Conținutul prospectului pentru medicamentul ALFACALCIDOL SANDOZ 0.5mcg capsule moi
1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI
Alfacalcidol Sandoz 0,25 µg capsule moi
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi
2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
Alfacalcidol Sandoz 0,25 µg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,25 µg.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine alfacalcidol 0,5 µg.
Excipienţi cu efect cunoscut:Alfacalcidol Sandoz 0,25 µg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine sorbitol 13,44 mg.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi: fiecare capsulă moale conţine sorbitol 11,00 mg şi Allura
Red AC (E 129) 0,03 mg.
Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICĂ
Capsulă moale.
Alfacalcidol Sandoz 0,25 µg capsule moi: capsule gelatinoase moi ovale, opace, de culoare albă.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi: capsule gelatinoase moi ovale, opace, de culoare roşie.
Fiecare capsulă are o lungime de aproximativ 9,7 mm.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicaţii terapeutice
Alfacalcidol Sandoz este indicat în tulburări ale metabolismului calciului şi al fosforului cauzate de afectarea 1-α-hidroxilării de la nivel renal.
Indicaţiile principale sunt: - osteodistrofie renală - hipoparatiroidie (idiopatică şi postoperatorie) - cauze diferite de rahitism şi osteomalacie (aport insuficient de vitamina D) - rahitism pseudo-carențial (dependent de vitamina D) şi osteomalacie - rahitism şi osteomalacie hipofosfatemică rezistentă la vitamina D - ospeoporoză postmenopauză și osteoporoză indusă de glucocorticoizi ca tratament suportiv
4.2 Doze şi mod de administrare
Doza iniţială pentru toate indicaţiile
Adulţi 1 microgram/zi
Copii și adolescenți cu greutate 0,05 micrograme/kg şi zi mai mică de 20 kg
Copii şi adolescenţi cu greutate 1 microgram/zi mai mare de 20 kg
Doza de Alfacalcidol Sandoz trebuie ajustată pe baza determinărilor bi-săptămânale ale concentraţiilor plasmatice de calciu şi fosfor. Doza zilnică de Alfacalcidol Sandoz poate fi crescută cu 0,25-0,5 micrograme. Când doza este stabilită, concentraţiile plasmatice ale calciului, fosforului şi creatininei trebuie determinate la interval de 2-4 săptămâni.
Majoritatea pacienţilor adulți răspunde la administrarea unor doze cuprinse între 1 şi 3 micrograme/zi.
În cazul în care există dovezi biochimice şi radiografice de vindecare osoasă (și la pacienţii cu hipoparatiroidie la care s-au obţinut concentraţii plasmatice normale ale calciului) în general doza trebuie scăzută. Dozele de întreţinere sunt în general cuprinse între 0,25 şi 1 microgram/zi. Dacă apare hipercalcemie, tratamentul cu Alfacalcidol Sandoz trebuie întrerupt până ce concentraţia plasmatică a calciului revine la normal (aproximativ o săptămână), apoi reiniţierea tratamentului se va face cu jumătate din doza anterioară.
Mod de administrareAdministrare orală
4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.
Hipercalcemie
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Pe parcursul tratamentului cu alfacalcidol, concentraţiile plasmatice ale calciului, fosforului şi creatininei trebuie monitorizate frecvent (vezi pct. 4.1).
Alfacalcidol Sandoz trebuie utilizat cu prudenţă la: - pacienţii aflaţi în tratament cu glicozide cardiotonice sau digitalice deoarece hipercalcemia poate determina aritmii la aceştia - pacienţii cu nefrolitiază Hipercalcemia poate apare la pacienţii trataţi cu Alfacalcidol Sandoz.
În cazul prezenţei hipercalcemiei tratamentul cu alfacalcidol trebuie întrerupt până la normalizarea concentraţiei plasmatice a calciului, care de obicei are loc în decurs de o săptămână. Tratamentul cu alfacalcidol poate fi reiniţiat cu jumătate din doza utilizată anterior.
Hipercalcemia asociată cu hiperfosfatemia creşte riscul de calcificări metastatice. În afecţiunile în care poate apare hiperfosfatemie, cum este insuficiența renală, trebuie utilizaţi agenţi de chelare a fosfatului.
Pacienţii cu probleme ereditare rare de intoleranţă la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi conţine Allura Red AC (E 129) care este un agent azoic de colorare. Acesta poate determina reacţii alergice.
4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune
La pacienţii care utilizează digitalice, hipercalcemia poate precipita aritmiile cardiace.
Pacienţii care utilizează barbiturice sau anticonvulsivante pot avea nevoie de doze mai mari de
Alfacalcidol Sandoz pentru a se obţine efectul dorit din cauza inducerii enzimelor hepatice de detoxifiere.
Administrarea concomitentă de colestiramină poate interfera cu absorbţia intestinală a alfacalcidolului.
Acest medicament trebuie utilizat cu prudenţă la pacienţii trataţi cu diuretice tiazidice deoarece aceştia sunt expuşi unui risc mai mare de a prezenta hipercalcemie.
Antiacidele şi laxativele pe bază de magneziu nu trebuie utilizate pe parcursul tratamentului cu alfacalcidol din cauza unui risc crescut de hipermagneziemie. Vitamina D sau analogii săi şi calciul sau preparatele care conţin calciu nu trebuie administrate simultan cu alfacalcidol.
4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
SarcinaNu sunt disponibile date adecvate referitoare la utilizarea alfacalcidolului la femeile gravide. Studiile efectuate la animale au evidenţiat toxicitate asupra funcţiei de reproducere (vezi pct. 5.3). Nu se cunoaşte riscul potenţial la om. Alfacalcidolul Sandoz nu trebuie utilizat pe parcursul sarcinii decât dacă este absolut necesar.
AlăptareaEste posibil ca alfacalcidol să se elimine în laptele matern. La doze mari, nu poate fi exclusă apariţia hipercalcemiei la sugar. Din cauza datelor insuficiente, nu se recomandă alăptarea în timpul tratamentului cu alfacalcidol.
4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Alfacalcidol Sandoz nu are nicio influență sau are influenţă neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
4.8 Reacţii adverse
Cele mai frecvente reacţii adverse raportate sunt hipercalcemia şi reacţiile cutanate. Simptomele hipercalcemiei sunt cefalee, slăbiciune, anorexie, scădere în greutate, greaţă, vărsături, diaree, constipaţie, poliurie, polidipsie, durere musculară şi osoasă şi gust metalic.
Hipercalcemia poate fi rapid corectată prin întreruperea tratamentului până la normalizarea concentraţiei plasmatice a calciului (aproape o săptămână). Tratamentul cu Alfacalcidol Sandoz poate fi reiniţiat apoi cu jumătate din doza anterioară.
Pe baza datelor obţinute din utilizarea de după punerea pe piață reacţiile adverse raportate sunt rare sau foarte rare, fiind aproximate la 1:10000 pacienţi trataţi.
Tulburări metabolice şi de nutriţieRare (≥ 1/10000 şi < 1/1000) - hipercalcemie - hiperfosfatemie
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanatFoarte rare (< 1/10000) - prurit - erupţie cutanată tranzitorie - urticarie
Tulburări renale şi ale căilor urinareFoarte rare (< 1/10000) - nefrocalcinoză - insuficienţă renală
Raportarea reacţiilor adverse suspectateRaportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
4.9 Supradozaj
Hipercalcemia se tratează prin întreruperea administrării Alfacalcidol Sandoz.
În cazurile severe de hipercalcemie trebuie luate măsuri generale suportive. Pacientul trebuie hidratat bine prin perfuzarea de soluţii saline (diureză forţată), trebuie determinaţi electroliţii, indicii funcției renale şi valoarea calciului; trebuie evaluate modificările electrocardiografice, în special la pacienţii aflaţi în tratament cu digitală. Trebuie avut în vedere în mod special tratamentul cu glucocorticoizi, diuretice de ansă, bifosfonaţi, calcitonină şi eventual hemodializă cu conţinut scăzut de calciu.
5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: vitamine, vitamina D şi analogi, codul ATC: A11C C03.
Insuficienţa 1-α-hidroxilării renale reduce producţia endogenă de 1,25-dihidroxivitamina D. Aceasta determină tulburări ale metabolismului mineral observat în numeroase boli, incluzând afecţiuni osoase de cauză renală, hipoparatiroidie, hipocalcemie neo-natală şi rahitism dependent de vitamina D. Aceste tulburări care necesită doze mari de vitamina D inactivă pentru corecţie, vor răspunde la doze mici de Alfacalcidol Sandoz.
