ACNATAC 10mg / 0.25mg / g gel prospect medicament

D10AF51 clindamicină + tretinoină

Medicamentul ACNATAC 10mg / 0.25mg / g conține substanța clindamicină + tretinoină , cod ATC D10AF51 - Preparate dermatologice | Preparate antiacneice de uz topic | Antiinfecțioase pentru tratamentul acneei .

Date generale despre ACNATAC 10mg / 0.25mg / g

Substanța: clindamicină + tretinoină

Data ultimei liste de medicamente: 01-05-2022

Codul comercial: W68671002

Concentrație: 10mg / 0.25mg / g

Forma farmaceutică: gel

Cantitate: 1

Prezentare produs: cutie x1 tub din al cu lac epoxifenolic x60g gel

Tip produs: original

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

Producător: MEDA PHARMA GMBH & CO. KG - GERMANIA

Deținător: VIATRIS HEALTHCARE LIMITED - IRLANDA

Număr APP: 10896/2018/02

Valabilitate: 18 luni--dupa ambalarea pt. comercializare; dupa prima deschidere-3 luni

Alte substanțe similare cu clindamicină + tretinoină

Conținutul prospectului pentru medicamentul ACNATAC 10mg / 0.25mg / g gel

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Acnatac 10 mg/g + 0,25 mg/g gel

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

Fiecare gram de gel conţine clindamicină 10 mg (1%) (sub formă de fosfat de clindamicină) şi tretinoină 0,25 mg (0,025%).

Excipienţi cu efect cunoscut

Parahidroxibenzoat de metil (E 218): 1,5mg/g (0,15%)

Parahidroxibenzoat de propil (E 216): 0,3mg/g (0,03%)

Butilhidroxitoluen (E 321): 0,2 mg/g (0,02%)

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Gel

Gel translucid de culoare galbenă.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Acnatac este indicat pentru tratamentul local al acneei vulgare la pacienţi cu vârsta de 12 ani şi peste această vârstă, care prezintă comedoane, papule şi pustule (vezi pct. 4.4 și pct. 5.1).

Trebuie luate în considerare recomandările oficiale privind utilizarea adecvată a medicamentelor antibacteriene şi de tratament al acneei.

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze

Adulţi şi adolescenţi ( ≥ 12 ani)

O dată pe zi, seara la culcare, întreaga faţă trebuie spălată cu un săpun delicat şi apoi uscată. O cantitate de aproximativ mărimea unui bob de mazăre din medicament trebuie stoarsă pe vârful unui deget, se aplică câte un punct pe bărbie, obraji, nas şi frunte, apoi se fricţionează uşor pe întreaga faţă.

Tratamentul cu Acnatac nu trebuie să depăşească o perioadă de 12 săptămâni de tratament continuu, fără o evaluare atentă a tratamentului. Trebuie avut în vedere faptul că s-ar putea să nu se observe o ameliorare pe parcursul a câteva săptămâni de la iniţierea tratamentului.

În cazul în care a fost omisă administrarea unei doze, pacientul trebuie să aştepte administrarea următoarei doze la momentul potrivit. Pacienţii nu trebuie să-şi dubleze doza pentru a compensa doza uitată.

Utilizarea la copii cu vârstă sub 12 ani

Acnatac nu este recomandat spre utilizare la copiii cu vârstă sub 12 ani, deoarece eficacitatea şi siguranţa Acnatac la copii nu au fost stabilite.

Utilizarea la pacienţii vârstnici ( > 65 ani)

Siguranţa şi eficacitatea Acnatac la pacienţi cu vârstă peste 65 de ani nu au fost stabilite.

Insuficienţă renală şi hepatică

Având în vederea expunerea sistemică scăzută la clindamicină şi tretinoină după administrarea locală a

Acnatac, nu este de aşteptat ca o afectare moderată a funcţiei renale sau hepatice să ducă la o expunere sistemică de interes clinic. Cu toate acestea, nu au fost studiate concentraţiile serice ale clindamicinei şi tretinoinei după administrarea locală la pacienţi cu afecţiuni hepatice sau renale.

Decizii individuale sunt recomandate în cazurile severe de boală.

Mod de administrare

Acnatac este indicat doar pentru utilizare externă (dermatologică). Aplicarea Acnatac trebuie să evite contactul cu ochii, pleoapele, buzele şi nările. După aplicare, pacientul trebuie să se spele pe mâini.

4.3 Contraindicaţii

Acnatac este contraindicat:

 La pacienţii care au antecedente de hipersensibilitate la substanţele active clindamicină şi/sau tretinoină sau la oricare din excipienţi sau la lincomicină (vezi de asemenea pct. 6.1)  La pacienţii cu enterite localizate, colită ulcerativă sau antecedente de colită asociată cu terapia cu antibiotice  La pacienţii care au antecedente personale sau familiale de cancer de piele  La pacienţii care au antecedente de eczeme acute, dermatită rozacee sau periorală  La pacienţi cu varietăţi de acnee pustulară sau acnee chistică nodulară profundă (acneea conglobata şi acneea fulminans).

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Acnatac nu este recomandat pentru utilizare orală, oftalmică, intranazală sau intravaginală.

Acnatac nu este recomandat pentru tratamentul acneei vulgaris forma uşoară.

Acnatac nu trebuie utilizat în cursul sarcinii, mai ales în primul trimestru de sarcină şi la femeile cu potenţial fertil care nu utilizează măsuri de contracepţie (vezi pct. 4.6).

Trebuie evitat contactul cu gura, ochii şi mucoasele precum şi cu zonele cutanate care prezintă abraziuni sau eczeme. Aplicarea pe o porţiune cutanată sensibilizată trebuie efectuată cu precauţie. În cazul contactului accidental cu ochii, se clătesc ochii cu o cantitate mare de apă.

Colitele asociate cu administrarea antibioticelor (cunoscute de asemenea ca şi colite asociate cu

Clostridium difficile sau CACD) au fost raportate după utilizarea altor câtorva medicamente topice pe bază de clindamicină. Apariția acestora este puţin probabilă după administrarea Acnatac, deoarece concentraţiile plasmatice determinate şi absorbţia cutanată a clindamicinei sunt clinic neglijabile.

Tratamentul cu Acnatac trebuie întrerupt imediat în cazul în care apare o diaree prelungită sau semnificativă sau dacă pacienţii prezintă crampe abdominale, deoarece aceste simptome pot indica o colită asociată terapiei cu antibiotic. Trebuie stabilite metode de diagnostic adecvate, cum sunt determinarea prezenţei Clostridium difficile sau a toxinei, colonoscopie în cazul în care se consideră necesar, şi trebuie luate în considerare opţiunile de tratament pentru colită.

Utilizarea unei cantităţi mai mari decât cea recomandată sau aplicări prea frecvente, pot provoca eritem, senzaţie de înţepături şi disconfort. Dacă apar iritaţii severe, în special în faza de început a tratamentului, pacienţii trebuie sfătuiţi să întrerupă temporar tratamentul sau să reducă frecvenţa aplicării.

Acnatac trebuie prescris cu precauţie la pacienţii cu atopie.

Acnatac nu trebuie să fie aplicat în acelaşi timp cu alte preparate pentru administrare locală (inclusiv cosmetice) din cauza posibilei incompatibilităţi şi interacţiuni cu tretinoina. O atenție deosebită trebuie manifestată în cazul utilizării agenţilor keratolitici cum sunt sulful, acidul salicilic, peroxid bezoilul sau resorcinolul şi agenţii chimici abrazivi. Dacă pacientul a fost tratat cu astfel de preparate, efectul descuamativ al agenţilor trebuie să dispară înaintea începerii tratametului cu Acnatac.

Unele produse dermatologice de curăţat şi soluţiile tip scrub pot determina un efect de uscare. Acestea nu trebuie utilizate la pacienţii care urmează tratament topic cu tretinoină. Săpunurile abrazive, săpunurile şi cosmeticele, precum şi condimentele şi citricele trebuie utilizate cu prudenţă.

Fotosensibilitatea poate să apară în timpul tratamentului cu Acnatac din cauza susceptibilităţii crescute la radiaţiile ultraviolete. Prin urmare, expunerea la lumina solară trebuie minimizată şi trebuie utilizate creme adecvate pentru protecţie solară cu FPS (factor de protecţie solară) cu valoarea de cel puţin 30, împreună cu accesorii de vestimentaţie pentru protecţie adecvate (o pălărie). În timpul tratamentului trebuie evitate utilizarea lămpilor solare sau a paturilor solare, iar pacienţii care au manifestat arsuri solare nu trebuie să utilizeze acest medicament până la remiterea acestora.

Trebuie manifestată o precauţie deosebită la pacienţii la care ar putea fi necesară o expunere considerabilă la soare determinată de activităţile ocupaţionale sau la cei cu sensibilitate ereditară la lumina solară. În cazul apariţiei arsurilor solare, terapia cu Acnatac trebuie sistată până când eritemul sever şi descuamarea pielii se remit.

În timpul tratamentelor cu medicamente pentru administrare locală care conţin clindamicină 1% au fost raportate ocazional foliculite cu germeni gram-negativ. În cazul în care acestea apar, tratamentul cu Acnatac trebuie întrerupt şi trebuie iniţiată o terapie alternativă.

Utilizarea prelungită a clindamicinei poate produce rezistenţă si /sau suprainfecţie cu bacterii non-susceptibile sau fungi, deşi aceasta este un eveniment rar.

Rezistenţa încrucişată poate apărea şi în cazul administrării altor antibiotice cum este lincomicina sau eritromicina (vezi pct. 4.5).

Trebuie evitată administrarea concomitentă a antibioticelor orale şi locale, în special dacă sunt diferite din punct de vedere chimic.

Excipienţii parahidroxibenzoat de metil (E218) şi parahidroxibenzoat de propil (E216) pot produce reacţii alergice (posibil întârziate). Excipientul butilhidroxitoluen (E321) poate produce reacţii locale la nivelul pielii (de exemplu dermatită de contact) sau iritaţii la nivelul ochilor şi membranelor mucoase.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Utilizarea concomitentă a medicamentelor pentru administrare locală, precum şi produsele sub formă de săpunuri sau agenţi de curăţire care au un efect puternic de uscare a pielii, a produselor cu un conţinut ridicat de alcool, precum şi a produselor astringente trebuie efectuată cu prudenţă.

Tratamentul concomitent cu corticosteroizi trebuie evitat.

In vitro, a fost demonstrat un antagonism între eritromicină şi clindamicină, sinergismul a fost dovedit cu metronidazol, ambele efecte antagonice şi sinergice au fost observate cu aminoglicozidele şi o acţiune agonistă a fost descrisă cu medicamentele cu efect blocant neuromuscular.

Antagoniști ai vitaminei K

Creșterea valorilor testelor de coagulare (PT/INR) și/sau sângerare, au fost raportate la pacienții tratați cu clindamicină în cazul administrării concomitente cu antagoniști ai vitaminei K (de exemplu, warfarină, acenocumarol și fluindionă). Ca urmare, testele de coagulare, trebuie să fie monitorizate frecvent la pacienții tratați concomitent cu antagoniști ai vitaminei K.

Tretinoina poate produce o amplificare a permeabilităţii altor medicamente aplicate local.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Acnatac trebuie administrat la femeile cu potenţial fertil numai în cazul în care utilizează măsuri de contracepţie eficiente în timpul tratamentului şi timp de 1 lună de la terminarea tratamentului.

Sarcină

Nu există date adecvate privind utilizarea Acnatac la femeile gravide. Într-un studiu cu privire la toxicitate asupra dezvoltării după administrarea locală, efectuat la iepuri, Acnatac nu a produs efecte toxice asupra funcției de reproducere (vezi pct 5.3).

Clindamicină

Un număr limitat de sarcini expuse la clindamicină în primul trimestru de sarcină nu indică apariţia de efecte adverse la clindamicină asupra sarcinii sau asupra sănătăţii fătului/ copilului nou-născut.

Clindamicina nu a manifestat efecte teratogene în studiile cu privire la reproducere efectuate la şobolan şi şoarece, în cadrul cărora s-au utilizat doze de clindamicină administrate subcutanat sau oral (vezi pct 5.3).

Tretinoină

Tretinoina este un teratogen uman bine cunoscut după administrarea sistemică, iar datele disponibile după administrarea locală la femeile gravide sunt limitate. Dozele de tretinoină administrate oral au efecte teratogene la animale şi există dovezi ale embriotoxicităţii din studiile în care tretinoina a fost aplicată la nivelul dermului (vezi pct 5.3). Acnatac nu trebuie utilizat în sarcină, în special în timpul primului trimestru de sarcină şi la femeile care pot rămâne gravide.

Alăptarea

Nu se cunoaşte dacă tretinoina sau clindamicina sunt secretate în lapte după utilizarea Acnatac. A fost raportat faptul că administrarea orală şi parenterală duce la apariţia clindamicinei în laptele matern. Este cunoscut faptul că retinoizii administraţi oral şi metaboliţii lor sunt secretaţi în laptele matern. De aceea, Acnatac nu trebuie utilizat la femei care alăptează.

Fertilitate

Nu există date disponibile referitoare la fertilitate în ceea ce priveşte utilizarea medicamentului

Acnatac.

Clindamicină

Studiile asupra reproducerii efectuate la şobolan şi şoarece, utilizând doze administrate oral şi subcutanat nu au furnizat dovezi de afectare a fertilităţii.

Tretinoina

Administrarea sistemică a tretinoinei afectează sever fertilitatea. Datele disponibile referitoare la teratogenitate după administrarea locală la om sunt limitate.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Nu s-au efectuat studii privind efectele asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

Este puţin probabil ca tratamentul cu Acnatac să aibă vreun efect asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

În cadrul clasificării pe aparate, sisteme şi organe, reacţiile adverse sunt prezentate în funcţie de frecvenţă (numărul de pacienţi la care se aşteaptă manifestarea reacţiei) utilizând următoarele categorii:

Foarte frecvente (≥ 1/10),

Frecvente (≥ 1/100 şi < 1/10),

Mai puţin frecvente (≥ 1/1000 şi < 1/100),

Rare (≥ 1/10000 şi < 1/1000),

Foarte rare (< 1/10000)

Cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată pe baza datelor disponibile) Frecvenţa raportată pe parcursul studiilor clinice este după cum urmează:

Tulburări ale sistemului imun

Rare: Hipersensibilitate

Tulburări endocrine:

Rare: Hipotiroidism

Tulburări ale sistemului nervos:

Rare: Cefalee

Tulburări oculare:

Rare: Iritaţii oculare

Tulburări gastrointestinale:

Rare: Gastroenterită, greaţă

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului subcutanat:

Mai puţin frecvente: Acnee, xerodermie, eritem, seboree, reacţii de fotosensibilitate, prurit, erupţie cutanată tranzitorie, erupţie cutanată exfoliativă, exfoliere cutanată, arsuri solare

Rare: Dermatită, herpex simplex, eritem macular, sângerări cutanate, senzaţie de arsură cutanată, modificări ale culorii pielii, iritaţii ale pielii.

Tulburări generale şi la nivelul locului de administrare:

Mai puţin frecvente: La nivelul locului de aplicare pot să apară reacţie cutanată, arsură, dermatită, uscăciune, eritem.

Rare: La nivelul locului de aplicare pot să apară iritaţii, edem, eroziuni, modificări ale culorii pielii, prurit, descuamare, senzaţie de căldură, durere.

Copii şi adolescenţi

Proporţia de copii şi adolescenţi (12-17 ani) care au raportat o reacţie adversă specifică legată de administrarea medicamentului a fost în concordanţă cu cea care a fost raportată în populaţia generală.

Incidenţa reacţiei de tipul xerodermie la categoria de adolescenţi (12-17 ani) a fost uşor mai mare în studiile clinice decât cea din populaţia generală.

Raportarea reacţiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a

Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro.

4.9 Supradozaj

Acnatac este destinat doar utilizării locale. În cazul în care gelul Acnatac este aplicat în mod excesiv, pot apărea eritemul marcat al pielii, descuamare sau disconfort. Dacă aplicarea excesivă apare accidental sau printr-o utilizare prea entuziastă, faţa trebuie spălată cu blândeţe cu un săpun delicat şi apă călduţă. Acnatac trebuie întrerupt pentru câteva zile până la reluarea terapiei.

În caz de supradozaj, cantitatea de clindamicină fosfat din Acnatac aplicată local poate fi absorbită într-o cantitate suficientă pentru a produce efecte sistemice. În acest caz pot apărea efecte gastrointestinale incluzând durere abdominală, greaţă, vărsături şi diaree (vezi pct. 4.4).

În cazul ingestiei accidentale, tratamentul trebuie să fie simptomatic. Sunt aşteptate aceleaşi reacţii adverse ca cele aşteptate după administrarea clindamicinei (adică durere abdominală, greaţă, vărsături şi diaree) şi tretinoinei (incluzând teratogeneză la femeile cu potențial fertil). În aceste cazuri tratamentul cu Acnatac trebuie întrerupt şi trebuie efectuat un test de sarcină la femeile cu potenţial fertil.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: preparate antiacneice pentru uz topic, clindamicină, combinaţii codul ATC:

D10AF51

Acnatac conține o combinație de două substanţe active, care acţionează prin mecanisme diferite de acţiune (vezi mai jos).

Clindamicina:

Clindamicina este un derivat de semisinteză al substanţei iniţiale lincomicina, care este produsă de

Streptomyces lincolnensis şi este predominant bacteriostatic. Clindamicina se leagă la subunităţile 50S ribozomale ale bacteriilor sensibile și previne alungirea lanţurilor peptidice prin interferarea cu transferul peptidil, şi prin urmare, determină suprimarea sintezei proteinelor bacteriene. Deşi fosfatul de clindamicină este inactiv in vitro, hidroliza rapidă in vivo converteşte acest compus la clindamicină activă cu proprietăţi antibacteriene.

Clindamicina s-a dovedit a avea activitate in vitro împotriva Propionibacterium acnes, un factor fiziopatologic care influenţează dezvoltarea acneei vulgare. Clindamicina exercită, de asemenea, un efect anti-inflamator asupra leziunilor de acnee vulgară.

Valoarea critică pentru testarea sensibilităţii clindamicinei este de 4 mg/ml pentru P. acnes, ca un reprezentant al bacteriilor Gram-pozitiv anaerobe (valori critice pentru sensibilitate recomandate de către Comitetul European privind Testarea Sensibilităţii Antimicrobiene - EUCAST).

Tretinoina:

Tretinoina utilizată topic are atât efecte comedolitice cât şi anti-inflamatorii. Tretinoina scade coeziunea celulelor epiteliale foliculare ducând la scăderea formării de microcomedoane. În plus, tretinoina stimuleaza activitatea mitotică şi creşterea ratei de înlocuire a celulelor epiteliale foliculare, determinând extrudarea comedoanelor. Activitatea comedolitică este legată de o normalizare a descuamării epiteliului folicular. Tretinoina exercită efect anti-inflamator prin suprimarea receptorilor de tip barieră (TLRs).

Un tratament cu combinația de clindamicină şi tretinoină, similar cu cea din Acnatac, nu doar combină acţiunile individuale ale ambelor medicamente active, ci completează, de asemenea, anumite acţiuni ale acestora. Există, de asemenea, dovezi în literatură care demonstrează că atunci când sunt aplicate împreună, tretinoina creşte penetrarea clindamicinei la nivel cutanat. Prin urmare, această terapie combinată ţinteşte factori multipli patogeni: keratinizarea foliculară anormală, proliferarea P.acnes, inflamaţia și producerea crescută de sebum.

Eficacitate clinică pentru Acnatac

Au fost efectuate trei studii clinice randomizate, de tip dublu-orb, care au inclus un număr total de 4550 pacienţi cu acnee vulgară, atât cu leziuni inflamatorii cât şi non-inflamatorii. Dintre aceştia 1853 pacienti au fost tratați cu Acnatac, 846 cu tretinoină, 1428 cu fosfat de clindamicină și 423 cu vehicul (componentele Acnatac, fără substanțele active).

Au fost incluşi pacienţi cu 20-50 leziuni inflamatorii faciale de acnee (papule şi pustule), 20-100 leziuni non-inflamatorii faciale de acnee (comedoane deschise şi închise), doi sau mai puţini noduli (definiţi ca fiind o leziune inflamatorie mai mare de 5 mm în diametru sau egală cu această valoare) şi fără chisturi. Leziunile au fost numărate la momentul iniţial și la săptămânile 2, 4, 8 şi 12.

Parametrii principali cu privire la eficacitate pentru studiile 7001.G2HP-06-02 şi 7001.G2HP-07-02 au fost (1) modificarea medie procentuală faţă de valoarea iniţială, la săptămâna 12, a numărului de leziuni inflamatorii, (2) modificarea medie procentuală faţă de valoarea iniţială, la săptămâna 12, a numărului de leziuni non-inflamatorii, (3) modificarea medie procentuală faţă de valoarea iniţială, la săptămâna 12, a numărului de leziuni totale şi (4) procentul din subiecţi fără simptomatologie sau aproape fără simptomatologie, în săptămâna 12, aşa cum a fost apreciat prin Scorul de Severitate

Globală al Evaluatorului (EGSS) . Superioritatea comparativ cu monoterapia a fost concludentă, dacă sunt luate în calcul două din cele trei variabile ale leziunilor şi EGSS dihotomizate au fost semnificative.

Tratamentul a fost aplicat o dată pe zi, timp de 12 săptămâni, iar pacienţii au fost evaluaţi şi leziunile au fost numărate în săptămâna 12.

Studiile 7001.G2HP-06-02 şi 7001.G2HP-07-02 au comparat Acnatac cu ambele tratamente în monoterapie (clindamicina fosfat gel 1,2% şi tretinoină gel 0,025%) şi vehicul, utilizând o schemă de tratament dublu-orb. Al treilea studiu clinic (MP1501-02) a fost realizat pentru a compara Acnatac cu clindamicina administrată în monoterapie.

A fost denaturată modificarea procentuală a distribuţiei numărătorii leziunilor, prin urmare, modificarea procentuală mediană este prezentată în următoarele tabele.

Modificarea procentuală mediană (scădere) a numărului de leziuni la săptămâna 12

Tipul leziunii Tratament Studiu Meta-analiză

G2HP_06_02 G2HP_07_02 MP1501_02 Toate studiile (n=1252) (n=1288) (n=2010) (n=4550)

Inflamato Acnatac 52,6 61,3 70,0 65,2 rie Clindamicină 46,4* 52,1* 64,5* 60,0*

Tretinoină 42,9* 50,0* n.a. 46,4*

Vehicul 25,0* 38,9* n.a 32,3*

Non- Acnatac 43,8 42,3 57,6 51,6 inflamato Clindamicină 27,5* 32,2 48,2* 43,5* rie Tretinoină 36,2* 40,0 n.a. 37,3*

Vehicul 23,0* 24,2* n.a. 23,9*

Total Acnatac 46,3 48,4 62,0 54,5

Clindamicină 33,9* 40,9* 53,1* 48,1*

Tretinoină 39,6* 39,7* n.a. 39,6*

Vehicul 22,2* 25,0* n.a. 22,8* valorile p din clasificarea ANOVA 1 Au fost luate în considerare pentru comparaţie perechi comparativ cu date despre tretinoină şi vehicul din studiile 7001-G2HP-06-02 şi 7001-G2HP-07-02

* P  0,05

Scorul de Severitate Globală la Săptămâna 12 - prezentat sub formă de valori dihotomizate Acnatac Clindamicină Tretinoină Vehicul

ITT-fără simptomatologie sau simptomatologie minimă * Succes 85 (20%) 32 (15%) 62 (15%) 18 ( 9% ) Eşec 335 (80%) 176 (85%) 355 (85%) 189 (91%) Total 420 208 417 207 valoare P 0,147 0,037 <0,001

ITT- fără simptomatologie sau simptomatologie minimă ** Succes 95 (22%) 38 (17%) 60 (14%) 16 ( 7% ) Eşec 330 (78%) 180 (83%) 369 (86%) 200 (93%) Total 425 218 429 216 valoare P 0,122 0,001 <0,001

ITT- fără simptomatologie sau simptomatologie minimă sau cel puţin 2-grade îmbunătăţire*** Succes 381 (38%) 318 (32%) Eşec 627 (62%) 684 (68%) Total 1008 1002 valoare P 0,002 1valori lipsă imputate ca eşecuri

* Studiu 7001-G2HP-06-02

** Studiu 7001-G2HP-07-02

*** Studiu MP-1501-02

Copii şi adolescenţi

Modificarea procentuală a numărului de leziuni la săptămâna 12 pentru adolescenţi, cu vârsta cuprinsă între 12 şi 17 de ani, în studiile individuale şi metanalizele acestor studii sunt prezentate mai jos.

Modificarea procentuală mediană (scădere) a numărului de leziuni la săptămâna 12:

Adolescenţi

Studiu Meta-analiză

Tipul leziunii Tratament G2HP_06_02 G2HP_07_02 MP1501_02 Toate studiile1(n = 800) (n = 795) (n = 1320) (n = 2915)

Inflamator Acnatac 50,0 56,2 66,7 62,5 ie Clindamicină 40,4 46,7 64,0* 58,3*

Tretinoină 38,5* 47,3* n.a. 40,7*

Vehicul 16,7* 25,4* n.a. 21,4*

Non- Acnatac 43,4 40,2 55,6 50,0 inflamator Clindamicină 23,4* 26,5* 48,7* 42,2* ie Tretinoină 30,2* 36,9 n.a. 32,8*

Vehicul 13,5* 13,7* n.a. 13,5*

Total Acnatac 42,0 44,8 59,4 52,5 Clindamicină 31.3* 34,2* 53,0* 46,4* Tretinoină 31,9* 38,1* n.a. 35,6* Vehicul 14,6* 14,6* n.a. 14,6* valorile p din clasificarea ANOVA 1 Au fost luate în considerare pentru comparaţie perechi comparativ cu date despre tretinoină şi vehicul din studiile 7001-G2HP-06-02 şi 7001-G2HP-07-02

* P  0,05

Deşi studiile nu au fost destinate pentru subgrupuri, iar rezultatele nu sunt la fel de coerente şi pentru schimbări în numărul de leziuni, acestea oferă, de asemenea, dovezi pentru superioritatea medicamentului combinat.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Într-un studiu-deschis, cu doze repetate, ce a inclus în tratament 12 subiecţi cu acnee moderată până la severă, absorbţia percutanată de tretinoină a fost minimă după 14 aplicaţii zilnice consecutive de aproximativ 4 g de Acnatac. Concentraţiile plasmatice de tretinoină au fost sub limita inferioară de cuantificare (LLOQ; 1 ngml) la 50% până la 92% din subiecţi, la orice moment de timp dat după administrare şi au fost aproape de LLOQ la restul de subiecţi, cu valori cuprinse între 1,0 - 1,6 ng/ml.

Concentraţiile plasmatice ale principalilor metaboliţi ai tretinoinei, acid 13-cis-retinoic şi acid 4-oxo-13-cis-retinoic, au variat între 1,0 - 1,4 ng/ml şi , respectiv 1,6 - 6,5 ng/ml. Concentraţiile plasmatice de clindamicină, în general, nu au depăşit 3,5 ng/ml, cu excepţia unui singur subiect la care concentraţia plasmatică a ajuns la 13,1 ng/ml.

Tretinoină

Tretinoina se manifestă în organism ca un metabolit de retinol, şi prezintă un anumit grad de activitate de stimulare a sintezei de vitamină A. Studii clinice bine controlate reprezentative au ajuns la concluzia că tretinoina aplicată local nu creşte concentrația plasmatică de acid retinoic total (tretinoin).

După o aplicare topică unică de tretinoină marcată radioactiv, concentraţia sanguină de acid retinoic s-a dovedit a fi neschimbată timp de 2-48 ore. Nici tratamentul cu doză unică, nici cel pe termen lung, cu forme farmaceutice de tretinoină cu administrare topică nu modifică concentraţiile plasmatice de retinoid, care rămân în intervalul de valori endogene naturale ale organismului.

Clindamicină

Clindamicina este convertită la nivel cutanat de fosfataze, ceea ce duce la o mai mare potenţă a acesteia. Astfel, conversia la clindamicină este un factor determinant major al activităţii antimicrobiene în straturile pielii în urma aplicării topice de fosfat de clindamicină.

5.3 Date preclinice de siguranţă

În urma studiilor nonclinice cu Acnatac, clindamicină şi tretinoină, siguranţa Acnatac este susţinută.

Acnatac

Un studiu cu privire la toxicitatea dermică, în care s-au utilizat doze repetate, timp de 13 săptămâni, la porci pitici, nu a evidenţiat efecte toxice, în afară de iritaţie locală minoră (eritem). Acnatac s-a demonstrat a nu fi iritant pentru piele sau iritant oftalmic primar în două studii cu privire la toleranţa locală la iepuri și s-a dovedit a nu fi un sensibilizant de contact la porcuşorii de guinea.

Într-un studiu cu privire la manifestarea toxicităţii dermice la iepuri, nu a fost observată toxicitate asupra funcţiei de reproducere.

Clindamicină

Clindamicină administrată sistemic nu afectează fertilitatea, capacitatea de împerechere, dezvoltarea embrionară sau dezvoltarea post-natală. Studiile in-vitro şi in-vivo nu au evidenţiat nici un potenţial mutagen al clindamicinei. În cadrul unui studiu cu utilizare cutanată la şoareci efectuat cu fosfat de clindamicină 1,2%, timp de 2 ani şi într-un studiu cu administrare orală, timp de 2 ani, la şobolani, clindamicina nu a fost carcinogenă.

Tretinoină

Studii in-vitro şi in-vivo nu au evidenţiat nici un potenţial mutagen al tretinoinei. Tretinoina nu a fost carcinogenă la şoareci în cadrul unui studiu efectuat cu tretinoină 0,1% administrată cutanat timp de 2 ani (o concentraţie mai mare decât cea din Acnatac). Potenţialul carcinogen sistemic nu a fost studiat.

Tretinoina administrată oral s-a demonstrat a fi teratogenă la şoareci, hamsteri, iepuri, maimuţe şi oameni. Afectează în mod sever fertilitatea şi dezvoltarea peri-postnatală. La animale, tretinoina aplicată dermic nu a fost teratogenă când s-au utilizat doze zilnice ce erau de câteva ori mai mari decât dozele zilnice recomandate la om, dozele fiind ajustate în funcţie de suprafaţa corporală.

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Apă purificată

Glicerol

Carbomeri

Parahidroxibenzoat de metil (E 218)

Parahidroxibenzoat de propil (E 216)

Polisorbat 80

Edetat disodic

Acid citric anhidru

Butilhidroxitoluen (E 321)

Trometamol

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

18 luni

După prima deschidere: 3 luni

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A nu se păstra la temperaturi peste 25 ° C. A nu se congela.

A se păstra tubul bine închis.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Mărimile de ambalaj sunt de 30 g şi 60 g.

Ambele forme de ambalaj cuprind un tub din aluminiu, cu lac epoxifenolic pe interior, cu capac cu filet din polietilenă.

Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Viatris Healthcare Limited

Damastown Industrial Park

Mulhuddart

Dublin 15

DUBLIN

Irlanda

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

10896/2018/01-02

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări - Iunie 2013.

Reînnoirea autorizației - Iulie 2018

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Martie 2022