VAXZEVRIA x10 SUSPENSIE INJECTABILĂ ASTRAZENECA

J07BX03 - vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant)

VAXZEVRIA x10 SUSPENSIE INJECTABILĂ ASTRAZENECA - J07BX03 - vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant) (vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant))

Informații despre substanța vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant)

Tip Cod Explicații
Grupa anatomică principală J Antiinfecțioase de uz sistemic
Subgrupa terapeutică J07 Vaccinuri
Subgrupa farmacologică J07B Vaccinuri cu virusuri
Subgrupa chimică J07BX Alte vaccinuri virale
substanța chimică J07BX03 vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant)

Date generale despre VAXZEVRIA

Data ultimei liste de medicamente: 01-05-2021

Codul comercial: W67527002

Forma farmaceutică: SUSPENSIE INJECTABILĂ

Cantitate: 10

Prezentare produs: cutie x10 flacoane multidoza a cate 5ml susp (fiecare flac contine 10 doze a cate 0.5ml)

Tip produs: original

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Forme farmaceutice disponibile pentru vaccin covid-19 (chadox1-s [recombinant)

SUSPENSIE INJECTABILĂ, SUSPENSIE INJECTABILĂ

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: MEDIMMUNE PHARMA B.V. - OLANDA

APP deținător: ASTRAZENECA AB - SUEDIA

Număr APP: 1529/2021/02

Valabilitate: 6 luni- flacon nedeschis, când este pastrat la frigider (2°C-8°C)

Conținutul prospectului pentru medicamentul VAXZEVRIA x10 SUSPENSIE INJECTABILĂ ASTRAZENECA

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Vaxzevria suspensie injectabilă
Vaccin COVID-19 (ChAdOx1-S [recombinant])

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Acestea sunt flacoane multidoză care conțin 8 doze sau 10 doze, a câte 0,5 ml (vezi pct. 6.5).

O doză (0,5 ml) conține:
Adenovirus preluat de la cimpanzeu care codifică glicoproteina S (spike) a SARS-CoV-2 (ChAdOx1-
S)*, nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase (U Inf.) *Produs în celule renale de embrion uman modificate genetic (HEK), linia celulară 293 și prin tehnologia ADN recombinant.

Acest vaccin conține organisme modificate genetic (OMG).

Excipient cu efect cunoscut
Fiecare doză (0,5 ml) conține aproximativ 2 mg de etanol.

Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Suspensie injectabilă (injecție).

Suspensia este incoloră până la brun deschis, limpede până la ușor opalescentă, cu un pH de 6,6.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Vaxzevria este indicat pentru imunizarea activă a persoanelor cu vârsta de 18 ani și peste pentru prevenirea COVID-19 cauzată de SARS-CoV-2.

Utilizarea acestui vaccin trebuie să țină cont de recomandările oficiale.

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze
Persoane cu vârsta de 18 ani și peste Schema de vaccinare cu Vaxzevria constă în administrarea a două doze separate, fiecare a câte 0,5 ml.
A doua doză trebuie administrată după un interval de timp cuprins între 4 și 12 săptămâni (28 până la 84 de zile) de la prima doză (vezi pct. 5.1).

Nu sunt disponibile date privind posibilitatea de interschimbare a Vaxzevria cu alte vaccinuri COVID- 19 pentru completarea schemei de vaccinare. Persoanelor cărora li s-a administrat prima doză de

Vaxzevria trebuie să li se administreze a doua doză de Vaxzevria pentru completarea schemei de vaccinare.

Copii și adolescenți
Siguranța și eficacitatea Vaxzevria la copii și adolescenți (cu vârsta sub 18 ani) nu au fost încă stabilite. Nu sunt disponibile date.

Vârstnici
Nu este necesară ajustarea dozei. Vezi și pct. 4.4 și 5.1.

Mod de administrare
Vaxzevria se administrează doar intramuscular, preferabil în mușchiul deltoid din partea superioară a brațului.

Vaccinul nu trebuie injectat intravascular, subcutanat sau intradermic.

Vaccinul nu trebuie amestecat cu alte vaccinuri sau medicamente în aceeași seringă.

Pentru măsurile de precauție care trebuie luate înainte de administrarea vaccinului, vezi pct. 4.4.

Pentru instrucțiuni privind manipularea și eliminarea vaccinului, vezi pct. 6.6.

4.3 Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1.

Persoanele care au prezentat sindrom de tromboză cu trombocitopenie (STT) după vaccinarea cu Vaxzevria (vezi pct. 4.2).

Persoanele care au avut anterior episoade de sindrom de scurgere capilară (vezi și pct. 4.4).

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Trasabilitate
Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numărul lotului medicamentului administrat trebuie înregistrate cu atenție.

Hipersensibilitate și anafilaxie
Au fost raportate reacții de tip anafilactic. Trebuie să fie întotdeauna disponibile tratament medical și supraveghere medicală adecvate în caz de reacție de tip anafilactic după administrarea vaccinului. Se recomandă menținerea atentă sub observație timp de 15 minute după vaccinare. A doua doză a vaccinului nu trebuie administrată persoanelor care au prezentat anafilaxie la prima doză de Vaxzevria.

Reacții asociate cu anxietatea
În legătură cu vaccinarea pot surveni reacții asociate cu anxietatea, inclusiv reacții vaso-vagale (sincopă), hiperventilație sau reacții asociate stresului, ca răspuns psihogen la administrarea injecției cu acul. Este importantă luarea măsurilor de precauție, pentru evitarea leziunilor cauzate de leșin.

Afecțiuni concomitente
Vaccinarea trebuie amânată în cazul persoanelor care prezintă o afecțiune febrilă severă acută sau infecție acută. Totuși, prezența unei infecții minore și/sau creșterea ușoară a temperaturii, nu constituie un motiv de amânare a vaccinării.

Sindrom de tromboză cu trombocitopenie și tulburări de coagulare

Sindromul de tromboză cu trombocitopenie (STT), în unele cazuri însoţit de sângerare, a fost observat foarte rar, după vaccinarea cu Vaxzevria. Acesta include cazuri severe care se prezintă cu tromboză venoasă, inclusiv în locuri neobişnuite, cum ar fi tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, tromboză la nivelul venei splenice, precum şi tromboză arterială, concomitent cu trombocitopenie.
Unele cazuri au avut un rezultat letal. Majoritatea acestor cazuri au apărut în primele trei săptămâni de la vaccinare şi s-au constatat mai ales la femei cu vârsta sub 60 de ani.

Profesioniştii din domeniul sănătăţii trebuie să fie atenţi la semnele şi simptomele tromboembolismului şi/sau trombocitopeniei. Persoanele vaccinate trebuie instruite să solicite imediat asistență medicală în cazul în care prezintă simptome precum dificultăți la respirație, dureri toracice, tumefiere la nivelul picioarelor, dureri la nivelul picioarelor, dureri abdominale persistente după vaccinare. În plus, orice persoană cu simptome neurologice, inclusiv cefalee severă sau persistentă, vedere înceţoşată, confuzie sau convulsii după vaccinare, sau care prezintă echimoze (peteșii) în afara locului de administrare a vaccinului după câteva zile, trebuie să solicite imediat asistenţă medicală.

Persoanele diagnosticate cu trombocitopenie în decurs de trei săptămâni după vaccinarea cu Vaxzevria trebuie investigate în mod activ pentru simptome de tromboză. În mod similar, persoanele care prezintă tromboză în decurs de trei săptămâni de la vaccinare trebuie evaluate pentru trombocitopenie.

STT necesită o abordare terapeutică specializată. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să consulte ghidurile terapeutice în vigoare și/sau să consulte medicii specialiști (de exemplu, hematologi, specialiști în tulburări de coagulare) pentru diagnosticarea și tratamentul acestei afecțiuni.

Risc de sângerare după administrare intramusculară
În mod similar altor injecții intramusculare, vaccinul trebuie administrat cu prudență la persoanele care urmează terapie anticoagulantă sau celor cu trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare (cum este hemofilia), deoarece la aceste persoane pot apărea sângerări sau echimoze după administrarea intramusculară.

Sindromul de scurgere capilară

În primele zile după vaccinarea cu Vaxzevria s-au raportat cazuri foarte rare de sindrom de scurgere capilară. În unele cazuri au fost aparente antecedentele de sindrom de scurgere capilară. S-a raportat și evoluția letală. Sindromul de scurgere capilară este o tulburare rară, caracterizată prin episoade acute de edem care afectează în principal membrele, prin hipotensiune, hemoconcentrație și hipoalbuminemie. Pacienții cu episod acut de sindrom de scurgere capilară în urma vaccinării necesită recunoașterea rapidă și tratament prompt. Terapia de susținere intensivă este, de obicei, necesară.
Persoanele cu antecedente cunoscute de sindrom de scurgere capilară nu trebuie vaccinate cu acest vaccin. Vezi și pct. 4.3.

Reacții neurologice

Sindromul Guillain-Barré (SGB) a fost raportat foarte rar după vaccinarea cu Vaxzevria. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să fie atenți la semnele și simptomele SGB pentru a stabili un diagnostic corect, pentru a iniția terapia de susținere corespunzătoare și tratamentul adecvat și pentru a exclude alte cauze.

Persoane imunocompromise
Eficacitatea, siguranța și imunogenitatea vaccinului nu au fost evaluate la persoane imunocompromise, incluzând pacienții cărora li se administrează tratament imunosupresor. Eficacitatea Vaxzevria poate fi mai mică la persoanele imunocompromise.

Durata protecției
Durata protecției oferite de vaccin nu este cunoscută, fiind în curs de determinare în cadrul studiilor clinice aflate în desfășurare.

Limitări ale eficacității vaccinului

Protecția începe la aproximativ 3 săptămâni după prima doză de Vaxzevria. Este posibil ca persoanele să nu fie complet protejate până la 15 zile după administrarea celei de a doua doze de vaccin. Ca și în cazul celorlalte vaccinuri, este posibil ca vaccinarea cu Vaxzevria să nu protejeze toate persoanele vaccinate (vezi pct. 5.1).

Datele disponibile în prezent din studiile clinice nu permit estimarea eficacității vaccinului la persoanele cu vârsta peste 55 de ani.

Excipienți
Sodiu
Acest medicament conţine sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per doza de 0,5 ml, adică practic “nu conţine sodiu”.

Etanol
Acest medicament conține 2 mg de alcool (etanol) per doza de 0,5 ml. Această cantitate mică de alcool din medicament nu va avea niciun efect observabil.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Nu s-au efectuat studii privind interacțiunile.

Administrarea concomitentă a Vaxzevria cu alte vaccinuri nu a fost studiată.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina
Experiența cu utilizarea Vaxzevria la gravide este limitată.

Studiile la animale nu au evidențiat efecte nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrio-fetale, nașterii sau dezvoltării postnatale (vezi pct. 5.3).

Administrarea Vaxzevria în timpul sarcinii trebuie avută în vedere dacă beneficiile depășesc riscurile potențiale pentru mamă și făt.

Alăptarea
Nu se cunoaște dacă Vaxzevria este excretat în lapte.

În studiile la animale s-a observat transferul lactațional al anticorpilor anti-SARS-COV-2 S de la femelele de șoarece la pui (vezi pct. 5.3).

Fertilitatea
Studiile la animale nu au evidențiat efecte dăunătoare directe sau indirecte de toxicitate asupra fertilității (vezi pct. 5.3).

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Vaxzevria nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Cu toate acestea, este posibil ca unele dintre reacțiile menționate la pct. 4.8 să afecteze temporar capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Rezumatul profilului de siguranță
Siguranța generală a Vaxzevria se bazează pe o analiză a datelor cumulate din patru studii clinice desfășurate în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud. La momentul analizei, 24244 de participanți cu vârsta ≥18 ani fuseseră randomizați și vaccinați cu Vaxzevria sau cu produsul de control. Dintre aceștia, la 12282 s-a administrat cel puțin o doză de Vaxzevria iar la 10448 s-au administrat două doze. Durata mediană de urmărire a fost de 81 de zile după administrarea celei de a doua doze, 7158 participanți completând > 2 luni de urmărire după administrarea celei de a doua doze.

Reacțiile adverse cel mai frecvent raportate au fost sensibilitate la nivelul locului de injectare (63,8%); durere la nivelul locului de injectare (54,3%), cefalee (52,7%), fatigabilitate (53,0%), mialgii (43,9%), stare generală de rău (44,4%), pirexie (inclusiv stare febrilă (33,5%) și febră ≥ 38˚C (7,6%)), frisoane (32,2%), artralgii (26,6%) și greață (22,2%). Cele mai multe reacții adverse au avut intensitate ușoară sau moderată și, în general, s-au remis în câteva zile după vaccinare.

După vaccinarea cu Vaxzevria, subiecții pot prezenta reacții adverse multiple care apar simultan (de exemplu, mialgii/artralgii, cefalee, frisoane, febră și stare generală de rău).

Comparativ cu prima doză, reacțiile adverse raportate după a doua doză au fost mai ușoare și mai puțin frecvente.

Evenimentele de reactogenitate au fost în general mai ușoare și raportate mai puțin frecvent la populația reprezentată de adulții mai în vârstă (cu vârsta ≥65 ani) din studii (2274 persoane [9,4%]).

Profilul de siguranță a fost similar la persoanele care au participat în studiile clinice, cu sau fără dovadă a infecției cu SARS-CoV-2 la momentul inițial, iar numărul participanților cu răspuns seropozitiv inițial a fost 753 (3,1%).

Lista tabelară a reacțiilor adverse
Reacțiile adverse sunt prezentate în conformitate cu sistemul de clasificare MedDRA pe aparate, sisteme și organe. Categoriile de frecvenţă ale reacțiilor adverse sunt definite după cum urmează: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10); mai puțin frecvente (≥1/1000 și <1/100); rare (≥1/10000 și <1/1000); foarte rare (<1/10000); cu frecvență necunoscută (nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile); în cadrul fiecărei clase, termenii preferați sunt ordonați în ordinea descrescătoare a frecvenței și gravității.

Tabelul 1 Reacții adverse
Clasa de aparate, sisteme și organe Frecvența Reacțiile adverse

Tulburări hematologice și limfatice Frecvente Trombocitopeniea

Mai puțin frecvente Limfadenopatie
Tulburări ale sistemului imunitar Cu frecvență Anafilaxie

necunoscută Hipersensibilitate

Clasa de aparate, sisteme și organe Frecvența Reacțiile adverse

Tulburări metabolice și de nutriție Mai puțin frecvente Apetit alimentar scăzut
Tulburări ale sistemului nervos Foarte frecvente Cefalee

Mai puțin frecvente Amețeli
Somnolență
Letargie

Tulburări vasculare Foarte rare Sindrom de tromboză cu trombocitopenie*

Cu frecvență Sindrom de scurgere capilară necunoscută

Tulburări gastro-intestinale Foarte frecvente Greață
Frecvente Vărsături

Diaree
Mai puțin frecvente Dureri abdominale

Afecțiuni cutanate și ale țesutului Mai puțin frecvente Hiperhidroză subcutanat Prurit

Erupție cutanată tranzitorie
Urticarie

Cu frecvență Angioedem necunoscută

Tulburări musculo-scheletice și ale Foarte frecvente Mialgii țesutului conjunctiv Artralgii

Frecvente Durere la nivelul extremităților
Tulburări generale și la nivelul Foarte frecvente Sensibilitate la nivelul locului de locului de administrare injectare

Durere la nivelul locului de injectare
Căldură la nivelul locului de injectare
Prurit la nivelul locului de injectare
Echimoze la nivelul locului de injectareb

Fatigabilitate
Stare generală de rău
Stare febrilă
Frisoane

Frecvente Tumefiere la nivelul locului de injectare
Eritem la nivelul locului de injectare
Febrăc

Simptome asemănătoare gripei
Astenie

a În studiile clinice, a fost raportată frecvent trombocitopenie ușoară tranzitorie (vezi pct. 4.4). b Echimozele la nivelul locului de injectare includ hematom la nivelul locului de injectare (mai puțin frecvente) c Febră, temperatură măsurată ≥38°C * După punerea pe piață au fost raportate cazuri foarte rare și severe de sindrom de tromboză cu trombocitopenie.
Acestea au inclus tromboză venoasă, cum ar fi tromboză la nivelul sinusului venos cerebral, tromboză la nivelul venei splenice, precum și tromboză arterială (vezi pct. 4.4).

Raportarea reacțiilor adverse suspectate
Raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare, astfel cum este menționat în Anexa V și să includă seria/lotul, dacă sunt

disponibile.

4.9 Supradozaj

Nu există un tratament specific în caz de supradozaj cu Vaxzevria. În caz de supradozaj, persoana trebuie monitorizată și trebuie administrat tratament simptomatic, dacă este necesar.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: vaccinuri, alte vaccinuri virale, codul ATC: J07BX03

Mecanism de acțiune
Vaxzevria este un vaccin monovalent, compus dintr-un singur vector adenoviral recombinant, cu deficit de replicare, preluat de la cimpanzeu (ChAdOx1), care codifică glicoproteina S a SARS-CoV- 2. Componenta imunogenă S a SARS CoV 2 din vaccin este exprimată în conformația trimerică pre- fuziune; secvența de codificare nu a fost modificată pentru a stabiliza proteina S exprimată în conformația de pre-fuziune. După administrare, glicoproteina S a SARS-CoV-2 este exprimată local, stimulând răspunsul prin anticorpi neutralizanți și răspunsul prin imunitate celulară, care pot contribui la protecția împotriva COVID-19.

Eficacitate clinică
Analiza datelor cumulate din COV002 și COV003
Eficacitatea clinică a Vaxzevria a fost evaluată pe baza unei analize a datelor cumulate din două studii clinice randomizate, controlate, cu protocol în regim orb, aflate în desfășurare: un studiu de fază II/III, COV002, la adulți cu vârsta ≥18 ani (inclusiv vârstnici), în Marea Britanie și un studiu de fază III,
COV003, la adulți cu vârsta ≥18 ani (inclusiv vârstnici), în Brazilia. Studiile nu au inclus participanți cu afecțiuni severe și/sau necontrolate cardiovasculare, gastrointestinale, hepatice, renale, endocrine/metabolice și neurologice și nici persoane cu imunosupresie severă, gravide și participanți cu antecedente cunoscute de infecție cu SARS-CoV-2. Vaccinurile anti-gripale au putut fi administrate cu 7 zile înainte sau după oricare dintre dozele de Vaxzevria. Este planificată monitorizarea tuturor participanților pe o perioadă de până la 12 luni, pentru evaluarea siguranței și eficacității împotriva COVID-19.

În analiza cumulată pentru eficacitate, participanților cu vârsta ≥18 ani li s-au administrat două doze (5 × 1010 particule virale per doză, ceea ce corespunde cu nu mai puțin de 2,5 × 108 unități infecțioase) de Vaxzevria (N=6106) sau un produs de control (vaccin meningococic sau ser fiziologic) (N=6090), administrate prin injecție intramusculară.

Din cauza limitărilor logistice, intervalul de timp dintre doza 1 și doza 2 a fost cuprins între 3 și 23 de săptămâni (21 până la 159 de zile), iar la 86,1% dintre participanți s-au administrat cele două doze la un interval de timp cuprins între 4 și 12 săptămâni (28 până la 84 de zile).

Caracteristicile demografice inițiale au fost bine echilibrate între grupul cu administrare de Vaxzevria și grupul de control. În analiza cumulată, dintre participanții cărora li s-a administrat Vaxzevria, intervalul de timp dintre administrarea dozelor fiind cuprins între 4 și 12 săptămâni, 87,0% au avut vârsta între 18 și 64 de ani (cu 13,0% cu vârsta de 65 de ani și peste și 2,8% cu vârsta de 75 de ani și peste); 55,1% dintre participanți au fost femei; 76,2% au fost caucazieni, 6,4% afro-americani și 3,4% asiatici. În total, 2068 (39,3%) de participanți aveau cel puțin o comorbiditate pre-existentă (IMC ≥30 kg/m2, afecțiune cardiovasculară, respiratorie sau diabet). La momentul analizei datelor, perioada mediană de monitorizare după doza 2 a fost de 78 de zile.

Decizia finală privind cazurile de COVID-19 a fost luată de un comitet de evaluare, care a stabilit și severitatea bolii în funcție de scala OMS a evoluției clinice. În total, 218 de participanți au avut
COVID-19, cu confirmare virologică a SARS-CoV-2, cu debut la ≥15 zile după a doua doză și cel puțin un simptom COVID-19 (febră demonstrată obiectiv (definită ca temperatură ≥37,8°C), tuse, dificultăți la respirație, anosmie sau ageuzie), fără dovada unei infecții anterioare cu SARS-CoV-2.
Vaxzevria a redus semnificativ incidența COVID-19, comparativ cu grupul de control (vezi Tabelul 2).

Tabelul 2 Eficacitatea Vaxzevria împotriva COVID-19a

Vaxzevria Control
Numărul Numărul Eficacitatea

Populație cazurilor de cazurilor de vaccinului %
N N

COVID-19, n COVID-19, n (IÎ 95%)b

(%) (%)
Schema terapeutică aprobată 4 - 12 săptămâni

59,5 (28 până la 84 de 5258 64 (1,2) 5210 154 (3,0)

(45,8, 69,7) zile)

N = Număr de persoane incluse în fiecare grup; n = Număr de persoane cu un eveniment confirmat; IÎ = interval de încredere a Criteriul final de evaluare a eficacității s-a bazat pe cazurile COVID-19 confirmate la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste, seronegative la momentul inițial, cărora li s-au administrat două doze și care erau în studiu la ≥15 zile după a doua doză. b IÎ nu a fost ajustat pentru multiplicitate

Într-o analiză pre-specificată, eficacitatea vaccinului a fost de 62,6% (IÎ 95%: 50,9; 71,5) la participanții cărora li s-au administrat cele două doze recomandate, la oricare interval de timp între doze (variind între 3 și 23 de săptămâni).

În ceea ce privește spitalizările pentru COVID-19 (grad de severitate OMS ≥4), nu au fost cazuri (0,0%; N=5258) de spitalizare pentru COVID-19 în rândul participanților cărora li s-au administrat două doze de Vaxzevria (≥15 zile după doza 2), comparativ cu 8 cazuri (0,2%; N=5210), inclusiv un caz sever (grad de severitate OMS ≥ 6), raportate în grupul de control. În rândul tuturor participanților cărora li s-a administrat cel puțin o doză, la 22 de zile după doza 1 nu au fost cazuri (0,0%, N=8032) de spitalizare pentru COVID-19 la persoanele cărora li s-a administrat Vaxzevria, comparativ cu 14 cazuri (0,2%, N=8026), inclusiv un caz de deces, raportate în grupul de control.

Eficacitatea vaccinului la persoanele care aveau una sau mai multe comorbidități a fost de 58,3% [IÎ 95%: 33,6; 73,9]; 25 (1,2%) cazuri de COVID-19 pentru grupul la care s-a administrat Vaxzevria (N=2068), comparativ cu 60 (2,9%) pentru grupul de control (N=2040), similar cu eficacitatea vaccinului în populația generală.

Dovezile arată că protecția începe la aproximativ 3 săptămâni după prima doză de vaccin și se menține până la 12 săptămâni. A doua doză trebuie administrată la un interval de timp de 4 până la 12 săptămâni după prima doză (vezi pct. 4.4).

Vârstnici
În rândul participanților cu vârste cuprinse între 56 și 65 de ani au fost raportate 8 cazuri de COVID- 19 în grupul cărora li s-a administrat Vaxzevria (≥ 15 zile după a doua doză), comparativ cu 9 cazuri în grupul de control; în rândul participanților cu vârsta peste 65 de ani cărora li s-a administrat
Vaxzevria și în grupul de control au fost raportate 2 și, respectiv, 6 cazuri de COVID-19 (≥ 15 zile după a doua doză).

Copii și adolescenți
Agenția Europeană pentru Medicamente a acordat o derogare de la obligația de depunere a rezultatelor studiilor efectuate cu Vaxzevria la una sau mai multe subgrupe de copii și adolescenți pentru prevenirea COVID-19 (vezi pct. 4.2 pentru informații privind utilizarea la copii și adolescenți).

Aprobare condiționată
Acest medicament a fost autorizat conform unei proceduri numite 'aprobare condiționată”. Aceasta înseamnă că sunt așteptate date suplimentare referitoare la acest medicament.
Agenția Europeană pentru Medicamente va revizui informațiile noi privind acest medicament cel puțin o dată pe an și acest RCP va fi actualizat, după cum va fi necesar.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Nu este cazul.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Într-un studiu de toxicitate cu doze repetate efectuat la șoareci, administrarea intramusculară a
Vaxzevria a fost bine tolerată. În țesuturile subcutanate și în mușchiul scheletic de la nivelul locurilor de administrare și în nervul sciatic adiacent, s-a observat inflamație non-adversă, mixtă și/sau mononucleară, în concordanţă cu rezultatele anticipate după injectarea intramusculară a vaccinurilor.
La sfârșitul perioadei de recuperare nu s-au constatat efecte la nivelul locurilor de administrare sau la nivelul nervilor sciatici, indicând o recuperare completă a inflamației asociate administrării Vaxzevria.

Genotoxicitate/carcinogenitate
Nu au fost realizate studii de gentoxicitate sau carcinogenitate. Nu se anticipează ca vreuna dintre componentele vaccinului să aibă potențial genotoxic.

Toxicitatea asupra funcției de reproducere
Într-un studiu de toxicitate asupra funcției de reproducere și dezvoltare, Vaxzevria nu a indus toxicitate maternă sau asupra dezvoltării după expunerea maternă înainte de montă sau în perioadele de gestație sau lactație. În acest studiu, anticorpii materni specifici pentru glicoproteina S a SARS- COV-2 detectabili au fost transferați la fetuși și pui, indicând transferul placentar și, respectiv, lactațional. Nu sunt disponibile date privind excreţia Vaxzevria în lapte.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

L-histidină
Clorhidrat de L-histidină monohidrat
Clorură de magneziu hexahidrat
Polisorbat 80 (E 433)

Etanol
Sucroză
Clorură de sodiu
Edetat disodic (dihidrat)
Apă pentru preparate injectabile

6.2 Incompatibilităţi

Acest medicament nu trebuie diluat sau amestecat cu alte medicamente.

6.3 Perioada de valabilitate

Flacon nedeschis
6 luni când este păstrat la frigider (2°C - 8°C)

Următoarele informații au ca scop ghidarea profesioniștilor din domeniul sănătății numai în cazul unei deviații temporare neprevăzute de temperatură. Aceasta nu este o temperatură recomandată de păstrare sau de transport.

Perioada de valabilitate pentru flacoanele nedeschise include următoarele deviații neprevăzute de la păstrarea la frigider (2°C - 8°C), pentru o perioadă unică de:
- 12 ore la temperaturi până la 30°C
- 72 de ore la temperaturi până la -3°C

După o deviație de temperatură, flacoanele nedeschise trebuie întotdeauna introduse din nou în frigider (2°C - 8°C).

Apariția unei deviații de temperatură în cazul flacoanelor nedeschise nu influențează modul în care acestea trebuie păstrate după prima deschidere (prima perforare cu acul a flaconului).

Flacon deschis
Stabilitatea chimică și fizică în timpul utilizării a fost demonstrată pentru o perioadă de 6 ore atunci când flaconul este păstrat la temperaturi de până la 30°C și pentru 48 de ore atunci când flaconul este păstrat la frigider (2°C - 8°C). După acest interval de timp, flaconul trebuie eliminat. A nu se introduce din nou în frigider după depozitarea în afara frigiderului.

Pe de altă parte, un flacon deschis poate fi păstrat la frigider (2°C — 8°C) timp de maxim 48 de ore dacă, după fiecare puncţionare, acesta este imediat reintrodus în frigider.

Din punct de vedere microbiologic, după prima deschidere, vaccinul trebuie utilizat imediat. Dacă vaccinul nu este utilizat imediat, perioada de timp și condițiile de păstrare sunt responsabilitatea utilizatorului.

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela. A se păstra flacoanele în ambalajul original pentru a fi protejate de lumină.

Pentru condițiile de păstrare după prima deschidere a medicamentului, vezi pct. 6.3.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Flacon multidoză
Flacon cu 8 doze 4 ml suspensie într-un flacon care conține 8 doze (sticlă transparentă de tip I), cu dop (elastomeric cu sigiliu de aluminiu). Fiecare flacon conține 8 doze a câte 0,5 ml. Ambalaj cu 10 flacoane multidoză.

Flacon cu 10 doze 5 ml suspensie în flacon care conține 10 doze (sticlă transparentă de tip I), cu dop (elastomeric cu sigiliu de aluminiu). Fiecare flacon conține 10 doze a câte 0,5 ml. Ambalaj cu 10 flacoane multidoză.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Instrucțiuni de manipulare și administrare
Acest vaccin trebuie preparat de către un profesionist din domeniul sănătății, utilizând o tehnică aseptică, pentru a asigura sterilitatea fiecărei doze.

A nu se utiliza acest vaccin după data de expirare înscrisă pe etichetă, după EXP. Data de expirare se referă la ultima zi a lunii respective.

Flacoanele multidoză nedesfăcute trebuie păstrate la frigider (2°C - 8°C). A nu se congela.

A se păstra flacoanele în ambalajul original pentru a fi protejate de lumină.

Înainte de administrare, vaccinul trebuie inspectat vizual pentru a observa dacă există particule sau modificări de culoare. Vaxzevria este o suspensie incoloră până la brun deschis, limpede până la ușor opalescentă. A se elimina flaconul dacă suspensia prezintă modificări de culoare sau sunt observate particule. A nu se agita. Suspensia nu trebuie diluată.

Vaccinul nu trebuie amestecat cu orice alte vaccinuri sau medicamente în aceeași seringă.

Schema de vaccinare cu Vaxzevria constă în administrarea a două doze separate, a câte 0,5 ml fiecare.
A doua doză trebuie administrată într-un interval de timp cuprins între 4 și 12 săptămâni de la prima doză. Persoanelor cărora le-a fost administrată prima doză de Vaxzevria trebuie să li se administreze cea de a doua doză cu același vaccin, pentru completarea schemei de vaccinare.

Fiecare doză de vaccin de 0,5 ml este extrasă într-o seringă pentru injectare, pentru administrare intramusculară, de preferat în mușchiul deltoid din partea superioară a brațului. A se utiliza un ac nou pentru administrare, dacă este posibil.

Este normal să rămână lichid în flacon după extragerea ultimei doze. În fiecare flacon există un volum suplimentar, pentru a asigura administrarea a 8 doze (flacon de 4 ml) sau a 10 doze (flacon de 5 ml) a câte 0,5 ml. A nu se cumula volumele rămase din mai multe flacoane. A se elimina orice cantitate de vaccin neutilizată.

A se utiliza în interval de 6 ore de la momentul desigilării flaconului (prima perforare cu acul) atunci când este păstrat la temperaturi de până la 30°C. Dacă este depășită această perioadă de timp, flaconul trebuie eliminat. A nu se introduce flaconul din nou în frigider. Pe de altă parte, un flacon deschis poate fi păstrat la frigider (2°C — 8°C) timp de maxim 48 de ore dacă, după fiecare puncţionare, acesta este imediat reintrodus în frigider.

Eliminare
Orice vaccin neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale pentru deșeurile farmaceutice. Scurgerile potențiale trebuie dezinfectate utilizând agenți cu acțiune virucidă împotriva adenovirusurilor.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

AstraZeneca AB
SE-151 85 Södertälje
Suedia

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

EU/1/21/1529/001 10 flacoane multidoză (8 doze per flacon)
EU/1/21/1529/002 10 flacoane multidoză (10 doze per flacon)

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări: 29 ianuarie 2021

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Informații detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agenției Europene pentru
Medicamente http://www.ema.europa.eu