Conținutul prospectului pentru medicamentul ACID URSODEOXICOLIC VITEMA 250mg capsule
1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI
2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
Fiecare capsulă conține 250 mg acid ursodeoxicolic (AUDC).
Excipient cu efect cunoscut: Galben amurg (E110).
Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICĂ
Capsule
Capsule nr. 0, cu cap și corp de culoare portocalie, care conțin o pulbere granulară de culoare albă.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicaţii terapeutice
Ursolith este indicat pentru:
- dizolvarea calculilor biliari colesterolici din vezicula biliară; calculii nu trebuie să fie mai mari de 15 mm, trebuie să fie radiotransparenţi (la examinare cu raze X nu trebuie să apară întunecaţi) şi funcţia veziculei biliare trebuie să fie intactă;
- tratamentul cirozelor biliare primitive cu condiţia inexistenţei unei ciroze hepatice decompensate.
4.2 Doze şi mod de administrare
Nu există limită de vârstă pentru administrarea de Ursolith 250 mg capsule.
Doza zilnică se stabileşte în funcţie de indicaţia terapeutică.
Pentru tratamentul cirozei biliare primitive (CBP)
Doza zilnică depinde de greutatea corporală şi este cuprinsă între 3 şi 7 capsule Ursolith (14±2 mg
AUDC/kg).
În timpul primelor 3 luni de tratament, Ursolith 250 mg trebuie utilizat în doze divizate pentru întreaga zi. Dacă parametrii funcţiei hepatice se îmbunătăţesc, doza zilnică poate fi administrată o dată pe zi, în timpul serii.
Schema de tratament recomandată este următoarea:
Greutatea corporală Ursolith 250 mg capsule primele 3 luni ulterior dimineaţa prânz seara seara (o dată pe zi) 47 - 62 kg 1 3 capsule 63 - 78 kg 2 4 capsule 79 - 93 kg 2 5 capsule 94 - 109 kg 2 2 2 6 capsule > 110 kg 2 2 3 7 capsule
Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid. Ursolith 250 mg trebuie administrat cu regularitate.
Utilizarea Ursolith 250 mg în CBP poate fi continuată pe termen nelimitat.
La pacienţii cu ciroză biliară primitivă, în cazuri rare, simptomele clinice se pot înrăutăţi la începutul tratamentului, de exemplu pruritul se poate intensifica. În acest caz, tratamentul trebuie mai întâi realizat cu o doză zilnică mai mică de Ursolith 250 mg şi apoi doza trebuie crescută treptat (creşterea dozei zilnice săptămânal), până când doza indicată în respectiva schemă de dozare este din nou obţinută.
Dizolvarea calculilor biliari
Doza recomandată este de aproximativ 10 mg AUDC/kg pe zi, corespunzând în funcţie de greutate la:
- < 60 kg - 2 capsule Ursolith 250 mg
- 61 - 80 kg - 3 capsule Ursolith 250 mg
- 81- 100 kg - 4 capsule Ursolith 250 mg
- > 100 kg - 5 capsule Ursolith 250 mg.
Capsulele trebuie înghiţite întregi, nemestecate, cu o cantitate suficientă de lichid, seara înainte de culcare. Capsulele trebuie administrate cu regularitate.
Timpul necesar pentru dizolvarea calculilor biliari variază între 6 și 24 de luni, în funcție de dimensiunea și compoziția acestora.
Colecistografiile sau ecografiile de control pot fi utile din 6 în 6 luni, până la dispariția calculilor.
Tratamentul trebuie continuat până la absența calculilor pe 2 colecistografii și/sau ecografii succesive, efectuate după 4-12 săptămâni, deoarece aceste tehnici nu permit vizualizarea calculilor cu dimensiuni mai mici de 2 mm. Probabilitatea recurențelor calculilor biliari după tratamentul cu dizolvanți de acizi biliari a fost estimat ca fiind 50% la 5 ani. Eficacitatea Ursolith în tratamentul calculilor biliari radio-opaci sau parțial radio-opaci nu a fost testată, dar aceștia sunt în general considerați ca fiind mai puțin solubili decât calculii radiotransparenți. Calculii non-colesterolici, responsabili pentru 10-15% din calculii radio-opaci pot să nu fie dizolvați de acizii biliari.
Vârstnici: Nu există dovezi care să sugereze că este necesară modificarea dozelor pentru adulți.
Copii şi adolescenţiCalculii bogați în colesterol sunt rar întâlniți la copii, dar când aceștia apar, dozele de administrare trebuiesc adaptate greutății corporale.
4.3 Contraindicaţii
Hipersensibilitate la acid ursodeoxicolic sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1,
- inflamație acută a vezicii biliare sau a căilor biliare,
- obstrucţie a căilor biliare (blocajul căilor biliare sau a canalului cistic),
- episoade frecvente de colică biliară,
- calculi biliari radio-opaci,
- tulburări de contractilitate la nivelul veziculei biliare,
- hipersensibilitate la acid ursodeoxicolic sau la oricare dintre excipienţii enumerați la pct. 6.1.
Copii şi adolescenţi- la copii cu atrezie biliară, în cazul unei hepatoenterostomii nereuşite sau fără restabilirea fluxului biliar normal
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Ursolith 250 mg trebuie utilizat sub supraveghere medicală.
În timpul primelor 3 luni de tratament, parametrii funcţiei hepatice AST (SGOT), ALT (SGPT) şi γ-GT trebuie monitorizaţi de medic la fiecare 4 săptămâni, apoi la fiecare 3 luni. În afară de situaţiile care permit identificarea de răspuns şi non-răspuns la pacienţii trataţi pentru ciroza biliară primitivă, această monitorizare ar permite, de asemenea, depistarea precoce a deteriorării potenţialului hepatic, în special la pacienţii cu ciroză biliară în stadiu avansat.
Când este utilizat pentru tratamentul cirozei biliare în stadiu avansat: au fost observate, în cazuri foarte rare situaţii de decompensare a cirozei hepatice, care parţial a regresat, după întreruperea tratamentului.
La pacienţii cu CBP, în cazuri rare, simptomele clinice se pot înrăutăţi la începutul tratamentului, de exemplu pruritul se poate intensifica. În acest caz, tratamentul trebuie mai întâi realizat cu o doză zilnică mai mică de Ursolith 250 mg (1 capsulă pe zi) şi apoi doza trebuie crescută treptat aşa cum este descris la pct. 4.2.
Dacă este utilizat pentru dizolvarea calculilor biliari colesterolici:
Pentru evaluarea progresului terapeutic şi pentru detectarea, în mod oportun, a oricărei calcifieri a calculilor biliari, în funcţie de mărimea calculilor, vezicula biliară trebuie vizualizată (colecistografie orală) în întregime şi cu imagini ale obstrucţiei, realizate în picioare şi aşezat (control cu ultrasunete), 6
- 10 luni după începerea tratamentului.
Dacă vezicula biliară nu poate fi vizualizată cu ajutorul imaginilor cu raze-X, sau, în cazurile de calculi biliari calcifiaţi, de contractilitate insuficientă a veziculei biliare sau episoade frecvente de colică biliară,
Ursolith nu trebuie utilizat.
Pacientele care iau Ursolith 250 mg capsule pentru dizolvarea calculilor biliari, ar trebui să utilizeze măsuri contraceptive non-hormonale eficiente, deoarece contraceptivele hormonale orale pot creşte litiaza biliară (vezi pct. 4.5 și 4.6).
În cazul în care apare diarea, doza trebuie redusă şi, în cazurile de diaree persistentă, tratamentul trebuie întrerupt.
Ursolith 250 mg conține Galben Amurg.
Pot provoca reacţii alergice.
4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune
Ursolith nu trebuie administrat concomitent cu colestiramină, colestipol sau antacide ce conţin hidroxid de aluminiu şi/sau smectită (oxid de aluminiu), deoarece aceste preparate leagă acidul ursodeoxicolic în intestin şi, de aceea, inhibă absorbţia şi eficacitatea sa. Dacă utilizarea preparatelor conţinând aceste substanţe este necesară, administrarea trebuie făcută cu cel puţin 2 ore înainte sau după administrarea
Ursolith.
Ursolith poate creşte absorbţia ciclosporinei în intestin. La pacienţii cărora li se administrează tratament cu ciclosporină, concentraţia plasmatică a ciclosporinei trebuie verificată periodic de către medic, iar doza de ciclosporină trebuie ajustată, dacă este necesar.
Într-un studiu clinic efectuat pe voluntari sănătoşi, după administrarea concomitentă de AUDC (500 mg/zi) şi rosuvastatin (20 mg/zi) a condus la creşterea uşoară a concentraţiilor plasmatice de rosuvastatină. Nu este cunoscută relevanţa clinică a acestei interacţiuni în ceea ce priveşte alte statine.
AUDC a arătat că reduce concentraţia plasmatică maximă (Cmax) şi aria de sub curbă (ASC) a antagonistului de calciu nitrendipină la voluntari sănătoşi. Se recomandă monitorizarea efectelor utilizării concomitente a nitredipinei şi AUDC. Este posibil să fie necesară creşterea dozelor de nitrendipină. A fost, de asemenea, raportată o interacţiune cu o reducere a efectului terapeutic al dapsonei. Aceste observaţii, împreună cu constatările in vitro ar putea indica un potenţial pentru AUDC pentru a induce enzimele citocromului P450 3A. Totuşi, acest efect inductor nu a fost observat într-un studiu clinic de interacţiune cu budesonida, care este cunoscută ca fiind un substrat al citocromului P450 3A.
Hormonii estrogeni şi medicamentele hipocolesterolemiante, cum ar fi clofibratul, cresc secreţia hepatică de colesterol ce poate favoriza litiaza biliară, care este un contra-efect al AUDC utilizat pentru dizolvarea calculilor biliari.
4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
Studiile la animale nu au evidenţiat efecte toxice asupra fertilităţii (vezi pct. 5.3). Nu sunt disponibile date privind efectele asupra fertilităţii la om după utilizarea AUDC.
Datele provenite din utilizarea AUDC la femeile gravide sunt inexistente sau limitate.
Studiile la animale au evidenţiat efecte toxice asupra funcţiei de reproducere în timpul primei faze de gestaţie (vezi pct. 5.3). Ursolith 250 mg nu trebuie utilizat în timpul sarcinii dacă nu este absolut necesar.
Femeile potenţial fertile trebuie tratate numai dacă utilizează metode adecvate de contracepţie: sunt recomandate măsuri contraceptive orale non-hormonale sau cu conţinut scăzut de estrogen. Cu toate acestea, la pacientele care au luat Ursolith pentru dizolvarea de calculi biliari, ar trebui utilizate măsuri contraceptive non-hormonale eficiente, deoarece contraceptivele hormonale orale pot creşte litiaza biliară.
Posibilitatea unei sarcini trebuie exclusă înaintea începerii tratamentului.
Conform celor câteva cazuri documentate de utilizare în timpul alăptării, nivelul de AUDC excretat în laptele matern este foarte scăzut şi, probabil nu vor apărea reacţii adverse la sugarii alăptaţi.
4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Ursolith nu are nici o influenţă sau are o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reacţii adverse
Evaluarea reacţiilor adverse se bazează pe următoarele date privind frecvenţă:
Foarte frecvente: ≥1/10 Frecvente: ≥1/100 și <1/10
Mai puţin frecvente: ≥1/1000 și <1/100 Rare: ≥1/10000 și <1/1000
Foarte rare: <1/10000, frecvență necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile)
Tulburări gastro-intestinale:În timpul studiilor clinice, au fost raportate frecvent cazuri de materii fecale moi, păstoase sau diaree în cursul tratamentului cu acid ursodeoxicolic.
Foarte rar, au fost raportate cazuri de durere abdominală în partea dreaptă superioară în cazul pacienţilor cu ciroze biliare primitive.
Tulburări hepatobiliare:În timpul tratamentului cu acid ursodeoxicolic, poate apare în cazuri foarte rare calcifierea calculilor veziculei biliare.
În timpul tratamentului stadiilor avansate de ciroză biliară primitivă, în cazuri foarte rare s-a observat decompensarea cirozei hepatice, care a regresat parţial după ce tratamentul a fost întrerupt.
Afecțiuni cutanate și ale ţesutului subcutanat:
Foarte rar poate apare urticarie.
Raportarea reacțiilor adverse suspectateRaportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
Bucuresti 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro
4.9 Supradozaj
Diareea poate să apară în cazurile de supradozaj. În general, alte simptome ale supradozajului sunt improbabile, deoarece absorbţia acidului ursodeoxicolic scade cu creşterea dozei şi, de aceea, este excretat mai mult în fecale.
Nu sunt necesare măsuri specifice de contracarare, iar consecinţele diareei trebuie tratate simptomatic, cu refacerea balanţei hidro-electrolitice.
5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: tratamentul vezicii biliare, preparate conţinând acizi biliari, codul ATC:
A05AA02
Cantităţi mici de acid ursodeoxicolic se găsesc în vezica biliară umană.
După administrare orală, reduce saturarea de colesterol a bilei prin inhibarea absorbţiei de colesterol în intestin şi scăderea secreţiei de colesterol în vezicula biliară. Probabil, ca rezultat al dispersării colesterolului şi formării cristalelor lichide, are loc o dizolvare treptată a calculilor biliari de colesterol.
În conformitate cu datele disponibile, efectul acidului ursodeoxicolic în tulburările hepatice şi colestatice se pare că se datorează unui schimb relativ al acizilor biliari toxici, lipofilici, similari detergentului, cu acidul ursodeoxicolic netoxic, hidrofilic, citoprotector, ce determină îmbunătăţirea capacităţii secretoare a hepatocitelor şi procese imunoregulatoare.
5.2 Proprietăţi farmacocinetice
Acidul ursodeoxicolic administrat pe cale orală este rapid absorbit în jejun şi în porţiunea iliacă superioară prin transport pasiv şi în porţiunea iliacă terminală prin transport activ. Rata absorbţiei este în general de 60-80%. După absorbţie, acidul biliar suferă o conjugare hepatică completă cu aminoacizii glicină şi taurină şi apoi este excretat în vezicula biliară. Clearance-ul la primul pasaj hepatic este de până la 60%.
În funcţie de doza zilnică şi de boala existentă sau de condiţia hepatică, cea mai mare cantitate de acid ursodeoxicolic se acumulează în vezicula biliară. În acelaşi timp, este observată o scădere relativă a altor acizi biliari mai lipofilici.
Sub influenţa bacteriilor intestinale, are loc o degradare parţială la acid 7-cetolitocolic şi acid litocolic.
Acidul litocolic este hepatotoxic şi produce distrugerea parenchimului hepatic la un număr de specii animale. La om, doar foarte mici cantităţi sunt absorbite, care sunt sulfatate în ficat şi astfel detoxifiate, înainte de a fi excretate în vezicula biliară şi în final în fecale.
Timpul de înjumătăţire biologic al acidului ursodeoxicolic este de 3,5-5,8 zile.
5.3 Date preclinice de siguranţă
a) Toxicitate acută
Studiile de toxicitate acută la animale nu au demonstrat nici o toxicitate.
b) Toxicitate cronică
Studiile de toxicitate subcronică la maimuţe au demonstrat efecte hepatotoxice la grupurile cărora li s-au administrat doze mari, inclusiv modificări funcţionale (de exemplu modificări ale enzimelor hepatice) şi modificări morfologice, cum sunt proliferarea canalului biliar, focalizare portală inflamatorie şi necroză hepatocelulară. Aceste efecte toxice sunt cel mai probabil atribuibile acidului litocolic, un metabolit al acidului ursodeoxicolic, care la maimuţe - nu şi la om - nu este detoxifiat. Experienţa clinică confirmă că efectele hepatotoxice descrise nu au relevanţă aparentă la om.
c) Potenţial carcinogen şi mutagen
Studiile pe termen lung efectuate la şoareci şi şobolani nu au demonstrat că acidul ursodeoxicolic are potenţial carcinogen.
Testele toxicologice genetice in vitro şi in vivo efectuate cu acid ursodeoxicolic au fost negative.
Testele cu acid ursodeoxicolic nu au demonstrat nici o dovadă a efectului mutagen.
d) Toxicitatea asupra funcţiei de reproducere
În studiile efectuate la şobolani, malformaţiile cozii au apărut după doza de 2000 mg/kg. La iepuri, nu au fost observate efecte teratogene, deşi au fost efecte embriotoxice (de la doza de 100 mg/kg).
Acidul ursodeoxicolic nu a avut nici un efect asupra fertilităţii la şobolani şi nu a afectat dezvoltarea peri- şi postnatală a puilor.
6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipienţilor
StarCapTM (90% amidon de porumb şi 10% amidon pregelatinizat) crospovidona (Kollindon CL) laurilsulfat de sodiu dioxid de siliciu coloidal anhidru (aerosil 200) stearat de magneziu dioxid de titan (E 171) galben amurg (E 110) gelatina
6.2 Incompatibilităţi
6.3 Perioada de valabilitate
6.4 Precauţii speciale pentru păstrare
Acest medicament nu necesită condiții speciale de păstrare.
6.5 Natura şi conţinutul ambalajului
Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule.
Cutie cu 10 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 10 capsule.
Cutie cu 5 blistere din PVC-PVDC/Al a câte 20 capsule.
6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.
7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
VITEMA S.A
Șos. Alba Iulia, nr. 156, Sibiu, jud. Sibiu, cod 550052, România
8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI
Data primei autorizări: Noiembrie 2019
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI
August, 2024
Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Naţionale a
Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro .