NUVARING 0.120mg/0.015mg/24h SISTEM CU CEDARE VAGINALĂ MERCK SHARP DOHME

G02BB01 etonogestrel + etinilestradiol

Medicamentul NUVARING 0.120mg/0.015mg/24h conține substanța etonogestrel+etinilestradiol , cod ATC G02BB01 - Aparatul genito-urinar și hormoni sexuali | Contraceptive pentru utilizare topică | Contraceptive intravaginale .

Date generale despre NUVARING 0.120mg/0.015mg/24h MERCK SHARP DOHME

Substanța: etonogestrel+etinilestradiol

Data ultimei liste de medicamente: 01-08-2022

Codul comercial: W63311001

Concentrație:0.120mg/0.015mg

Forma farmaceutică: SISTEM CU CEDARE VAGINALĂ

Cantitate: 1

Prezentare produs: cutie x1 plic din pejd/al/polietilena tereftalat x1 sist cu cedare vaginala (inel vaginal)

Tip produs: original

Preț: 56.81 RON

Restricții eliberare rețetă: P-6L - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care nu se reține în farmacie (se poate reînnoi); prescripția medicală poate fi folosită timp de 6 luni din momentul eliberării.

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător:NV ORGANON - OLANDA

APP deținător: MERCK SHARP & DOHME ROMANIA S.R.L. - ROMANIA

Număr APP: 4823/2012/01

Valabilitate: 40 luni

Concentrațiile disponibile pentru etonogestrel + etinilestradiol

0.120mg/0.015mg, 0.120mg/0.015mg/24h

Alte substanțe medicamentoase din aceeași grupă farmaceutică cu etonogestrel + etinilestradiol

Conținutul prospectului pentru medicamentul NUVARING 0.120mg/0.015mg/24h SISTEM CU CEDARE VAGINALĂ MERCK SHARP DOHME

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

NuvaRing 0,120 mg/0,015 mg per 24 de ore sistem cu cedare vaginală

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

NuvaRing conţine etonogestrel 11,7 mg şi etinilestradiol 2,7 mg. Inelul eliberează o cantitate medie de etonogestrel şi etinilestradiol de 0,120 mg şi respectiv 0,015 mg în 24 de ore, pe o perioadă de 3 săptămâni.

Pentru lista tuturor excipienţilor, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Sistem cu cedare vaginală.

NuvaRing este un inel flexibil, transparent, incolor până la aproape incolor, cu un diametru exterior de 54 mm şi un diametru în secţiune de 4 mm.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Contracepţie

NuvaRing este recomandat femeilor aflate la vârstă fertilă. Siguranţa şi eficacitatea au fost stabilite la femeile cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 ani.

Decizia de a prescrie NuvaRing trebuie să ia în considerare factorii de risc actuali ai fiecărei femei, în special factorii de risc de tromboembolism venos (TEV) și nivelul de risc de apariție a TEV în cazul administrării NuvaRing comparativ cu cel al altor contraceptive hormonale combinate (CHC) (vezi pct. 4.3 și 4.4).

4.2 Doze şi mod de administrare

Doze
Pentru a obține o eficacitate contraceptivă, NuvaRing trebuie utilizat conform instrucțiunilor (vezi 'Cum se utilizează NuvaRing” și 'Cum se începe utilizarea NuvaRing”).

Copii și adolescenți
Siguranța și eficacitatea NuvaRing la adolescente cu vârsta sub 18 ani nu au fost studiate.

Mod de administrare
CUM SE UTILIZEAZĂ NUVARING

Femeia poate să-şi introducă singură NuvaRing în vagin. Medicul trebuie să sfătuiască femeia cum să introducă şi cum să îndepărteze NuvaRing. Pentru introducerea inelului, femeia trebuie să aleagă o poziţie care este cea mai confortabilă pentru ea, de exemplu stând în picioare cu un picior mai sus, în poziţie ghemuit sau în decubit dorsal. NuvaRing trebuie comprimat şi introdus în vagin până când este simţit confortabil. O alternativă opțională este de a introduce inelul utilizând aplicatorul NuvaRing, care este distribuit separat sau este inclus în ambalaj. Este posibil ca aplicatorul NuvaRing să nu fie disponibil în toate țările. Poziţia exactă a NuvaRing în vagin nu este determinantă pentru efectul contraceptiv al inelului (vezi imaginile 1-4).

După ce NuvaRing a fost introdus (vezi 'Cum se începe utilizarea NuvaRing”), acesta se lasă în vagin continuu timp de 3 săptămâni. Femeile trebuie sfătuite să verifice în mod regulat prezenţa NuvaRing în vagin (de exemplu, înainte și după contactul sexual). Dacă NuvaRing este eliminat în mod accidental, femeia trebuie să urmeze instrucţiunile date la pct. 4.2 'Ce este de făcut dacă inelul este temporar în afara vaginului” (pentru mai multe informaţii vezi şi pct. 4.4 'Eliminare”). NuvaRing trebuie îndepărtat după trei săptămâni de utilizare în aceeaşi zi a săptămânii în care inelul a fost introdus. După un interval de o săptămână fără inel, se introduce un inel nou (de exemplu când
NuvaRing este introdus miercuri în jur de ora 22.00, inelul trebuie îndepărtat tot miercuri în jur de ora 22.00, 3 săptămâni mai târziu. În miercurea următoare trebuie introdus un inel nou).
NuvaRing poate fi îndepărtat prin agăţare cu indexul pe sub inel sau prinzându-l între index şi degetul mijlociu şi trăgându-l afară (imaginea 5). Inelul utilizat trebuie introdus în plic (a nu se păstra la îndemâna copiilor şi animalelor de companie) şi trebuie eliminat conform recomandărilor de la pct. 6.6. Sângerarea de întrerupere începe, de regulă, la 2-3 zile după îndepărtarea NuvaRing şi este posibil să nu se termine complet înainte de momentul introducerii următorului inel.

Utilizarea împreună cu alte metode contraceptive feminine de tip barieră vaginală
NuvaRing poate interfera cu plasarea corectă și poziția anumitor metode contraceptive feminine de tip barieră, cum sunt o diafragmă vaginală, o calotă cervicală sau un prezervativ feminin. Aceste metode contraceptive nu trebuie utilizate ca metode de rezervă împreună cu NuvaRing.

Cum se introduce NuvaRing doar cu ajutorul degetelor:

Imaginea 1
Scoateţi NuvaRing din plic

Imaginea 3
Alegeţi o poziţie confortabilă pentru

Imaginea 2 introducerea inelului

Comprimaţi inelul

Imaginea 4A Imaginea 4B Imaginea 4C
Introduceţi inelul în vagin cu o mână (imaginea 4A), dacă este necesar labiile pot fi îndepărtate cu cealaltă mână. Împingeţi inelul în vagin până când inelul este simţit confortabil (imaginea 4B). Lăsaţi inelul în poziţie pentru 3 săptămâni (imaginea 4C).

Imaginea 5:
NuvaRing poate fi îndepărtat prin agăţare cu indexul pe sub inel sau prinzându-l între index şi degetul mijlociu şi trăgându-l afară.

Cum se introduce NuvaRing cu ajutorul aplicatorului: 1: Pregătire

Spălați-vă pe mâini înainte de a deschide ambalajul. Deschideți
DOAR imediat înainte de utilizare. NU utilizați dacă conţinutul sau ambalajul sunt vizibil deteriorate.

Aplicatorul este destinat DOAR utilizării împreună cu inelul

NuvaRing, nu cu alte produse.

Examinați imaginea aplicatorului pentru a vă familiariza cu părțile componente ale acestuia.

A. Piston
B. Zona de prindere
C. Cilindru
D. Orificiul cilindrului
E. NuvaRing

2: Încărcare și poziționare

Trageţi pistonul uşor înapoi până când acesta se oprește.

Strângeți împreună părțile opuse ale inelului și introduceți inelul în

orificiul cilindrului.

Împingeți ușor inelul în interiorul cilindrului. Vârful inelului

trebuie să rămână ușor în afara orificiului cilindrului.

Alegeți pentru introducerea inelului poziția care este cea mai

confortabilă pentru dumneavoastră, de exemplu întinsă pe spate, ghemuit sau stând în picioare cu un picior mai sus.

3: Introducere și eliminare

Puneți degetul mare și degetul mijlociu pe zona de prindere.

Introduceți ușor cilindrul în vagin până când degetele dumneavoastră (de pe zona de prindere) vă ating corpul.
Utilizați apoi indexul pentru a împinge ușor pistonul în întregime în interiorul cilindrului.

Unele femei au prezentat o senzație scurtă de ciupire ușoară atunci când au utilizat aplicatorul.

Inelul este împins în afara aplicatorului. Îndepărtați ușor

aplicatorul.

Confirmați faptul că inelul NU este în aplicator. Aruncați

aplicatorul utilizat împreună cu reziduurile menajere. NU aruncați aplicatorul în toaletă. NU reutilizați aplicatorul.

CUM SE ÎNCEPE UTILIZAREA NUVARING

În cazul neutilizării de contracepţie hormonală pe durata ciclului precedent
NuvaRing trebuie introdus în prima zi a ciclului natural al femeii (adică prima zi a sângerării menstruale). Introducerea în zilele 2-5 este permisă, dar, pe durata primului ciclu, este recomandată utilizarea suplimentară a unei metode contraceptive de tip barieră în primele 7 zile de utilizare a NuvaRing.

Trecerea de la un contraceptiv hormonal combinat Femeia trebuie să introducă NuvaRing cel mai târziu în ziua următoare intervalului fără comprimate, fără plasture sau cu comprimate placebo al metodei contraceptive hormonale combinate anterioare.

Dacă femeia a utilizat metoda anterioară constant şi corect şi dacă există motive de siguranţă că nu este gravidă, poate să facă trecerea de la metoda contraceptivă anterioară hormonală combinată, în orice zi a ciclului.

Intervalul fără administrare de hormoni al metodei anterioare nu trebuie niciodată prelungit peste durata recomandată.

Trecerea de la o metodă numai pe bază de progestogen (comprimat, implant sau injecţie), sau de la un dispozitiv intrauterin cu eliberare de progestogen (DIU)
Femeia poate face trecerea în orice zi de la comprimatul contraceptiv cu progestogen (de la un implant sau DIU în ziua îndepărtării, de la un preparat injectabil în ziua programată pentru următoarea injecţie), dar trebuie, în toate cazurile, să utilizeze suplimentar o metodă contraceptivă de tip barieră în primele 7 zile de utilizare a NuvaRing.

În urma unui avort în primul trimestru de sarcină
Femeia poate să înceapă imediat utilizarea NuvaRing. În acest caz, nu trebuie să utilizeze suplimentar o altă metodă contraceptivă. Dacă o aplicare imediată este considerată neadecvată, femeia trebuie să urmeze recomandarea dată la punctul 'În cazul neutilizării de contracepţie hormonală pe durata ciclului precedent”. Între timp, aceasta trebuie sfătuită să utilizeze o metodă contraceptivă alternativă.

După naştere sau avort în trimestrul doi de sarcină Pentru femei care alăptează, vezi pct. 4.6.

Femeile trebuie sfătuite să înceapă utilizarea în timpul celei de-a patra săptămâni după naştere sau avort în trimestrul doi de sarcină. Atunci când începe mai târziu, femeia trebuie sfătuită să utilizeze suplimentar o metodă de contracepţie de tip barieră în primele 7 zile de utilizare a NuvaRing. Cu toate acestea, dacă deja a avut raport sexual, trebuie exclusă sarcina sau femeia trebuie să aştepte primul ciclu menstrual înainte de a începe utilizarea NuvaRing.

ABATERI DE LA REGIMUL RECOMANDAT

Eficacitatea contraceptivă şi controlul ciclului pot fi compromise dacă femeia se abate de la regimul recomandat. Pentru a se evita pierderea eficacităţii contraceptive în cazul unei abateri, pot fi respectate următoarele recomandări:

- Ce este de făcut în cazul unui interval prelungit fără inel

Femeia trebuie să introducă un inel nou imediat ce-şi aduce aminte. Trebuie utilizată suplimentar o metodă contraceptivă de tip barieră, cum este prezervativul masculin, pentru următoarele 7 zile. Dacă a avut loc un contact sexual în intervalul fără inel, posibilitatea unei sarcini trebuie luată în considerare. Cu cât este mai lung intervalul fără inel cu atât este mai mare riscul de apariţie a sarcinii.

- Ce este de făcut dacă inelul a fost temporar în afara vaginului

NuvaRing trebuie lăsat în vagin pentru o perioadă continuă de 3 săptămâni. Dacă inelul este eliminat accidental, poate fi clătit cu apă rece sau călduţă (nu fierbinte) şi trebuie reintrodus imediat.

Dacă NuvaRing a fost în afara vaginului pentru mai puţin de 3 ore, eficacitatea contraceptivă nu este redusă. Femeia trebuie să reintroducă inelul imediat ce este posibil, dar cel mult în 3 ore.

Dacă NuvaRing a fost în afara vaginului sau se presupune că a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore în timpul primei sau celei de-a doua săptămâni de utilizare, eficacitatea contraceptivă poate fi redusă. Femeia trebuie să reintroducă inelul imediat ce-şi aminteşte.
Trebuie utilizată o metodă contraceptivă de tip barieră, cum este prezervativul masculin, până în momentul în care NuvaRing a fost prezent continuu în vagin timp de 7 zile. Cu cât timpul în care NuvaRing a fost în afara vaginului a fost mai lung şi mai aproape de perioada fără inel, cu atât este mai mare riscul de apariţie a sarcinii.

Dacă NuvaRing a fost în afara vaginului sau se presupune că a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore în timpul celei de-a treia săptămâni din perioada de 3 săptămâni de utilizare, eficacitatea contraceptivă poate fi redusă. Femeia trebuie să arunce acel inel şi trebuie aleasă una din următoarele 2 opţiuni:

1. Să introducă imediat un inel nou

Notă: introducând un inel nou se începe următoarea perioadă de 3 săptămâni de utilizare.
Este posibil ca femeia să nu prezinte sângerare de întrerupere după ciclul anterior. Cu toate acestea, pot să apară pătări sau sângerări intermenstruale.

2. Să aibă o sângerare de întrerupere şi să introducă un inel nou nu mai târziu de 7 zile (7x24 ore) din momentul în care inelul anterior a fost îndepărtat sau eliminat accidental.
Notă: această opţiune trebuie aleasă numai dacă inelul a fost utilizat continuu în cele 7 zile precedente.

Dacă NuvaRing a fost în afara vaginului pentru o perioadă necunoscută de timp, trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini. Un test de sarcină trebuie efectuat înainte de a introduce un nou inel.

- Ce este de făcut în cazul unei utilizări prelungite a inelului

Deşi acesta nu este regimul recomandat, atât timp cât NuvaRing a fost utilizat pentru maxim 4 săptămâni, eficacitatea contraceptivă este încă adecvată. Femeia poate să-şi menţină intervalul de o săptămână fără inel şi ulterior să introducă un inel nou. Dacă NuvaRing a fost lăsat în poziţie pentru mai mult de 4 săptămâni, eficacitatea contraceptivă poate fi redusă şi sarcina trebuie exclusă înaintea introducerii unui nou NuvaRing.

Dacă femeia nu a respectat regimul recomandat şi ulterior nu are sângerarea de întrerupere în cursul următorului interval fără inel, sarcina trebuie exclusă înaintea introducerii unui nou NuvaRing.

CUM SE POATE MODIFICA DATA CICLULUI SAU CUM SE ÎNTÂRZIE UN CICLU

Dacă în cazuri excepţionale este necesar ca un ciclu să fie întârziat, femeia poate să introducă un inel nou fără să aibă un interval fără inel. Următorul inel poate fi utilizat pentru până la alte 3 săptămâni.
Femeia poate să aibă sângerări sau pătări. Utilizarea normală a NuvaRing se reia după perioada obişnuită de o săptămână fără inel.

Pentru a modifica data de declanşare a menstruaţiei în altă zi a săptămânii decât cea din schema curentă, femeia poate fi sfătuită să-şi scurteze următorul interval fără inel cu câte zile doreşte. Cu cât este mai scurt intervalul fără inel cu atât este mai mare riscul ca femeia să nu aibă sângerarea de întrerupere şi să aibă sângerări intermenstruale şi pătări în timpul utilizării următorului inel.

4.3 Contraindicaţii

CHC nu trebuie utilizate în următoarele condiții. Dacă oricare dintre aceste situaţii apare pentru prima dată în timpul utilizării NuvaRing, acesta trebuie îndepărtat imediat.

- Prezența sau riscul de tromboembolism venos (TEV)

o Tromboembolism venos - TEV prezent (tratat cu anticoagulante) sau în antecedente (de exemplu, tromboză venoasă profundă [TVP] sau embolie pulmonară [EP]).

o Predispoziție cunoscută, ereditară sau dobândită, pentru tromboembolism venos, cum sunt rezistența la PCA [proteina C activată], (inclusiv factorul V Leiden), deficitul de antitrombină III, deficitul de proteina C, deficitul de proteină S.

o Intervenție chirurgicală majoră cu imobilizare prelungită (vezi pct. 4.4) o Risc crescut de tromboembolism venos din cauza prezenței de factori de risc multipli (vezi

pct. 4.4).
- Prezența sau riscul de tromboembolism arterial (TEA)

o Tromboembolismul arterial - tromboembolism arterial prezent, antecedente de tromboembolism arterial (de exemplu, infarct miocardic) sau o afecțiune prodromală (de exemplu, angină pectorală).

o Boală cerebrovasculară - accident vascular cerebral prezent, antecedente de accident vascular cerebral sau o afecțiune prodromală (de exemplu, atac ischemic tranzitor, AIT).

o Predispoziție cunoscută, ereditară sau dobândită, pentru tromboembolism arterial, cum sunt hiperhomocisteinemia sau anticorpii antifosfolipidici (anticorpi anticardiolipinici, anticoagulant lupic).

o Antecedente de migrenă cu simptome neurologice focale. o Risc crescut de tromboembolism arterial din cauza prezenței de factori de risc multipli

(vezi pct. 4.4) sau a prezenței unui factor de risc grav, cum ar fi:
- diabetul zaharat cu simptome vasculare
- hipertensiunea arterială severă
- dislipoproteinemie severă.

- Pancreatită sau antecedente în care aceasta este asociată cu hipertrigliceridemie severă.
- Afecţiuni hepatice severe în prezent sau în antecedente atât timp cât funcţia hepatică nu a

revenit la normal.

- Tumori hepatice în prezent sau în antecedente (benigne sau maligne).
- Tumori maligne dependente de hormonii sexuali, diagnosticate sau suspicionate, de exemplu ale

organelor genitale sau sânilor.
- Sângerări vaginale de etiologie necunoscută.
- Hipersensibilitate la substanţele active sau la oricare dintre excipienţii NuvaRing enumeraţi la

pct. 6.1.

NuvaRing este contraindicat pentru utilizarea concomitentă cu medicamente care conțin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir (vezi pct. 4.4 și pct. 4.5).

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

ATENŢIONĂRI

În cazul prezenței oricăreia dintre afecțiunile sau a oricăruia dintre factorii de risc menţionaţi mai jos, trebuie discutat cu femeia respectivă dacă este adecvată administrarea NuvaRing.

În eventualitatea agravării sau a apariției pentru prima dată a oricăreia dintre aceste afecțiuni sau a oricăruia dintre factorii de risc, femeia trebuie sfătuită să contacteze medicul pentru a se stabili dacă trebuie oprită utilizarea NuvaRing.

1. Tulburări circulatorii

Riscul de tromboembolism venos (TEV)

- Utilizarea oricărui contraceptiv hormonal combinat (CHC) determină creșterea riscului de

tromboembolism venos (TEV) comparativ cu situațiile în care nu se administrează niciun astfel de contraceptiv. Medicamentele care conțin levonorgestrel, norgestimat sau noretisteron sunt asociate cu cel mai scăzut risc de TEV. Alte medicamente, cum este NuvaRing, pot prezenta un nivel de risc de până la două ori mai mare decât acesta. Decizia de a utiliza orice alt medicament decât unul dintre cele cu cel mai scăzut risc de TEV trebuie luată numai după o discuție purtată cu femeia respectivă, pentru a se asigura că aceasta înțelege riscul de TEV asociat cu NuvaRing, modul în care factorii săi de risc curenți influențează acest risc și că riscul său de TEV este cel mai crescut în primul an de utilizare pentru prima dată. De asemenea, există dovezi că riscul este crescut atunci când administrarea CHC este reinițiată după o pauză de utilizare de 4 săptămâni sau mai mult.

- Dintre femeile care nu utilizează un CHC și nu sunt gravide, la aproximativ 2 din 10000 va apărea TEV în decurs de un an. Cu toate acestea, la orice femeie riscul poate fi mult mai crescut, în funcție de factorii săi de risc coexistenți (vezi mai jos).

- Se estimează că din 10000 femei care utilizează un CHC cu doză scăzută, care conține levonorgestrel, la aproximativ 61 va apărea TEV în decurs de un an. S-au constatat rezultate neconcordante cu privire la riscul de apariție a TEV în cazul utilizării NuvaRing comparativ cu
CHC care conțin levonorgestrel (cu estimări ale riscului relativ care pornesc de la un nivel la care nu există nicio creștere, RR=0,96 ajungând la o creștere de aproape 2 ori, RR=1,90).
Aceasta corespunde unui număr aproximativ cuprins între 6 și 12 TEV în decurs de un an, din 10000 femei care utilizează NuvaRing.

- În ambele cazuri, numărul de apariții a TEV în decursul unui an este mai mic decât numărul preconizat la femei în timpul sarcinii sau în perioada post-partum.

- În 1-2% din cazuri, TEV poate fi letal.

1 Punctul de mijloc al intervalului de 5-7 din 10000 FA, pe baza riscului relativ pentru CHC care conțin levonorgestrel comparativ cu riscul în cazul neutilizării, de 2,3-3,6

Număr de evenimente de TEV la 10000 femei în decurs de un an

Număr de evenimente de TEV

Persoane care nu CHC care conțin CHC care conțin etonogestrel utilizează CHC levonorgestrel (6-12 evenimente) (2 evenimente) (5-7 evenimente)

- Extrem de rar s-a raportat apariţia trombozei la nivelul altor vase de sânge, de exemplu venele şi

arterele hepatice, mezenterice, renale sau retiniene, la utilizatoarele de CHC.

Factori de risc de TEV
Riscul de complicații aferente tromboembolismului venos la utilizatoarele de CHC poate crește substanțial la o femeie cu factori de risc suplimentari, în special dacă există factori de risc multipli (vezi tabelul).

NuvaRing este contraindicat dacă o femeie prezintă factori de risc multipli care determină prezența unui risc crescut de tromboembolism venos pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Dacă o femeie prezintă mai mult de un factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali să fie mai mică decât creșterea riscului - în acest caz, trebuie luat în considerare riscul total de TEV pentru aceasta. Dacă se consideră că riscurile depășesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEV
Factor de risc Observație Obezitate (indice de masă corporală peste Riscul crește substanțial odată cu creșterea IMC. 30 kg/m2)

Este deosebit de important de luat în considerare dacă sunt prezenți și alți factori de risc.

Imobilizare prelungită, intervenție În aceste situaţii se recomandă întreruperea utilizării chirurgicală majoră, orice fel de intervenție plasturelui/pilulei/inelului (în cazul intervenţiei chirurgicală la nivelul picioarelor sau al chirurgicale de elecție cu cel puţin patru săptămâni pelvisului, intervenție neurochirurgicală înainte) şi nereluarea acesteia până la două săptămâni sau traumatism major după remobilizarea completă. Trebuie utilizată o altă metodă contraceptivă pentru a evita apariția unei sarcini Notă: imobilizarea temporară din cauza nedorite. unei deplasări pe calea aerului > 4 ore poate reprezenta, de asemenea, un factor de Trebuie luat în considerare tratamentul antitrombotic risc de TEV, în special la femeile cu alți dacă nu a fost întreruptă în prealabil utilizarea

factori de risc NuvaRing.

Prezenţa antecedentelor heredocolaterale Dacă se suspectează o predispoziţie ereditară, femeia (de exemplu, tromboembolism venos trebuie trimisă la un specialist pentru recomandări prezent vreodată la un frate/o soră sau la înainte de a se decide în legătură cu utilizarea oricărui vreunul dintre părinți, în special la o vârstă CHC. relativ tânără, înainte de vârsta de 50 ani).
Alte afecțiuni medicale asociate cu TEV Cancer, lupus eritematos sistemic, sindrom hemolitic

uremic, boală intestinală inflamatorie cronică (boală
Crohn sau colită ulcerativă) și anemie falciformă

Înaintarea în vârstă În special vârsta peste 35 ani

- Nu există un consens legat de rolul posibil al venelor varicoase şi al tromboflebitei superficiale

în ceea ce privește debutul sau progresia trombozei venoase.
- Trebuie luat în considerare riscul crescut de tromboembolism în timpul sarcinii și în special în

perioada puerperală de 6 săptămâni (pentru informații privind 'Sarcina și alăptarea” vezi pct. 4.6).

Simptomele TEV (tromboză venoasă profundă şi embolie pulmonară)
În eventualitatea apariției simptomelor, femeile trebuie sfătuite să solicite asistență medicală imediată și să informeze profesionistul din domeniul sănătății că iau un CHC.

Simptomele trombozei venoase profunde (TVP) pot include:

- umflare unilaterală a membrului inferior și/sau a piciorului sau de-a lungul unei vene a membrului inferior;

- durere sau sensibilitate la nivelul membrului inferior, care este posibil să fie resimțită numai în ortostatism sau în timpul mersului;

- senzație crescută de căldură la nivelul membrului inferior afectat; înroșirea sau decolorarea tegumentului de la nivelul membrului inferior.

Simptomele de embolie pulmonară (EP) pot include:

- debut brusc al senzației de lipsă de aer sau al unei respirații rapide;
- tuse bruscă, care poate fi însoțită de hemoptizie;
- durere toracică ascuțită;
- vertij sau amețeală severe;
- ritm cardiac rapid sau neregulat.

Unele dintre aceste simptome (de exemplu 'senzația de lipsă de aer”, 'tusea”) sunt nespecifice și pot fi interpretate greșit ca aparținând unor evenimente mai frecvente sau mai puțin severe (de exemplu, infecții de tract respirator).

Alte semne de ocluzie vasculară pot include: durere bruscă, umflare și decolorare ușoară spre albastru a unei extremități.

Dacă ocluzia apare la nivelul ochiului, simptomele pot varia de la încețoșarea nedureroasă a vederii, care poate progresa spre pierderea vederii. Uneori, pierderea vederii poate apărea aproape imediat.

Riscul de tromboembolism arterial (TEA)

Studiile epidemiologice au evidenţiat, de asemenea, asocierea utilizării CHC cu un risc crescut de tromboembolism arterial (infarct miocardic) sau accident cerebrovascular (de exemplu, atac ischemic tranzitor, accident vascular cerebral). Evenimentele tromboembolice arteriale pot fi letale.

Factori de risc de TEA
Riscul de complicaţii tromboembolice arteriale sau de accident cerebrovascular la utilizatoarele de
CHC creşte la femeile cu factori de risc (vezi tabelul). NuvaRing este contraindicat dacă o femeie prezintă un factor de risc grav sau factori de risc multipli pentru TEA, care determină prezența unui risc crescut de tromboză arterială pentru aceasta (vezi pct. 4.3). Dacă o femeie prezintă mai mult de un

factor de risc, este posibil ca suma factorilor individuali să fie mai mică decât creșterea riscului - în acest caz, trebuie luat în considerare riscul total pentru aceasta. Dacă se consideră că riscurile depășesc beneficiile, nu trebuie prescris un CHC (vezi pct. 4.3).

Tabel: Factori de risc de TEA
Factor de risc Observație
Înaintarea în vârstă În special vârsta peste 35 ani
Fumatul Femeile trebuie sfătuite să nu fumeze dacă doresc să

utilizeze un CHC. Femeile cu vârsta peste 35 ani care continuă să fumeze trebuie sfătuite cu insistență să utilizeze o metodă contraceptivă diferită.

H ipertensiunea arterială Obezitate (indice de masă corporală Riscul crește substanțial odată cu creșterea IMC. peste 30 kg/m2)

Deosebit de important la femeile cu factori de risc suplimentari

Prezenţa antecedentelor heredocolaterale Dacă se suspectează o predispoziţie ereditară, femeia (de exemplu, tromboembolism arterial trebuie trimisă la un specialist pentru recomandări înainte prezent vreodată la un frate/o soră sau la de a se decide în legătură cu utilizarea oricărui CHC. vreunul dintre părinți, în special la o vârstă relativ tânără, înainte de vârsta de 5 0 ani).
Migrenă O creştere a frecvenţei sau severităţii migrenei în timpul

utilizării CHC (care poate reprezenta un prodrom al unui eveniment cerebrovascular) poate reprezenta un motiv pentru întreruperea imediată a utilizării acestuia.

Alte afecțiuni medicale asociate cu Diabetul zaharat, hiperhomocisteinemia, cardiopatia evenimente adverse de natură vasculară valvulară și fibrilația atrială, dislipoproteinemia și lupusul

eritematos sistemic.

Simptome de TEA
În eventualitatea apariției de simptome, femeile trebuie sfătuite să solicite asistență medicală imediată și să informeze profesionistul din domeniul sănătății că iau un CHC.

Simptomele de accident cerebrovascular pot include:

- amorțire sau slăbiciune bruscă la nivelul feței, brațului sau piciorului, în special pe o parte a corpului;

- apariția bruscă de probleme la mers, amețeală, pierderea echilibrului sau coordonării;
- apariția bruscă a confuziei, problemelor de vorbire sau de înțelegere;
- apariția bruscă a problemelor de vedere la unul sau ambii ochi;
- cefalee bruscă, severă sau prelungită, fără cauză cunoscută;
- pierderea conștienței sau leșin, cu sau fără convulsii.

Simptomele temporare sugerează că evenimentul este un atac ischemic tranzitor (AIT).

Simptomele infarctului miocardic (IM) pot include:

- durere, disconfort, presiune, greutate, senzație de constricție sau de plenitudine la nivelul toracelui, brațului sau sub stern;

- senzație de disconfort care radiază spre spate, maxilar, gât, braț, stomac;
- senzație de suprasațietate, indigestie sau sufocare;
- transpirație, greață, vărsături sau amețeală;
- slăbiciune extremă, anxietate sau lipsă de aer;
- ritm cardiac rapid sau neregulat.

- În caz de TEV sau TEA suspectate sau confirmate, utilizarea de CHC trebuie întreruptă. Trebuie instituită o metodă contraceptivă adecvată datorită potențialului teratogen al tratamentului anticoagulant (cumarinice).

2. Tumori

- Studiile epidemiologice indică faptul că utilizarea de lungă durată a contraceptivelor orale

reprezintă un factor de risc pentru apariţia neoplasmului de col uterin la femeia infectată cu virusul papiloma uman (HPV). Cu toate acestea, nu se cunoaşte cu siguranţă măsura în care această observaţie este influenţată de factori perturbatori (de exemplu diferenţe în ceea ce priveşte numărul de parteneri sexuali sau utilizarea de contraceptive de tip barieră). Nu sunt disponibile date epidemiologice privind riscul de neoplasm de col uterin la utilizatoarele de NuvaRing (vezi 'examinarea medicală/consultaţia”).

- O meta-analiză a 54 de studii epidemiologice a arătat că există o creştere uşoară a riscului relativ (RR = 1,24) de a avea neoplasm mamar diagnosticat la femeile care utilizează în mod curent COC. Riscul suplimentar scade treptat în cursul celor 10 ani după întreruperea utilizării
COC. Deoarece neoplasmul mamar este rar la femei cu vârsta sub 40 ani, numărul suplimentar de cazuri de neoplasm mamar diagnosticate la femeile care utilizează în mod curent şi recent
COC este mic în comparaţie cu riscul general de neoplasm mamar. Neoplasmul mamar diagnosticat la utilizatoare/foste utilizatoare are tendinţa de a fi mai puţin avansat clinic decât neoplasmul mamar diagnosticat la neutilizatoare. Modelul observat pentru creşterea riscului se poate datora diagnosticării precoce a neoplasmului mamar la femeile care utilizează COC, efectelor biologice ale COC sau unei combinaţii a ambelor.

- În cazuri rare, la femeile care utilizează COC, au fost raportate tumori hepatice benigne şi mult mai rar tumori hepatice maligne. În cazuri izolate, aceste tumori au determinat hemoragii intraabdominale care au pus viaţa în pericol. Ca urmare, atunci când apar dureri severe la nivelul abdomenului superior, hepatomegalie sau semne de hemoragie intraabdominală la femeile care utilizează NuvaRing, în stabilirea diagnosticului diferenţial trebuie avută în vedere posibilitatea unei tumori hepatice.

3. Creşteri ale valorilor ALT

- În timpul studiilor clinice efectuate la pacienți tratați pentru infecții cu virusul hepatitic C (VHC)

cu medicamente care conțin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir cu sau fără ribavirină, creșteri ale valorilor transaminazei (ALT) de peste 5 ori limita superioară a valorilor normale (LSVN) au apărut semnificativ mai frecvent la femei care utilizează medicamente care conțin etinilestradiol, cum sunt contraceptivele hormonale combinate (CHC) (vezi pct. 4.3 și 4.5).

4. Alte afecţiuni

- Femeile cu hipertrigliceridemie sau cu antecedente heredocolaterale de hipertrigliceridemie pot

prezenta un risc crescut de pancreatită în timpul utilizării de contraceptive hormonale.
- Cu toate că au fost raportate creşteri mici ale tensiunii arteriale la multe femei care utilizează

contraceptive hormonale, creşterile relevante din punct de vedere clinic sunt rare. Nu a fost stabilită o legătură cauzală definitivă între utilizarea de contraceptive hormonale şi hipertensiunea arterială manifestă clinic. Cu toate acestea, dacă în timpul utilizării NuvaRing pacienta dezvoltă hipertensiune arterială persistentă, semnificativă din punct de vedere clinic, ca măsură de precauţie se recomandă ca medicul să decidă întreruperea utilizării inelului şi să trateze hipertensiunea arterială. Atunci când este necesar, utilizarea NuvaRing poate fi reluată dacă prin tratament antihipertensiv s-au obţinut valori normale ale tensiunii arteriale.

- Următoarele afecţiuni au fost raportate că apar sau se agravează atât în timpul sarcinii, cât şi în timpul utilizării de contraceptive hormonale, dar dovada unei asocieri cu utilizarea lor nu este clară: icter şi/sau prurit asociat cu colestază; calculi biliari; porfirie; lupus eritematos sistemic; sindrom hemolitic uremic; coree Sydenham; herpes gestaţional; surditate asociată otosclerozei.

- Estrogenii exogeni pot induce sau exacerba simptomele de angioedem (ereditar).

- Tulburările acute sau cronice ale funcţiei hepatice pot impune întreruperea utilizării NuvaRing până când markerii funcţiei hepatice revin la valori normale. Reapariţia icterului colestatic şi/sau a pruritului asociat colestazei, care a apărut prima dată în timpul sarcinii sau a unei utilizări anterioare de hormoni sexuali, necesită întreruperea utilizării inelului.

- Cu toate că estrogenii şi progestativele pot influenţa rezistenţa periferică la insulină şi toleranţa la glucoză, nu există dovezi privind necesitatea modificării regimului terapeutic la pacientele cu diabet zaharat care utilizează contraceptive hormonale. Cu toate acestea, femeile cu diabet zaharat trebuie monitorizate atent în timp ce utilizează NuvaRing, în special în primele luni de utilizare.

- A fost raportată apariția de cazuri noi sau agravare a bolii Crohn şi colitei ulcerative la utilizarea contraceptivelor hormonale, dar datele privind o asociere cu utilizarea acestora sunt neconcludente.

- Cloasma poate să apară ocazional, în special la femeile cu antecedente de cloasmă gravidică.
Femeile cu predispoziţie la cloasmă trebuie să evite expunerea la soare sau radiaţii ultraviolete în timpul utilizării NuvaRing.

- Dacă o femeie prezintă oricare din următoarele afecţiuni, este posibil să nu poată să introducă NuvaRing corect sau poate chiar să piardă inelul: prolaps de col uterin, cistocel şi/sau rectocel, constipaţie severă sau cronică.
Foarte rar s-a raportat faptul că NuvaRing a fost introdus incorect în uretră, putând ajunge în vezica urinară. Ca urmare, poziţionarea incorectă a inelului trebuie luată în considerare în cazul diagnosticului diferenţial în cazul simptomelor de cistită.

- În timpul utilizării NuvaRing, femeile pot prezenta ocazional vaginită. Nu există indicii că eficacitatea NuvaRing este afectată de tratamentul vaginitei, sau că utilizarea NuvaRing influenţează tratamentul vaginitei (vezi pct. 4.5).

- A fost raportată, foarte rar, aderenţa inelului de ţesutul vaginal, necesitând îndepărtarea acestuia de către un profesionist în domeniul sănătăţii. În unele cazuri când țesutul a crescut peste inel, îndepărtarea acestuia s-a realizat prin tăierea inelului fără a inciza țesutul vaginal de deasupra.

- Stările depresive și depresia sunt reacții adverse bine cunoscute ale utilizării contraceptivelor hormonale (vezi pct. 4.8). Depresia poate fi gravă și este un factor de risc bine cunoscut pentru comportament suicidar și suicid. Femeile trebuie sfătuite să se adreseze medicului în caz de schimbări de dispoziție și de simptome depresive, inclusiv la scurt timp după inițierea tratamentului.

EXAMINARE MEDICALĂ/CONSULTAŢIE

Înainte de iniţierea sau reinstituirea utilizării NuvaRing, trebuie efectuată o anamneză completă (incluzând antecedentele heredocolaterale) şi trebuie exclusă prezența unei sarcini. Trebuie măsurată tensiunea arterială şi efectuat un examen fizic, ghidat de contraindicaţii (vezi pct. 4.3) şi atenţionări (vezi pct. 4.4). Este important să se atragă atenția femeii asupra informațiilor despre tromboza venoasă sau arterială, inclusiv riscul NuvaRing comparativ cu al altor CHC, simptomele de TEV și TEA, factorii de risc cunoscuți și ce trebuie să facă în eventualitatea suspectării unei tromboze.

De asemenea, femeia trebuie instruită să citească cu atenţie prospectul şi să respecte recomandările furnizate. Frecvenţa şi natura examinărilor trebuie să se bazeze pe recomandările din ghidurile terapeutice în vigoare şi să fie adaptate pentru fiecare femeie în parte.

Femeile trebuie informate că medicamentele contraceptive hormonale nu oferă protecție împotriva infecţiei cu HIV (SIDA) şi a altor boli cu transmitere sexuală.

EFICACITATE REDUSĂ

Eficacitatea NuvaRing poate fi redusă în eventualitatea unei utilizări necorespunzătoare (pct. 4.2) sau atunci când sunt utilizate medicamente administrate concomitent care scad concentrația plasmatică de etinilestradiol și/sau etonogestrel (pct. 4.5).

CONTROL REDUS AL CICLULUI MENSTRUAL

Sângerările neregulate (pătări sau sângerări intermenstruale) pot să apară în timpul utilizării
NuvaRing. Dacă sângerările neregulate apar după cicluri anterioare regulate, iar NuvaRing a fost utilizat în conformitate cu regimul terapeutic recomandat, trebuie luate în considerare cauze non-hormonale, şi sunt indicate măsuri adecvate de diagnostic pentru excluderea malignităţii sau sarcinii. Acestea pot include chiuretajul.

La unele femei poate să nu apară o sângerare de întrerupere în timpul intervalului fără inel. Dacă
NuvaRing a fost utilizat în conformitate cu instrucţiunile descrise la pct. 4.2, este puţin probabil ca femeia să fie gravidă. Cu toate acestea, dacă NuvaRing nu a fost utilizat în conformitate cu aceste instrucţiuni înainte de prima lipsă a acestei sângerări de întrerupere sau dacă lipsesc două sângerări de întrerupere, sarcina trebuie exclusă înainte de continuarea utilizării NuvaRing.

EXPUNEREA BĂRBATULUI LA ETINILESTRADIOL ŞI ETONOGESTREL

Amploarea şi posibilul rol farmacologic al expunerii partenerului sexual masculin la etinilestradiol şi etonogestrel prin absorbţie la nivelul penisului nu au fost examinate.

INELE RUPTE

În cazuri foarte rare, s-a raportat pierderea integrităţii NuvaRing în timpul utilizării (vezi pct. 4.5).
S-au raportat leziuni vaginale asociate ruperii inelului. Femeia este sfătuită să scoată inelul rupt şi să introducă un inel nou imediat ce este posibil şi să utilizeze suplimentar o metodă de contracepţie de tip barieră, cum este prezervativul masculin, pentru următoarele 7 zile. Trebuie luată în considerare posibilitatea unei sarcini şi femeia trebuie să se adreseze medicului.

EXPULZARE

Au fost raportate cazuri de eliminare a NuvaRing, de exemplu dacă inelul nu a fost introdus corect, la îndepărtarea unui tampon, în timpul contactului sexual, sau în caz de constipaţie cronică sau severă.
Expulzarea neobservată o perioadă lungă de timp poate cauza eşecul contraceptiv şi/sau sângerări intermenstruale. De aceea, pentru a asigura eficacitatea, femeia trebuie sfătuită să verifice în mod regulat prezenţa NuvaRing (de exemplu, înainte și după contactul sexual).

Dacă NuvaRing este eliminat accidental şi este lăsat în afara vaginului pentru mai puţin de 3 ore eficacitatea contraceptivă nu este redusă. Femeia trebuie să clătească inelul cu apă rece sau călduţă (nu fierbinte) şi să-l reintroducă imediat ce este posibil, dar cel târziu în timp de 3 ore.

Dacă NuvaRing a fost în afara vaginului sau se presupune că a fost în afara vaginului pentru mai mult de 3 ore, eficacitatea contraceptivă poate fi redusă. În acest caz, trebuie urmate recomandările corespunzătoare de la pct. 4.2 'Ce este de făcut dacă inelul a fost temporar în afara vaginului”.

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

INTERACŢIUNI CU ALTE MEDICAMENTE

Notă: pentru a identifica interacţiunile potenţiale, trebuie consultate informaţiile privind prescrierea medicamentelor administrate concomitent.

Efectele altor medicamente asupra NuvaRing
Interacţiunile pot apărea cu medicamente sau preparate pe bază de plante care induc enzimele microzomale, ceea ce poate avea ca rezultat creşterea clearance-ului hormonilor sexuali și poate determina sângerări intermenstruale şi/sau eşec contraceptiv.

Atitudine terapeutică
Inducția enzimatică poate fi observată deja după câteva zile de tratament. Inducția enzimatică maximă este vizibilă, în general, în decurs de câteva săptămâni. După întreruperea tratamentului medicamentos, inducția enzimatică poate fi menținută timp de aproximativ 4 săptămâni.

Tratamentul pe termen scurt
Femeile aflate în tratament cu medicamente inductoare enzimatice sau preparate pe bază de plante trebuie să utilizeze temporar, suplimentar la NuvaRing, o metodă contraceptivă de tip barieră sau altă metodă de contracepţie. Notă: NuvaRing nu trebuie utilizat cu o diafragmă, cu o cupolă cervicală sau cu un prezervativ feminin. Metoda contraceptivă de tip barieră trebuie utilizată pe toată durata administrării tratamentului medicamentos concomitent şi timp de 28 zile după întreruperea acestuia.
Dacă administrarea concomitentă a medicamentului durează mai mult decât cele 3 săptămâni ale ciclului de utilizare a inelului, inelul următor trebuie introdus imediat, fără a avea intervalul obişnuit fără inel.

Tratamentul pe termen lung
La femeile aflate în tratament pe termen lung cu substanțe active inductoare ale enzimelor hepatice, se recomandă utilizarea unei alte metode contraceptive non-hormonale eficace.

Următoarele interacțiuni au fost raportate în literatura de specialitate.

Substanțele care cresc clearance-ul contraceptivelor hormonale combinate
Interacţiunile pot apărea cu medicamente sau preparate pe bază de plante inductoare ale enzimelor microzomale, în mod specific ale enzimelor citocromului P450 (CYP), care pot determina creşterea clearance-ului, reducând concentrațiile plasmatice ale hormonilor sexuali și pot scădea eficacitatea contraceptivelor hormonale combinate, inclusiv NuvaRing. Aceste medicamente includ fenitoină, fenobarbital, primidonă, bosentan, carbamazepină, rifampicină şi, de asemenea, posibil oxcarbazepină, topiramat, felbamat, griseofulvină, unii inhibitori ai proteazei HIV (de exemplu ritonavir) şi inhibitori non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (de exemplu efavirenz), şi preparate care conţin remediul naturist sunătoare.

Substanțele cu efecte variabile asupra clearance-ului contraceptivelor hormonale combinate
În cazul administrării concomitente cu contraceptive hormonale, numeroase combinații ale inhibitorilor proteazei HIV (de exemplu nelfinavir) și inhibitorii non-nucleozidici ai reverstranscriptazei (de exemplu nevirapină) și/sau combinații cu medicamente antivirale împotriva
VHC (de exemplu boceprevir, telaprevir) pot crește sau scădea concentrațiile plasmatice ale progestativelor, inclusiv etonogestrel sau ale estrogenului. Efectul net al acestor modificări poate fi, în unele cazuri, relevant din punct de vedere clinic.

Substanțele care scad clearance-ul contraceptivelor hormonale combinate Relevanța clinică a potențialelor interacțiuni cu inhibitori enzimatici rămâne necunoscută. Administrarea concomitentă de inhibitori CYP3A4 puternici (de exemplu ketoconazol, itraconazol, claritromicină) sau moderați (de exemplu fluconazol, diltiazem, eritromicină) poate crește concentrațiile serice de estrogeni sau progestative, inclusiv etonogestrel.

Au fost raportate cazuri de rupturi ale inelului în timpul utilizării concomitente a preparatelor intravaginale, incluzând medicamente antimicotice, antibiotice și produse lubrifiante (vezi pct. 4.4 'Inele rupte”). Pe baza datelor de farmacocinetică, este puţin probabil ca antimicoticele şi spermicidele administrate vaginal să afecteze eficacitatea contraceptivă şi siguranţa NuvaRing.

Contraceptivele hormonale pot interfera cu metabolizarea altor medicamente. Ca urmare, concentraţiile plasmatice şi tisulare pot fie să crească (de exemplu ciclosporină), fie să scadă (de exemplu lamotrigină).

Interacţiuni farmacodinamice
Utilizarea concomitentă cu medicamente care conțin ombitasvir/paritaprevir/ritonavir și dasabuvir, cu sau fără ribavirină, poate accentua riscul de creșteri ale valorilor ALT (vezi pct. 4.3 și 4.4). Prin

urmare, utilizatoarele NuvaRing trebuie să treacă la o metodă contraceptivă alternativă (de exemplu, metodă contraceptivă numai pe bază de progestogen sau metode non-hormonale) înainte de începerea tratamentului cu această schemă terapeutică combinată. Utilizarea NuvaRing poate fi reluată la 2 săptămâni după terminarea tratamentului cu această schemă terapeutică combinată.

INVESTIGAŢII DIAGNOSTICE

Utilizarea de contraceptive steroidiene poate influenţa rezultatele anumitor teste de laborator, incluzând parametrii biochimici ai ficatului, tiroidei, funcţiei renale şi suprarenale, concentraţiile plasmatice ale proteinelor transportoare (de exemplu globulina de legare a corticosteroizilor, globulina de legare a hormonilor sexuali), fracţiunile de lipide/lipoproteine, parametrii metabolismului glucidic şi parametrii coagulării şi fibrinolizei. În general, modificările rămân în limitele valorilor normale de laborator.

INTERACŢIUNEA CU TAMPOANE INTERNE

Datele farmacocinetice arată că utilizarea tampoanelor interne nu are efect asupra absorbţiei sistemice a hormonilor eliberaţi de NuvaRing. În cazuri rare, NuvaRing poate fi eliminat în timpul înlăturării unui tampon (vezi recomandarea pentru 'Ce este de făcut dacă inelul a fost temporar în afara vaginului”).

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Fertilitatea
NuvaRing este indicat pentru prevenirea sarcinii. În cazul în care o femeie vrea să oprească utilizarea
NuvaRing deoarece vrea să rămână gravidă, i se recomandă să aștepte până când ea are o perioadă naturală înainte de a încerca să conceapă un copil, deoarece acest lucru o va ajuta să calculeze data nașterii copilului.

Sarcina
Nu este indicată utilizarea NuvaRing în timpul sarcinii. Dacă în timpul utilizării NuvaRing apare sarcina, inelul trebuie îndepărtat. Studii epidemiologice ample nu au demonstrat creşterea riscului de malformaţii la copii născuţi de femeile care au utilizat COC înainte de sarcină şi nici efecte teratogene atunci când COC au fost utilizate inadecvat la începutul sarcinii.

Un studiu clinic efectuat la un număr mic de femei a arătat că în pofida administrării intravaginale, concentraţiile intrauterine ale hormonilor steroidieni din NuvaRing sunt similare cu valorile observate la utilizatoarele de COC (vezi pct. 5.2). Nu există raportări din practica clinică privind efectele asupra sarcinilor expuse la NuvaRing.

Riscul crescut de TEV trebuie luat în considerare la reînceperea utilizării NuvaRing în perioada post-partum (vezi pct. 4.2 și pct. 4.4).

Alăptarea
Alăptarea poate fi influenţată de estrogeni, deoarece aceştia pot reduce cantitatea şi pot modifica compoziţia laptelui matern. Ca urmare, utilizarea NuvaRing nu trebuie recomandată, în general, până când mama nu şi-a înţărcat complet copilul. Mici cantităţi de hormoni steroidieni şi/sau metaboliţi ai acestora pot fi eliminate în lapte, dar nu există dovezi că acest fapt influenţează nefavorabil sănătatea sugarului.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Pe baza profilului farmacodinamic, este de aşteptat ca NuvaRing să nu aibă nicio influenţă sau să aibă o influenţă neglijabilă asupra capacităţii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

4.8 Reacţii adverse

Reacţiile adverse raportate cel mai frecvent în studiile clinice efectuate cu NuvaRing au fost cefalee, infecţii vaginale şi secreţii vaginale, fiecare raportate de 5-6% dintre femei.

Descrierea reacţiilor adverse selectate
S-a observat un risc crescut de evenimente trombotice și tromboembolice arteriale și venoase, inclusiv infarct miocardic, accident vascular cerebral, atacuri ischemice tranzitorii, tromboză venoasă și embolie pulmonară la femeile care utilizează CHC, prezentate mai detaliat la pct. 4.4.

De asemenea, alte reacții adverse au fost raportate la femeile care utilizează CHC: acestea sunt prezentate mai detaliat la pct. 4.4.

Reacţiile adverse care au fost raportate în studiile clinice, studiile observaționale sau în timpul utilizării după punerea pe piață a NuvaRing sunt enumerate în tabelul de mai jos. Este menţionat termenul MedDRA cel mai potrivit pentru a descrie o anumită reacţie adversă.

Toate reacţiile adverse sunt enumerate în funcție de clasificarea pe aparate, sisteme şi organe şi în funcţie de frecvenţă; frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (≥1/10000 şi <1/1000) şi cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

Aparate, sisteme şi Frecvente Mai puţin frecvente Rare Cu frecvenţă organe necunoscută1
Infecţii şi infestări Infecţie vaginală Cervicită, cistită, infecţie a

tractului urinar
Tulburări ale Reacții de sistemului imunitar hipersensibilitate,

incluzând angioedem și anafilaxie

Tulburări Creşterea apetitului metabolice şi de alimentar nutriţie
Tulburări psihice Depresie, scăderea Labilitate afectivă, alterări

libidoului ale dispoziţiei, modificare a stării de dispoziţie

Tulburări ale Cefalee, migrenă Ameţeli, hipoestezie sistemului nervos
Tulburări oculare Tulburări vizuale
Tulburări vasculare Bufeuri Trombo

embolism venos

Trombo embolism arterial

Tulburări gastro- Durere abdominală, Distensie abdominală, intestinale greaţă diaree, vărsături,

constipaţie
Afecţiuni cutanate Acnee Alopecie, eczemă, prurit, Cloasmă şi ale ţesutului erupţie cutanată tranzitorie Urticarie subcutanat
Tulburări musculo- Lombalgie, spasme scheletice şi ale musculare, durere la ţesutului conjunctiv nivelul extremităţilor
Tulburări renale şi Disurie, micţiune ale căilor urinare imperioasă, polakiurie

Aparate, sisteme şi Frecvente Mai puţin frecvente Rare Cu frecvenţă organe necunoscută1
Mastodinie, prurit Amenoree, disconfort la Galactoree Afecțiuni ale genital la femei, nivelul sânilor, mărire a penisului dismenoree, durere sânilor, tumori mamare, pelvină, secreţii polip cervical, sângerare la Tulburări ale vaginale contact sexual, aparatului genital şi dispareunie, ectropion sânului cervical, mastoză

fibrochistică, menoragie, metroragie, disconfort pelvin, sindrom premenstrual, spasme uterine, senzaţie de arsură vaginală, miros vaginal, durere vaginală, disconfort vulvovaginal, uscăciune vulvovaginală

Tulburări generale Fatigabilitate, iritabilitate, Creșterea şi la nivelul locului stare generală de rău, excesivă a de administrare edeme, senzaţie de corp țesutului la

străin nivelul inelului vaginal

Investigaţii Creştere ponderală Creştere a tensiunii diagnostice arteriale
Leziuni, intoxicaţii Disconfort legat de Complicaţie legată de Leziuni vaginale şi complicaţii utilizarea inelului utilizarea inelului vaginal asociate ruperii legate de vaginal, expulzarea inelului procedurile utilizate inelului vaginal 1) Enumerare a reacţiilor adverse bazată pe raportări spontane.

Tumori hormono-dependente (de exemplu tumori hepatice, neoplasm mamar) au fost raportate în asociere cu utilizarea CHC. Pentru informații suplimentare, vezi pct. 4.4.

În cazuri foarte rare, s-a raportat pierderea integrităţii NuvaRing în timpul utilizării (vezi pct. 4.4 și 4.5).

Interacţiuni
Sângerările intermenstruale şi/sau eşecul contraceptiv pot rezulta din interacţiunile altor medicamente (inductoare enzimatice) cu contraceptivele hormonale (vezi pct. 4.5).

Raportarea reacţiilor adverse suspectate
Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată prin intermediul sistemului naţional de raportare, ale cărui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro.
Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România
Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1
București 011478- RO
Tel: + 4 0757 117 259
Fax: +4 0213 163 497
e-mail: adr@anm.ro.

4.9 Supradozaj

În caz de supradozaj cu contraceptive hormonale nu au fost raportate efecte toxice severe. Simptomele care pot să apară în acest caz sunt: greaţă, vărsături şi, la fetele tinere, uşoare sângerări vaginale. Nu există antidot şi tratamentul trebuie să fie simptomatic.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: alte preparate ginecologice, contraceptive intravaginale, inel intravaginal cu progestogen şi estrogen, codul ATC: G02BB01

Mecanism de acțiune
NuvaRing conţine etonogestrel şi etinilestradiol. Etonogestrelul este un progestogen, derivat de 19- nortestosteron care se leagă cu o afinitate crescută de receptorii progestogenici în organele ţintă.
Etinilestradiolul este un estrogen larg utilizat în medicamentele contraceptive. Efectul contraceptiv al NuvaRing se bazează pe mai multe mecanisme, cel mai important dintre ele fiind inhibarea ovulaţiei.

Eficacitate și siguranță clinică
Au fost efectuate în întreaga lume (SUA, UE şi Brazilia) studii clinice la femei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 40 ani. Eficacitatea contraceptivă pare să fie cel puţin comparabilă cu cea cunoscută pentru contraceptivele orale combinate. Tabelul următor prezintă indicii Pearl (numărul de sarcini la 100 femei-ani de utilizare) observaţi în studiile clinice efectuate cu NuvaRing.

Metoda de analiză Indicele Pearl IÎ 95% Numărul de cicluri
ITT (utilizator + eşecuri ale 0,96 0,64-1,39 37977 metodei)
PP (eşecuri ale metodei) 0,64 0,35-1,07 28723

La utilizarea de COC cu doză mare (0,050 mg etinilestradiol) riscul de neoplasm endometrial şi ovarian este redus. Rămâne de stabilit dacă acest lucru este valabil, de asemenea, în cazul contraceptivelor cu doză mai mică cum este NuvaRing.

CARACTERISTICILE SÂNGERĂRII

Un studiu comparativ amplu efectuat cu CO conţinând 150/30 g levonorgestrel/etinilestradiol (n=512 faţă de n=518), care a evaluat caracteristicile sângerării vaginale timp de 13 cicluri a arătat o incidenţă redusă de pătări sau sângerări intermenstruale pentru NuvaRing (2,0-6,4%). Mai mult, sângerarea vaginală a fost exclusiv limitată la intervalul fără inel pentru cei mai mulţi subiecţi (58,8-72,8 %).

EFECTE ASUPRA DENSITĂŢII MINERALE OSOASE

Efectele NuvaRing (n=76) asupra densităţii minerale osoase (DMO) au fost studiate în comparaţie cu un dispozitiv intrauterin (DIU) non-hormonal (n=31) la femei pe o perioadă de 2 ani. Nu au fost observate efecte adverse asupra masei osoase.

Copii și adolescenți
Siguranța și eficacitatea NuvaRing nu au fost studiate la adolescente cu vârsta sub 18 ani.

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Etonogestrel

Absorbţie
Etonogestrelul eliberat de NuvaRing este absorbit rapid la nivelul mucoasei vaginale. Concentraţia plasmatică maximă de etonogestrel, de aproximativ 1700 pg/ml, este atinsă la aproximativ o săptămână după introducere. Concentraţiile plasmatice prezintă mici variaţii şi scad lent la aproximativ 1600 pg/ml după o săptămână, 1500 pg/ml după 2 săptămâni și 1400 pg/ml după 3 săptămâni de utilizare . Biodisponibilitatea absolută este aproximativ 100%, fiind mai mare decât după administrarea orală. Au fost măsurate concentraţiile etonogestrelului la nivelul colului uterin şi

intrauterin la un număr mic de femei care utilizează NuvaRing sau un contraceptiv oral conţinând desogestrel 0,150 mg şi etinilestradiol 0,020 mg. Valorile observate au fost comparabile.

Distribuţie
Etonogestrelul se leagă de albuminele serice şi de globulinele transportoare ale hormonilor sexuali (SHBG). Volumul aparent de distribuţie al etonogestrelului este 2,3 l/kg.

Metabolizare
Etonogestrelul este metabolizat pe căile cunoscute ale metabolizării steroizilor. Clearance-ul plasmatic aparent este aproximativ 3,5 l/oră. Nu s-au observat interacţiuni directe cu etinilestradiolul administrat concomitent.

Eliminare
Concentraţiile plasmatice ale etonogestrelului scad în 2 faze. Faza terminală este caracterizată printr-un timp de înjumătăţire plasmatică prin eliminare de aproximativ 29 ore. Etonogestrelul şi metaboliţii săi sunt eliminaţi într-un raport urinar/biliar de aproximativ 1,7:1. Timpul de înjumătăţire prin eliminare al metaboliţilor este de aproximativ 6 zile.

Etinilestradiol
Absorbţie
Etinilestradiolul eliberat de NuvaRing este absorbit rapid la nivelul mucoasei vaginale. Concentraţia plasmatică maximă de aproximativ 35 pg/ml este atinsă la 3 zile după introducerea inelului şi scade la 19 pg/ml după o săptămână, 18 pg/ml după 2 săptămâni și 18 pg/ml după 3 săptămâni de utilizare. Expunerea sistemică lunară la etinilestradiolul (ASC0-∞) conţinut în NuvaRing este de 10,9 ng*oră/ml.
Biodisponibilitatea absolută este aproximativ 56%, fiind comparabilă cu administrarea orală a etinilestradiolului. Au fost măsurate concentraţiile etinilestradiolului la nivelul colului uterin şi intrauterin la un număr mic de femei care utilizează NuvaRing sau un contraceptiv oral conţinând desogestrel 0,150 mg şi etinilestradiol 0,020 mg. Valorile observate au fost comparabile.

Distribuţie
Etinilestradiolul se leagă în proporţie crescută, dar nespecific, de albuminele plasmatice. A fost determinat un volum aparent de distribuţie de aproximativ 15 l/kg.

Metabolizare
Etinilestradiolul este metabolizat în principal prin hidroxilare aromatică, dar se formează o varietate mare de metaboliţi hidroxilaţi şi metilaţi. Aceştia sunt prezenţi ca metaboliţi liberi şi sub formă de sulfaţi şi glucuronoconjugaţi. Clearance-ul aparent este aproximativ 35 l/oră.

Eliminare
Concentraţiile plasmatice ale etinilestradiolului scad în 2 faze. Faza terminală este caracterizată de o variaţie individuală mare a timpului de înjumătăţire, rezultând o valoare mediană a timpului de înjumătăţire prin eliminare de aproximativ 34 ore. Etinilestradiolul nemodificat nu este eliminat; metaboliţii etinilestradiolului sunt eliminaţi într-un raport urinar/biliar de 1,3:1. Timpul de înjumătăţire plasmatică prin eliminare al metabolitului este de aproximativ 1,5 zile.

Grupe speciale de populație
Copii și adolescenți
Farmacocinetica NuvaRing administrat la adolescente sănătoase, aflate în perioada postmenarhă, cu vârsta sub 18 ani, nu a fost studiată.

Efectul insuficienței renale
Nu au fost efectuate studii pentru evaluarea efectului afecțiunii renale asupra farmacocineticii NuvaRing.

Efectul insuficienței hepatice
Nu au fost efectuate studii pentru evaluarea efectului afecțiunii hepatice asupra farmacocineticii
NuvaRing. Cu toate acestea, hormonii steroidieni pot fi metabolizați deficitar la femeile cu insuficiență hepatică.

Grupuri etnice Nu au fost efectuate studii adecvate pentru evaluarea farmacocineticii la grupuri etnice.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Datele non-clinice pentru etinilestradiol şi etonogestrel nu au evidenţiat niciun risc special pentru om pe baza studiilor convenţionale farmacologice privind evaluarea siguranţei, toxicitatea după doze repetate, genotoxicitatea, potenţialul carcinogen, toxicitatea asupra funcţiei de reproducere, altele decât cele deja cunoscute pentru om.

Evaluarea riscului de mediu (ERM)
Studiile privind evaluarea riscului de mediu au evidențiat faptul că 17α-etinilestradiol și etonogestrel pot prezenta un risc pentru organismele acvatice de suprafață (vezi pct. 6.6).

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Poli (etilenă-acetat de vinil), 28% acetat de vinil (EVA 28);
Poli (etilenă-acetat de vinil), 9% acetat de vinil (EVA 9);
Stearat de magneziu

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

40 luni

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

Înainte de eliberare către pacient: 3 ani, a se păstra la frigider (2°C - 8°C).

În momentul eliberării către pacient:
Farmacistul notează pe ambalaj data eliberării. Inelul trebuie inserat nu mai târziu de 4 luni de la data eliberării, dar în toate cazurile înainte de data de expirare, oricare ar fi prima.

După eliberare către pacient: 4 luni, a se păstra la temperaturi sub 30°C.

A se păstra în ambalajul original pentru a fi protejat de lumină şi umiditate.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

NuvaRing
Plic conţinând un sistem cu cedare vaginală NuvaRing. Plicul este confecţionat din folie de aluminiu cu un film interior din polietilenă cu densitate joasă şi un film exterior din polietilenă tereftalat (PET).
Acesta este resigilabil şi rezistent la apă. Plicul este ambalat într-o cutie tipărită, împreună cu prospectul.

Aplicatorul NuvaRing
Distribuit separat sau inclus în ambalaj. Este posibil ca aplicatorul NuvaRing să nu fie disponibil în toate țările. Aplicatorul este un dispozitiv din plastic, nesteril, realizat dintr-un polimer de polipropilenă, care conține un aditiv de reducere a frecării (în procent mai mic de 5%). Acesta este destinat utilizării unice (adică de unică folosință). Fiecare aplicator este ambalat individual. Aplicatorul prezintă un marcaj CE care este ştanţat pe dispozitiv.

Medicamentul este disponibil în:
- Ambalaj cu 1 inel
- Ambalaj cu 1 inel și 1 aplicator
- Ambalaj cu 3 inele
- Ambalaj cu 3 inele și 3 aplicatoare Este posibil ca nu toate mărimile de ambalaj să fie comercializate.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

NuvaRing
Vezi pct. 4.2. Farmacistul trebuie să noteze pe ambalaj data eliberării. Este recomandat ca la forma de prezentare cu 3 inele să indice data eliberării şi pe cutie şi pe plic. NuvaRing trebuie inserat nu mai târziu de 4 luni de la data eliberării, dar în toate cazurile înainte de data de expirare, oricare ar fi prima.
După îndepărtare, NuvaRing trebuie repus în plicul resigilabil şi aruncat împreună cu reziduurile menajere de asemenea manieră încât să se evite contactul accidental cu alte persoane. Acest medicament poate reprezenta un risc pentru mediu (vezi pct. 5.3). NuvaRing nu trebuie aruncat în toaletă. Orice inel neutilizat (expirat) trebuie eliminat în conformitate cu reglementările locale.

Aplicatorul NuvaRing
Aplicatorul NuvaRing nu trebuie reutilizat; acesta este conceput pentru o singură utilizare. În cazul în care aplicatorul este scăpat accidental, acesta trebuie spălat cu apă rece până la călduță (NU fierbinte).
Aplicatorul trebuie aruncat împreună cu reziduurile menajere imediat după utilizare. Acesta nu trebuie aruncat în toaletă.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

Organon Biosciences S.R.L. Strada av. Popișteanu, Nr. 54A, Expo Business Park, Clădirea 2, Birou 306 și Birou 307, Etaj 3,
Sectorul 1, București, România

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

4823/2012/01-02-03-04

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data reînnoirii autorizației: Iulie 2012

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Decembrie 2021