Conținutul prospectului pentru medicamentul ACID IBANDRONIC SANDOZ 50mg comprimate filmate
1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI
Acid ibandronic Sandoz 50 mg comprimate filmate
2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ
Fiecare comprimat filmat conține acid ibandronic 50 mg (sub formă de ibandronat sodic monohidrat).
Excipienți cu efect cunoscutFiecare comprimat filmat conține lactoză 0,86 mg (sub formă de monohidrat).
Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.
3. FORMA FARMACEUTICĂ
Comprimat filmat
Comprimate filmate rotunde, biconvexe, de culoare albă.
4. DATE CLINICE
4.1 Indicaţii terapeutice
Acid ibandronic Sandoz este indicat la adulți pentru prevenția evenimentelor osoase (fracturi patologice, complicații osoase care necesită radioterapie sau intervenții chirurgicale) la pacienții cu cancer de sân și metastaze osoase.
4.2 Doze şi mod de administrare
Tratamentul cu Acid ibandronic Sandoz trebuie inițiat numai de medici specializați în tratamentul cancerului.
DozeDoza recomandată este de un comprimat filmat a 50 mg, zilnic.
Grupuri speciale de populație
Insuficiență hepaticăNu este necesară ajustarea dozei (vezi pct. 5.2).
Insuficiență renalăLa pacienții cu insuficiență renală ușoară (Clcr ≥50 și <80 ml/min), nu este necesară ajustarea dozei.
Pentru pacienții cu insuficiență renală moderată (Clcr ≥30 și <50 ml/min) este recomandată o ajustare a dozei la un comprimat filmat de 50 mg, administrat o dată la două zile (vezi pct. 5.2).
Pentru pacienții cu insuficiență renală severă (Clcr <30 ml/min), doza recomandată este de un comprimat filmat de 50 mg o dată pe săptămână. Vezi instrucțiunile de dozaj de mai sus.
Pacienți vârstniciNu este necesară ajustarea dozei (vezi pct. 5.2).
Copii și adolescențiSiguranța și eficacitatea acidului ibandronic la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite.
Nu sunt disponibile date (vezi pct. 5.1 și 5.2).
Mod de administrarePentru administrare orală.
Acid ibandronic Sandoz comprimate trebuie administrat după un repaus alimentar nocturn (de cel puțin 6 ore) și înainte de prima masă sau de prima băutură a zilei. De asemenea, medicamentele și suplimentele (inclusiv calciu) trebuie evitate înainte de a administra comprimatele de Acid ibandronic Sandoz.
Repausul alimentar trebuie continuat timp de cel puțin 30 minute după administrarea comprimatului. Apa poate fi consumată oricând în timpul tratamentului cu Acid ibandronic Sandoz (vezi pct. 4.5). Nu trebuie să se utilizeze apă cu concentrație înaltă de calciu. Dacă există suspiciuni cu privire la potențiale niveluri înalte ale calciului în apa de la robinet (apa dură), se recomandă utilizarea apei îmbuteliate cu conținut scăzut de minerale.
- Comprimatele trebuie înghițite întregi, cu un pahar plin cu apă (180 până la 240 ml), în timp ce pacientul stă în poziție verticală, așezat sau în ortostatism.
- Pacienții nu trebuie să se așeze în clinostatism timp de 60 minute după administrarea Acid ibandronic Sandoz.
- Pacienții nu trebuie să mestece, să sugă sau să sfărâme comprimatul, datorită posibilității de apariție a unei ulcerații orofaringiene.
- Apa este singura băutură cu care trebuie administrat Acid ibandronic Sandoz.
4.3 Contraindicaţii
- Anomalii ale esofagului care întârzie golirea esofagiană, cum sunt strictura sau acalazia
- Imposibilitatea de a sta în șezut sau în ortostatism timp de cel puțin 60 minute
- Hipocalcemie
- Hipersensibilitate la substanța activă sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1.
4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare
Pacienții cu tulburări ale metabolismului osos și mineral
Înaintea de începerea terapiei cu Acid ibandronic Sandoz, hipocalcemia sau alte tulburări ale metabolismului osos și mineral trebuie tratate eficient. La toți pacienții este important aportul adecvat de calciu și vitamina D. În cazul în care aportul din dietă este inadecvat, pacienților trebuie să li se administreze suplimente cu calciu și/sau vitamina D.
Iritație gastro-intestinală
Bifosfonații administrați oral pot determina iritația locală a mucoasei tractului gastro-intestinal superior.
Datorită acestor efecte iritante posibile și a potențialului de agravare a bolii existente, administrarea de
Acid ibandronic Sandoz trebuie făcută cu precauție la pacientele cu probleme active la nivel gastro-intestinal superior (de exemplu cunoscutul esofag Barrett, disfagia, alte boli esofagiene, gastrita, duodenita sau ulcere).
La pacientele tratate cu bifosfonați pe cale orală au fost raportate reacții adverse cum sunt esofagită, ulcere esofagiene și eroziuni esofagiene, în unele cazuri severe necesitând și spitalizare, rareori fiind însoțite de sângerare sau urmate de strictură esofagiană sau perforație. Riscul reacțiilor adverse esofagiene severe pare a fi mai mare la pacientele care nu respectă instrucțiunile de dozare și/sau care continuă să ia bifosfonați pe cale orală după apariția simptomelor sugestive pentru iritația esofagiană. Pacientele trebuie să acorde o atenție deosebită și să fie în măsură să respecte instrucțiunile de dozare (vezi pct. 4.2).
Medicii trebuie să fie atenți la orice semne sau simptome care semnalează o posibilă reacție esofagiană în timpul tratamentului, iar pacientele trebuie să fie instruite să întrerupă administrarea de Acid ibandronic
Sandoz și să solicite consult medical în cazul în care dezvoltă disfagie, odinofagie, durere retrosternală sau pirozis sau agravarea pirozisului existent.
În timp ce în studiile clinice controlate nu a fost observat un risc crescut, la administrarea pe cale orală de bifosfonați, au existat raportări după punerea pe piață, de ulcere gastrice și duodenale, unele severe și cu complicații.
Acidul acetisalicilic și AINS
Deoarece acidul acetisalicilic, antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) și bisfosfonații sunt asociate cu iritație gastro-intestinală, se recomandă prudență la administrarea simultană.
Osteonecroză de maxilarOsteonecroza de maxilar (OM) a fost raportată foarte rar în perioada ulterioară punerii pe piață la pacienții cărora li s-a administrat acid ibandronic pentru indicațiile terapeutice oncologice (vezi pct. 4.8).
La pacienții cu leziuni ale țesuturilor moi de la nivelul cavității bucale deschise, nevindecate, inițierea tratamentului sau introducerea unui nou tratament trebuie amânată.
La pacienții cu factori de risc concomitenți, se recomandă efectuarea unei examinări stomatologice adecvate cu rol preventiv și o evaluare a raportului beneficiu-risc înainte de începerea tratamentului cu
Acid ibandronic Sandoz.
Trebuie avuți în vedere următorii factori de risc în cazul evaluării riscului de apariție a OM, pentru fiecare pacient:
- Potența medicamentului care inhibă resorbția osoasă (un risc mai mare în cazul substanțelor cu potență ridicată), calea de administrare (un risc mai mare în cazul administrării parenterale) și doza administrată cumulată de medicament care inhibă resorbția osoasă.
- Neoplasm, condiții de comorbiditate (de exemplu, anemie, coagulopatii, infecție), fumat.
- Terapii concomitente: corticosteroizi, chimioterapie, inhibitori ai angiogenezei, radioterapie la nivelul capului și gâtului.
- Igienă orală necorespunzătoare, boală periodontală, proteze dentare montate necorespunzător, antecedente de afecțiuni la nivelul dinților, proceduri stomatologice invazive, precum extracțiile dentare.
Toți pacienții trebuie sfătuiți să aibă o bună igienă orală, să efectueze examinări stomatologice de rutină și să raporteze imediat orice simptome la nivelul cavității bucale, cum sunt mobilitate dentară, durere sau inflamație sau ulcerații care nu se vindecă sau secreții în timpul tratamentului cu Acid ibandronic Sandoz.
Pe durata tratamentului, procedurile dentare invazive trebuie efectuate numai după o atentă examinare și trebuie evitate în perioada proximă tratamentului cu Acidului ibandronic Sandoz.
Schema de tratament pentru pacienții care dezvoltă OM trebuie stabilită prin strânsa colaborare a medicului curant, medicului dentist sau specialistului în chirurgie orală cu experiență în OM. Trebuie avută în vedere întreruperea temporară a tratamentului cu Acid ibandronic Sandoz, până când afecțiunea se remite și factorii care contribuie la aceasta sunt atenuați, unde este posibil.
Osteonecroza canalului auditiv externÎn cursul tratamentului cu bifosfonați au fost raportate cazuri de osteonecroză a canalului auditiv extern, în special în asociere cu terapia de lungă durată. Factorii de risc posibili pentru osteonecroza canalului auditiv extern includ utilizarea corticosteroizilor și chimioterapia și/sau factorii de risc locali, cum sunt infecțiile sau trumatismele. Trebuie luată în considerare posibilitatea de apariție a osteonecrozei canalului auditiv extern la pacienții cărora li se administrează bifosfonați, care prezintă simptome auriculare, inclusiv infecții cronice ale urechii.
Fracturi atipice de femur
În cazul tratamentului cu bifosfonați s-au raportat fracturi femurale atipice subtrohanterice și diafizare, în special la pacienții cărora li s-a administrat tratament pe termen lung pentru osteoporoză. Aceste fracturi oblice transversale sau scurte pot să apară la orice nivel de-a lungul femurului, de la zona situată imediat dedesubtul trohanterului mic până la imediat deasupra crestei supracondilare. Aceste fracturi apar în cazul traumatismelor minime sau în absența traumatismelor și unii pacienți prezintă durere de coapsă sau inghinală, deseori asociată cu caracteristici imagistice de fracturi de stres, cu săptămâni sau luni înainte de a se prezenta cu o fractură femurală completă. Fracturile sunt frecvent bilaterale; prin urmare femurul controlateral trebuie de asemenea examinat la pacienții tratați cu bifosfonați care au prezentat o fractură de diafiză femurală. S-a raportat de asemenea vindecarea deficitară a acestor fracturi.
Întreruperea tratamentului cu bifosfonați la pacienții suspectați de a avea o fractură atipică de femur trebuie luată în considerare în funcție de evaluarea pacientului, pe baza evaluării individuale a raportului beneficiu/risc.
În timpul tratamentului cu bifosfonați, trebuie să se recomande pacienților să raporteze orice durere de coapsă, de șold sau inghinală și toți pacienții care prezintă aceste simptome trebuie evaluați pentru fractura incompletă de femur.
Funcția renalăÎn cazul tratamentului pe termen lung cu acid ibandronic, studiile clinice nu au evidențiat o deteriorare a funcției renale. Cu toate acestea, la pacienții tratați cu acid ibandronic, în funcție de evaluarea clinică individuală a fiecărui pacient, se recomandă ca funcția renală, calcemia, fosfatemia și magneziemia să fie monitorizate.
Pacienții cu hipersensibilitate cunoscută la alți bifosfonați
Se impun precauții la pacienții cu hipersensibilitate cunoscută la alți bifosfonați.
Acid ibandronic Sandoz conține lactoză și sodiu
Acest medicament conține lactoză. Pacienții cu afecțiuni ereditare rare de intoleranță la galactoză, deficit total de lactază sau sindrom de malabsorbție la glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.
Acest medicament conține sodiu mai puțin de 1 mmol (23 mg) per comprimat filmat, adică practic 'nu conține sodiu”.
4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune
Interacțiuni medicament-alimente
Este posibil ca, produsele care conțin calciu sau alți cationi multivalenți (cum sunt: aluminiu, magneziu, fier), inclusiv laptele și alimentele, să interfere cu absorbția comprimatelor de Acid ibandronic Sandoz. De aceea, în cazul unor astfel de produse, inclusiv alimentele, ingestia trebuie întârziată cu cel puțin 30 minute după administrarea orală.
În cazul în care comprimatele de acid ibandronic au fost administrate la 2 ore după un prânz standard, biodisponibilitatea a fost redusă cu aproximativ 75%. De aceea, se recomandă ca administrarea comprimatelor să se facă după un repaus alimentar nocturn (de cel puțin 6 ore) și repausul alimentar să continue cel puțin 30 minute după administrarea dozei (vezi pct. 4.2).
Interacțiuni cu alte medicamenteNu sunt de așteptat interacțiuni metabolice, deoarece acidul ibandronic nu inhibă cele mai importante izoenzime hepatice ale citocromului P450 la om și a fost demonstrat că nu este inductor enzimatic al citocromului P450 la șobolani (vezi pct. 5.2). Acidul ibandronic este eliminat numai prin excreție renală și nu este metabolizat.
Antagoniști de H2 sau alte medicamente care cresc pH-ul gastric
La voluntarii sănătoși de sex masculin și la femeile aflate în perioada postmenopauză, ranitidina administrată intravenos a determinat creșterea biodisponibilității acidului ibandronic cu aproape 20% (ceea ce se încadrează în variabilitatea normală a biodisponibilității acidului ibandronic), probabil ca rezultat al acidității gastrice scăzute. Cu toate acestea, în cazul administrării de acid ibandronic concomitent cu antagoniști H2 sau cu medicamente care cresc pH-ul gastric, nu este necesară ajustarea dozei.
Acidul acetisalicilic și AINS
Deoarece acidul acetisalicilic, antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) și bisfosfonații sunt asociate cu iritație gastro-intestinală, se recomandă prudență la administrarea simultană (vezi pct. 4.4).
AminoglicozideÎn cazul administrării concomitente a bifosfonaților cu aminoglicozide se recomandă prudență, deoarece ambele substanțe pot să scadă concentrația plasmatică a calciului pentru perioade prelungite. De asemenea, trebuie acordată atenție posibilei existențe concomitente a hipomagneziemiei.
4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea
SarcinaNu există date suficiente privind utilizarea acidului ibandronic la femeile gravide. Studiile la șobolani au evidențiat efecte toxice asupra funcției de reproducere (vezi pct. 5.3). Riscul potențial pentru om este necunoscut. De aceea, acid ibandronic nu trebuie utilizat în timpul sarcinii.
AlăptareaNu se știe dacă acidul ibandronic este excretat în laptele matern. Studiile efectuate la femelele de șobolan care alăptau au demonstrat prezența unor concentrații mici de acid ibandronic în lapte, după administrarea intravenoasă. Acidul ibandronic nu trebuie utilizat în timpul lactației.
FertilitateaNu există date referitoare la efectele acidului ibandronic la oameni. În studiile asupra funcției de reproducere efectuate la șobolani prin administrarea pe cale orală, acidul ibandronic scade fertilitatea. În studiile efectuate la șobolani prin administrarea pe calea intravenoasă, acidul ibandronic scade fertilitatea la doze zilnice mari (vezi pct. 5.3).
4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje
Ținând cont de profilul farmacocinetic și farmacodinamic și de reacțiile adverse raportate, este de așteptat ca acidul ibandronic să nu aibă nicio influență sau să aibă o influență neglijabilă asupra capacității de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
4.8 Reacţii adverse
Sumarul profilului de siguranțăCele mai grave reacții adverse raportate sunt reacția/șocul anafilactic, fracturi atipice ale femurului, osteonecroza maxilarului, iritație gastrointestinală și inflamație oculară (vezi para. 'Descrierea reacțiilor adverse selectate” și pct. 4.4). Tratamentul a fost frecvent asociat cu o scădere a calciului seric sub intervalul valorilor normale (hipocalcemie), urmată de dispepsie.
Tabelul reacțiilor adverseÎn tabelul 1 sunt enumerate reacțiile adverse din cele 2 studii clinice pivot de fază III (Prevenția evenimentelor osoase la pacienți cu neoplasm mamar și metastaze osoase: 152 de pacienți tratați cu Acid ibandronic Sandoz 50 mg, administrat oral) și din experiența ulterioară punerii pe piață.
Reacțiile adverse sunt listate în conformitate cu categoriile de frecvență și clasificarea MedDRA pe aparate, sisteme și organe. Categoriile de frecvență sunt definite conform următoarei convenții: foarte frecvente (≥ 1/10), frecvente (≥ 1/100 și < 1/10), mai puțin frecvente (≥ 1/1000 și < 1/100), rare (≥ 1/10 000 și < 1/1000), foarte rare (< 1/10 000), cu frecvență necunoscută (nu se poate estima din datele disponibile). În cadrul fiecărei grupe de frecvență, reacțiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravității.
Tabelul 1: Reacții adverse ale medicamentului raportate pentru administrarea orală a acidului ibandronic
Clasificarea pe Frecvente Mai puțin frecvente Rare Foarte rare Cu aparate, frecvență sisteme și necunoscutăorgane
Tulburări Anemiehematologice și limfatice
Tulburări ale Hipersensibilitate†, Intensificare sistemului bronhospasm†, astmangioedem†,imunitar Reacție anafilactică/șoc anafilactic†**
Tulburări Hipocalcemie**metabolice și de nutriție
Tulburări ale Parestezie, disgeuzie sistemului (alterarea gustului)nervos
Tulburări Inflamație oculare oculară†**
Tulburări Esofagită, Hemoragie, ulcer gastro- durere duodenal, gastrită, intestinale abdominală, disfagie, xerostomiedispepsie, greață
Clasificarea pe Frecvente Mai puțin frecvente Rare Foarte rare Cu aparate, frecvență sisteme și necunoscutăorgane
Afecțiuni Prurit Sindrom Stevens-cutanate și ale Johnson†, eritem țesutului multiform†, subcutanat dermatită buloasă†
Tulburări Fracturi Osteonecroză musculo- femurale atipice maxilară†**scheletice și ale subtrohanterice Osteonecroza țesutului și diafizare† canalului auditiv conjunctiv extern (reacții adverse specifice clasei bifosfonaților)†
Tulburări Azotemie (uremie)renale și ale căilor urinare
Tulburări Astenie Durere toracică, generale și la sindrom pseudo-nivelul locului gripal, stare generală de alterată, durereadministrare
Investigații Concentrație diagnostice crescută a hormonului paratiroidian în sânge
**A se vedea informații suplimentare mai jos.†Identificate în experiența de după punerea pe piață.
Descrierea reacțiilor adverse selectateHipocalcemia
Scăderea excreției renale de calciu poate fi însoțită de scăderea fosfatemiei, pentru care nu sunt necesare măsuri terapeutice. Concentrația plasmatică de calciu poate scădea până la valori caracteristice hipocalcemiei.
Osteonecroză maxilarăCazuri de osteonecroză de maxilar au fost raportate, în special la pacienții cu neoplasm tratați cu medicamente care inhibă resorbția osoasă, cum este acidul ibandronic (vezi pct. 4.4.). În perioada ulterioară punerii pe piață a acidului ibandronic au fost raportate cazuri de osteonecroză de maxilar.
Inflamație oculară
În cazul administrării acidului ibandonic au fost raportate reacții de inflamație oculară precum uveită, episclerită și sclerită. În unele cazuri, aceste reacții nu s-au remis până la întreruperea tratamentului cu acid ibandronic.
Reacție anafilactică/șoc anafilactic
La pacienții cărora li s-a administrat acid ibandronic intravenos, au fost raportate cazuri de reacție anafilactică/șoc anafilactic, incluzând evenimente letale.
Raportarea reacțiilor adverse suspectateRaportarea reacțiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacție adversă suspectată prin intermediul sistemului național de raportare, astfel cum este menționat în Anexa V.
4.9 Supradozaj
Nu sunt disponibile informații specifice privind tratamentul supradozajului cu acid ibandronic. Cu toate acestea, supradozajul oral poate determina evenimente gastro-intestinale superioare, cum sunt dureri gastrice, pirozis, esofagită, gastrită sau ulcer. Pentru a lega Acid ibandronic Sandoz, trebuie administrate lapte sau antiacide. Datorită riscului de iritație esofagiană, nu trebuie induse vărsăturile, iar pacientul trebuie să rămână în ortostatism.
5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE
5.1 Proprietăţi farmacodinamice
Grupa farmacoterapeutică: Medicamente pentru tratamentul osteopatiilor, Bifosfonați, codul ATC:
M05BA06.
Acidul ibandronic aparține grupului de compuși bifosfonați care acționează specific asupra osului.
Acțiunea lor selectivă asupra țesutului osos se bazează pe afinitatea mare a bifosfonaților pentru masa minerală osoasă. Bifosfonații acționează prin inhibarea activității osteoclastelor, deși mecanismul exact nu este clar încă.
In vivo, acidul ibandronic previne distrucția osoasă indusă experimental prin întreruperea funcției gonadale, retinoizi, tumori sau extracte tumorale. Inhibiția resorbției osoase endogene a fost, de asemenea, documentată prin studii cinetice cu 45Ca și prin eliberarea de tetraciclină radioactivă încorporată anterior în os.
La doze care erau considerabil mai mari decât dozele farmacologice eficace, acidul ibandronic nu a avut niciun efect asupra mineralizării osoase.
Resorbția osoasă datorată afecțiunii maligne se caracterizează prin resorbție osoasă excesivă, care nu este echilibrată de sinteză osoasă corespunzătoare. Acidul ibandronic inhibă selectiv activitatea osteoclastelor, reducând resorbția osoasă și, astfel, reducând complicațiile de la nivel osos ale afecțiunii maligne.
La pacienții cu cancer de sân și metastaze osoase, studiile clinice au arătat că există un efect inhibitor dependent de doză asupra osteolizei osoase, exprimată prin markeri ai resorbției osoase și un efect dependent de doză asupra evenimentelor osoase.
La pacientele cu cancer de sân și metastaze osoase, prevenția evenimentelor osoase cu acid ibandronic 50 mg comprimate, a fost evaluată într-un studiu randomizat placebo-controlat de fază III cu durata de 96 săptămâni. Pacientele cu cancer de sân și metastaze osoase confirmate radiologic au fost randomizate pentru a li se administra placebo (277 paciente) sau acid ibandronic 50 mg (287 paciente). Rezultatele acestui studiu sunt prezentate mai jos.
Obiectivele principale de eficacitate
Obiectivul principal al studiuluiCriteriul de evaluare principal al studiului a fost rata perioadei de morbiditate osoasă (RPMO). Acesta a fost un criteriu obiectiv complex, care a avut ca subcomponente următoarele evenimente osoase asociate (EOA):
- radioterapie osoasă pentru tratamentul fracturilor/fracturilor iminente,
- intervenție chirurgicală osoasă pentru tratamentul fracturilor,
- fracturi vertebrale,
- fracturi non-vertebrale.
Analiza RPMO a fost ajustată în funcție de timp și s-a considerat că unul sau mai multe evenimente apărute într-o perioadă unică de 12 săptămâni pot fi potențial legate. De aceea, evenimente multiple au fost luate în considerare o singură dată în scop de analiză. Datele din acest studiu demonstrează un avantaj semnificativ pentru acid ibandronic 50 mg administrat oral față de placebo în reducerea EOA măsurate de
RPMO (p = 0,041). De asemenea, a existat o reducere cu 38% a riscului EOA pentru pacienții tratați cu acid ibandronic față de placebo (risc relativ 0,62, p = 0,003). Rezultatele cu privire la eficacitate sunt prezentate pe scurt în Tabelul 2.
Tabelul 2: Rezultate cu privire la eficacitate (Pacienți cu cancer de sân cu metastaze osoase)
Toate evenimentele osoase asociate (EOA)
Placebo Acid ibandronic Valoarea pn=277 50 mgn=287
RPMO (per pacient an) 1,15 0,99 p=0,041
Risc relativ de EOA - 0,62 p=0,003
Criterii de evaluare secundare de eficacitate
S-a demonstrat o creștere semnificativă statistic a scorului durerii osoase pentru acid ibandronic 50 mg comparativ cu placebo. Reducerea durerii a fost semnificativ sub valoarea inițială, în mod constant, pe parcursul întregului studiu și a fost însoțită de reducerea semnificativă a utilizării analgezicelor. La grupul tratat cu acid ibandronic, s-a înregistrat o scădere marcată a markerilor urinari ai resorbției osoase CTx (C-telopeptid terminal eliberat din colagen de tip I) comparativ cu placebo. Această reducere a CTx a fost semnificativ corelată cu criteriul de evaluare principal de eficacitate RPMO (p<0,001). O prezentare sub formă de tabel a acestor rezultate de eficacitate secundare este realizată în Tabelul 3.
Tabelul 3: Rezultate de eficacitate secundare (Pacienți cu cancer de sân cu metastaze osoase)
Placebo Acid ibandronic Valoarea pn=277 50 mgn=287
Dureri osoase* 0,20 -0,10 p=0,001
Utilizare de analgezice* 0,85 0,60 p=0,019
Calitatea vieții* -26,8 -8,3 p=0,032
Scorul de performanță 0,54 0,33 p=0,008
OMS*
CTx urinar** 10,95 -77,32 p=0,001
*Modificarea medie de la valoarea inițială până la ultima evaluare.
**Modificarea mediană de la valoarea inițială până la ultima evaluare.
Copii și adolescenți (vezi pct. 4.2 și pct. 5.2)
Siguranța și eficacitatea acidului ibandronic la copii și adolescenți cu vârsta sub 18 ani nu au fost stabilite.
Nu sunt disponibile date.
5.2 Proprietăţi farmacocinetice
AbsorbțieAbsorbția acidului ibandronic la nivelul tractului gastro-intestinal superior este rapidă, după administrarea orală. Concentrațiile plasmatice maxime au fost atinse în decurs de 0,5 până la 2 ore (în medie 1 oră), pe nemâncate, iar biodisponibilitatea absolută a fost de aproximativ 0,6%. Valoarea absorbției este influențată dacă este luat împreună cu alimente sau băuturi (altele decât apă ). Biodisponibilitatea este redusă cu aproximativ 90%, dacă acidul ibandronic este administrat cu un mic dejun standard comparativ cu biodisponibilitatea observată la subiecții care nu au ingerat alimente sau băuturi. Dacă este administrat cu 30 minute înainte de masă, reducerea biodisponibilității este de aproximativ 30%. Nu există nicio reducere semnificativă a biodisponibilității acidului ibandronic dacă acesta se administrează cu 60 minute înainte de masă.
Biodisponibilitatea a fost redusă cu aproximativ 75% atunci când comprimatele de acid ibandronic au fost administrate la 2 ore după o masă standard. Prin urmare, comprimatele trebuie administrate dimineața pe nemâncate (la cel puțin 6 ore de la ultima masă) și repausul alimentar trebuie să fie continuat timp de cel puțin 30 minute după ce doza a fost luată (vezi pct. 4.2).
DistribuțieDupă expunerea sistemică inițială, acidul ibandronic se leagă rapid la nivel osos sau este excretat în urină.
La om, volumul aparent de distribuție terminal este de cel puțin 90 l și proporția din doză care ajunge la nivel osos este estimată a fi 40-50% din doza aflată în circulație. La om, legarea de proteinele plasmatice este de aproximativ 87% la concentrații terapeutice și, astfel, interacțiunile cu alte medicamente datorate îndepărtării de pe situsurile de legare sunt puțin probabile.
MetabolizareNu există dovezi cu privire la metabolizarea acidului ibandronic la animale sau om.
EliminareFracția absorbită de acid ibandronic este eliminată din circulație prin absorbție osoasă (estimată la 40-50% la femeile în post-menopauză), iar restul este eliminat nemodificat pe cale renală. Fracția neabsorbită de acid ibandronic este eliminată nemodificată în materiile fecale.
Intervalul timpilor de înjumătățire aparenți determinați este larg și dependent de doză și de sensibilitatea analizei, dar timpul de înjumătățire aparent terminal este, în general, cuprins în intervalul 10-60 ore. Cu toate acestea, după administrarea intravenoasă sau orală, concentrațiile plasmatice inițiale scad repede, atingând 10% din valorile maxime în 3, respectiv 8 ore.
Clearance-ul total al acidului ibandronic este mic, cu valori medii în intervalul 84-160 ml/minut.
Clearance-ul renal (aproximativ 60 ml/min la femeile sănătoase în perioada postmenopauză) reprezintă 50-60% din clearance-ul total și este în legătură cu clearance-ul creatininei. Diferența dintre clearance-ul aparent total și cel renal se consideră a reflecta preluarea de către os.
Mecanismul de secreție a eliminării renale nu pare să includă sisteme de transport cunoscute, acide sau bazice, implicate în excreția altor substanțe active. În plus, acidul ibandronic nu inhibă cele mai importante izoenzime hepatice ale citocromului P450 la om și nu este inductor enzimatic al citocromului
P450 la șobolani.
Farmacocinetica la grupuri speciale de populație
SexLa femei și bărbați, biodisponibilitatea și farmacocinetica acidului ibandronic sunt similare.
RasăNu există dovezi ale niciunei diferențe interetnice clinic relevante între asiatici și caucazieni, în ceea ce privește distribuția acidului ibandronic. Există puține date disponibile cu privire la pacienții de origine africană.
Insuficiență renalăLa pacienții cu grade diferite de insuficiență renală, expunerea pacienților la acid ibandronic este corelată cu clearance-ul creatininei (Clcr). Subiecții cu insuficiență renală severă (Clcr ≤ 30 mL/min) la care s-a administrat oral acid ibandronic 10 mg, zilnic timp de 21 zile, au avut concentrații plasmatice de 2-3 ori mai mari decât subiecții cu funcție renală normală (Clcr ≥ 80 ml/min). La subiecții cu insuficiență renală severă, clearance-ul total al acidului ibandronic a scăzut la 44 ml/min comparativ cu 129 ml/min la subiecții cu funcția renală normală. Nu este necesară ajustarea dozei la pacienții cu insuficiență renală ușoară (Clcr ≥ 50 și < 80 ml/min). La pacienții cu insuficiență renală moderată (Clcr ≥ 30 și < 50 ml/min) sau insuficiență renală severă (Clcr <30 ml/min) este recomandată o ajustare a dozei (vezi pct. 4.2).
Insuficiență hepatică (vezi pct. 4.2)
La pacienții cu insuficiență hepatică, nu există date farmacocinetice cu privire la acidul ibandronic.
Ficatul nu are un rol semnificativ în clearance-ul acidului ibandronic, deoarece acesta nu este metabolizat, dar este eliminat prin excreție renală și prin preluare de către os. De aceea, la pacienții cu insuficiență hepatică, nu este necesară ajustarea dozelor. În plus, deoarece acidul ibandronic se leagă de proteine în proporție de aproximativ 87% la concentrațiile terapeutice, hipoproteinemia din bolile hepatice severe este puțin probabil să determine creșterea semnificativă clinic a concentrațiilor plasmatice libere.
Pacienți vârstnici (vezi pct. 4.2)
Într-o analiză multivariată, vârsta nu a fost identificată ca factor independent al parametrilor farmacocinetici studiați. Deoarece funcția renală scade cu vârsta, acesta este singurul factor care trebuie luat în considerare (vezi paragraful insuficiență renală).
Copii și adolescenți (vezi pct. 4.2 și pct. 5.1)
Nu există date privind utilizarea Acid ibandronic Sandoz la pacienți cu vârsta mai mică de 18 ani.
5.3 Date preclinice de siguranţă
În studiile non-clinice au fost observate efecte numai la expuneri suficient de mari față de expunerea maximă la om, fapt ce indică o relevanță mică pentru utilizarea clinică. Ca în cazul altor bifosfonați, rinichiul a fost identificat ca organul țintă principal al toxicității sistemice.
Mutagenitate/carcinogenitate:Nu au fost observate dovezi privind potențialul carcinogen. Testele de genotoxicitate nu au evidențiat activitate genotoxică a acidului ibandronic.
Toxicitate asupra funcției de reproducere:La șobolanii și iepurii la care s-a administrat acid ibandronic intravenos sau oral, nu s-au observat efecte teratogene sau de toxicitate directă asupra fătului. În studiile asupra funcției de reproducere efectuate la șobolani prin administrarea pe cale orală, efectele asupra fertilității au constat în creșterea pierderilor în perioada de preimplantare la doze de 1 mg/kg și zi și mai mari. În studiile asupra funcției de reproducere efectuate la șobolani prin administrarea pe calea intravenoasă, acidul ibandronic scade numărul de spermatozoizi la doze de 0,3 și 1 mg/kg și zi și scade fertilitatea la masculi la doze de 1 mg/kg și zi și la femei la doze de 1,2 mg/kg și zi. În studiile de toxicitate asupra funcției de reproducere la șobolani, reacțiile adverse ale acidului ibandronic au fost cele așteptate de la această clasă de medicamente (bifosfonați). Acestea includ o scădere a numărului de locuri de implantare, interferența cu nașterea naturală (distocie), creșterea malformațiilor viscerale (sindromul ureterului renal pelvin) și anomalii dentare la generația F1 de șobolani.
6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE
6.1 Lista excipienţilor
Nucleu:Povidonă
Celuloză microcristalină
Crospovidonă
Amidon de porumb pregelatinizat
Dibehenat de glicerol
Dioxid de siliciu coloidal anhidru
Film:Lactoză monohidrat
Macrogol 4000
Hipromeloză
Dioxid de titan
6.2 Incompatibilităţi
6.3 Perioada de valabilitate
6.4 Precauţii speciale pentru păstrare
A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de umiditate.
6.5 Natura şi conţinutul ambalajului
Acid ibandronic Sandoz 50 mg comprimate filmate este disponibil în blistere din poliamidă/Al/PVC-folie de aluminiu cu 3, 6, 9, 28 și 84 comprimate filmate în cutie.
Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.
6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor
Orice medicament neutilizat sau material rezidual trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale. Trebuie redusă la minimum eliminarea produselor farmaceutice neutilizate în mediu.
7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
Sandoz GmbH
Biochemiestraße 10
A-6250 Kundl
Austria
8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ
EU/1/11/685/001
EU/1/11/685/002
EU/1/11/685/003
EU/1/11/685/004
EU/1/11/685/005
9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI
Data primei autorizări: 26 iulie 2011
Data ultimei reînnoiri a autorizației: 13 aprilie 2016
10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI
Informații detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe site-ul Agenției Europene pentru
Medicamente http://www.ema.europa.eu/