Conținutul prospectului pentru medicamentul AMOXICILINA/ACID CLAVULANIC AUROBINDO 400mg/57mg/5ml pulbere pentru suspensie orală
1. DENUMIREA COMERCIALÄ‚ A MEDICAMENTULUI
Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo 400 mg/57 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală
2. COMPOZIÅ¢IA CALITATIVÄ‚ ÅžI CANTITATIVÄ‚
În momentul reconstituirii, fiecare ml din suspensia orală conține trihidrat de amoxicilină echivalent cu amoxicilină 80 mg şi clavulanat de potasiu echivalent cu acid clavulanic 11,4 mg.
Excipienți cu efect cunoscut: aspartam, maltodextrină (glucoză).
Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICÄ‚
Pulbere pentru suspensie orală.
Pulbere granulată de culoare albă până la aproape albă .
4. DATE CLINICE
4.1 Indicaţii terapeutice
Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo este indicat pentru tratamentul următoarelor infecţii bacteriene, la copii, adolescenţi şi adulţi (vezi pct.4.2, pct. 4.4 și pct. 5.1).
* Sinuzită bacteriană acută (diagnosticată corespunzător);
* Otită medie acută;
* Acutizări ale bronşitei cronice (diagnosticate corespunzător);
* Pneumonie dobândită în comunitate
* Cistită
* Pielonefrită
* Infecţii cutanate şi ale ţesuturilor moi, în special celulită, muşcături de animale, abcese dentare severe cu celulită difuzantă.
* Infecţii osoase şi articulare, în special osteomielită.
Trebuie respectate ghidurile oficiale referitoare la utilizarea adecvată a medicamentelor antibacteriene.
4.2 Doze ÅŸi mod de administrare
DozeDozele sunt exprimate raportat la conţinutul de amoxicilină/acid clavulanic, cu excepţia cazului în care dozele sunt declarate pentru fiecare componentă individuală.
Stabilirea dozei pentru tratamentul unui anumit tip de infecţie trebuie să ia în considerare:
* microorganismele patogene suspectate şi sensibilitatea lor probabilă la medicamentele antibacteriene (vezi pct. 4.4);
* Severitatea şi localizarea infecţiei;
* Vârsta, greutatea şi funcţia renală a pacientului, aşa cum se arată mai jos.
Utilizarea celorlalte forme farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic (de exemplu cele care conţin doze mai mari de amoxicilină şi/sau alte rapoarte între concentraţiile de amoxicilină/acid clavulanic) trebuie luată în considerată, după cum este necesar (vezi pct 4.4. și pct. 5.1).
Pentru copii cu greutatea < 40 kg, această formă farmaceutică de Amoxicilină/Acid clavulanic
Aurobindo eliberează o doză totală zilnică de 1000 - 2800 mg amoxicilină/143 - 400 mg acid clavulanic, când se administrează conform recomandărilor de mai jos. Dacă se consideră că este necesară o doză zilnică mai mare de amoxicilină, se recomandă alegerea unei alte forme farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo, pentru a se evita administrarea unor doze zilnice mari de acid clavulanic, fără ca acest lucru să fie necesar (vezi pct. 4.4 și pct. 5.1).
Durata terapiei trebuie determinată în funcţie de răspunsul pacientului la tratament. Unele infecţii (de exemplu, osteomielita) necesită perioade mai lungi de tratament. Tratamentul nu trebuie prelungit mai mult de 14 zile fără evaluare medicală (vezi pct. 4.4 cu privire la tratamentul prelungit).
Copiii ≥ 40 kg pot fi tratați cu formulări de Amoxicilină/Acid clavulanic pentru adulți
Copii cu greutatea < 40 kg
Copiilor li se poate administra Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo sub formă de comprimate, suspensie.
Doze recomandate:* 25 mg/3,6 mg/kg şi zi până la 45 mg/6,4 mg/kg şi zi, doza fiind administrată în două prize;
* pentru anumite infecţii (cum sunt otită medie, sinuzită şi infecţii ale căilor respiratorii inferioare) se poate lua în considerare o doză de până la 70mg/10 mg/kg şi zi, administrată în două prize;
Nu sunt disponibile date clinice pentru formele farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic cu raport între concentraţiile substanţelor active de 7:1 în ceea ce priveşte dozele mai mari de 45 mg/6,4 mg per kg şi zi la copiii cu vârsta sub 2 ani.
Nu sunt disponibile date clinice pentru formele farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic cu raport între concentraţiile substanţelor active de 7:1 la pacienţii cu vârsta sub 2 luni. Ca urmare, nu se pot face recomandări cu privire la doze la această grupă de pacienţi.
VârstniciNu este considerată necesară ajustarea dozelor.
Insuficienţă renalăNu este necesară ajustarea dozei la pacienţii cu clearance al creatininei (ClCr) mai mare de 30 ml/min.