Întârzierea răspunsului şi dozele mari de vitamina D inactivă necesare în tratamentul acestor tulburări fac dificilă ajustarea dozei. Acest fapt poate determina hipercalcemie neprevăzută care poate necesita săptămâni sau luni până la ameliorare. Avantajul major al Alfacalcidol Sandoz este instalarea mai rapidă a răspunsului, fapt care permite ajustarea mai corectă a dozei. În cazul apariţiei hipercalcemiei aceasta poate fi corectată în câteva zile de la întreruperea tratamentului.
La pacienţii cu insuficienţă renală administrarea a 1-5 micrograme/zi de 1-α-hidroxivitamina D (1α-
OHD3) a determinat creşterea absorbţiei calciului şi a fosforului la nivel intestinal, în dependent de doză. Acest efect a fost observat pe parcursul a 3 zile de la iniţierea tratamentului şi a dispărut în decurs de 3 zile de la întreruperea acestuia.
Pacienţii cu insuficienţă renală cronică au prezentat concentraţii plasmatice crescute ale calciului timp de 5 zile de la administrarea unei doze de 0,5-1 microgram/zi de 1α-OHD3. În timp ce calciul plasmatic a crescut, concentraţia plasmatică a PTH-ului şi a fosfatazei alcaline au scăzut până la valori normale.
5.2 Proprietăţi farmacocinetice
Alfacalcidolul se absoarbe pasiv şi aproape complet la nivelul intestinului subţire.
Alfacalcidolul este metabolizat rapid la nivel hepatic în 1,25-dihidroxivitamină D, metabolitul fiziologic activ al vitaminei D care acţionează ca un factor reglator al metabolismului calciului şi fosfatului. Deoarece această conversie este rapidă, efectele clinice ale alfacalcidolului şi ale 1,25- dihidroxivitaminei D sunt similare.
1,25-dihidroxivitamina D este transportată la nivel sanguin de către o proteină specifică de transport (o globulină). Vitamina D este metabolizată în numeroşi metaboliţi polari inactivi şi este excretată preponderent la nivel biliar.
Timpul de înjumătăţire plasmatică al alfacalcidolului este de aproximativ 4 ore. Efectul farmacologic este de 3-5 zile.
5.3 Date preclinice de siguranţă
Toxicitate cronicăToxicitatea non-clinică a alfacalcidolului este atribuită efectului cunoscut de vitamină D al calcitriolului asupra homeotaziei calciului, care este caracterizat prin hipercalcemie, hipercalciurie şi eventual calcificări ale ţesuturilor moi.
GenotoxicitateAlfacalcidolul nu este genotoxic.
Toxicitate asupra funcţiei de reproducereNu s-au raportat efecte specifice ale alfacalcidolului asupra fertilităţii sau comportamentului puilor la şobolani şi iepuri. În ceea ce priveşte dezvoltarea embrio-fetală, s-a observat toxicitate fetală (avort post-nidare, scădere a greutăţii şi mărimii puilor) la administrarea unor doze suficient de mari încât să producă toxicitate la femele. În studiile experimentale efectuate la animale s-a demonstrat că dozele mari de vitamina D sunt teratogenice.
6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipienţilor
Alfacalcidol Sandoz 0,25 µg capsule moi
Conţinutul capsulei trigliceride cu lanţ mediu
butilhidroxianisol (E 320) butilhidroxitoluen (E 321) Învelişul capsulei gelatină sorbitol lichid (necristalizant) (E 420) glicerol dioxid de titan (E 171)
Alfacalcidol Sandoz 0,5 µg capsule moi
Conţinutul capsulei trigliceride cu lanţ mediu butilhidroxianisol (E 320) butilhidroxitoluen (E 321)
Învelişul capsulei gelatină sorbitol lichid (necristalizant) (E 420) glicerol dioxid de titan (E 171) oxid galben de fer (E 172) roșu Allura AC (E 129) albastru strălucitor FCF ( E 133)
6.2 Incompatibilităţi
6.3 Perioada de valabilitate
6.4 Precauţii speciale pentru păstrare
A nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
6.5 Natura şi conţinutul ambalajului
Blistere PVC/PVDC-Al 20, 30, 50, 60, 90 sau 100 capsule moi
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor
7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
S.C. Sandoz S.R.L.
Str. Livezeni nr.7A, 540472 Târgu Mureş
România
8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
9115/2016/01-02-03-04-05-06 9116/2016/01-02-03-04-05-06
9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI
Data primei autorizări - Ianuarie 2012
Data reînnoirii autorizație - Iunie 2016
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI