ASPIMAX T 500mg comprimate LAROPHARM - prospect medicament

N02BA01 acid acetilsalicilic

Medicamentul ASPIMAX T 500mg conține substanța acid acetilsalicilic , cod ATC N02BA01 - Sistemul nervos | Alte analgezice și antipiretice | Acid salicilic și derivați .

Date generale despre ASPIMAX T 500mg LAROPHARM

Substanța: acid acetilsalicilic

Data ultimei liste de medicamente: 01-07-2013

Codul comercial: W02089002

Concentrație: 500mg

Forma farmaceutică: comprimate

Cantitate: 16

Prezentare produs: cutie x2 blist al/pvc x8 compr

Tip produs: generic

Restricții eliberare rețetă: OTC - Over the Counter = medicament care nu necesită o prescripție medicală.

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA

APP deținător: LAROPHARM S.R.L. - ROMANIA

Număr APP: 7781/2015/01

Valabilitate: 1 an

Concentrațiile disponibile pentru acid acetilsalicilic

1000mg, 100mg, 150mg, 160mg, 300mg, 324mg, 325mg, 500mg, 50mg, 75mg

Conținutul prospectului pentru medicamentul ASPIMAX T 500mg comprimate LAROPHARM

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Aspimax T 500 mg comprimate

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare comprimat conţine acid acetilsalicilic 500 mg.

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Comprimat.

Comprimate albe, biconvexe, cu diametrul de 13 mm, având gravat pe una din feţe litera A, iar pe cealaltă faţa trei concavităţi ovale dispuse simetric la 120.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Ca analgezic si antipiretic: - combaterea durerilor de intensitate slabă sau moderată, în cefalee, mialgii, dureri reumatice

articulare şi periarticulare, nevralgii, dureri dentare, dismenoree; - combaterea febrei (în boli infecţioase, gripă, răceală comună, etc.).

Aspimax T conține și carbonat de calciu, un agent de neutralizare a acidității gastrice provocate de acidul acetilsalicilic.

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze

Adulţi, adolescenţi şi copii cu vârsta peste 12 ani şi cu o greutate corporală mai mare de 40 kg

Pentru efectul analgezic şi antipiretic se recomandă 500 mg acid acetilsalicilic (1 comprimat Aspimax

T 500 mg/250 mg), repetând în funcţie de necesităţi la interval de 4-6 ore.

Doza zilnică maximă este de 6 comprimate Aspimax T (3 g acid acetilsalicilic).

Copii şi adolescenţi cu vârsta sub 12 ani

Nu este indicată administrarea la acest grup de vârstă.

Vârstnici (cu vârsta de 65 de ani şi peste):

Doza unică recomandată este de 1 comprimat Aspimax T (500 mg acid acetilsalicilic) şi poate fi repetată la un interval de cel puţin 4 ore.

Doza zilnică totală nu trebuie să depăşească 4 comprimate Aspimax T (2 g acid acetilsalicilic).

Mod de administrare

Comprimatele sunt destinate administrării orale; se inghit întregi, cu aproximativ 200 ml de apă, de preferinţă după mese.

Durata administrării

Dacă simptomele persistă timp de mai mult de 3 zile (pentru febră), respectiv mai mult de 3-4 zile (pentru durere), pacientul trebuie să se adreseze medicului pentru reevaluarea tratamentului.

4.3 Contraindicaţii

- hipersensibilitate la substanţa activă, la alte antiinflamatoare nesteroidiene sau la oricare dintre excipienţii enumeraţi la pct. 6.1; - ulcer gastric sau duodenal în evoluţie; - diateză hemoragică şi afecţiuni cu risc hemoragic; - antecedente de astm bronşic indus de administrarea salicilaţilor sau a medicamentelor cu acţiune - similară, în special antiinflamatoare nesteroidiene; - ultimul trimestru de sarcină; - alăptare - insuficienţă cardiacă severă; - insuficienţă hepatică severă; - insuficienţă renală severă; - pacienţi aflaţi în tratament cu metotrexat în doze ≥15 mg/săptămână; - copii şi adolescenţi cu vârsta sub 12 ani şi cu o greutate corporală mai mică de 40 kg.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Este necesară evaluarea raportului risc/beneficiu terapeutic în următoarele situaţii: - pacienţi cu teren alergic; în caz de astm bronşic şi alte bronhopneumopatii obstructive cronice, alergie la polen, rinită alergică, polipi nazali, reacţii alergice la alte medicamente sau alimente (de exemplu conservanţi); tratamentul trebuie instituit numai la recomandarea medicului şi sub supraveghere medicală;

- afecţiuni inflamatorii sau ulcerative ale tractului gastro-intestinal, incluzând ulcer gastro-duodenal, colită ulceroasă, boala Crohn; în cazul administrării la pacienţii cu ulcer sau sângerări gastro- intestinale în antecedente este necesară supravegherea atentă şi tratament antiulceros;

- afecţiuni cu risc hemoragic, meno- metroragii; - gută (acidul acetilsalicilic în doze mari scade eliminarea acidului uric); - insuficienţă hepatică şi renală uşoară până la moderată - risc de creştere a toxicităţii prin acumulare; - istoric de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă uşoară până la moderată (tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie de lichide şi edem); - utilizarea la paciente ce folosesc ca metodă de prevenire a unei sarcini nedorite dispozitive intrauterine; - deficit congenital de glucozo-6-fosfat-dehidrogenază; - intervenţii chirurgicale sau alte intervenţii cu risc crescut de sângerare.

La pacienţii cu antecedente de hipertensiune arterială şi/sau insuficienţă cardiacă congestivă uşoară până la moderată este necesară precauţie (discuţii cu medicul sau cu farmacistul) înainte de începerea tratamentului, deoarece raportările au arătat că tratamentul cu AINS se asociază cu retenţie lichidiană şi edem.

Reacţiile adverse pot fi reduse la minimum prin administrarea celei mai mici doze eficace pentru cea mai scurtă perioadă necesară controlării simptomelor (vezi pct 4.2 şi riscurile gastro-intestinale şi cardiovasculare prezentate mai jos).

Efecte cardiovasculare şi cerebrovasculare

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari şi în tratament de lungă durată), se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic şi accident vascular cerebral). Datele existente sunt insuficiente pentru a permite excluderea unui astfel de risc în cazul acidul acetilsalicilic administrat în doză zilnică de 0,5-3 g.

Copii cu vârsta sub 12 ani şi cu o greutate corporală sub 40 kg:

Administrarea acidului acetilsalicilic în scop analgezic şi antipiretic nu se recomandă la acestgrup de vârstă. În special nu se recomandă administrarea acidului acetilsalicilic la copiii cu gripă, viroze respiratorii sau varicelă, datorită riscului de complicaţii infecţioase şi sindrom Reye.

Vârstnici:

Este necesară monitorizarea atentă a pacienţilor din această grupa de vârsta. Doza zilnică totală nu trebuie să depăşească 4 comprimate Aspimax T (2 g acid acetilsalicilic), deoarece eliminarea produsului este scazută prin insuficienţă funcţională hepatică şi/sau renală la aceasta categorie de pacienţi. Riscul reacţiilor toxice gastro-intestinale este crescut la această categorie de vârstă.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Asocierea următoarelor medicamente cu acidul acetilsalicilic impune prudenţă sau este contraindicată: - anticoagulante orale, heparine, clopidogrel, ticlopidină şi alte antiagregante plachetare, streptokinază şi alte trombolitice, pentoxifilină: deoarece cresc riscul hemoragic; este necesară prudenţă şi controlul parametrilor de coagulare şi a timpului de sângerare;

- alte antiinflamatoare nesteroidiene - risc de ulceraţii şi hemoragii digestive; - glucocorticoizi - risc de ulceraţii şi hemoragii digestive; - metotrexat: asocierea este contraindicată absolut sau relativ (pentru doze de metotrexat ≥15 mg pe săptămână, respectiv <15 mg pe săptămână), deoarece este favorizată toxicitatea hematologică a metotrexatului (prin mecanism farmacocinetic);

- litiu - creşte concentraţia plasmatică a acestuia, risc toxic; - acid valproic - creşte concentraţia plasmatică a acestuia şi riscul efectelor toxice; - digoxină - creşte concentraţia plasmatică a acesteia şi riscul efectelor toxice; - sulfonamide şi combinaţiile lor - creşte toxicitatea acestor medicamente antibacteriene; - interferon alfa: acidul acetilsalicilic poate inhiba acţiunea interferonului; - inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei - risc de insuficienţă renală; - uricozurice (de exemplu probenecid): scade efectul uricozuric (competiţie pentru eliminarea acidului uric la nivelul tubilor renali); se recomandă administrarea altui analgezic; - antidiabetice orale: creşte riscul hipoglicemiant al antidiabeticelor orale; sunt necesare informarea pacientului şi controlul mai frecvent al glicemiei.

Acest medicament nu trebuie administrat împreună cu alcoolul etilic, datorită riscului crescut de leziuni la nivelul mucoasei gastro-intestinale şi de creştere a timpului de sângerare.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Acidul acetilsalicilic s-a dovedit teratogen în studii experimentale, efectuate la animale de laborator.

Studii epidemiologice la gravide nu au evidenţiat efecte teratogene şi fetotoxice în condiţiile administrării în primele 2 trimestre de sarcină, dar experienţa este limitată pentru utilizarea cronică de doze mari. Administrarea în ultimul trimestru de sarcină a fost asociată cu toxicitate cardio-pulmonară şi renală la făt, închiderea precoce a canalului arterial, întârzierea şi prelungirea travaliului (pentru doze mari de acid acetilsalicilic) şi creşterea frecvenţei accidentelor hemoragice (inclusiv pentru dozele mici).

În primele două trimestre de sarcină se poate administra acid acetilsalicilic, dar numai la recomandarea medicului; se recomandă evitarea tratamentului cronic cu doze >150 mg pe zi.

În ultimul trimestru de sarcină acidul acetilsalicilic este contraindicat (cu excepţia utilizării ocazionale pentru anumite indicaţii cardiologice şi obstetricale foarte limitate).

Deoarece acidul acetilsalicilic se excretă în lapte, administrarea în timpul alăptării trebuie evitată sau alăptarea se întrerupe, în funcţie de raportul beneficiu matern/risc potenţial pentru sugar.

Există dovezi în sprijinul faptului că medicamentele care inhibă ciclooxigenazele/sinteza prostaglandinelor pot determina afectarea fertilităţii feminine prin efectul asupra ovulaţiei. Acest fenomen este reversibil la încetarea tratamentului.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Aspimax T nu influenţează capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Dozele mici de acid acetilsalicilic sunt, de regulă, bine suportate.

Reacţiile adverse raportate în asociere cu tratamentul cu acidul acetilsalicilic au o frecvenţă necunoscută (nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tulburări hematologice şi limfatice

A fost raportată tendinţă de sângerare - hematemeză, melenă, hemoragii digestive oculte (eventual cu anemie feriprivă), epistaxis, gingivoragii, purpură, anemie. Poate determina creşterea riscului hemoragic în cazul unei intervenţii chirurgicale. Favorizarea hemoragiilor se menţine timp de 4-8 zile după întreruperea administrării acidului acetilsalicilic.

Tulburări ale sistemului imunitar

Reacţii alergice, manifestate îndeosebi prin reacţii anafilactice.

Tulburări ale sistemului nervos

Ameţeli, cefalee, stare confuzională.

Tulburări acustice şi vestibulare

În doze mari poate determina scăderea acuităţii auditive, acufene, reversibile la întreruperea tratamentului.

Tulburări vasculare
Tahicardie.

Studiile clinice şi datele epidemiologice sugerează că utilizarea anumitor AINS (în special în doze mari şi în tratament de lungă durată), se poate asocia cu un risc uşor crescut de apariţie a evenimentelor trombotice arteriale (de exemplu: infarct miocardic şi accident vascular cerebral) (vezi pct. 4.4).

Tulburări respiratorii, toracice şi mediastinale

Bronhospasm (în special la pacienţii cu astm bronşic).

Tulburări gastro-intestinale

Fenomenele de iritaţie gastrică sunt rare (dureri, pirozis, greaţă, vărsaturi), dacă tratamentul se face corect. Au fost raportate cazuri de agravare a ulcerului gastro-duodenal.

Tulburări hepatobiliare

Afectare hepatică.

Sindrom Reye.

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat

Purpură, porfirie, eritem pigmentar fix.

Tulburări renale şi ale căilor urinare

Afectarea rinichilor în cazul utilizării de doze mari, pentru perioade îndelungate; nefropatie interstiţială cronică.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

Hiperhidroză.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.

4.9 Supradozaj

Semnele şi simptomele pot varia în funcţie de gravitatea intoxicaţiei: - moderată - tulburări de auz (tinitus, hipoacuzie), cefalee, vertij, greaţă, care se pot remite prin scăderea dozei; - severă - febră, hiperventilaţie, cetoză, alcaloză respiratorie, acidoză metabolică, comă, colaps, insuficienţă respiratorie, hipoglicemie marcată.

În caz de supradozaj: - pacientul trebuie internat de urgenţă într-o unitate de terapie intensivă; - dacă ingestia este recentă, se efectuează lavaj gastric pentru îndepărtarea medicamentului din stomac; - se evaluază echilibrul acido-bazic; - se efectuează diureză alcalină forţată şi, dacă este necesar, hemodializă sau dializă peritoneală; - tratament simptomatic şi de susţinere a funcţiilor vitale.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: alte analgezice şi antipiretice, derivaţi de acid acetilsalicilic, codul ATC:

N02BA01.

Acidul acetilsalicilic este un analgezic de intensitate medie utilizat în dureri de intensitate uşoară şi moderată, somatice, inflamatorii şi postoperatorii. Acţiunea analgezică se realizează prin mecanism central (talamic) şi periferic, de inhibare ireversibilă a enzimelor numite ciclooxigenaze, implicate în sinteza prostaglandinelor.

Antipiretic - efectul se datorează în special creşterii termolizei prin dilatarea vaselor superficiale şi transpiraţiei. În febra din infecţii, prin scăderea sintezei prostaglandinelor, se accentuează şi acţiunea centrului hipotalamic termoreglator.

Antiinflamator, antireumatic - efectul se datorează blocării ireversibile a ciclooxigenazei cu diminuarea formării prostaglandinelor proinflamatoare.

Antiagregant plachetar - la doze mici acidul acetilsalicilic (cuprinse între 75-300 mg pe zi) inhibă sinteza plachetară de tromboxan A2 (vasoconstrictor, agregant plachetar), prin acetilarea ireversibilă a ciclooxigenazei, fără a influenţa sinteza prostaciclinei (vasodilatator, antiagregant plachetar, sintetizat de peretele vaselor sanguine sub influenţa prostaglandinelor).

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

Acidul acetilsalicilic se absoarbe în stomac şi duoden. La primul pasaj hepatic, 30% este transformat în acid salicilic, care se absoarbe şi este activ farmacodinamic. La doze terapeutice concentraţia plasmatică este de 60 μg/ml, iar la doze antiinflamatoare de 150 - 300 μg/ml. Este distribuit inegal în ţesuturi, traversează bariera hemato - encefalică şi placenta, se excretă în cantităţi mici în lapte. Distribuţie În sânge se stabileşte un echilibru dinamic între ionul salicilat liber şi legat de proteinele plasmatice în proporţie de 50-90%. Ionul salicilat, prin capacitatea sa de a acetila proteinele, este responsabil de majoritatea acţiunilor farmacologice. Concentraţia plasmatică maximă se realizează la o oră după administrare. Biodisponibilitatea medie după administrarea orală este de 68%. Metabolizare Este metabolizat în principal prin hidroliză care are loc în plasmă şi ficat (sub influenţa carboxiesterazelor) şi în intestin sub influenţa dezacetilazelor bacteriene. Excreţie Excreţia se realizează în special pe cale renală (prin filtrare glomerulară), dar lent şi prin reabsorbţie tubulară. Alcalinizarea urinii grăbeşte eliminarea. Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare este de 3-6 ore pentru doze de aproximativ 0,5 g , respectiv de 20-30 ore pentru doze de peste 4 g pe zi.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Nu sunt disponibile.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Amidon de porumb

Povidonă (K 30)

Talc

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Carbonat de calciu

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

1 an.

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25°C, în ambalajul original.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a câte 8 comprimate.

Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a câte 8 comprimate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fără cerinţe speciale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

S.C.LAROPHARM S.R.L

Şoseaua Alexandriei nr.145A, Bragadiru, judeţul Ilfov

România

Tel/Fax: 021 369 32 01/03/06 e-mail: contact@laropharm.ro

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

7781/2015/01-02

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data ultimei reînnoiri a autorizaţiei: Iunie 2015

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Iunie 2015