Conținutul prospectului pentru medicamentul AMBROXOL SANDOZ 3mg/ml HEXAL
1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI
Ambroxol Sandoz 3 mg/ml sirop
2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
Un mililitru sirop conţine clorhidrat de ambroxol 3 mg.
Excipienţi: sorbitol soluţie 70%, 500 mg, metabisulfit de sodiu.
Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct.6.1.
3. FORMA FARMACEUTICĂ
Sirop
Sirop clar sau aproape clar, de culoare galben deschis, fără particule străine.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicaţii terapeutice
Ambroxol Sandoz sirop este indicat ca terapie secretolitică: - în afecţiuni bronhopulmonare cronice asociate cu secreţie anormală de mucus şi afectare a transportului mucusului; - în afecţiuni bronşice acute şi episoade acute ale bronhopneumopatiei cronice; - astm bronşic, bronşiectazie, sinuzite. De asemenea, este indicat pre- şi post-operator în afecţiunile cu risc de complicaţii pulmonare.
4.2 Doze şi mod de administrare
Adulţi şi copii cu vârsta peste 12 ani: 10 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2-3 ori pe zi în primele 2-3 zile, apoi 10 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi sau 5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 3 ori pe zi. În cazul în care este necesară creşterea eficienţei, doza pentru adulţi se poate creşte până la 20 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi. Copii cu vârsta cuprinsă între 5-12 ani: 5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2-3 ori pe zi. Copii cu vârsta cuprinsă între 2-5 ani: 2,5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 3 ori pe zi. Copii sub 2 ani: 2,5 ml Ambroxol Sandoz sirop de 2 ori pe zi.
În caz de insuficienţă renală severă, datorită acumulării de metaboliţi ai ambroxolului rezultaţi în ficat, doza de întreţinere trebuie scăzută corespunzător, iar intervalul dintre doze trebuie prelungit.
Siropul se administrează după mese. Efectul secretolitic este potenţat de aportul de lichide.
Durata administrării trebuie determinată individual conform indicaţiilor şi severităţii afecţiunii. Ambroxol
Sandoz nu se administrează mai mult de 4-5 zile fără recomandarea medicului.
4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate lasubstanța activă sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Au fost raportări de reacţii cutanate severe, cum sunt eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson (SSJ), necroză epidermică toxică (NET) şi pustuloză exantematică generalizată acută (PEGA), asociate cu administrarea clorhidratului de ambroxol. Dacă sunt prezente simptome sau semne de erupţie cutanată progresivă (uneori asociate cu vezicule sau leziuni ale mucoaselor), tratamentul cu clorhidratul de ambroxol trebuie întrerupt imediat şi se recomandă consult medical. Cele mai multe dintre aceste manifestări pot fi explicate prin severitatea afecţiunii subsidiare şi/sau administrării concomitente a altor medicamente. Suplimentar, în stadiile precoce ale sindromului Stevens- Johnson sau a necrolizei epidermice toxice (TEN) pacienţii pot prezenta semne prodromale nespecifice asemănătoare gripei cum sunt febră, dureri musculare, rinită, tuse şi angină. Este posibil datorită acestui prodrom ca tratamentul să înceapă cu medicamente împotriva tusei sau gripei.
În cazul insuficienţei renale severe sau a hepatopatiei severe, ambroxolul trebuie administrat doar la recomandarea medicului. Similar oricărui medicament cu metabolism hepatic şi eliminare renală, în cazul insuficienţei renale severe poate avea loc acumularea metaboliţilor ambroxolului la nivel hepatic.
Ambroxol Sandoz sirop conține sorbitol. Pacienții cu afecțiuni rare de intoleranță la fructoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune
Nu s-au raportat interacţiuni nefavorabile cu alte medicamente.
4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
SarcinaClorhidratul de ambroxol traversează bariera feto-placentară. Studiile la animale nu au indicat un efect direct sau indirect asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării post-natale.
Experienţa clinică extinsă după săptămâna 28 de sarcină nu a evidenţiat niciun efect asupra fătului.
În timpul sarcinii trebuie luate toate măsurile de precauţie în ceea ce priveşte consumul de medicamente.
Datorită precauţiilor generale din timpul sarcinii Ambroxol Sandoz nu se recomandă, în special în primul trimestru de sarcină.
AlăptareaClorhidratul de ambroxol se excretă în laptele matern. Nu se recomandă administrarea Ambroxol Sandoz în timpul alăptării.
FertilitateaDatele preclinice nu au indicat efecte dăunătoare directe sau indirecte în ceea ce privește fertilitatea.
4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Nu există date cu privire la capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reacţii adverse
Reacţiile adverse sunt ordonate în funcţie de frecvenţă, cele mai frecvente primele, folosind următoarea convenţie:
Foarte frecvente (≥ 1/10)
Frecvente (≥ 1/100, < 1/10)
Mai puţin frecvente (≥ 1/1000, < 1/100)
Rare (≥ 1/10000, < 1/1000)
Foarte rare (< 1/10000)
Cu frecvenţă necunoscută: care nu poate fi estimată din datele disponibile.
Tulburări ale sistemului imunitarRare: reacţii de hipersensibilitate.
Cu frecvenţă necunoscută: reacţii anafilactice incluzând şoc anafilactic, angioedem și prurit.
Tulburări gastro-intestinaleFrecvente: greaţă, hipoestezie orală și faringiană
Mai puţin frecvente: vărsături, diaree, dispepsie şi durere abdominală, xerostomie
Cu frecvenţă necunoscută: senzație de gât uscat
Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanatRare: erupţie cutanată tranzitorie, urticarie.
Cu frecvenţă necunoscută: reacţii adverse cutanate severe (inclusiv eritem polimorf, sindrom Stevens-
Johnson/necroză epidermică toxică şi pustuloză exantematică generalizată acută).
Tulburări ale sistemului nervosFrecvente: disgeuzie (de exemplu, gust schimbat).
Raportarea reacţiilor adverse suspectateRaportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale http://www.anm.ro.
4.9 Supradozaj
Până în prezent nu au fost observate simptome specifice de supradozaj la om.
Pe baza raportărilor unor erori de administrare a medicaţiei sau a supradozajului accidental, efectele apărute sunt similare reacţiilor adverse apărute în cazul dozelor recomandate şi necesită tratament simptomatic.
5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: mucolitice
Cod ATC: R05C B06
Ambroxolul are proprietăţi expectorante. Prin acţiunea sa stimulează celulele secretoare, cu creşterea producţiei de mucus şi scăderea vâscozităţii secreţiilor traheobronşice. Creşte activitatea ciliară. Aceste acţiuni au drept rezultat ameliorarea secreţiei şi transportului mucusului. Îmbunătăţirea clearance-ului mucociliar a fost dovedită în studii de farmacologie clinică.
5.2 Proprietăţi farmacocinetice
Ambroxol este repede şi aproape complet absorbit după administrarea orală. Concentraţia plasmatică maximă se atinge la aproximativ 2 ore după administrare.
Biodisponibilitatea absolută a ambroxolului este redusă la aproximativ 1/3 după administrarea orală datorită metabolizării la nivelul primului pasaj cu formarea paralelă a metaboliţilor la nivel renal (de exemplu acidul dibromantranilic, glucuronidă).
Legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 85% (80-90%). Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 7-12.
90% din ambroxol este excretat renal sub forma metaboliţilor constituiţi în ficat, iar mai puţin de 10% sub formă de ambroxol nemetabolizat.
Datorită unei legări în mare proporţie de proteinele plasmatice şi a unui volum de distribuţie mare ca şi datorită unei slabe redistribuiri din ţesuturi în sânge, ambroxolul nu este eliminat în cantitate semnificativă prin dializă sau diureză forţată.
Clearance-ul ambroxolului este redus cu 20-40% în caz de insuficienţă hepatică. În cazul unei disfuncţii renale severe, timpul de eliminare plasmatică este prelungit pentru metaboliţii ambroxolului.
Ambroxolul traversează bariera hematoencefalică şi placenta, şi se excretă în laptele matern.
5.3 Date preclinice de siguranţă
Clorhidratul de ambroxol are un index redus de toxicitate acută. În studiile cu doze repetate nu s-au observat efecte adverse la următoarele doze 150 mg/kg/zi (şoarece, 4 săptămâni), 50 mg/kg/zi (şobolan, 52 şi 78 săptămâni), 40 mg/kg/zi (iepure, 26 săptămâni), 10 mg/kg/zi (câine, 52 săptămâni). Nu au fost observate efecte toxice asupra anumitor organe. Studiile efectuate cu ambroxol administrat intravenos la şobolan (4, 16 şi 64 mg/kg/zi) şi la câini (45, 90 şi 120 mg/kg/zi) în perfuzie cu durata de 3 ore pe zi, timp de 4 săptămâni a arătat că nu există toxicitate severă locală sau sistemică histopatologică.
Clorhidratul de ambroxol nu are acţiune embriotoxică sau teratogenică în doze orale de până la 3000 mg/kg/zi la şobolani şi de 200 mg/kg/zi la iepuri. La masculii şi femelele de şobolan fertilitatea nu a fost afectată până la doze de 500 mg/kg/zi.
În doză de 500 mg/kg/zi clorhidratul de ambroxol a fost uşor toxic pentru pui, observându-se retard de dezvoltare a greutăţii şi reducere a mărimii puilor.
Studiile de genotoxicitate in vitro (studiile Ames şi de determinare a aberaţiilor cromozomiale) şi in vivo (testul micronuclear la şoarece) nu au evidenţiat potenţial mutagenic pentru clorhidratul de ambroxol.
Clorhidratul de ambroxol nu a evidenţiat potenţial tumoral în studiile de carcinogenitate efectuate la şoareci (50, 200 şi 800 mg/kg/zi) şi şobolani (65, 250 şi 1000 mg/kg/zi) pe durata a 105 şi 116 săptămâni.
6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipienţilor
Acid benzoic,
Metabisulfit de sodiu,
Acid citric monohidrat,
Hidroxid de sodiu,
Povidonă,
Sorbitol soluţie 70%,
Glicerol 85%,
Ciclamat de sodiu,
Aromă de zmeură,
Apă purificată.
6.2 Incompatibilităţi
6.3 Perioada de valabilitate
3 ani - după ambalarea pentru comercializare 12 luni - după prima deschidere a flaconului
6.4 Precauţii speciale pentru păstrare
Nu sunt necesare condiţii speciale de păstrare (după ambalarea pentru comercializare).
La temperaturi sub 25ºC (după prima deschidere a flaconului).
6.5 Natura şi conţinutul ambalajului
Cutie cu un flacon din sticlă brună a 100 ml sirop şi o linguriţă dozatoare gradată în 3 puncte: 1,25 ml, 2,5 ml şi 5 ml.
6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor
7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
HEXAL AG,
Industriestrasse 25,
D- 83607 Holzkirchen,
Germania
8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI
Reautorizare - Aprilie, 2006
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI