ALKINDI 1mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise DIURNAL EUROPE - prospect medicament

H02AB09 hidrocortizon

Medicamentul ALKINDI 1mg conține substanța hidrocortizon , cod ATC H02AB09 - Preparate hormonale sistemice, excluzând hormoni sexuali și insuline | Corticosteroizi pentru uz sistemic, simpli | Glucocorticoizi .

Date generale despre ALKINDI 1mg DIURNAL EUROPE

Substanța: hidrocortizon

Data ultimei liste de medicamente: 01-10-2024

Codul comercial: W68177001

Concentrație: 1mg

Forma farmaceutică: granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Cantitate: 50

Prezentare produs: cutie cu un flac x50 capsule

Tip produs: generic

Preț: 338.66 RON

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: DELPHARM LILLE SAS - FRANTA

APP deținător: DIURNAL EUROPE B.V - OLANDA

Număr APP: 1260/2018/01

Valabilitate: 3 ani

Concentrațiile disponibile pentru hidrocortizon

0.5mg, 100mg, 10mg, 10mg/g, 19.6mg/5ml, 1mg, 20mg, 25mg/5ml, 2mg, 3.35mg/ml, 500mg, 5mg

Alte substanțe medicamentoase din aceeași grupă farmaceutică cu hidrocortizon

Listele de compensare pentru ALKINDI 1mg DIURNAL EUROPE

A - Sublista A cu 90% reducere din prețul de referință

Preț

Coplată

Plată pacient

338.66 RON

61.68 RON

276.98 RON

G22 (C1) - Boli endocrine

Preț

Coplată

Plată pacient

338.66 RON

338.66 RON

0.00 RON

GX (C1) - GENERIC (utilizat în lista de compensare, C1, pentru alt diagnostic)

Preț

Coplată

Plată pacient

338.66 RON

338.66 RON

0.00 RON

Conținutul prospectului pentru medicamentul ALKINDI 1mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise DIURNAL EUROPE

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Alkindi 0,5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Alkindi 1 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Alkindi 2 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Alkindi 5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Alkindi 0,5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Fiecare capsulă conține hidrocortizon 0,5 mg.

Alkindi 1 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Fiecare capsulă conține hidrocortizon 1 mg.

Alkindi 2 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Fiecare capsulă conține hidrocortizon 2 mg.

Alkindi 5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Fiecare capsulă conține hidrocortizon 5 mg.

Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Granule ambalate în capsule care trebuie deschise.

Granulele sunt de culoare albă până la aproape albă și sunt ambalate într-o capsulă, transparentă, incoloră (de mărime 00el).

Alkindi 0,5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Capsula este inscripționată cu 'INF-0.5” cu cerneală de culoare roșie.

Alkindi 1 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Capsula este inscripționată cu 'INF-1.0” cu cerneală de culoare albastră.

Alkindi 2 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Capsula este inscripționată cu 'INF-2.0” cu cerneală de culoare verde.

Alkindi 5 mg granule ambalate în capsule care trebuie deschise

Capsula este inscripționată cu 'INF-5.0” cu cerneală de culoare gri.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Terapia de substituție în insuficiența suprarenală la sugari, copii și adolescenți (începând de la naștere și până la vârsta < 18 ani).

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze

Dozele trebuie stabilite pentru fiecare pacient în parte, pe baza răspunsului individual. Trebuie să se utilizeze cea mai mică doză posibilă.

Este necesară monitorizarea răspunsului clinic, iar pacienții trebuie supravegheați atent pentru a depista semnele care ar putea impune ajustarea dozelor, inclusiv modificările stării clinice în urma obținerii remisiunii bolii sau apariției exacerbărilor bolii, răspunsul individual la medicament și efectul situațiilor stresante (de exemplu, intervenții chirurgicale, infecții, traumatisme). Este posibil ca pe durata situațiilor stresante să fie necesară creșterea temporară a dozei.

Terapia de substituție pentru insuficiența suprarenală primară și secundară

Alkindi se administrează ca terapie de substituție prin administrarea orală a granulelor, conform practicii clinice, fiind necesară ajustarea dozei în funcție de răspunsul clinic individual.

Dozele recomandate pentru terapia de substituție cu hidrocortizon sunt de 8-10 mg/m2/zi la pacienți care prezintă numai insuficiență suprarenală și de 10-15 mg/m2/zi la pacienți cu hiperplazie suprarenală congenitală (HSC), dozele fiind administrate de obicei fracționat în trei sau patru prize.

La pacienții la care mai persistă un anumit nivel de producere endogenă de cortizol poate fi suficientă o doză mai mică.

În cazurile în care organismul este supus unui nivel excesiv de stres fizic și/sau mental, poate fi necesară utilizarea unei doze mai mari, cu precădere după-amiaza sau seara.

Înainte de o intervenție chirurgicală, pe durata persistenței unor traumatisme sau afecțiuni grave la pacienți cu insuficiență suprarenală cunoscută sau cu rezervă suprarenală incertă Înainte de intervenția chirurgicală, medicii anesteziști trebuie informați dacă pacientul este tratat în prezent sau a fost tratat în antecedente cu corticosteroizi.

În situațiile mai puțin severe, în care nu este necesară administrarea parenterală de hidrocortizon, cum ar fi infecțiile mai puțin severe, febra moderată indiferent de cauza acesteia și situațiile stresante, cum ar fi intervențiile chirurgicale minore, trebuie să se acorde atenția cuvenită riscului de apariție a insuficienței suprarenale acute, iar doza de substituție obișnuită administrată zilnic pe cale orală trebuie crescută temporar; doza zilnică totală de Alkindi trebuie crescută prin dublarea sau triplarea dozei uzuale. După încheierea episodului de boală intercurentă, pacienții pot reveni la doza de substituție obișnuită de Alkindi.

În situații severe, este necesară o creștere imediată a dozei, iar administrarea orală de hidrocortizon trebuie înlocuită cu tratamentul parenteral. Administrarea parenterală de hidrocortizon este necesară în timpul episoadelor tranzitorii de boală, cum ar fi infecții severe, în special gastroenterită asociată cu vărsături și/sau diaree, febră mare indiferent de cauza acesteia sau stres fizic semnificativ, cum ar fi accidente grave și intervenții chirurgicale efectuate sub anestezie generală. În condițiile în care este necesară administrarea parenterală de hidrocortizon, pacienții trebuie tratați în unități medicale care dispun de dispozitive de resuscitare, deoarece ar putea surveni o criză suprarenală.

Trecerea de la glucocorticoterapia convențională cu administrare pe cale orală la Alkindi

Când se trece de la terapia de substituție convențională cu hidrocortizon administrat pe cale orală sub formă de comprimate strivite sau preparat magistral, la tratamentul cu Alkindi, se poate administra o doză zilnică totală identică. Alkindi este echivalent din punct de vedere terapeutic cu formele farmaceutice cu administrare orală convenționale de hidrocortizon. Când la un pacient se trece de la terapia cu alte forme farmaceutice cu administrare orală de hidrocortizon la tratamentul cu Alkindi, posibilitatea inacurateții dozelor cu alte forme farmaceutice cu administrare orală de hidrocortizon poate duce la scăderea relativă a expunerii la hidrocortizon în aceeași doză nominală, ducând la simptome de insuficiență sau criză suprarenală (vezi pct. 4.4).

Doză omisă sau incompletă

Dacă este omisă o doză completă de Alkindi, acea doză trebuie administrată imediat ce este posibil, precum și următoarea doză la ora obișnuită, chiar dacă acest lucru înseamnă administrarea a două doze în același timp.

Pacienții și/sau îngrijitorii trebuie instruiți să-și contacteze medicul dacă majoritatea granulelor dintr-o doză sunt regurgitate, vărsate sau expectorate, deoarece poate fi necesară repetarea administrării dozei pentru a evita insuficiența suprarenală.

Mod de administrare

Granulele se administrează pe cale orală și nu trebuie mestecate. Capsula care conține granulele nu trebuie înghițită, ci deschisă cu grijă, după cum urmează:

- Capsula se ține cu textul care menționează concentrația în sus și se lovește ușor cu degetul, în mod repetat, pentru a asigura coborârea tuturor granulelor în partea inferioară a capsulei. - Se strânge ușor partea inferioară a capsulei între degete. - Se rotește capătul superior al capsulei pentru a-l scoate. - Granulele fie se toarnă direct pe limba copilului, fie sunt turnate într-o lingură și introduse în gura copilului. În cazul copiilor care pot ingera alimente moi, se pot presăra granulele într-o lingură cu un aliment de consistență moale rece sau la temperatura camerei (cum ar fi iaurt sau piure de fructe) și se administrează imediat.

- Indiferent de metoda utilizată, se lovește ușor și repetat cu degetul capsula, pentru a scoate toate granulele din interior.

Imediat după administrare, se administrează și un lichid, cum ar fi apă, lapte, lapte matern sau formulă de lapte, pentru a asigura înghițirea completă a granulelor.

Dacă se presară granulele într-o lingură cu alimente moi, acestea trebuie administrate imediat (în interval de 5 minute) și nu trebuie păstrate pentru o administrare ulterioară.

Granulele nu trebuie adăugate într-un lichid, deoarece acest lucru poate determina administrarea unei doze mai mici și dizolvarea componentei care maschează gustul granulelor, ceea ce înseamnă că se va simți gustul amar al hidrocortizonului.

Nu se administrează prin sondă nazogastrică, deoarece există riscul de obstrucționare a acesteia (vezi pct. 4.4).

Imagini detaliate referitoare la administrarea granulelor sunt incluse în prospect.

4.3 Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1.

Pacienți cu disfagie sau nou-născuți prematur la care nu s-a instituit hrănirea pe cale orală.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Criză suprarenală

În cazul în care copilul prezintă vărsături sau boală acută, se va iniția imediat administrarea parenterală de hidrocortizon, fiind necesar ca persoanele care au grijă de pacienți să fie instruite în ceea ce privește administrarea acestuia în situații de urgență.

Există riscul ca întreruperea bruscă a terapiei cu hidrocortizon să declanșeze apariția unei crize suprarenale și decesul. Insuficiența corticosuprarenală secundară indusă de medicament poate fi consecința opririi prea bruște a corticoterapiei, iar riscul de apariție poate fi diminuat prin reducerea treptată a dozelor. Acest tip de insuficiență relativă poate persista timp de câteva luni după întreruperea terapiei; prin urmare, în orice situație de stres care survine în această perioadă, se va reiniția corticoterapia.

Criza suprarenală poate apărea la trecerea de la terapia cu forme farmaceutice cu administrare orală convenționale de hidrocortizon, sub formă de comprimate strivite sau preparat magistral, la tratamentul cu Alkindi. Se recomandă monitorizarea atentă a pacienților în prima săptămână de la schimbarea tratamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să informeze persoanele care au grijă de pacienți și pacienții că, în cazul în care observă simptome de insuficiență suprarenală, trebuie să administreze doze suplimentare de Alkindi. Dacă este necesar acest lucru, trebuie avută în vedere creșterea dozei zilnice totale de Alkindi și trebuie solicitat imediat sfatul medicului.

Vaccinări

Schemele de substituție prin corticoterapie utilizate la persoanele cu insuficiență suprarenală nu provoacă imunosupresie și, prin urmare, nu reprezintă contraindicații pentru administrarea vaccinurilor cu virusuri vii.

Infecții

Dozele de substituție de hidrocortizon nu ar trebui să crească probabilitatea de apariție a infecțiilor, însă toate aceste situații clinice trebuie să beneficieze de atenția cuvenită, iar administrarea dozei de corticosteroid adecvate pentru situațiile de stres trebuie inițiată precoce (vezi pct. 4.2). În timpul infecțiilor, pacienții cu insuficiență suprarenală prezintă risc de apariție a crizei suprarenale care pune viața în pericol; prin urmare, se va acorda atenția cuvenită depistării infecțiilor și se va solicita cât mai repede consultul unui specialist.

Reacții adverse la corticoterapia de substituție

Majoritatea reacțiilor adverse la corticoterapie sunt corelate cu doza și cu durata de expunere la tratament. Prin urmare, probabilitatea de apariție a reacțiilor adverse este mai mică atunci când corticoterapia este utilizată cu rol de substituție.

Corticoterapia poate provoca întârzierea creșterii în perioada de sugar, în copilărie și adolescență; aceasta poate avea un caracter ireversibil. Pentru tratament trebuie să se utilizeze numai doza minimă necesară pentru obținerea răspunsului clinic intenționat și, când se poate reduce doza, scăderea va fi efectuată treptat. Creșterea excesivă în greutate, în contextul scăderii ratei de creștere în înălțime sau al prezenței altor semne sau simptome ale sindromului Cushing sunt sugestive pentru utilizarea unor doze prea mari ale glucocorticoterapiei de substituție. Sugarii necesită evaluare frecventă și trebuie monitorizați la interval de minimum 3-4 luni, în vederea determinării ratei de creștere, valorilor tensiunii arteriale și stării generale de bine.

Pot exista consecințe asupra densității minerale osoase la copiii la care se utilizează doze mai mari ale corticoterapiei de substituție. Se vor utiliza dozele minime de corticosteroid adecvate în funcție de răspunsul individual al fiecărui pacient în parte.

Pacienții și/sau persoanele care au grijă de aceștia trebuie avertizate că pot surveni reacții adverse psihice potențial severe; euforia, mania, psihoza însoțită de halucinații și delirul au fost observate la pacienții adulți tratați cu terapie de substituție cu hidrocortizon (vezi pct. 4.8). În general, simptomele survin în interval de câteva zile sau săptămâni după inițierea tratamentului. Riscul poate fi crescut în condițiile utilizării unor doze mari/expunerii sistemice prelungite (vezi și pct. 4.5), însă dozele utilizate nu permit anticiparea debutului, tipului, severității sau duratei reacțiilor. Majoritatea reacțiilor se remit după reducerea dozelor sau oprirea administrării, însă poate fi necesar un tratament specific. Pacienții/persoanele care au grijă de aceștia trebuie încurajate să se adreseze medicului dacă apar simptome psihice îngrijorătoare, în special dacă se suspectează prezența unei dispoziții depresive sau a ideației suicidare. Cu toate că aceste reacții au fost rareori raportate, pacienții/persoanele care au grijă de aceștia trebuie să fie atente și la tulburările psihice care pot apărea în timpul sau imediat după reducerea treptată a dozelor/oprirea corticoterapiei sistemice.

Reacțiile anafilactoide au survenit rareori la pacienții tratați cu corticoterapie, mai ales atunci când pacientul a prezentat în antecedente alergii la medicamente.

Tulburări de vedere

Pot surveni tulburări de vedere în cazul utilizării corticoterapiei sistemice și topice. Dacă pacientul se prezintă cu simptome precum vedere încețoșată sau alte tulburări de vedere, trebuie luată în considerare trimiterea la un oftalmolog, pentru evaluarea cauzelor posibile, care pot include cataractă, glaucom sau afecțiuni rare precum corioretinopatia centrală seroasă, acestea fiind raportate după utilizarea corticoterapiei sistemice și topice.

Excreția granulelor

Uneori se poate observa prezența granulelor în materiile fecale, deoarece, după eliberarea substanței active, centrul granulei nu este absorbit la nivel intestinal. Aceasta nu înseamnă că medicamentul este ineficient și pacientul nu va utiliza o altă doză din acest motiv.

Alimentarea prin sondă nazogastrică

Administrarea granulelor Alkindi nu se poate efectua prin sondă nazogastrică, deoarece ar putea determina obstrucționarea acesteia.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Hidrocortizonul este metabolizat pe calea citocromului P450 3A4 (CYP3A4). Prin urmare, administrarea concomitentă de medicamente cu efect inhibitor sau inductor asupra CYP3A4 poate determina modificări nedorite ale concentrațiilor plasmatice de Alkindi, existând riscul de apariție a reacțiilor adverse, mai ales criză suprarenală. Necesitatea ajustării dozelor în condițiile utilizării acestor medicamente poate fi anticipată, iar pacienții trebuie monitorizați îndeaproape.

Medicamentele cu efect inductor asupra CYP3A4, a căror administrare concomitentă poate necesita creșterea dozei de Alkindi, includ, însă nu se limitează la:

- Anticonvulsivante: fenitoină, carbamazepină și oxcarbazepină - Antibiotice: rifampicină și rifabutină - Barbiturice, inclusiv fenobarbital și primidonă - Medicamente antiretrovirale: efavirenz și nevirapină Medicamentele/substanțele cu efect inhibitor asupra CYP3A4, a căror administrare concomitentă poate necesita scăderea dozei de Alkindi, includ, însă nu se limitează la:

- Antifungice: itraconazol, posaconazol, voriconazol - Antibiotice: eritromicină și claritromicină - Medicamente antiretrovirale: ritonavir - Suc de grepfrut - Lemn dulce

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina

Terapia de substituție hormonală cu hidrocortizon poate fi utilizată în timpul sarcinii. Hidrocortizonul este metabolizat preferenţial de 11βHSD2 placentar în cortizon inactiv, reducând expunerea fetală. Nu există indicii că terapia de substituție cu hidrocortizon la femeile gravide este asociată cu efecte adverse pentru făt. Studiile la animale au evidențiat efecte toxice asupra funcției de reproducere (vezi pct. 5.3).

Alăptarea

Terapia de substituție hormonală cu hidrocortizon poate fi utilizată în timpul alăptării. Hidrocortizonul este excretat în laptele matern. Cu toate acestea, probabil că dozele de hidrocortizon utilizate pentru terapia de substituție nu afectează în mod semnificativ copilul din punct de vedere clinic.

Fertilitatea

Nu există date disponibile privind efectele potențiale ale Alkindi asupra fertilității.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Alkindi nu are nicio influență sau are influență neglijabilă asupra capacității de a efectua sarcini care necesită dexteritate (cum ar fi mersul pe bicicletă) sau de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Rezumatul profilului de siguranță

În total, au fost tratați cu Alkindi 30 de bărbați adulți sănătoși la care se administrase însă dexametazonă cu rol supresor) în două studii de fază 1 și 24 de pacienți pediatrici diagnosticați cu insuficiență suprarenală în două studii de fază 3. În niciunul dintre aceste studii nu s-au observat reacții adverse și nici episoade de criză suprarenală.

În practica clinică, cele mai multe reacții adverse au fost ușoare și autolimitate, dar s-a observat criză suprarenală atunci când s-a trecut la terapia cu Alkindi de la alte medicamente cu hidrocortizon şi se recomandă monitorizarea pacienților în timpul schimbării tratamentului (vezi pct. 4.4).

Lista tabelară a reacțiilor adverse

La pacienții adulți, în legătură cu administrarea altor medicamente care conțin hidrocortizon, ca terapie de substituție hormonală suprarenală, au fost raportate în literatura științifică următoarele reacții adverse , cu frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Tabelul 1 - Reacții adverse

Clasificarea pe aparate, sisteme și organe Cu frecvență necunoscută conform MedDRA

Tulburări psihice Psihoză însoțită de halucinații și delir

Manie

Euforie

Tulburări gastrointestinale Gastrită

Greață

Tulburări renale și ale căilor urinare Alcaloză hipokaliemică

Descrierea reacțiilor adverse selectate

Când la un pacient se trece de la terapia cu alte forme farmaceutice de hidrocortizon cu administrare orală la tratamentul cu Alkindi, posibilitatea inacurateții dozelor cu cele ale altor forme farmaceutice de hidrocortizon cu administrare orală poate duce la scăderea relativă a expunerii la hidrocortizon în cazul utilizării aceleiași doze nominale, ducând la simptome de insuficiență renală, cum ar fi oboseală, somn excesiv, alimentație deficitară sau criză suprarenală (vezi pct. 4.4).

Din datele obținute anterior, la cohortele de adulți tratați din copilărie pentru HSC, s-a constatat scăderea densității minerale osoase, incidență crescută a fracturilor și rate întârziate de creștere (vezi pct. 4.4). Nu se știe cu certitudine dacă acestea se corelează cu tratamentul cu hidrocortizon utilizat în cadrul schemelor actuale de substituție hormonală.

Raportarea reacțiilor adverse suspectate

Raportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate prin intermediul sistemului național de raportare, astfel cum este menționat în Anexa V.

4.9 Supradozaj

Cazurile raportate de toxicitate acută și/sau deces ca urmare a supradozajului de hidrocortizon sunt rare. Nu este disponibil niciun antidot. Tratamentul reacțiilor determinate de intoxicația cronică nu este indicat, probabil, cu excepția cazului în care pacientul prezintă o afecțiune care l-ar face neașteptat de susceptibil la efectele nocive ale hidrocortizonului. În acest caz, trebuie instituit tratament simptomatic adaptat.

Timpul biologic de înjumătățire plasmatică a hidrocortizonului este de aproximativ 100 de minute.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: corticosteroizi de uz sistemic, glucocorticoizi, codul ATC: H02AB09.

Mecanism de acțiune

Hidrocortizonul este un glucocorticoid. Glucocorticoizii sunt steroizi adrenocorticali, produși atât de corticosuprarenale cât și obținuți prin sinteză i, care sunt absorbiți cu ușurință de la nivelul tractului gastrointestinal.

Efecte farmacodinamice

Se consideră că hidrocortizonul este principalul corticosteroid secretat de corticosuprarenale.

Glucocorticoizii sintetizați în mod natural (hidrocortizon și cortizon), care au și proprietăți de retenție sodică, sunt utilizați ca terapie de substituție în insuficiența corticosuprarenală. Aceștia sunt utilizați, de asemenea, pentru puternicele lor efecte antiinflamatorii în tulburări care afectează numeroase aparate, sisteme și organe. Glucocorticoizii au efecte metabolice marcate și diferite. În plus, modifică răspunsurile imune ale organismului la diverși stimuli.

Eficacitatea și siguranța clinică
Copii și adolescenți

Studiul pivot a fost un studiu unicentric, deschis, cu doză unică, care a înrolat 24 de copii cu vârsta sub 6 ani care necesitau terapie de substituție pentru insuficiență suprarenală asociată HSC, insuficiență suprarenală primară sau hipopituitarism. Studiul a fost alcătuit din trei cohorte consecutive, prima înrolând 12 pacienți cu vârsta între 2 și sub 6 ani, a doua 6 pacienți cu vârsta între 28 de zile și sub 2 ani și a treia 6 nou-născuți cu vârsta între naștere și mai puțin de 28 de zile.

Dintre acești 24 de pacienți, 23 au avut diagnostic de HSC și unul de hipopituitarism inclusiv hipotiroidism. Un pacient a avut hipoplazie renală, un pacient dermatită atopică și un pacient rinită. În cadrul studiului s-a utilizat o doză unică de granule Alkindi, echivalentă cu doza din dimineața anterioară de tratament uzual cu glucocorticoid utilizat de fiecare pacient în parte. Dozele de Alkindi administrate au variat între 1 mg - 4 mg. Părinții/persoanele care au grijă de pacienți (și, în cazul în care a fost posibil, copiii) au evaluat gustul Alkindi după administrare folosind scala Likert cu 5 itemuri.

Deoarece acesta a fost un studiu cu doză unică, evaluarea principală de eficacitate a constat din determinarea cortizolului seric după 60 de minute. S-a constatat că la toți cei 24 de pacienți Alkindi a determinat creșterea valorilor cortizolului seric, față de valoarea inițială, conform așteptărilor: valoarea mediană inițială de cortizol seric 14,1 nmol/l (interval 14,1 - 104,5), valoare mediană a Cmax 535,2 nmol/l (interval 346,2 - 1445,1).

Alkindi a beneficiat de o evaluare pozitivă din punct de vedere al gustului. Dintre părinții și persoanele care au grijă de pacienți care au fost întrebate cu privire la experiența copilului corelată cu administrarea medicamentului (n=23), 82,6 % au fost de acord/foarte de acord că acesta din urmă a considerat că Alkindi este ușor de înghițit; 65,2 % au fost de acord/foarte de acord că acesta din urmă a manifestat o reacție pozitivă după administrarea Alkindi; ulterior, 95,5 % erau mulțumiți să îi administreze copilului lor Alkindi și 95,5 % au afirmat că ar prefera Alkindi pentru tratamentul copilului față de forma farmaceutică uzuală de hidrocortizon. Șase din cei 12 copii din Cohorta 1 (interval de vârstă 2,6 - 4,7 ani) au răspuns la un chestionar adaptat privind gustul. Un procent de ≥50 % dintre subiecți au raportat că gustul, senzația la nivelul cavității orale și ușurința înghițirii au fost foarte plăcute și că există o probabilitate foarte mare să ia din nou medicamentul. Un procent de 68,8 % dintre voluntarii adulți sănătoși au descris gustul ca fiind neutru.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Absorbție

După administrarea orală, hidrocortizonul este absorbit rapid de la nivelul tractului gastrointestinal, iar biodisponibilitatea Alkindi administrat pe cale orală în doza de 4 prize x 5 mg a fost de aproximativ 87 %, comparativ cu biodisponibilitatea hidrocortizonului administrat intravenos la voluntari sănătoși adulți de sex masculin, la care se efectuase supresie cu dexametazonă.

Administrarea concomitentă de Alkindi și alimente cu textură moale (iaurt și piure de fructe) a fost investigată in vitro, fără a se observa un efect semnificativ asupra dizolvării granulelor.

Un studiu in vivo la voluntari sănătoși nu a indicat o diferență semnificativă în ceea ce privește expunerea generală atunci când Alkindi a fost administrat în condiții postprandiale sau de repaus alimentar.

Distribuție

Hidrocortizonul aflat în circulația sistemică prezintă legare reversibilă de proteinele plasmatice, în proporție de minimum 90 %.

Legarea este mediată de două fracții proteice. Prima, globulina care leagă hormonii corticosteroizi este o glicoproteină; cealaltă este albumina.

Metabolizare

Hidrocortizonul este metabolizat la nivel hepatic și în majoritatea țesuturilor din organism la forme hidrogenate și degradate, cum ar fi tetrahidrocortizon și tetrahidrocortizol, care sunt excretate în urină, în principal sub formă de glucuronoconjugați, împreună cu un procent foarte redus de hidrocortizon în formă nemodificată.

Timpul terminal de înjumătățire plasmatică a hidrocortizonului este de aproximativ 1,5 ore, după administrarea intravenoasă și orală de hidrocortizon sub formă de comprimate și de Alkindi la bărbați voluntari adulți, sănătoși, la care se efectuase supresie cu dexametazonă.

Nu s-au efectuat studii la pacienți cu insuficiență hepatică sau renală.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Administrarea de corticosteroizi la animalele gestante poate provoca dezvoltare fetală anormală, inclusiv palatoschizis, întârziere a creșterii intrauterine și efecte asupra creșterii și dezvoltării cerebrale.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Granule

Celuloză microcristalină

Hipromeloză

Stearat de magneziu

Etilceluloză

Capsulă

Hipromeloză

Cerneală pentru inscripționare

Shellac

Propilenglicol

Soluție concentrată de amoniac

Alkindi 0,5 mg capsule (cerneală roșie)

Oxid roșu de fer (E172)

Hidroxid de potasiu

Alkindi 1 mg capsule (cerneală albastră)

Indigotină (E132)

Alkindi 2 mg capsule (cerneală verde)

Indigotină (E132)

Oxid galben de fer (E172)

Dioxid de titan (E171)

Alkindi 5 mg capsule (cerneală gri)

Dioxid de titan (E171)

Oxid negru de fer (E172)

Hidroxid de potasiu

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani.

După desigilare: 60 de zile.

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A nu se păstra la temperaturi peste 30 °C. A se păstra în flaconul original pentru a fi protejat de lumină.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Capsulele sunt ambalate în flacoane confecționate din polietilenă de înaltă densitate, cu capac din polipropilenă și desicant inclus.

Mărime de ambalaj: 1 flacon care conține 50 de capsule

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Diurnal Europe B.V.

Van Heuven Goedhartlaan 935 A 1181LD Amstelveen

Olanda

Tel. +31 (0)20 6615 072 info@diurnal.co.uk

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

EU/1/17/1260/001

EU/1/17/1260/002

EU/1/17/1260/003

EU/1/17/1260/004

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări: 09 februarie 2018

Data ultimei reînnoiri a autorizației: 09 noiembrie 2022

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Informații detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agenției Europene pentru

Medicamente: http://www.ema.europa.eu