacitatea, siguranța și imunogenitatea unei scheme de administrare primară cu o singură doză de JCOVDEN în prevenirea COVID-19 la adulții cu vârsta de 18 ani și peste. Studiul a exclus persoanele cu disfuncții ale sistemului imunitar determinate de o afecțiune clinică, persoanele care au urmat terapii imunosupresoare în ultimele 6 luni, precum și gravidele. Nu au fost excluși participanții cu infecție HIV stabilă sub tratament. În cadrul studiului, vaccinurile autorizate, excluzând vaccinurile cu virusuri vii, au putut fi administrate cu mai mult de 14 zile înainte sau mai mult de 14 zile după vaccinare. În cadrul studiului, vaccinurile autorizate cu virusuri vii atenuate au putut fi administrate cu mai mult de 28 de zile înainte sau mai mult de 28 de zile după vaccinare.
Un număr total de 44325 de persoane au fost randomizate în grupuri paralele, în raport de 1:1, pentru a li se administra o injecție intramusculară cu JCOVDEN sau placebo. La un număr total de 21895 de adulți s-a administrat JCOVDEN și la 21888 adulţi s-a administrat placebo. Participanții au fost urmăriţi pentru o durată mediană de aproximativ 2 luni după vaccinare.
Analiza eficacității primare la o populație de 39321 de persoane a inclus 38059 de persoane seronegative la SARS-CoV-2 la momentul inițial și 1262 de persoane cu serostatus necunoscut.
Caracteristicile demografice și cele inițiale au fost similare în rândul persoanelor la care s-a administrat JCOVDEN și al celor la care s-a administrat placebo. În populația primară de analiză a eficacității, la persoanele la care s-a administrat JCOVDEN, vârsta mediană a fost de 52,0 ani (interval 18-100 ani); 79,7% (N=15646) dintre participanţi aveau între 18 și 64 de ani [cu 20,3% (N=3984) cu vârsta de 65 de ani sau peste și 3,8% (N=755) cu vârsta de 75 de ani sau peste]; 44,3% dintre participanţi au fost femei; 46,8% erau din America de Nord (Statele Unite ale Americii), 40,6% erau din America Latină și 12,6% erau din Africa de Sud. Un total de 7830 (39,9%) persoane au prezentat la momentul inițial cel puțin o comorbiditate preexistentă, asociată cu un risc crescut de progresie la formă severă de COVID-19. Comorbidități incluse: obezitate definită ca IMC ≥30 kg/m2 (27,5%), hipertensiune arterială (10,3%), diabet zaharat de tip 2 (7,2%), infecție HIV stabilă/bine controlată (2,5%), afecțiuni cardiace grave (2,4%) și astm bronșic (1,3%). Alte comorbidități au fost prezente la ≤1% dintre persoane.
Prezența cazurilor de COVID-19 a fost confirmată de către un laborator central, pe baza unui rezultat viral ARN pozitiv pentru SARS-CoV-2, utilizând un test bazat pe reacția de polimerizare în lanț (PCR). Eficacitatea vaccinului în general și pe grupe cheie de vârstă este prezentată în Tabelul 2.
Tabelul 2: Analiza eficacității vaccinului împotriva COVID-19b la adulții seronegativi SARS-
CoV-2 - populația din analiza primară privind eficacitatea după vaccinarea cu doză unică
JCOVDEN Placebo
N=19630 N=19691
Cazuri Persoane- Cazuri Persoane- % Eficacitate
COVID-19 ani COVID-19 ani vaccin
Subgrup (n) (n) (IÎ 95%)c
14 zile după vaccinare Toți subiecțiia 116 3116,6 348 3096,1 66,9
(59,0; 73,4) Vârsta între 18 și 107 2530,3 297 2511,2 64,2 64 de ani (55,3; 71,6) 65 de ani și peste 9 586,3 51 584,9 82,4
(63,9; 92,4) 75 de ani și peste 0 107,4 8 99,2 100 (45,9; 100,0) 28 zile după vaccinare Toți subiecțiia 66 3102,0 193 3070,7 66,1
(55,0; 74,8) Vârsta între 18 și 60 2518,7 170 2490,1 65,1 64 de ani (52,9; 74,5) 65 de ani și peste 6 583,3 23 580,5 74,0
(34,4; 91,4) 75 de ani și peste 0 106,4 3 98,1 - a Criteriu final principal de evaluare, așa cum este definit în protocol.
b Boală COVID-19 simptomatică, care necesită rezultate RT-PCR pozitive și cel puțin 1 semn sau simptom respirator
sau alte 2 semne sau simptome sistemice, așa cum sunt definite în protocol.
c Intervalele de încredere pentru 'Toți subiecții” au fost ajustate pentru a implementa controlul erorilor de tip I pentru
testări multiple. Intervalele de încredere pentru grupele de vârstă sunt prezentate neajustate.
Eficacitatea vaccinului împotriva cazurilor severe de COVID-19 este prezentată în Tabelul 3 de mai jos.
Tabelul 3: Analiza eficacității vaccinului împotriva cazurilor severe de COVID-19a la adulţi seronegativi SARS-CoV-2 - populația din analiza primară de eficacitate după vaccinarea cu doză unică JCOVDEN Placebo
N =19630 N=19691 %
Cazuri Cazuri Eficacitate
COVID-19 Persoane- COVID-19 Persoane- vaccin
Subgrup (n) ani (n) ani (IÎ 95%)b
14 zile după vaccinare Severe 76,7
14 3125,1 60 3122,0 (54,6; 89,1) 28 zile după vaccinare Severe 85,4 5 3106,2 34 3082,6 (54,2; 96,9)
a Determinarea finală a cazurilor severe de COVID-19 a fost făcută de un comitet independent de arbitraj, care a stabilit și severitatea bolii, în conformitate cu definiția din ghidul FDA.
b Intervalele de încredere au fost ajustate pentru a implementa controlul erorilor de tip I pentru testări multiple.
Dintre cele 14 cazuri severe cu debut la cel puțin 14 zile după vaccinare în grupul la care s-a administrat JCOVDEN, comparativ cu 60 de cazuri în grupul la care s-a administrat placebo, 2 cazuri au fost spitalizate, comparativ cu 6 cazuri. Trei persoane au decedat (toate din grupul placebo). Majoritatea cazurilor severe rămase au îndeplinit doar criteriul de saturație a oxigenului (SpO2) pentru boală severă (≤ 93% în aerul respirat).
Analizele actualizateAnalizele actualizate de eficacitate la sfârșitul fazei dublu-orb au fost evaluate (data limită 9 iulie 2021) incluzând cazuri suplimentare confirmate COVID-19 acumulate în timpul fazei de urmărire în orb controlată placebo, pentru o perioadă mediană de urmărire de 4 luni după o singură doză de JCOVDEN.
Tabel 4: Analiza eficacității vaccinului împotriva COVID 19 simptomatica și severb - 14 zile şi 28 de zile după o doză unică
% Eficacitate JCOVDEN Placebo
vaccin Criteriu final N=19577d N=19608d (IÎ 95%) principal de evaluarec COVID-19 COVID-19
Persoane- Persoane-
Cazuri Cazuri
Ani Ani (n) (n)
14 zile după vaccinare COVID-19 56,3
484 6685,6 1067 6440,2 simptomatic (51,3; 60,9) 55,3 18 până la 64 de ani 438 5572,0 944 5363,6 (49,9; 60,2) 63,8 65 de ani și peste 46 1113,6 123 1076,6 (48,9; 74,8) 48,3 75 de ani și peste 9 198,2 15 170,9 (-26,1; 80,1) 73,3 COVID-19 sever 56 6774,6 205 6625,2 (63,9; 80,5)
74,3 18 până la 64 de ani 46 5653,8 175 5531,4 (64,2; 81,8) 67,5 65 de ani și peste 10 1120,8 30 1093,8 (31,6; 85,8) 71,2 75 de ani și peste 2 199,4 6 172,4 (-61,2; 97,2) 28 de zile după vaccinare COVID-19 52,9
433 6658,4 883 6400,4 simptomatic (47,1; 58,1) 52,2 18 până la 64 de ani 393 5549,9 790 5330,5 (46,0; 57,8) 58,5 65 de ani și peste 40 1108,5 93 1069,9 (39,3; 72,1) 22,3 75 de ani și peste 9 196,0 10 169,3 (-112,8; 72,1) 74,6 COVID-19 sever 46 6733,8 176 6542,1 (64,7; 82,1)
75,4 18 până la 64 de ani 38 5619,2 150 5460,5 (64,7; 83,2) 70,1 65 de ani și peste 8 1114,6 26 1081,6 (32,1; 88,3) 65,5 75 de ani și peste 2 197,2 5 170,1 (-110,7; 96,7) a COVID-19 simptomatic care necesită rezultat pozitiv RT-PCR și cel puțin 1 semn sau simptom respirator sau alte 2
semne sau simptome sistemice, așa cum sunt definite în protocol.
b Evaluarea finală a cazurilor severe de COVID-19 a fost făcută de un comitet independent, care a atribuit, de asemenea, severitatea bolii conform definiției ghidului FDA.
c Obiectiv co-primar, așa cum este definit în protocol.
d Populaţie evaluabila din punctul de vedere al eficacităţii așa cum este definit în protocol.
După 14 zile de la vaccinare, din grupul la care s-a administrat JCOVDEN au fost spitalizate 18 persoane cu COVID-19 confirmat molecular, față de 74 persoanedin grupul cu administrare de placebo, rezultând o eficacitate a vaccinului de 76,1% (IÎ 95%: 56,86; 87,67). În total, 5 cazuri din grupul la care s-a administrat JCOVDEN au necesitat internare la Terapie Intensivă (ATI), față de 17 cazuri din grupul la care s-a administrat placebo și 4 cazuri din grupul la care s-a administrat JCOVDEN au necesitat ventilație mecanică, față de 8 cazuri din grupul la care s-a administrat placebo.
Eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor asimptomatice la cel puțin 28 de zile după vaccinare a fost de 28,9% (IÎ 95%: 19,99; 36,78) și împotriva tuturor infecțiilor cu SARS-CoV-2 a fost de 41,7% (IÎ 95%: 36,32; 46,71).
Analizele pe subgrupe din punct de vedere al criteriului principal de evaluare a eficacităţii au arătat estimări punctuale similare ale eficacităţii în grupurile clasificate pe sexe, precum și pentru participanții cu și fără comorbidități medicale asociate cu un risc crescut de forme severe de COVID- 19.
Un rezumat al eficacității vaccinului în funcție de tulpina variantă este prezentat în Tabelul 5 de mai jos:
Tabel 5: Analiza eficacității vaccinului împotriva COVID-19 simptomatica și severb în funcție de tulpina variantă după o doză unică.
Severitate
COVID-19simptomatic COVID-19 sever % Eficacitate vaccin % Eficacitate vaccin Tulpina variantă Debut (IÎ 95%) (IÎ 95%) cel puțin 14 zile după 67,5% 88,5%
vaccinare (56,1; 76,2) (67,7; 97,0) cel puțin 28 zile după 58,9% 89,6% Referinţă vaccinare (43,4; 70,5) (66,3; 98,0) cel puțin 14 zile după 70,1% 51,1%
Alpha (B.1.1.7) vaccinare (35,1; 87,6) (-241,2; 95,6)
cel puțin 28 zile după 70,2% 51,4% vaccinare (35,3; 87,6) (-239,0; 95,6) cel puțin 14 zile după 38,1% 70,2% vaccinare (4,2; 60,4) (28,4; 89,2) cel puțin 28 zile după 51,9% 78,4% Beta (B.1.351) vaccinare (19,1; 72,2) (34,5; 94,7)
cel puțin 14 zile după 37,2% 62,4% vaccinare (15,2; 53,7) (19,4; 83,8) Gamma cel puțin 28 zile după 37,3% 62,6% (P.1/P.1.x/P.1.xx) vaccinare (15,4; 53,8) (19,9; 83,9)
cel puțin 14 zile după 64,6% 91,1% vaccinare (47,7; 76,6) (38,8; 99,8) cel puțin 28 zile după 64,6% 87,9% Zeta (P.2) vaccinare (43,2; 77,7) (9,4; 99,7)
cel puțin 14 zile după 31,9% 80,4% vaccinare (-3,3; 55,5) (41,6; 95,1) Mu cel puțin 28 zile după 32,0% 80,6% (B.1.621/B.1.621.1) vaccinare (-3,1; 55,6) (42,0; 95,2)
cel puțin 14 zile după 11,2% 60,9% vaccinare (-34,6; 41,6) (-35,6; 91,0) Lambda cel puțin 28 zile după 11,4% 61,1% (C.37/C.37.1) vaccinare (-34,3; 41,7) (-34,7; 91,1)
cel puțin 14 zile după 3,7% NE* vaccinare (-145,0; 62,1) NE* Delta cel puțin 28 zile după 3,9% NE* (B.1.617.2/AY.) vaccinare (-144,5; 62,2) NE*
cel puțin 14 zile după 73,0% 81,4% vaccinare (65,4; 79,2) (59,8; 92,5) cel puțin 28 zile după 69,0% 75,7% Altele vaccinare (59,3; 76,6) (46,2; 90,3)
a COVID-19 simptomatic care necesită rezultat pozitiv RT-PCR și cel puțin 1 semn sau simptom respirator sau alte 2
semne sau simptome sistemice, așa cum sunt definite în protocol.
b Evaluarea finală a cazurilor severe de COVID-19 a fost făcută de un comitet independent, care a atribuit, de asemenea,
severitatea bolii conform definiției ghidului FDA. * Dacă se observă mai puțin de 6 cazuri la evaluarea finală, atunci valoarea eficacităţii nu va fi afișată. NE = nu poate fi estimat.
Eficacitatea a două doze de JCOVDEN administrate la interval de 2 luniO analiză finală (data limită 25 iunie 2021) a unui studiu de Fază 3 multicentric, randomizat, dublu- orb, controlat cu placebo (COV3009) a fost efectuată în America de Nord și America Latină, Africa, Europa și Asia pentru a evalua eficacitatea, siguranța și imunogenitatea a 2 doze de JCOVDEN administrate la un interval de 56 de zile. Studiul a exclus persoanele cu disfuncție a sistemului imunitar rezultată dintr-o afecțiune clinică, persoanele care au fost în tratament cu imunosupresoare în ultimele 6 luni, precum și gravidele. Nu au fost excluși participanții cu infecție HIV stabilă sub tratament. Vaccinurile aprobate, cu excepția vaccinurilor cu microorganisme vii, au putut fi administrate în cadrul studiului cu mai mult de 14 zile înainte sau cu mai mult de 14 zile după vaccinare. Vaccinurile cu virusuri vii atenuate autorizate au putut fi administrate în cadrul studiului cu mai mult de 28 de zile înainte sau cu mai mult de 28 de zile după vaccinare.
În total, 31300 de persoane au fost randomizate în faza dublu-orb a studiului. În total, 14492 (46,3%) persoane au fost incluse în populația de evaluare a eficacității per protocol (la 7484 persoane s-a administrat JCOVDEN și la 7008 persoane s-a administrat placebo). Participanții au fost urmăriți pe o perioadă mediană de 36 de zile (interval: 0-172 de zile) după vaccinare.
Caracteristicile demografice și cele inițiale au fost similare în rândul persoanelor cărora li s-au administrat cel puţin 2 doze de JCOVDEN și al celor cărora li s-a administrat placebo. În populația primară de analiză a eficacității, vârsta mediană a persoanelor cărora li s-au administrat 2 doze de JCOVDEN a fost de 50,0 ani (interval: 18-99 ani); 87,0% (N=6512) dintre participanţi aveau între 18 și 64 de ani [cu 13,0% (N=972), cu vârsta de 65 de ani și peste și 1,9% (N=144) cu vârsta de 75 de ani și peste]; 45,4% dintre participanţi au fost femei; 37,5% erau din America de Nord (Statele Unite ale Americii), 51,0% erau din Europa (inclusiv Anglia), 5,4% erau din Africa de Sud, 1,9% erau din Filipine si 4,2% erau din America Latină. Un total de 2747 (36,7%) persoane au prezentat la momentul inițial cel puțin o comorbiditate preexistentă, asociată cu un risc crescut de progresie la formă severă de COVID-19. Comorbidități incluse: obezitate definită ca IMC ≥30 kg/m2 (24,6%), hipertensiune arterială (8,9%), apnee în somn (6,7%), diabet zaharat de tip 2 (5,2%), afecțiuni cardiace grave (3,6%), astm bronșic (1,7%) și infecție HIV stabilă/bine controlată (1,3%)). Alte comorbidități au fost prezente la ≤1% dintre persoane.
Eficacitatea vaccinului împotriva COVID-19 simptomatic și COVID-19 sever este prezentată în
Tabelul 6 de mai jos:
Tabel 6: Analiza eficacității vaccinului împotriva COVID 19 simptomatica și severb - 14 zile după doza de rapel (a doua doză)
JCOVDEN Placebo
N=7484c N=7008c % Eficacitate
Criteriu final COVID-19 Persoane- COVID-19 Persoane- vaccin principal de evaluare Cazuri (n) Ani Cazuri (n) Ani (IÎ 95%)d
COVID-19 simptomatic 75,2 14 1730,0 52 1595,0 (54,6; 87,3)
COVID-19 sever 100 0 1730,7 8e 1598,9 (32,6; 100,0)
a COVID-19 simptomatic care necesită rezultat pozitiv RT-PCR și cel puțin 1 semn sau simptom respirator sau alte 2 semne sau simptome sistemice, așa cum sunt definite în protocol.
b Evaluarea finală a cazurilor severe de COVID-19 a fost făcută de un comitet independent, care a atribuit, de asemenea, severitatea bolii conform definiției ghidului FDA.
c Populaţie evaluabila din punctul de vedere al eficacităţii așa cum este definit în protocol.
d Intervalele de încredere au fost ajustate pentru a implementa controlul erorilor de tip I pentru testări multiple.
e Din cei 8 participanți cu boală gravă, o persoană a fost internată într-o unitate de terapie intensivă.
Rezultatele analizei finale a variantelor cu suficiente cazuri disponibile pentru interpretări semnificative (Alpha [B.1.1.7)] și Mu [B.1.621/B.1.621.1]) arată că, după administrarea primei doze de JCOVDEN, eficacitatea la 14 zile după administrarea dozei (ziua 15 - ziua 56) pentru aceste 2 variante a fost de 73,8% [IÎ 95%: 49,7; 87,4] și, respectiv, 38,6% [IÎ 95%: -43,94; 75,1].După doza de rapel (≥71 zile) eficacitatea pentru Alpha a fost de 83,7% [IÎ 95%: 43,8;97,0] iar pentru Mu a fost de 53,9% [IÎ 95%: -48,0; 87,6]. Au existat doar 7 cazuri cu tulpină varianta Delta (4 cazuri cu tulpină varianta Delta în grupul la care s-a administrat vaccinul JCOVDEN și, respectiv, 3 cazuri cu tulpină varianta Delta în grupul cu administrare de placebo). Nu au existat cazuri cu tulpina de referință în grupurile la care s-au administrat vaccin sau placebo în perioada de urmărire la 14 zile după doza de rapel (≥71 zile).
Eficacitatea vaccinului împotriva infecțiilor asimptomatice la cel puțin 14 zile după a doua doză de vaccinare a fost de 34,2% (IÎ 95%: -6,4; 59,8).
Imunogenitatea unei doze de rapel (a doua doză) după vaccinarea primară cu JCOVDENTrebuie remarcat faptul că nu este stabilită o corelație imună pentru protecție. Într-un studiu de Fază 2 (COV2001), la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 55 de ani și peste 65 de ani s-a administrat o doză de rapel de JCOVDEN la aproximativ 2 luni după vaccinarea primară. Imunogenitatea a fost evaluată prin măsurarea anticorpilor neutralizanți pentru tulpina SARS-CoV-2 Victoria/1/2020 utilizând un test calificat de neutralizare a virusului de tip sălbatic (tsTNV). Datele de imunogenitate sunt disponibile de la 39 de persoane, dintre care 15 aveau vârsta de 65 de ani și mai mult, și sunt rezumate în Tabelul 7.
Tabel 7: Analiza de neutralizare SARS-CoV-2 de tip sălbatic TNV-VICTORIA/1/2020 (IC50),
Studiu COV2001 Grupa 1, imunogenitate - set per-protocol*
28 de zile după 28 de zile Momentul vaccinarea Înainte de 14 zile după după doza de iniţial primară doza de rapel doza de rapel rapel
(Ziua 1) (Ziua 29) (Ziua 57) (Ziua 71) (Ziua 85) N 38 39 39 39 38
Media geometrică a <LIC
260 (196; 346) 212 (142; 314) 514 (357; 740) 424 (301; 597) titrului (IÎ 95%) (<LIC, <LIC) Creşterea mediei geometrice (IÎ 95%)
n/a n/a n/a 2,3 (1,7; 3,0) 1,8 (1,4; 2,4) înainte de doza de rapel LIC = limita inferioară de cuantificare * Tulpina Victoria/1/2020 este considerată tulpina de referință ** PPS: Analiza populațională principală pentru studiul imunogenității include toate persoanele randomizate și vaccinate pentru care sunt disponibile date de imunogenitate, cu excepția persoanelor care prezintă abateri majore de la protocol și care se estimează că vor avea un impact asupra rezultatelor imunogenității. În plus, eșantioanele obținute după vaccinări ratate sau persoanele cu infecție naturală cu SARS-CoV-2 care apar după screening (dacă este cazul) au fost excluse din analiză.
În studiile COV1001, COV1002 și COV2001, au fost observate, de asemenea, creșterea titrurilor anticorpilor neutralizanți (wtTNV/test de neutralizare a virusului de tip sălbatic) și anticorpilor de legare S-specifici (teste de imunoabsorbție enzimatică) la un număr limitat de participanți la studiu, după o doză de rapel la 2, 3 și 6 luni, valorile crescând cu intervalul, în comparație cu valorile evidenţiate înaintea dozei de rapel. Aceste date susțin eficacitatea unei doze de rapel atunci când este administrată la un interval mai mare de 2 luni după vaccinarea primară. În general, creșterile mediilor geometrice ale titrurilor (MGT) înainte de doza de rapel și până la o lună după doza de rapel au variat de la 1,5 la 4,4 ori pentru anticorpii neutralizanți și de la 2,5 până la 5,8 ori pentru anticorpii de legare. A fost observată o scădere de 2 ori a titrurilor de anticorpi la 4 luni după doza de rapel administrată la 2 luni de la vaccinarea primară, comparativ cu titrul observat la o lună după doza de rapel administrată la 2 luni de la vaccinarea primară. Titrurile de anticorpi s-au menţinut mai mari decât cele înregistrate după o doză unică la un moment similar. Aceste date susțin utilizarea unei doze de rapel, atunci când este administrată la un interval de 2 luni sau mai mult după vaccinarea primară.
Imunogenitatea unei doze de rapel după vaccinarea primară cu un vaccin COVID-19 de tip ARNmStudiul COV-BOOST este un studiu de Fază 2, multicentric, randomizat, inițiat de investigator (NCT73765130), efectuat în Marea Britanie, cu scopul de a evalua administrarea dozei de rapel cu un vaccin COVID 19. Participanții au fost persoane adulte cu vârsta de cel puțin 30 de ani. La o cohortă de participanți s-au administrat două doze de Comirnaty (N=89), urmate de o doză de rapel cu JCOVDEN. Intervalul median (IQR) a fost de 106 (91-144) zile între a doua doză și doza de rapel. Răspunsul imun stimulat de administrarea dozei de rapel cu JCOVDEN a fost de tip anticorpi de legare (N=88), anticorpi neutralizanți la pseudovirus (N=77) și anticorpi neutralizanți la virusul de tip sălbatic (N=21) împotriva tulpinii de referință, așa cum s-a observat în Ziua 28. În Ziua 84 după administrarea dozei de rapel, valorile mediilor geometrice ale titrurilor (MGT) erau încă mai mari decât valorile înregistrate înaintea administrării dozei de rapel. În plus, JCOVDEN a stimulat răspunsul imun cu sinteză de anticorpi neutralizanți la pseudovirus împotriva tulpinii variante Delta, evaluat în Ziua 28 (N=89).
DMID 21-0012, un studiu clinic de Fază 1/2, independent, deschis (NCT04889209), efectuat în Statele
Unite ale Americii, a evaluat administrarea unei doze heterologe de rapel cu JCOVDEN. Din cauza eșantionului limitat, diferențele observate sunt doar descriptive. O doză de rapel cu JCOVDEN a fost administrată persoanelor adulte care au finalizat schema de vaccinare primară cu o serie de 2 doze de Spikevax sau cu o serie de 2 doze de Comirnaty, cu cel puțin 12 săptămâni înainte de înrolare (interval mediu [limite interval] de 20 [13-26] și 21 [12-41] de săptămâni pentru Spikevax și, respectiv, Comirnaty) și care nu au raportat niciun istoric de infecție cu SARS-CoV-2. JCOVDEN a intensificat răspunsurile imune cu sinteză de anticorpi de legare și anticorpi neutralizanți la pseudovirus împotriva tulpinii de referință și a tulpinii variante Delta la persoanele la care se efectuase în prealabil vaccinare primară cu două doze de Spikevax (N=49) sau cu două doze de Comirnaty (N=50), așa cum s-a observat în Ziua 15 după administrarea dozei de rapel. JCOVDEN a stimulat răspunsul imun cu sinteză de anticorpi neutralizanți la pseudovirus împotriva tulpinii variantei Omicron BA.1 la persoanele la care se efectuase în prealabil vaccinare primară cu două doze de Comirnaty (N=50), așa cum s-a observat în Ziua 29.
Imunogenitatea unei doze de rapel după vaccinarea primară cu un vaccin COVID-19 cu vector adenoviralStudiul COV-BOOST (vezi protocolul studiului menționat anterior) a evaluat, de asemenea, administrarea unei doze de rapel cu JCOVDEN la persoanele participante la studiu care primiseră anterior 2 doze de Vaxzevria (N=101). Intervalul median (IQR) a fost de 77 (72-83) zile între a doua doză și doza de rapel. Răspunsul imun stimulat de administrarea dozei de rapel cu JCOVDEN a fost de tip anticorpi de legare (N=94), anticorpi neutralizanți la pseudovirus (N=94) și anticorpi neutralizanți la virusul de tip sălbatic (N=21) împotriva tulpinii de referință. În Ziua 84 după administrarea dozei de rapel, valorile mediilor geometrice ale titrurilor (MGT) erau încă mai mari decât valorile înregistrate înaintea administrării dozei de rapel. În plus, JCOVDEN a stimulat răspunsul imun cu sinteză de anticorpi neutralizanți la pseudovirus împotriva tulpinii Delta, evaluat în Ziua 28 (N=90).
Datele descriptive din studiul COV-BOOST și studiul DMID 21-0012 indică faptul că administrarea unei doze de rapel cu JCOVDEN după vaccinarea primară cu un vaccin cu vector adenoviral determină răspunsuri imune cu sinteză de anticorpi mai scăzute, în comparație cu administrarea unei doze de rapel heterologe cu un vaccin aprobat de tip ARNm după vaccinarea primară cu un vaccin cu vector adenoviral. Studiile indică, de asemenea, că titrurile de anticorpi neutralizanți la o lună după administrarea unei doze de rapel cu JCOVDEN, după vaccinarea primară cu un vaccin de tip ARNm sunt comparabile cu cele obținute în urma administrării unei doze de rapel omologe cu un vaccin de tip ARNm.
VârstniciJCOVDEN a fost evaluat la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. Eficacitatea JCOVDEN a fost consecventă între persoanele vârstnice (≥65 ani) și persoanele mai tinere (18-64 ani).
Copii și adolescențiAgenția Europeană pentru Medicamente a acordat o derogare de la obligația de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu JCOVDEN la una sau mai multe subgrupe de copii și adolescenți pentru prevenirea COVID-19 (vezi pct. 4.2 pentru informații privind utilizarea la copii și adolescenți).