ADACEL POLIO suspensie injectabilă în seringă preumplută prospect medicament

J07CA02 vaccin difteric,pertussis + polio inactivat

Medicamentul ADACEL POLIO conține substanța vaccin difteric,pertussis + polio inactivat , cod ATC J07CA02 - Antiinfecțioase de uz sistemic | Vaccinuri cu bacterii și virusuri, combinații .

Date generale despre ADACEL POLIO

Substanța: vaccin difteric,pertussis + polio inactivat

Data ultimei liste de medicamente: 01-02-2021

Codul comercial: W67254010

Forma farmaceutică: suspensie injectabilă în seringă preumplută

Cantitate: 20

Prezentare produs: cutie x20 seringi preumplute a cate 0.5ml susp inj cu ac atasat

Tip produs: original

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

Producător: SANOFI PASTEUR - FRANTA

Deținător: SANOFI PASTEUR - FRANTA

Număr APP: 12959/2020/10

Valabilitate: 3 ani

Conținutul prospectului pentru medicamentul ADACEL POLIO suspensie injectabilă în seringă preumplută

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Adacel Polio suspensie injectabilă în seringă preumplută

Vaccin difteric, tetanic, pertussis (acelular, componente) și poliomielitic (inactivat), (adsorbit, cu conţinut redus de antigen(e))

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

1 doză (0,5 ml) conţine:

Anatoxină difterică Minim 2 UI1 (2 Lf)

Anatoxină tetanică Minim 20 UI1 (5 Lf)

Antigene pertussis

Anatoxină pertussis 2,5 micrograme

Hemaglutinină filamentoasă 5 micrograme

Pertactină 3 micrograme

Fimbrii de tip 2 şi 3 5 micrograme

Poliovirus (inactivat)2

Tip 1 (Mahoney) 29 unități de antigen D3

Tip 2 (MEF1) 7 unități de antigen D3

Tip 3 (Saukett) 26 unități de antigen D3

Adsorbite pe fosfat de aluminiu 1,5 mg (0,33 mg Al3+) 1 Ca limită inferioară a intervalului de încredere (p = 0,95) pentru activitatea măsurată în funcţie de testul descris în Farmacopeea Europeană. 2 Cultivat pe celule Vero. 3 Aceste cantități de antigen sunt strict aceleași cu cele exprimate anterior ca 40-8-32 unități de antigen D, pentru virusul de tip 1, 2 și respectiv 3, atunci când sunt măsurate printr-o altă metodă imunochimică adecvată.

Adacel Polio poate conţine urme de formaldehidă, glutaraldehidă, streptomicină, neomicină, polimixină B și albumină serică bovină, care sunt folosite în timpul procesului de fabricaţie (vezi pct. 4.3 și pct. 4.4).

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Suspensie injectabilă în seringă preumplută

Adacel Polio se prezintă sub formă de suspensie opalescentă, uniformă, de culoare albă.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Adacel Polio (Tdap-IPV) este indicat pentru:

Imunizarea activă împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei la persoanele cu vârsta peste 3 ani, ca rapel după schema de imunizare primară.

Protecția pasivă împotriva tusei convulsive la sugarii mici, ca urmare a imunizării materne în timpul sarcinii (vezi pct. 4.2, pct. 4.6 și 5.1).

Adacel Polio trebuie utilizat în conformitate cu recomandările oficiale.

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze

Pentru toate categoriile de vârstă care au indicaţie de vaccinare, se recomandă administrarea prin injectare a unei singure doze (0,5 ml).

Adolescenților și adulților cărora li s-a efectuat o schemă de vaccinare incompletă sau necunoscută cu anatoxinele difterică sau tetanică împotriva difteriei sau tetanosului li se poate administra o doză de

Adacel Polio ca parte a unei scheme de vaccinare pentru a asigura protecție împotriva tusei convulsive și poliomielitei și, în majoritatea cazurilor, de asemenea și împotriva tetanosului și difteriei. O lună mai târziu poate fi administrată o doză suplimentară de vaccin care conține anatoxine difterică și tetanică (dT), urmată de o a treia doză de vaccin care conține anatoxină difterică sau anatoxine difterică și tetanică (dT), administrată la interval de 6 luni după prima doză, pentru a optimiza protecția împotriva bolii (vezi pct. 5.1). Numărul și schema de administrare a dozelor trebuie stabilite în funcție de recomandările locale.

Adacel Polio poate fi utilizat pentru vaccinarea repetată, în scopul de a stimula imunitatea la difterie, tetanos și tuse convulsivă la intervale de 5 până la 10 ani (vezi pct. 5.1).

Adacel Polio poate fi utilizat în caz de leziuni predispuse la tetanos, cu sau fără administrarea concomitentă de Imunoglobulină Tetanică, potrivit recomandărilor oficiale.

Adacel Polio poate fi administrat femeilor gravide în timpul celui de al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, pentru a oferi protecție pasivă sugarilor împotriva tusei convulsive (vezi pct. 4.1, pct. 4.6 și 5.1).

Mod de administrare

Trebuie administrat prin injectare intramusculară o singură doză (0,5 ml) de Adacel Polio. De preferat, locul injectării este muşchiul deltoid.

Adacel Polio nu trebuie administrat în zona fesieră; nu trebuie utilizate căile de administrare intradermică sau subcutanată (în cazuri excepţionale, poate fi luată în considerare calea subcutanată, vezi pct. 4.4).

Precauţii care trebuie luate înainte de manipularea sau administrarea medicamentului

Pentru instrucţiuni privind manipularea medicamentului înainte de administrare, vezi pct. 6.6.

4.3 Contraindicaţii

* Adacel Polio nu trebuie administrat persoanelor cu hipersensibilitate cunoscută:

- la vaccinurile împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive sau poliomielitei

- la oricare dintre excipienţii vaccinului (vezi pct. 6.1);

- la oricare dintre substanţele reziduale, rămase în urma procesului de fabricaţie (formaldehidă, glutaraldehidă, streptomicină, neomicină, polimixină B și albumină serică bovină), care poate fi prezentă în cantităţi nedetectabile.

* Adacel Polio nu trebuie administrat persoanelor care au prezentat encefalopatie de etiologie necunoscută în decurs de 7 zile de la imunizarea anterioară cu un vaccin care conţine antigene pertussis.

* Similar altor vaccinuri, administrarea de Adacel Polio trebuie amânată în cazul persoanelor care prezintă o afecţiune febrilă acută severă. Prezenţa unei infecţii minore (de exemplu, o infecție ușoară de tract respirator superior) nu reprezintă o contraindicaţie pentru vaccinare.

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Adacel Polio nu trebuie utilizat în cadrul imunizării primare.

În ceea ce priveşte intervalul dintre administrarea unei doze de rapel cu Adacel Polio şi administrarea dozelor de rapel anterioare cu vaccinuri difterice şi/sau tetanice, în general trebuie respectate recomandările ghidurilor oficiale. La adulţi, datele clinice au demonstrat faptul că nu există nicio diferenţă relevantă din punct de vedere clinic în ceea ce priveşte frecvenţa reacţiilor adverse determinate de administrarea Adacel Polio cel mai devreme la 4 săptămâni comparativ cu administrarea după minimum 5 ani după o doză anterioară de vaccin tetano-difteric.

Înainte de imunizare

Vaccinarea trebuie să fie precedată de efectuarea unei anamneze complete (cu accent în special pe vaccinările anterioare şi reacţiile adverse posibile). La persoanele care au prezentat antecedente de reacţii adverse grave sau severe în decurs de 48 de ore de la administrarea unui vaccin care conţine componente similare, administrarea vaccinului Adacel Polio trebuie evaluată cu atenţie.

Similar tuturor vaccinurilor injectabile, trebuie să fie disponibile pentru utilizare imediată tratament şi monitorizare medicală adecvate în cazul unei reacţii anafilactice rare determinate de administrarea vaccinului.

Dacă în decurs de 6 săptămâni de la administrarea anterioară a unui vaccin care conţine anatoxină tetanică a apărut sindromul Guillain-Barré, decizia de a administra orice vaccin care conţine anatoxină tetanică, inclusiv Adacel Polio, trebuie să se bazeze pe evaluarea atentă a beneficiilor potenţiale şi a riscurilor posibile.

Adacel Polio nu trebuie administrat persoanelor cu o afecţiune neurologică progresivă sau instabilă, epilepsie necontrolată terapeutic sau encefalopatie progresivă, până la stabilirea unui tratament şi stabilizarea afecţiunii.

Frecvențele și severitatea reacțiilor adverse care apar la persoanele cărora li se administrează anatoxină tetanică sunt influențate de numărul dozelor anterioare și de concentrația antitoxinelor preexistente.

Imunogenitatea vaccinului poate fi redusă de tratamentul imunosupresor sau de imunodeficienţă. În acest caz, dacă este posibil, se recomandă amânarea vaccinării până la dispariţia acestor afecţiuni sau finalizarea tratamentului. Totuşi, este recomandată vaccinarea pacienţilor infectaţi cu HIV sau a pacienţilor cu imunodeficienţă cronică, precum SIDA, chiar dacă este posibil ca răspunsul imun să fie limitat.

Precauţii la administrare

A nu se administra injectabil intravascular sau intradermic.

Injectările intramusculare trebuie efectuate cu precauţie la pacienţii cărora li se administrează anticoagulante sau la pacienţi cu tulburări de coagulare, din cauza riscului de hemoragie. În aceste situaţii și în conformitate cu recomandările oficiale, poate fi luată în considerare administrarea Adacel

Polio prin injectare subcutanată profundă, deşi există risc crescut de apariţie a reacţiilor locale.

Sincopa (leșinul) poate apărea ulterior sau chiar înainte de administrarea vaccinurilor injectabile, inclusiv a Adacel Polio. Trebuie luate măsuri pentru a preveni traumatismele prin cădere și pentru a gestiona reacțiile sincopale.

Alte considerente

Similar oricărui vaccin, este posibil ca un răspuns imun protector să nu fie generat în cazul tuturor vaccinurilor (vezi pct. 5.1).

În cazul tuturor vaccinurilor adsorbite este posibil să apară un nodul persistent la locul injectării, în special dacă sunt administrate în straturile superficiale ale ţesutului subcutanat.

Trasabilitate

Pentru a avea sub control trasabilitatea medicamentelor biologice, numele și numărul lotului medicamentului administrat trebuie înregistrate cu atenție.

Excipienţi cu efect cunoscut

Adacel Polio conţine 1,01 miligrame de alcool (etanol) per fiecare doză de 0,5 ml. Cantitatea mică de alcool din acest medicament nu va determina vreun efect semnificativ.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Pe baza rezultatelor obţinute în cadrul unui studiu clinic realizat la persoane cu vârsta de 60 de ani și peste, Adacel Polio poate fi administrat concomitent cu o doză de vaccin gripal inactivat.

Adacel Polio poate fi administrat concomitent cu o doză de vaccin împotriva hepatitei B.

Adacel Polio poate fi administrat concomitent cu o doză din vaccinul recombinant împotriva virusului papiloma uman, fără vreo interferență semnificativă cu răspunsul imun la oricare dintre componentele oricăruia dintre vaccinuri. Cu toate acestea, a fost observată o tendință de scădere a valorilor mediei geometrice a titrului de anticorpi (GMT) anti-HPV în grupul la care s-a efectuat administrarea concomitentă. Semnificația clinică a acestei observații este necunoscută. Aceasta se bazează pe rezultatele unui studiu clinic în care Adacel Polio a fost administrat concomitent cu prima doză de

Gardasil (vezi pct.4.8).

Administrarea parenterală concomitentă a vaccinurilor trebuie efectuată în membre diferite. Nu au fost efectuate studii de interacţiune cu alte vaccinuri, produse biologice sau alte medicamente. Totuşi, în conformitate cu ghidurile acceptate referitoare la imunizare, deoarece Adacel Polio este un vaccin inactivat, poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri sau imunoglobuline, dar în locuri diferite de injectare .

În caz de tratament imunosupresor, vă rugăm să citiţi pct. 4.4.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina

Adacel Polio poate fi utilizat în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină în conformitate cu recomandările oficiale (vezi pct. 4.2).

Datele privind siguranța provenite din 4 studii controlate, randomizate (310 rezultate obţinute din sarcini), 1 studiu observațional prospectiv (546 de rezultate obţinute din sarcini), 5 studii observaționale retrospective (124810 rezultate obţinute din sarcini), precum și din supravegherea pasivă a femeilor cărora li s-a administrat Adacel Polio sau Adacel (Tdap; conținând aceleași cantități de anatoxine difterice, tetanice și antigene pertussis ca şi Adacel Polio) în timpul celui de-al doilea și al treilea trimestru de sarcină nu au evidențiat reacții adverse legate de vaccinare asupra sarcinii sau sănătății fătului/nou-născutului. Similar altor vaccinuri inactivate, nu se anticipează că vaccinarea cu

Adacel Polio în timpul oricărui trimestru de sarcină ar fi dăunătoare pentru făt.

Studiile la animale nu evidențiază efecte dăunătoare directe sau indirecte asupra sarcinii, dezvoltării embrionare/fetale, naşterii sau dezvoltării post-natale.

Pentru informații privind răspunsurile imunologice la administrarea vaccinului în timpul sarcinii și eficacitatea acestuia în prevenirea tusei convulse la sugari, vezi pct. 5.1.

Alăptarea

Nu a fost studiat efectul administrării Adacel Polio în timpul alăptării. Având în vedere că Adacel

Polio conține anatoxine sau antigene inactivate, este puțin probabil să existe vreun risc pentru sugar.

Riscurile şi beneficiile administrării Adacel Polio femeilor care alăptează, trebuie evaluate de către profesioniștii din domeniul sănătății.

Fertilitatea

Adacel Polio nu a fost evaluat în studii cu privire la fertilitate.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii referitoare la efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje. Adacel Polio nu are nicio influenţă sau are influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Rezumatul profilului de siguranţă

În studiile clinice efectuate, Adacel Polio a fost administrat unui număr total de 1384 persoane, dintre care 390 copii, cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani și 994 adolescenți și adulți. Cele mai frecvent raportate reacţii adverse după vaccinare au inclus reacţiile locale la nivelul locului de administrare a injecției (durere, eritem şi edem). Aceste semne şi simptome au fost, de obicei, de intensitate uşoară şi au apărut în următoarele 48 de ore de la vaccinare (reacțiile adverse au fost observate în intervalul cuprins între 24 de ore și 7 zile după vacinare la copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 6 ani). Toate reacţiile adverse s-au remis fără sechele.

A existat o tendință a unor frecvențe mai mari în apariția reacțiilor adverse locale și sistemice la adolescenți decât la adulți. La ambele grupe de vârstă, durerea la locul de administrare a injecției a fost cea mai frecventă reacție adversă.

Reacțiile adverse locale cu debut întârziat (adică o reacție adversă locală care a debutat sau a crescut în severitate la 3 până la 14 zile de la administrarea vaccinului), cum sunt durere la nivelul locului de administrare a injecției, eritem și edem, au apărut la mai puțin de 1,2%. Cele mai multe dintre reacțiile adverse raportate au apărut în decurs de 24 de ore de la administrarea vaccinului.

În cadrul unui studiu clinic care a inclus 843 de adolescenți sănătoși de sex masculin și feminin, cu vârsta cuprinsă între 11 și 17 ani, s-a raportat faptul că administrarea primei doze de Gardasil concomitent cu Adacel Polio a fost însoțită mai frecvent de edem la nivelul locului de administrare a injecției și cefalee. Diferențele observate au fost <10%, iar la majoritatea subiecților intensitatea reacțiilor adverse raportate a fost uşoară spre moderată.

Lista reacţiilor adverse sub formă de tabel

Reacţiile adverse sunt clasificate în funcţie de frecvenţă, utilizând următoarea convenţie:

Foarte frecvente (1/10)

Frecvente (1/100 şi <1/10)

Mai puţin frecvente (1/1000 şi <1/100)

Rare (1/10000 şi <1/1000)

Foarte rare (<1/10000)

Cu frecvenţă necunoscută care nu poate fi estimată din datele disponibile

Tabelul 1 prezintă reacţiile adverse observate în cadrul studiilor clinice şi include, de asemenea, reacţii adverse suplimentare, care au fost raportate spontan în timpul utilizării Adacel Polio la nivel mondial, după punerea pe piaţă. Reacțiile adverse la copii au fost colectate din studiile clinice realizate la grupele de vârstă cuprinse între 3 și 5 ani și între 5 și 6 ani. Din fiecare studiu este prezentată frecvența cea mai mare. Întrucât reacţiile adverse apărute după punerea pe piață sunt raportate voluntar la nivelul unei populaţii de mărime incertă, nu este întotdeauna posibilă o estimare certă a frecvenţei acestora sau stabilirea unei relaţii cauzale cu expunerea la vaccin. În consecință, acestor reacţii adverse li se atribuie categoria de frecvenţă 'Cu frecvenţă necunoscută”.

Tabelul 1: Reacţii adverse din studii clinice şi experienţa după punerea pe piaţă la nivel mondial

Clasificarea pe Copii cu vârsta cuprinsă între 3 și

Adolescenți și adulți aparate, sisteme Frecvență 6 ani şi organe

Tulburări Cu frecvență hematologice și necunoscută Limfadenopatie* limfatice

Tulburări ale Cu frecvență sistemului necunoscută Reacții anafilactice, cum sunt urticarie, edem facial și dispnee* imunitar

Tulburări ale Foarte sistemului nervos frecvente Cefalee

Frecvente Cefalee

Cu frecvență Convulsii, sincopă vasovagală, sindrom Guillain-Barré, pareză necunoscută facială, mielită, nevrită brahială, hipoestezie/parestezie tranzitorie la nivelul membrului vaccinat, amețeli*

Tulburări gastro- Foarte intestinale frecvente Diaree Greață

Frecvente Vărsături, Diaree, greață Vărsături

Cu frecvență

Durere abdominală necunoscută

Afecțiuni Frecvente cutanate și ale

Erupție cutanată tranzitorie țesutului subcutanat

Tulburări Foarte Artralgie/edem la musculo- frecvente nivelul articulațiilor, scheletice și ale Mialgie țesutului Frecvente Artralgie/edem la nivelul conjunctiv articulațiilor

Not known Durere la nivelul membrului vaccinat*

Tulburări Foarte Fatigabilitate/astenie, Fatigabilitate/astenie, generale şi la frecvente febrㆠFrisoane nivelul locului de Durere la nivelul locului de administrare a injecției, edem la administrare nivelul locului de administrare a injecției, eritem la nivelul locului de administrare a injecției

Clasificarea pe Copii cu vârsta cuprinsă între 3 și

Adolescenți și adulți aparate, sisteme Frecvență 6 ani şi organe

Frecvente Iritabilitate, dermatită la nivelul Febrㆠlocului de administrare a injecției, echimoză la nivelul locului de administrare a injecției, prurit la nivelul locului de administrare a injecției

Cu frecvență Stare generală de rău§, paloare*, edem extins la nivelul necunoscută membrului‡, indurație la nivelul locului de administrare a injecției*

* Reacţii adverse raportate după punerea pe piaţă † Febra a fost măsurată ca temperatură ≥37,5°C la grupele de copii și măsurată ca temperatură ≥38°C la grupul de adolescenți și adulți ‡ Vezi pct. c) § a fost observată foarte frecvent la adolescenți și adulți, în studii efectuate cu Adacel (componenta Tdap a

Adacel Polio; conținând aceleași cantități de anatoxine difterice, tetanice și antigene pertussis)

Descrierea reacţiilor adverse selectate
Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare

După administrarea Adacel Polio, a fost raportat edem extins la nivelul membrului, care pornind de la locul de administrare a injecției poate să depăşească una sau ambele articulaţii și este frecvent asociat cu eritem și, uneori, cu vezicule. Majoritatea acestor reacţii adverse au debutat în decurs de 48 de ore de la vaccinare şi s-au remis spontan, fără sechele, într-o perioadă cu durata medie de 4 zile.

Riscul pare a fi dependent de numărul de doze anterioare de vaccin d/DTaP, cu un risc mai mare după a 4-a și a 5-a doză.

Copii şi adolescenţi

Profilul de siguranţă al medicamentului Adacel Polio, după cum este prezentat în Tabelul 1, include date din două studii clinice efectuate la 390 copii cu vârsta cuprinsă între 3 şi 6 ani:

- Într-un studiu clinic, la 240 de copii s-a efectuat vaccinare primară cu un vaccin DTaP la vârsta de 3, 5 și 12 luni, fără a se administra o doză suplimentară în cel de-al doilea an de viață.

Acestor copii li s-a administrat Adacel Polio la o vârstă cuprinsă între 5 și 6 ani.

- La 150 de copii, cărora li s-a efectuat vaccinare primară cu un vaccin DTwP (DTP celular) la vârsta de 2, 3 și 4 luni (fără o doză suplimentară în cel de-al doilea an de viață), li s-a administrat Adacel Polio la o vârstă cuprinsă între 3 și 5 ani.

În ambele studii clinice, frecvențele celor mai multe reacții adverse sistemice apărute în decurs de 7 până la 10 zile de la administrarea vaccinului au fost mai mici de 10%. Doar febra (≥37,5°C) și fatigabilitatea au fost raportate la peste 10% dintre subiecții cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 6 ani. În plus, iritabilitatea a fost raportată la peste 10% dintre subiecții cu vârsta cuprinsă între 3 ani și 5 ani.

(vezi tabelul 1).

Edemul sever tranzitoriu la nivelul brațului la care s-a administrat injecția a fost raportat la <1% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 5 ani și 6 ani.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la:

Agenţia Naţională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România

Str. Aviator Sănătescu nr. 48 sector 1

București 0114 78 - RO e-mail: adr@anm.ro

Website: www.anm.ro

4.9 Supradozaj

Nu este cazul.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: Vaccinuri bacteriene și virale combinate. Vaccin împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive și poliomielitei, codul ATC: J07CA02.

Studii clinice

În tabelul de mai jos sunt prezentate răspunsurile imune observate la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani, adolescenți şi adulți la o lună după vaccinarea cu Adacel Polio.

Tabelul 2: Răspunsuri imune la 4 săptămâni după vaccinare cu Adacel Polio

Copii cu Copii cu

Adulți și

Anticorp vârsta între 3 vârsta între 5

Criteriu adolescenți3

Anti- și 5 ani și 6 ani (n = (n = 994) (n = 148) 240)

Difterie (SN, UI/ml) 0,00% 99,4% 92,8%

Tetanos (ELISA, UI/ml sau 0,00% 99,5% 100%

UE/ml)4

Pertussis (ELISA, UE/ml) Anatoxină pertussis 55 99,3% 91,2% 99,7% Hemaglutinină filamentoasă 99,3% 99,1% 99,9% Pertactină 100% 100% 99,6% Fimbrii de tip 2 și 3 100% 99,5%

IPV (SN, titru)

Tip 1 100% 100% 99,9%

Tip 2 1:8 100% 100% 100%

Tip 3 100% 100% 100%

ELISA: Analiză imunoenzimatică; UE: unități ELISA; IPV: vaccin inactivat împotriva poliomielitei; UI: unități internaționale; n: numărul de participanți cărora li s-a administrat Adacel Polio; SN: seroneutralizare. 1 Studiile U01-Td5I-303 și U02-Td5I-402 au fost efectuate în Marea Britanie, cu copii vaccinaţi primar cu DTP celular (DTwP) şi cu vaccin poliomielitic oral (OPV) la vârsta de 2, 3 și 4 luni. Studiul U01-Td5I-303 a înrolat copii cu vârsta cuprinsă între 3,5 și 5 ani. Studiul U02-Td5I-402 a înrolat copii cu vârsta cuprinsă între 3-3,5 ani. 2 Studiul Suedia 5.5 a fost realizat în Suedia, cu copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 6 ani, care au fost vaccinaţi primar cu

DTaP și IPV la vârsta de 3, 5 și 12 luni. 3 Studiile TD9707 și TD9809 au fost efectuate în Canada. Studiul TD9707 a înrolat adolescenți cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani și adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. Studiul TD9809 a înrolat adolescenți cu vârsta cuprinsă între 11-14 ani. 4 Unitățile de tetanos au diferit în funcţie de laboratorul de testare. Rezultatele au fost în UI/ml pentru studiul Suedia 5.5 și în UE/ml pentru celelalte studii 5 Concentrațiile de anticorpi ≥ 5 UE/ml au fost postulate ca posibili markeri surogat pentru protecția împotriva pertussis de către Storsaeter J. et al, Vaccine 1998;16:1907-16.

Utilizarea Adacel Polio la copii cu vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani se bazează pe studii în care Adacel

Polio a fost administrat ca a patra doză (primul rapel) de vaccinuri difteric, tetanic, pertussis și poliomielitic. S-au observat răspunsuri imune robuste după o singură doză de Adacel Polio la copiii la care s-a efectuat vaccinarea primară fie cu un vaccin împotriva pertussis cu celule întregi (DTwP) și vaccin poliomielitic oral (OPV) (studii din Marea Britanie; cu vârste cuprinse între 3-5 ani) fie cu un vaccin cu pertussis acelular (DTaP) și IPV (poliomielitic inactivat) (studiu în Suedia; cu vârste cuprinse între 5 și 6 ani) în timpul copilăriei.

S-a demonstrat că profilul de siguranţă şi imunogenitatea Adacel Polio la adulţi şi adolescenţi sunt comparabile cu cele observate în cazul administrării unui rapel cu o doză unică de vaccin diftero-tetanic (dT) adsorbit sau diftero-tetanic polio (dT polio), conţinând aceeaşi cantitate de anatoxină tetanică şi difterică și poliovirusuri inactivate de tip 1, 2 și 3.

La adulţi, răspunsul mai scăzut la anatoxină difterică a reflectat probabil includerea unor participanți cu antecedente de imunizare incerte sau incomplete.

Nu s-au stabilit corelaţiile serologice în ceea ce priveşte protecţia împotriva tusei convulsive.

Comparând cu datele obţinute în Studiile Sweden I de eficacitate împotriva tusei convulsive, efectuate între 1992 şi 1996, în cadrul cărora imunizarea primară cu vaccinul DTaP pediatric cu pertussis acelular produs de Sanofi Pasteur a confirmat o eficacitate protectoare de 85% împotriva tusei convulsive, se poate considera că Adacel Polio a determinat răspunsuri imune protectoare la copii, adolescenţi si adulţi în studiile clinice.

Persistența anticorpilor

Au fost efectuate studii pivot care au furnizat date serologice de urmărire privind persistența anticorpilor la 3 ani, 5 ani şi 10 ani, la subiecți imunizaţi anterior cu o singură doză de Adacel ca rapel.

În tabelul 3 sunt sumarizate persistența seroprotecției la difterie şi tetanos şi seropozitivitatea la pertussis.

Tabelul 3: Persistența seroprotecţiei/Ratele de seropozitivitate (%) la copii, adolescenţi şi adulţi, la 3- ani, 5- ani şi 10- ani după o doză de Adacel (componenta Tdap a Adacel Polio) (Populaţie PPI1) Copii Adolescenţi Adulţi (4-6 (11-17 ani)2 (18-64 ani)2 ani)2

Timpul de la administrarea 5 ani 3 ani 5 ani 10 ani 3 ani 5 ani 10 ani dozei de Adacel

N=128- N=300 N=204- N=28-39 N=292 N=237- N=120-

Participanţi 150 206 238 136

Anticorp anti- Seroprotecţie/Seropozitivitate %

Difterie ≥ 0,1 86,0 97,0 95,1 94,9 81,2 81,1 84,6 (SN, UI/ml) ≥ 0,01 100 100 100 100 95,2 93,7 99,3

Tetanos ≥ 0,1 97,3 100 100 100 99,0 97,00,0 (ELISA, UI/ml)

Pertussis (ELISA, EU/ml)

Anatoxină 63,3 97,3 85,4 82,1 94,2 89,1 85,8 pertussis (PT)

Hemaglutinină Sero- 97,3 100 99,5 100 99,3 100 100 filamentoasă poziti-(FHA) vitate4

Pertactină 95,3 99,7 98,5 100 98,6 97,1 99,3 (PRN)

Fimbrii de tip 98,7 98,3 99,5 100 93,5 99,6 98,5 2 și 3 (FIM)

ELISA: Analiză imunoenzimatică; UE: unități ELISA; UI: unități internaționale; N = numărul de participanţi pentru care există date disponibile; PPI: imunogenitate per protocol; SN: seroneutralizare; 1 Participanţi eligibili pentru care datele de imunogenitate au fost disponibile pentru minimum un anticorp la momentul specificat. 2 Studiul Td508 a fost realizat în Canada la copii cu vârsta cuprinsă între 4 și 6 ani.

3 Studiul Td506 a fost realizat în Statele Unite la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani și la adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. 4 Număr de participanţi exprimați procentual cu anticorpi ≥ 5 UE/ml pentru Anatoxină pertussis (PT), ≥ 3 Hemaglutinină filamentoasă (FHA) şi Pertactină (PRN), şi ≥ 17 UE/ml pentru Fimbrii de tip 2 și 3 (FIM) pentru urmărirea la 3 ani; ≥ 4 UE/ml pentru PT, PRN şi FIM, şi ≥ 3 UE/ml pentru FHA pentru urmărirea la 5- şi 10- ani.

Studiile de urmărire efectuate cu Adacel Polio furnizează date serologice la 1, 3, 5 și 10 ani la persoanele imunizate anterior cu o singură doză de rapel de Adacel Polio. Persistența seroprotecției la difterie și tetanos, seropozitivitatea la pertussis și nivelurile de anticorpi seroprotectori (diluţie ≥1:8) pentru fiecare poliovirus (tipurile 1, 2 și 3) sunt rezumate în Tabelul 4.

Tabelul 4: Persistența ratelor de seroprotecție/seropozitivitate (%) la copii, adolescenți și adulți la 1, 3, 5 și 10 ani după o doză de Adacel Polio (populație ITT1)

Copii Adolescenţi Adulţi (3,5-5 ani)2 (11-17 ani)2 (18-64 ani)2

Timpul de la administrarea dozei de 1 an 3 ani 5 ani 1 an 3 ani 5 ani 10 ani 1 an 3 ani 5 ani 10 ani

Adacel Polio

Participanţi N=36- N=38- N=97- N=135- N=67-

N=36 N=64 N=117 N=108 N=32 N=127 37 48 107 136 79

Anticorp anti- % Seroprotecţie/Seropozitivitate

Difterie ≥ 0,1 89,2 72,2 75,0 71,9 85,2 77,1 68,5 62,5 55,6 35,2 32,9 (SN, UI/ml) ≥ 0,01 100 100 100 100 99,1 96,2 99,1 90,6 91,9 79,2 84,8

Tetanos (ELISA, ≥ 0,1 100 100 100 100 100 100 97,2 100 97,8 98,4 93,7

UI/ml)

Pertussis (ELISA,

UE/ml)

PT Seropoziti- 89,2 61,1 55,3 98,4 96,6 99,1 87,6 100 97,1 97,6 91,0 vitate3,4

FHA 100 94,4 100 100 99,1 99,1 98,00 100 100 100

PRN 97,3 91,7 95,7 100 99,00 88,8 100 99,3 98,4 93,7

FIM 100 100 95,7 98,4 98,3 98,00 93,8 94,1 93,7 98,7

IPV (SN, titru)

Tip 1 ≥ 1:8 100 100 97,9 98,4 100 100 NA 100 100 100 NA

Tip 2 100 100 100 100 100 100 NA 100 100 100 NA

Tip 3 100 97,2 95,7 98,4 100 98,2 NA 100 100 100 NA

ELISA: Analiză imunoenzimatică; UE: unități ELISA; IPV: vaccin inactivat împotriva poliomielitei; ITT: intenția de a trata;

UI: unități internaționale; N: numărul de participanți cu datele disponibile; NA: nu este analizat; SN: seroneutralizare. 1 Populația ITT: Studiul U01-Td5I-303-LT: Participanți eligibili pentru care au fost disponibile date de imunogenitate pentru cel puțin un anticorp la momentul specificat și în anul 5. Studiu TD9707-LT: Participanți eligibili pentru care au fost disponibile date de imunogenitate pentru cel puțin un anticorp la momentul specificat. 2 Studiul U01-Td5I-303-LT realizat în Marea Britanie la copii cu vârsta cuprinsă între 3,5 și 5 ani; Studiul TD9707-LT realizat în Canada la adolescenți cu vârsta cuprinsă între 11-17 ani și adulți cu vârsta cuprinsă între 18 și 64 de ani. 3 Pentru U01-Td5I-303-LT: procentul de participanți cu anticorpi ≥ 5 EU/ml pentru PT, ≥ 3 pentru FHA și ≥ 4 pentru PRN și pentru FIM pentru urmărirea de 1 an; ≥ 4 EU/ml pentru PT, FIM și PRN și ≥ 3 EU/ml pentru FHA pentru o urmărire de 3 și 5 ani. 4 Pentru TD9707-LT: procentul de participanți cu anticorpi ≥ 5 EU/ml pentru PT, ≥ 3 EU/ml pentru FHA și PRN și ≥ 17 EU/ml pentru FIM pentru toate momentele, cu excepția a 10 ani; ≥ 4 EU/ml pentru PT, FIM și PRN și ≥ 3 EU/ml pentru

FHA pentru o urmărire de 10 ani.

Imunogenitatea după vaccinarea repetată

A fost evaluată imunogenitatea Adacel după vaccinarea repetată la 10 ani de la administrarea unei doze anterioare de Adacel sau Adacel Polio. La o lună după vaccinare, ≥ 98,5% dintre participanții la studiu au atins titruri de anticorpi seroprotectori (≥ 0,1 UI/ml) pentru difterie și tetanos și ≥ 84% au obținut răspunsuri de rapel la antigenele pertussis. (Un răspuns al rapelului pertussis a fost definit ca o concentrație de anticorpi post-vaccinare de ≥ 4 ori LLOQ (LLOQ = Limita Inferioară a Cuantificării) dacă nivelul de pre-vaccinare a fost <LLOQ; de ≥ 4 ori nivelul pre-vaccinare dacă acesta a fost ≥ LLOQ, dar < 4 ori LLOQ sau de ≥ 2 ori nivelul observat în perioada pre-vaccinare, dacă acesta a fost de ≥ 4 ori LLOQ).

Pe baza datelor de urmărire serologică și a datelor de vaccinare repetată, Adacel Polio poate fi utilizat în locul unui vaccin dT sau dT-IPV injectabil pentru a stimula imunitatea la pertussis în plus față de difterie, tetanos și poliomielită.

Imunogenitatea la subiecții nevaccinați

După administrarea unei doze de Adacel Polio unui număr de 330 de adulți cu vârsta de 40 de ani și peste, cărora nu li se administrase niciun vaccin care să conțină anatoxină difterică și tetanică în ultimii 20 de ani:

* ≥95,8% dintre adulți au fost seropozitivi (≥ 5 UI/ml) pentru anticorpi la toate antigenele pertussis conținute în vaccin,

* 82,4% și 92,7% au prezentat seroprotecție împotriva difteriei la un prag de ≥0,1 si, respectiv ≥0,01 UI/ml,

* 98,5% și 99,7% au prezentat seroprotecție împotriva tetanosului la un prag de ≥0,1 şi, respectiv ≥0,01 UI/ml,

* și ≥98,8% au prezentat seroprotecție împotriva virusului poliomielitei (tipuri 1, 2 și 3) la un prag de diluție ≥1:8.

După administrarea a două doze suplimentare de vaccin care conțineau anatoxină difterică, tetanică și virus poliomielitic inactivat unui număr de 316 subiecți, la o lună și, respectiv, 6 luni de la administrarea primei doze, ratele de seroprotecție împotriva difteriei au fost de 94,6% și 100% (≥0,1 și, respectiv ≥ 0,01 UI/ml), împotriva tetanosului 100% (≥0,1 UI/ml), și împotriva poliomielitei (tipuri 1, 2 și 3) 100% (diluție ≥1:8) (vezi tabelul 4).

Tabelul 5: Statusul serologic imun (ratele de seroprotecție/răspuns serologic și GMC/GMT) înainte de vaccinare și după fiecare doză a unei scheme de vaccinare care cuprinde 3 doze, inclusiv Adacel Polio® (doza 1), urmat de 2 doze de Dultavax® la 1 lună și la 6 luni (dozele 2 și 3) la subiecții vaccinați conform protocolului (FAS, set complet de analiză populațională)

Antigen Răspuns Înainte de După doza 1 După doza 2 După doza 3 imun vaccinare Adacel Polio® Dultavax® Dultavax® N=330 N=330 N=325 N=316

Difterie GMC 0,059 0,813 1,373 1,489 (SN, UI/ml) IÎ 95% [0,046; 0,077] [0,624; 1,059] [1,100; 1,715] [1,262; 1,757] ≥0,1 44.5% 82,4% 90,5% 94,6% IÎ 95% [39,1; 50,1] [77,9; 86,4] [86,7; 93,4] [91,5; 96,8] ≥0,01 72,4% 92,7% 96,0% 100% IÎ 95% [67,3; 77,2] [89,4; 95,3] [93,3; 97,9] [98,8; 100]

Tetanos GMC 0,48 6,82 7,60 5,46 (ELISA, UI/ml) IÎ 95% [0,39;0,60] [5,92;7,87] [6,77;8,52] [5,01;5,96] ≥0,1 81,2% 98,5% 100% 100% IÎ 95% [76,6; 85,3] [96,5; 99,5] [98,9; 100] [98,8; 100] ≥0,01 92,4% 99,7% 100% 100% IÎ 95% [89,0; 95,0] [98,3; 100] [98,9; 100] [98,8; 100]

Poliomielită (SN, 1/dil)

Tip 1 GMT 162,6 2869,0 2320,2 1601,9 IÎ 95% [133,6; 198,0] [2432,9; 3383,4] [2010,9; 2677,0] [1425,4; 1800,3] ≥8 93,3% 99,4% 100% 100% IÎ 95% [90,1; 95,8] [97,8; 99,9] [98,9; 100] [98,8; 100]

Tip 2 GMT 164,5 3829,7 3256,0 2107,2 IÎ 95% [137,6;196,8] [3258,5;4501,1] [2818,2;3761,7] [1855,7;2392,8] ≥8 95,5% 100% 100% 100% IÎ 95% [92,6; 97,4] [98,9; 100] [98,9; 100] [98,8; 100]

Tip 3 GMT 69,0 5011,4 3615,6 2125,8 IÎ 95% [56,9; 83,6] [4177,4; 6012,0] [3100,5; 4216,4] [1875,5; 2409,6]

Antigen Răspuns Înainte de După doza 1 După doza 2 După doza 3 imun vaccinare Adacel Polio® Dultavax® Dultavax® N=330 N=330 N=325 N=316 ≥8 89,1% 98,8% 99,7% 100% IÎ 95% [85,2; 92,2] [96,9; 99,7] [98,3; 100] [98,8; 100]

Pertussis (ELISA, UE/ml)

Anatoxină GMC 7,7 41,3 pertussis (PT) IÎ 95% [6,8; 8,7] [36,7; 46,5] ≥5 - 96,3% - - IÎ 95% [93,6; 98,1]

Hemaglutinină GMC 28,5 186,7 filamentoasă (FHA) IÎ 95% [25,5; 31,8] [169,6; 205,6] ≥5 - 100% - - IÎ 95% [98,9; 100]

Pertactină GMC 7,7 328,6 (PRN) IÎ 95% [6,7; 8,9] [273,0; 395,6] ≥5 - 99,4% - - IÎ 95% [97,8; 99,9]

Fimbrii (FIM) GMC 6,49,6 IÎ 95% [5,2; 7,1] [123,6; 181,0] ≥5 - 95,8% - - IÎ 95% [93,0; 97,7]

GMC: valoarea mediei geometrice a concentrațiilor anticorpilor; GMT: valoarea mediei geometrice a titrurilor de anticorpi;

IÎ: Interval de încredere; SN: seroneutralizare; ELISA: analiza imunoenzimatică; dil: diluție

FAS: Set complet de analiză populațională - include toți subiecții cărora li s-a administrat doza din vaccinul de studiu și pentru care a fost disponibilă evaluarea imunogenității post-vaccinare.

Imunogenitatea la femeile gravide

Răspunsurile anticorpilor anti-pertussis la femeile gravide sunt, în general, similare cu cele la femeile care nu sunt gravide. Vaccinarea în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină este optimă pentru transferul de anticorpi către fătul în curs de dezvoltare.

Imunogenitatea împotriva pertussis la sugari (cu vârsta<3 luni) născuți de femei vaccinate în timpul sarcinii

Datele din 2 studii randomizate, controlate, publicate demonstrează titruri mai mari ale anticorpilor anti-pertussis la naștere și la vârsta de 2 luni (adică înainte de începerea vaccinării lor primare) la sugarii născuți de femei vaccinate cu Adacel în timpul sarcinii comparativ cu sugarii născuți de femei care nu au fost vaccinate împotriva pertussis în timpul sarcinii.

În primul studiu, la 33 de femei gravide s-a administrat ADACEL și la 15 s-a administrat placebo soluție salină, începând cu săptămâna 30 până la săptămâna 32 de sarcină. Concentrațiile medii geometrice (CMG) în UE/ml pentru anticorpii anti-pertussis la antigenele PT, FHA, PRN și FIM la sugarii născuți de femei vaccinate au fost de 68,8; 234,2; 226,8 și 1867,0 la naștere și respectiv, 20,6; 99,1; 75,7 și 510,4 la vârsta de 2 luni. La sugarii din grupul de control, CMG-urile corespunzătoare au fost de 14,0; 25,1; 14,4 și 48,5 la naștere și de 5,3; 6,6; 5,2 și 12,0 la 2 luni. Rapoartele CMG (ADACEL/grup de control) au fost de 4,9; 9,3; 15,8 și 38,5 la naștere și de 3,9; 15,0; 14,6 și 42,5 la 2 luni.

În cadrul celui de-al doilea studiu, la 134 de femei gravide s-a administrat Adacel și la 138 s-a administrat un vaccin de control tetanic și difteric la o vârstă gestațională medie de 34,5 săptămâni.

CMG-urile (UE/ml) pentru anticorpii anti-pertussis la antigenele PT, FHA, PRN și FIM la sugarii născuți de femei vaccinate au fost de 54,2; 184,2; 294,1 și 939,6 la naștere și, respectiv 14,1; 51,0; 76,8 și 220,0 la vârsta de 2 luni. La sugarii din grupul de control, CMG-urile corespunzătoare au fost 9,5; 21,4; 11,2 și 31,5 la naștere și 3,6; 6,1; 4,4 și 9,0 la 2 luni. Rapoartele CMG (Adacel/grupul de control) au fost de 5,7; 8,6; 26,3 și 29,8 la naștere și de 3,9; 8,4; 17,5 și 24,4 la 2 luni.

Aceste titruri mai mari de anticorpi trebuie să asigure sugarului imunitate pasivă împotriva pertussis în primele 2 până la 3 luni de viață, după cum s-a demonstrat în studiile de eficacitate observaționale.

Imunogenitatea la sugari și copii mici născuți de femei vaccinate în timpul sarcinii

Pentru sugarii născuți de femei vaccinate cu Adacel Polio sau Adacel în timpul sarcinii, imunogenicitatea vaccinării de rutină la sugari a fost evaluată în câteva studii publicate. Datele privind răspunsul sugarului la antigenele pertussis și non-pertussis au fost evaluate în primul an de viață.

Anticorpii materni derivați după vaccinarea cu Adacel Polio sau Adacel în timpul sarcinii pot fi asociați cu diminuarea răspunsului imun al sugarului la imunizarea activă împotriva pertussis. Pe baza studiilor epidemiologice actuale, este posibil ca această diminuare să nu aibă relevanță clinică.

Datele din mai multe studii clinice nu au arătat nicio diminuare relevantă din punct de vedere clinic în urma vaccinării în timpul sarcinii cu Adacel Polio sau Adacel și asupra răspunsurilor sugarilor sau copiilor mici la antigenele difterice, tetanice, Haemophilus influenzae tip b, poliovirus inactivat sau pneumococice.

Eficacitatea împotriva pertussis la sugarii născuți de femei vaccinate în timpul sarcinii

Eficacitatea vaccinului în primele 2-3 luni de viață pentru sugarii născuți de femei vaccinate împotriva pertussis în al treilea trimestru de sarcină a fost evaluată în 3 studii observaționale. Eficacitatea generală este de > 90%.

Tabelul 6: Eficacitatea vaccinului (EV) împotriva tusei convulsive la sugarii de vârstă mică, născuți de mame vaccinate în timpul sarcinii cu Adacel Polio sau Adacel în cadrul a 3 studii retrospective.

Perioada de

Locație Vaccin EV (IÎ 95%) Metoda de estimare a EV urmărire a sugarului

Marea Caz-martor cu caracteristici

Adacel Polio 93% (81, 97) 2 luni

Britanie necomparabile

Statele 91,4% (19,5; Cohortă-cu ajutorul

Unite ale Adacel* 2 luni 99,1) modelului de regresie

Americii

Marea Screening (acoperire

Adacel Polio 93% (89, 95) 3 luni

Britanie cazuistică)

*Aproximativ 99% dintre femei au fost vaccinate cu ADACEL

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

În cazul vaccinurilor, nu este necesară evaluarea proprietăţilor farmacocinetice.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Datele non-clinice nu au evidenţiat niciun risc special pentru om, pe baza studiilor convenţionale privind toxicitatea după doze repetate.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Fenoxietanol

Etanol

Polisorbat 80

Apă pentru preparate injectabile

Pentru adjuvant vezi pct. 2

6.2 Incompatibilităţi

În absenţa studiilor de compatibilitate, Adacel Polio nu trebuie amestecat cu alte medicamente.

6.3 Perioada de valabilitate

4 ani

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la frigider, la temperaturi cuprinse între 2°C şi 8°C.

A nu se congela. A se arunca vaccinul, dacă a fost congelat.

A se ţine seringa în cutie, pentru a fi protejată de lumină.

Datele de stabilitate indică faptul că componentele vaccinului sunt stabile la temperaturi până la 25°C

timp de 72 de ore. La sfârșitul acestei perioade, Adacel Polio trebuie utilizat sau aruncat. Aceste date sunt destinate pentru a ghida profesioniștii din domeniul sănătății numai în cazul unei deviații temporare de temperatură.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

0,5 ml suspensie în seringă preumplută (din sticlă), prevăzută cu piston (din elastomer clorobutilic), fără ac atașat, cu capac pentru vârf (elastomer sintetic izopren-bromobutilic) - mărimi de ambalaj cu 1, 10 sau 20 seringi.

0,5 ml suspensie în seringă preumplută (din sticlă), prevăzută cu piston (din elastomer clorobutilic), fără ac atașat, cu capac pentru vârf (elastomer sintetic izopren-bromobutilic) şi cu 1 sau 2 ace separate - mărimi de ambalaj cu 1 sau 10 seringi.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Instrucţiuni pentru utilizare

Înainte de administrare, medicamentele administrate parenteral trebuie inspectate vizual pentru a observa existenţa particulelor străine şi/sau a modificărilor de culoare. Dacă se observă oricare dintre aceste modificări, medicamentul trebuie aruncat.

Aspectul normal al vaccinului este de suspensie omogenă, uşor opalescentă, de culoare albă, care poate sedimenta în timpul depozitării. Înainte de administrarea vaccinului, a se agita bine seringa preumplută, pentru omogenizarea suspensiei.

Pentru seringile fără ac atașat, acul trebuie apăsat cu fermitate la capătul seringii preumplute şi rotit până la 90 de grade.

Eliminare

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Capacul acelor nu trebuie pus la loc.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Sanofi Pasteur 14 Espace Henry Vallée 69007 Lyon

Franța

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

12959/2020/01-07

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări: Februarie 2020

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Aprilie 2023