La pacienţii cu clearance al creatininei mai mic de 30 ml/min, nu este recomandată utilizarea formelor farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo cu raport între concentraţiile substanţelor active de 7:1, întrucât nu sunt disponibile recomandări privind ajustarea dozelor.
Insuficienţă hepaticăStabilirea dozelor se va efectua cu prudenţă, iar funcţia hepatică trebuie monitorizată la intervale regulate (vezi pct. 4.3 și pct. 4.4).
Mod de administrareAmoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo se administrează pe cale orală.
După reconstituire se obţine o suspensie de culoare albă până la galben pal, cu aromă de căpşuni.
A se administra la începutul mesei, pentru a reduce la minim potenţialul de intoleranţă gastrointestinală şi a optimiza absorbţia amoxicilinei/acidului clavulanic.
Tratamentul poate fi început parenteral, conform RCP corespunzător formei farmaceutice cu administrare i.v. şi continuat cu o formă farmaceutică cu administrare orală.
Agitați pudra, adăugați apă așa cum este indicat, întoarceți și agitați puternic.
Agitați puternic flaconul înainte de administrarea unei doze (a se vedea cap.6.6)
4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate la substanţele active, la oricare dintre peniciline sau la oricare dintre excipienţii (enumerați la pct. 6.1.)
Antecedente de reacţie severă de hipersensibilitate imediată (de exemplu anafilaxie) la un alt antibiotic beta-lactamic (de exemplu cefalosporină, carbapenem sau monobactam).
Antecedente de icter/insuficienţă hepatică determinate de administrarea asocierii amoxicilină/acid clavulanic (vezi pct. 4.8).
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Înainte de iniţierea tratamentului cu asociereaamoxicilină/acid clavulanic, trebuie efectuată o anamneză atentă în ceea ce priveşte reacţiile de hipersensibilitate anterioare la peniciline, cefalosporine sau la alte antibiotice beta-lactamice (vezi pct. 4.3 şi 4.8).
La pacienţii trataţi cu penicilină au fost raportate reacţii de hipersensibilitate (inclusiv reactii adverse anafilactice severe cutanate) grave şi ocazional letale. Este mai probabil ca aceste reacţii să apară la persoanele cu antecedente de hipersensibilitate la penicilină şi la persoanele cu teren atopic. Dacă apare o reacţie alergică, tratamentul cu asocierea amoxicilină/acid clavulanic trebuie întrerupt şi trebuie instituit un tratament alternativ corespunzător.
În cazul în care se dovedeşte că o infecţie este provocată de un microorganism/microorganisme sensibil/sensibile la amoxicilină, se va lua în considerare trecerea de la administrarea de amoxicilină/acid clavulanic la administrarea de amoxicilină, cu respectarea ghidurilor oficiale.
Utilizarea acestei forme farmaceutice de Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo nu este indicată atunci când există un risc mare ca microorganimele suspectate să aibă o sensibilitate scăzută sau rezistenţă la antibioticele beta-lactamice, care nu sunt mediate de către beta-lactamazele sensibile la inhibarea de către acidul clavulanic. Această formă farmaceutică nu trebuie utilizată pentru tratamentul infecţiilor cu S. pneumoniae rezistent la penicilină.
Pot să apară convulsii la pacienţii cu insuficienţă renală sau la cei cărora li se administrează doze mari (vezi pct. 4.8).
Administrarea asocierii amoxicilină/acid clavulanic trebuie evitată dacă se suspectează prezenţa mononucleozei infecţioase, întrucât apariţia unei erupţii morbiliforme a fost asociată cu această afecţiune după administrarea de amoxicilină.
Utilizarea concomitentă de alopurinol în timpul tratamentului cu amoxicilină poate determina creşterea riscului de reacţii cutanate alergice.
Utilizarea prelungită poate cauza ocazional o proliferare excesivă a microorganismelor care nu sunt sensibile.
Apariţia la iniţierea tratamentului a unui eritem generalizat, însoţit de subfebrilitate şi apariţie de pustule poate fi un simptom al pustulozei exantematice generalizate acute (PEGA) (vezi pct. 4.8).
Această reacţie adversă impune întreruperea tratamentului cu Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo şi contraindică orice administrare ulterioară de amoxicilină.
Asocierea amoxicilină/acid clavulanic trebuie utilizată cu precauţie la pacienţii cu insuficienţă hepatică diagnosticată (vezi pct. 4.2, pct. 4.3 şi 4.8).
Au fost raportate evenimente hepatice, care pot fi asociate tratamentului prelungit, cu predominanţă la bărbaţi şi la pacienţii vârstnici. Aceste evenimente au fost raportate foarte rar la copii. La toate grupele de pacienţi, semnele şi simptomele apar de regulă pe parcursul tratamentului, sau la scurt timp după oprirea acestuia, însă, în unele cazuri, este posibil ca acestea să apară la câteva săptămâni după încetarea tratamentului. Aceste semne şi simptome sunt, de regulă, reversibile. Evenimentele hepatice pot fi severe şi, în cazuri extrem de rare, au fost raportate decese. Acestea au survenit aproape întotdeauna la pacienţii cu afecţiuni preexistente grave sau la pacienţii care utilizau concomitent medicamente cunoscute ca având potenţial de reacţii adverse hepatice (vezi pct. 4.8).
Colita asociată cu administrarea de antibiotice a fost raportată aproape în cazul tuturor substanţelor antibacteriene, inclusiv în cazul utilizării de amoxicilină, iar severitatea sa poate varia de la uşoară la punere a vieţii în pericol (vezi pct. 4.8). De aceea, este important a se lua în considerare acest diagnostic la pacienţii care prezintă diaree în timpul sau ulterior administrării oricărui antibiotic. Dacă apare colita asociată cu antibiotice, tratamentul cu asocierea Amoxicilină/Acid Clavulanic clavulanic
Aurobindo trebuie întrerupt imediat, trebuie consultat un medic şi început un tratament corespunzător.
Medicamentele antiperistaltice sunt contraindicate în această situaţie.
În timpul tratamentului de lungă durată este recomandată evaluarea periodică a funcţiilor organelor şi sistemelor, inclusiv a funcţiilor renală, hepatică şi hematopoietică.
La pacienţii trataţi cu asocierea amoxicilină/acid clavulanic a fost raportată rareori prelungirea timpului de protrombină. În cazul în care se administrează concomitent anticoagulante este necesară monitorizare corespunzătoare. Este posibil să fie necesară ajustarea dozei de anticoagulante orale, pentru menţinerea gradului dorit de anticoagulare (vezi pct. 4.5. şi 4.8).
La pacienţii cu insuficienţă renală, doza trebuie ajustată în funcţie de gradul insuficienţei renale (vezi pct. 4.2).
La pacienţii cu debit urinar scăzut, s-a observat foarte rar cristalurie, în mod predominant în cazul tratamentului parental. În cazul administrării de doze mari de amoxicilină, se recomandă păstrarea unui aport corespunzător de lichide şi a unui debit urinar adecvat, pentru a reduce posibilitatea de apariţie a cristaluriei induse de amoxicilină. La pacienţii care au inserate sonde urinare, trebuie verificată regulat permeabilitatea sondei (vezi pct. 4.9).
Se recomandă ca, în cazul testării prezenţei de glucoză în urină pe parcursul tratamentului cu amoxicilină, să se utilizeze metode enzimatice cu glucozoxidază, din cauza rezultatelor pozitive care pot apărea dacă se folosesc metode non-enzimatice.
Prezenţa acidului clavulanic din compoziţia Amoxicilină/Acid Clavulanic clavulanic Aurobindo poate determina o legare nespecifică a IgG şi albuminei de membranele hematiilor, ducând la obţinerea unui test Coombs fals pozitiv.
La pacienţii trataţi cu amoxicilină/acid clavulanic au fost raportate rezultate pozitive la testarea pentru aspergiloză în cazul utilizării testului Platelia Aspergillus EIA de la Bio-Rad Laboratories, aceştia fiind ulterior descoperiţi a nu fi infectaţi cu Aspergillus. În cazul utilizării testului Platelia Aspergillus EIA de la Bio-Rad Laboratories au fost raportate reacţii încrucişate cu polizaharide şi polifuranoze non-
Aspergillus. De aceea, rezultatele pozitive ale testului la pacienţii trataţi cu amoxicilină/acid clavulanic trebuie interpretate cu precauţie şi confirmate prin alte metode de diagnostic.
Amoxicilină/ Acid clavulanic Aurobindo 400 mg/57 mg/5 ml pulbere pentru suspensie orală conţine aspartam 2,26 mg (E951) per ml, care este o sursă de fenilalanină.
Poate fi periculos la pacienţii cu fenilcetonurie.
Acest medicament conţine maltodextrină (glucoză). Pacienţii cu sindrom rar de malabsorbţie la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune
Anticoagulante cu administrare orală
Anticoagulantele cu administrare oralăşi antibioticele din clasa penicilinelor au fost utilizate concomitent pe scară largă în practică, fără a se raporta interacţiuni. În literatură însă, există cazuri de creştere a raportului normalizat internaţional la pacienţii trataţi cu acenocumarol sau warfarină cărora li s-a administrat concomitent amoxicilină. Dacă administrarea concomitentă este necesară, în cazul adăugării la schema terapeutică a amoxicilinei sau în cazul în care se opreşte administrarea concomitentă de amoxicilină se vor monitoriza cu atenţie timpul de protrombină sau raportul normalizat internaţional. În plus, pot fi necesare ajustări ale dozelor anticoagulantelor cu administrare orală (vezi pct. 4.4 şi pct. 4.8).
MetotrexatPenicilinele pot reduce excreţia metotrexatului, determinând o creştere potenţială a toxicităţii induse de acesta.
ProbenecidNu se recomandă utilizarea concomitentă de probenecid. Probenecidul reduce secreţia tubulară renală a amoxicilinei. Utilizarea concomitentă de probenecid poate duce la concentraţii plasmatice crescute şi prelungite de amoxicilină, nemodificând însă concentraţiile plasmatice de acid clavulanic.
Micofenolat mofetilLa pacienții ce primesc tratament cu micofenolat mofetil, au fost raportate reducerea concentrației pre-doză de metabolit activ al acidului micofenolic (MAM) cu aproximativ 50% după începerea tratamenului oral cu amoxicilină și acid clavulanic. Schimbările concentrației pre-doză pot să nu reprezinte în mod clar modificări în expunerea totala la MAM. De aceea, o modificare a dozei de micofenolat mofetil nu ar fi normală în absența evidenței clinice de disfuncție a grefei. Totuși, este necsară o monitorizare clinică atentă, în timpul combinației și imediat după tratamentul cu antibiotic.
4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
SarcinaStudiile efectuate la animale nu au evidenţiat efecte toxice nocive directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării postnatale (vezi pct. 5.3). Datele limitate cu privire la utilizarea asocierii amoxicilină/acid clavulanic pe perioada sarcinii la om nu indică un risc crescut de malformaţii congenitale. Într-un singur studiu efectuat la femei cu ruptură prematură de membrane fetale înainte de termen, s-a raportat că este posibil ca tratamentul profilactic cu amoxicilină să fie asociat cu un risc crescut de enterocolită necrozantă la nou-născuţi. Se va evita utilizarea în timpul sarcinii, cu excepţia cazului în care aceasta este considerată esenţială de către medic.
AlăptareaAmbele substanţe sunt excretate în laptele matern (nu se cunoaşte nimic despre efectele acidului clavulanic asupra sugarului alăptat natural). În consecinţă, la sugarul alăptat natural, este posibilă apariţia diareii şi a infecţiilor fungice ale mucoaselor, caz în care este posibil ca alăptarea să fie întreruptă. Trebuie luată în calcul posibilitatea de sensibilizare. Asocierea amoxicilină/acid clavulanic trebuie administrată în timpul alăptării numai după evaluarea raportului risc-beneficiu de către medicul curant.
4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.
Cu toate acestea, pot apărea reacţii adverse (de exemplu reacţii alergice, ameţeli, convulsii), care pot influenţa capacitatea de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje (vezi pct. 4.8).
4.8 Reacţii adverse
Cele mai frecvent raportate reacţii adverse la medicament (RAM) sunt diarea, greaţa şi vărsăturile.
Sunt enumerate mai jos RAM provenite din studiile clinice şi din supravegherea de după punerea pe piaţă, prezentate conform clasificării MedDRA, pe aparate, sisteme şi organe.
A fost utilizată următoarea terminologie pentru a clasifica apariţia reacţiilor adverse.
Foarte frecvente (≥ 1/10)
Frecvente (≥ 1/100 şi <1/10)
Mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi <1/100)
Rare (≥1/10000 şi <1/1000)
Foarte rare (<1/10000)
Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Infecţii şi infestăriCandidoză mucocutanată Frecvenţă
Proliferare excesivă a microorganismelor rezistente Cu frecvenţă necunoscută
Tulburări hematologice şi limfaticeLeucopenie reversibilă (inclusiv neutropenie) Rare
Trombocitopenie Rare
Agranulocitoză reversibilă Cu frecvenţă necunoscută
Anemie hemolitică Cu frecvenţă necunoscută
Prelungire a timpului de sângerare şi a timpului de
Cu frecvenţă necunoscută protrombină1
Tulburări ale sistemului imunitar10
Angioedem Cu frecvenţă necunoscută
Anafilaxie Cu frecvenţă necunoscută
Sindrom asemănător bolii serului Cu frecvenţă necunoscută
Vasculită de hipersensibilitate Cu frecvenţă necunoscută
Tulburări ale sistemului nervosAmeţeli Mai puţin frecvente
Cefalee Mai puţin frecvente
Hiperactivitate reversibilă Cu frecvenţă necunoscută
Convulsii2 Cu frecvenţă necunoscută
Meningită aseptică Cu frecvență necunoscută
Tulburări gastro-intestinaleDiaree Frecvente
Greaţă3 Frecvente
Vărsături Frecvente
Indigestie Mai puţin frecvente
Colită asociată cu administrarea de antibiotice4 Cu frecvenţă necunoscută
Limbă neagră cu vilozităţi Cu frecvenţă necunoscută
Modificări ale culorii dinţilor11 Cu frecvenţă necunoscută
Tulburări hepatobiliareCreşteri ale valorilor serice ale AST şi/sau ALT5 Mai puţin frecvente
Hepatită6 Cu frecvenţă necunoscută
Icter colestatic6 Cu frecvenţă necunoscută
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat7
Erupţie cutanată tranzitorie Mai puţin frecvente
Prurit Mai puţin frecvente
Urticarie Mai puţin frecvente
Eritem polimorf Rare
Sindrom Stevens-Johnson Cu frecvenţă necunoscută
Necroliză epidermică toxică Cu frecvenţă necunoscută
Dermatită exfoliativă buloasă Cu frecvenţă necunoscută
Pustuloză exantematică generalizată acută (PEGA)9 Cu frecvenţă necunoscută
Reacție a medicamentului cu eozinofilie și simptome
Cu frecvenţă necunoscută sistemice (RESS)
Tulburări renale şi ale căilor urinareNefrită interstiţială Cu frecvenţă necunoscută
Cristalurie 8 Cu frecvenţă necunoscută 1 A se vedea pct. 4.4 2 A se vedea pct. 4.4 3 Greaţa apare mai frecvent în cazul administrării orale de doze mai mari. Dacă reacţiile gastro-intestinale sunt manifeste, acestea pot fi ameliorate prin administrarea Amoxicilină/Acid clavulanic
Aurobindo la începutul mesei. 4 Inclusiv colită pseudomembranoasă şi colită hemoragică (vezi pct. 4.4). 5 O creştere moderată a valorilor serice ale AST şi/sau ALT a fost observată la pacienţii trataţi cu antibiotice din clasa beta-lactamice, însă semnificaţia acestor rezultate nu este cunoscută. 6 Aceste evenimente au fost observate şi în cazul administrării altor peniciline sau cefalosporine (vezi pct. 4.4). 7 Dacă apare o reacţie de dermatită de hipersensibilitate, tratamentul trebuie întrerupt (vezi pct. 4.4).
8 A se vedea pct. 4.9 9 A se vedea pct. 4.3 10 A se vedea pct. 4.4 11 Foarte rar a fost raportată o modificare a culorii suprafeţei dinţilor la copii. O igienă orală bună poate preveni modificarea culorii dinţilor, aceasta putând fi îndepărtată, de regulă, prin periajul dentar.
Raportarea reacţiilor adverse suspectateRaportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a
Medicamentului ÅŸi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.
4.9 Supradozaj
Simptome şi semne de supradozajPot să apară simptome gastro-intestinale şi dezechilibre hidro-electrolitice. A fost observată cristalurie indusă de administrarea de amoxicilină, în unele cazuri ducând la insuficienţă renală (vezi pct. 4.4).
Pot să apară convulsii la pacienţii cu insuficienţă renală sau la cei cărora li se administrează doze mari.
S-a raportat faptul că amoxicilina precipită pe sondele urinare, mai ales după administrarea de doze mari pe cale intravenoasă. Trebuie verificată regulat permeabilitatea sondei (vezi pct. 4.4).
Tratamentul intoxicaţieiSimptomele gastro-intestinale pot fi tratate simptomatic, luându-se în considerare echilibrul hidro-electrolitic.
Asocierea amoxicilină/acid clavulanic poate fi îndepărtată din circulaţia sanguină prin hemodializă.
5. PROPRIETÄ‚Å¢I FARMACOLOGICE
5.1 Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: combinaţii de peniciline, inclusiv inhibitori de beta-lactamază; codul ATC:
J01CR02.
Mecanism de acţiuneAmoxicilina este o penicilină de semisinteză (antibiotic beta-lactamic) care inhibă una sau mai multe enzime (deseori denumite proteine de legare a penicilinei, PLP) din procesul de biosinteză a peptidoglicanului bacterian, care este o componentă structurală integrantă a peretelui celular bacterian.
Inhibarea sintezei peptidoglicanului duce la slăbirea structurii peretelui celular, care este urmată, de obicei, de liză celulară şi moarte.
Amoxicilina poate fi descompusă de beta-lactamazele produse de bacteriile rezistente şi, ca urmare, spectrul de acţiune al amoxicilinei în cazul administrării în monoterapie nu include microorganismele care produc aceste enzime.
Acidul clavulanic este un antibiotic beta-lactamic înrudit structural cu penicilina. Acidul clavulanic inactivează unele enzime din clasa beta-lactamazelor, împiedicând astfel inactivarea amoxicilinei.
Acidul clavulanic singur nu exercită un efect antibacterian util clinic.
Relaţia farmacocinetică/farmacodinamieCel mai important factor determinant pentru eficacitatea amoxicilinei este durata de timp în care concentraţia plasmatică este menţinută peste concentraţia minimă inhibitorie [T>CMI].
Mecanisme de rezistenţăExistă două mecanisme principale de rezistenţă la asocierea amoxicilină/acid clavulanic:
* Inactivarea amoxicilinei de către enzimele beta-lactamaze ale bacteriilor care nu sunt inhibate de către acidul clavulanic, incluzând beta-lactamazele din clasele B, C şi D.
* Alterarea PLP, care reduce afinitatea antibioticului faţă de ţintă.
Impermeabilitatea peretelui bacterian sau mecanismul de pompă de eflux pot determina sau contribui la rezistenţa bacteriană, mai ales în cazul bacteriilor Gram-negativ.
Valori criticeValorile critice ale CMI pentru amoxicilină/acid clavulanic sunt cele stabilite de Comitetul European pentru Testarea Sensibilităţii Antimicrobiene (EUCAST).
Valori critice de
Microorganism sensibilitate (μg/ml) Sensibil Intermediar Rezistent
Haemophilus influenzae1 ≤ 1 - > 1
Moraxella catarrhalis1 ≤ 1 - > 1
Staphylococcus aureus2 ≤ 2 - > 2
Stafilococi coagulazo-negativi2 ≤ 0,25 > 0,25
Enteroccocus1 ≤ 4 8 > 8
Streptococ A, B, C, G5 ≤ 0,25 - > 0,25
Streptococcus pneumoniae3 ≤ 0,5 1 - 2 > 2
Enterobacteriacee1,4 - - > 8
Anaerobi Gram-negativ1 ≤ 4 8 > 8
Anaerobe Gram-pozitiv1 ≤ 4 8 > 8
Valori critice nelegate de specii ≤ 2 4 - 8 > 8 1 Valorile raportate sunt pentru concentraţiile de amoxicilină. În scopul testării sensibilităţii, concentraţia de acid clavulanic este fixată la 2 mg/l. 2 Valorile raportate sunt pentru oxacilină. 3 Valorile critice din tabel au la bază valorile critice ale ampicilinei. 4 Pragul de rezistenţă R>8 mg/l garantează că toate izolatele bacteriene cu mecanisme de rezistenţă sunt raportate ca şi rezistente. 5 Valorile critice din tabel au la bază valorile critice ale benzilpenicilinei.
Prevalenţa rezistenţei poate varia geografic şi în timp pentru speciile selectate, fiind de dorit obţinerea de informaţii locale referitoare la rezistenţă, în special când se tratează infecţii severe. Dacă este necesar, atunci când prevalenţa locală a rezistenţei arată că utilitatea medicamentului, în cel puţin unele tipuri de infecţii, este discutabilă, se recomandă solicitarea unei opinii de specialitate.
Specii obiÅŸnuit sensibileMicroorganisme aerobe Gram-pozitivEnterococcus faecalis
Gardnerella vaginalis
Staphylococcus aureus (sensibil la meticilină)
Streptococcus agalactiae
Streptococcus pneumoniae1
Streptococcus pyogenes şi alţi streptococi beta-hemolitici
Grupul Streptococcus viridans
Microorganisme aerobe Gram-negativCapnocytophaga spp.
Eikenella corrodens
Haemophilus influenzae2
Moraxella catarrhalis
Pasteurella multocida
Microorganisme anaerobeBacteroides fragilis
Fusobacterium nucleatum
Prevotella spp.
Specii pentru care rezistenţa dobândită poate fi o problemăMicroorganisme aerobe Gram-pozitivEnterococcus faecium $
Microorganisme aerobe Gram-negativEscherichia coli
Klebsiella oxytoca
Klebsiella pneumoniae
Proteus mirabilis
Proteus vulgaris
Microorganisme cu rezistenţă naturalăMicroorganisme aerobe Gram-negativAcinetobacter sp.
Citrobacter freundii
Enterobacter sp.
Legionella pneumophila
Morganella morganii
Providencia spp.
Pseudomonas sp.
Serratia sp.
Stenotrophomonas maltophilia
Alte microorganismeChlamydophila pneumoniae
Chlamydophila psittaci
Coxiella burnetti
Mycoplasma pneumoniae $ Sensibilitate intermediară naturală în absenţa mecanismelor de rezistenţă dobândite.
£ Toţi stafilococii meticilino-rezistenţi sunt rezistenţi şi la asocierea amoxicilină/acid clavulanic. 1 Infecţia cu Streptococcus pneumoniae care este în totalitate sensibil la penicilină, poate fi tratată cu asocierea amoxicilină/acid clavulanic. Infecţiile determinate de microorganisme care prezintă orice grad de reducere a sensibilităţii la penicilină nu trebuie tratate cu această asociere (vezi pct.
4.2 și pct. 4.4). 2 În unele ţări ale UE, au fost raportate cu o frecvenţă mai mare de 10% tulpini cu sensibilitate scăzută.
5.2 Proprietăţi farmacocinetice
AbsorbţieAmoxicilina şi acidul clavulanic disociază complet în soluţie apoasă la pH-ul fiziologic. În cazul administrării orale, ambele substanţe sunt absorbite rapid şi eficient. Absorbţia asocierii amoxicilină/acid clavulanic este optimizată atunci când se utilizează la începutul mesei. După administrarea orală, amoxicilina şi acidul clavulanic prezintă o biodisponibilitate de aproximativ 70%.
Profilurile plasmatice ale ambelor componente sunt similare; în fiecare caz, timpul de atingere a concentraţiei plasmatice maxime (Tmax) este de aproximativ o oră.
Mai jos sunt prezentate rezultatele farmacocinetice provenite dintr-un studiu care a inclus grupuri de voluntari sănătoşi, în cadrul căruia s-a administrat asocierea amoxicilină/acid clavulanic (comprimate 875 mg/125 mg, administrate de două ori pe zi), în condiţii de repaus alimentar .
Valorile medii (+ DS) ale parametrilor farmacocinetici
Medicament Doză Cmax Tmax ASC(0-24 ore) T1/2 administrat (mg) (µg/ml) (ore) (µg.h/ml) (ore)
AmoxicilinăAMX/AC 875 11,64 1,50 53,52 1,19 875 mg/125 mg ± 2,78 (1,0-2,5) ± 12,31 ±0,21
Acid clavulanic
AMX/AC 125 2,18 1,25 10,16 0,96 875 mg/125 mg ± 0,99 (1,0-2,0) ± 3,04 ±0,12
AMX - amoxicilină, AC - acid clavulanic
* Valoarea mediană (intervalul)
Concentraţiile plasmatice de amoxicilină şi acid clavulanic obţinute în cazul administrării asocierii amoxicilină/acid clavulanic sunt similare cu cele obţinute prin administrarea orală în monoterapie a unor doze echivalente de amoxicilină sau acid clavulanic.
DistribuţieAproximativ 25% din cantitatea totală de acid clavulanic din plasmă şi aproximativ 18% din cantitatea totală de amoxicilină din plasmă se leagă de proteine. Volumul aparent de distribuţie este de aproximativ 0,3 - 0,4 l/kg pentru amoxicilină şi de aproximativ 0,2 l/kg pentru acidul clavulanic
După administrarea intravenoasă, atât amoxicilina cât şi acidul clavulanic au fost detectate în colecist, ţesutul abdominal, ţesutul cutanat, ţesutul adipos, ţesuturile musculare, lichidele sinovial şi peritoneal, bilă şi puroi. Amoxicilina nu este distribuită adecvat în lichidul cerebrospinal.
Studiile efectuate la animale nu au demonstrat că ar exista o retenţie tisulară semnificativă de substanţe derivate din medicament, pentru niciuna dintre componente. Amoxicilina, similar majorităţii penicilinelor poate fi detectată în laptele matern. De asemenea, pot fi detectate în laptele matern urme de acid clavulanic (vezi pct. 4.6).
S-a demonstrat că atât amoxicilina, cât şi acidul clavulanic, traversează bariera placentară (vezi pct.
4.6).
MetabolizareAmoxicilina este excretată parţial în urină sub formă de acid peniciloic inactiv, în cantităţi echivalente cu până la 10 - 25% din doza iniţială. Acidul clavulanic este metabolizat extensiv la om şi eliminat prin urină şi materii fecale, precum şi sub formă de dioxid de carbon în aerul expirat.
EliminarePrincipala cale de eliminare a amoxicilinei este cea renală, în timp ce în cazul acidului clavulanic eliminarea se face atât prin mecanisme renale, cât şi non-renale.
Asocierea amoxicilină/acid clavulanic are un timp mediu de înjumătăţire plasmatică prin eliminare de aproximativ o oră şi un clearance mediu total de aproximativ 25 l/oră la subiecţii sănătoşi.
Aproximativ 60 - 70% din doza de amoxicilină şi aproximativ 40 - 65% din doza de acid clavulanic sunt excretate sub formă nemodificată în urină pe parcursul primelor 6 ore după administrarea unui singur comprimat care conţine amoxicilină/acid clavulanic 250 mg/125 mg sau 500 mg/125 mg.
Diferite studii au evidenţiat că, de-a lungul unei perioade de 24 de ore, excreţia urinară este de 50 - 85% pentru amoxicilină şi de 27 - 60% pentru acidul clavulanic. În cazul acidului clavulanic, cea mai mare cantitate de medicament este excretată în primele 2 ore după administrare.
Utilizarea concomitentă de probenecid întârzie excreţia de amoxicilină, dar nu şi pe cea de acid clavulanic (vezi pct. 4.5).
Vârstă
Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare al amoxicilinei este similar la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni şi 2 ani, copiii mai mari şi adulţi. În cazul copiilor foarte mici (inclusiv nou-născuţii prematuri), în prima săptămână de viaţă intervalul dintre administrări trebuie calculat astfel încât să nu se depăşească două administrări zilnice, din cauza imaturităţii funcţiei renale de eliminare.
Întrucât este mai probabil ca pacienţii vârstnici să prezinte o funcţie renală redusă, alegerea dozei se va face cu atenţie; monitorizarea funcţiei renale se poate dovedi utilă.
SexDupă administrarea pe cale orală a asocierii amoxicilină/acid clavulanic la subiecţii sănătoşi de sex masculin şi feminin, s-a constatat că sexul nu a avut un impact semnificativ nici asupra farmacocineticii amoxicilinei, nici asupra farmacocineticii acidului clavulanic.
Insuficienţă renalăClearance-ul seric total al asocierii amoxicilină/acid clavulanic se reduce proporţional cu reducerea funcţiei renale. Reducerea clearance-ului medicamentului este mai pronunţată în cazul amoxicilinei, întrucât o proporţie mai mare din doza de amoxicilină este excretată pe cale renală. Ca urmare, în caz de insuficienţă renală, schema terapeutică trebuie stabilită astfel încât să se prevină acumularea nedorită de amoxicilină, menţinând în acelaşi timp concentraţiile plasmatice adecvate de acid clavulanic (vezi pct. 4.2).
Insuficienţă hepaticăLa pacienţii cu insuficienţă hepatică, dozele trebuie stabilite cu atenţie, iar funcţia hepatică trebuie monitorizată la intervale regulate.
5.3 Date preclinice de siguranţă
Datele non-clinice nu au evidenţiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor convenţionale farmacologice privind evaluarea siguranţei, genotoxicitatea şi toxicitatea asupra funcţiei de reproducere.
Studiile de toxicitate după doze repetate efectuate la câini cu asocierea amoxicilină/acid clavulanic au evidenţiat iritaţie gastrică şi vărsături, precum şi modificări ale culorii limbii.
Nu au fost efectuate studii de carcinogenitate cu Amoxicilină/Acid clavulanic Aurobindo sau cu componentele acestuia.
6. PROPRIETÄ‚Å¢I FARMACEUTICE
6.1 Lista excipienţilor
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Acid succinic
Hipromeloză
Gumă xantan
Aspartam (E 951)
Dioxid de siliciu
Aromă căpşuni 11407-31 [maltodextrină, propilenglicol substanţe aromatizante natural identice, amidon modificat, substanţe aromatizante naturale].
6.2 Incompatibilităţi
6.3 Perioada de valabilitate
Pulbere: 2 ani
Suspensie reconstituită: 7 zile
6.4 Precauţii speciale pentru păstrare
Pulbere pentru suspensie orală: a nu se păstra la temperaturi peste 30°C.
Suspensia reconstituită trebuie păstrată la frigider (2ºC - 8ºC) şi utilizată în decurs de 7 zile.
6.5 Natura şi conţinutul ambalajului
Flacon din PEÎD translucid cu sistem de închidere securizat pentru copii fabricat din polipropilenă, de culoare alb opac.
Flaconul cu capacitatea de 35 ml este furnizat cu o seringă cu capacitatea de 5 ml din polistiren cu gradaţii la intervale de 0,5 ml.
Flacoanele cu capacităţile de 70 ml, 100 ml si 140 ml sunt furnizate cu linguriţă dozatoare marcată la 2,5 ml sau 5 ml suspensie reconstituite.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor
A se verifica dacă sigiliul capacului este intact înainte de utilizare. A se agita flaconul pentru dispersarea pulberii. A se adăuga apă (conform recomandării de mai jos), a se răsturna flaconul şi a se agita energic. Ca alternativă, a se umple flaconul cu apă până aproape de semnul de pe eticheta flaconului, a se răsturna şi a se agita energic, apoi a se umple cu apă exact până la semn, a se răsturna şi a se agita energic din nou.
Concentraţie Volumul de apă care trebuie Volumul final al suspensiei adăugat la reconstituire (ml) orale reconstituite (ml) 400 mg/57 mg/5 ml 31 35 62 70 89 100 124 140
A se agita energic flaconul înainte de administrarea fiecărei doze.
Aspectul de suspensiei după reconstituire este de culoare albă până la galben pal; suspensia are aromă de căpşuni.
7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
Aurobindo Pharma România S.R.L.
Șos. București-Ploiești nr. 42-44, etajul 2, Clădirea B, Aripa B2,
Complex Băneasa Business & Technology Park S.A., sector 1,
București, România
8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
9. DATA PRIMEI AUTORIZÄ‚RI SAU A REÃŽNNOIRII AUTORIZAÅ¢IEI
Data ultimei reînnoiri a autorizaţiei: Martie 2019
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI