METRONIDAZOL ARENA 125mg capsule - prospect medicament

P01AB01 metronidazol

Medicamentul METRONIDAZOL ARENA 125mg conține substanța metronidazol , cod ATC P01AB01 - Produse antiparazitare, insecticide si repelente | Agenți contra amoebiazei și a altor boli produse de protozoare | Derivați nitroimidazol .

Date generale despre METRONIDAZOL ARENA 125mg ARENA

Substanța: metronidazol

Data ultimei liste de medicamente: 01-03-2024

Codul comercial: W67601001

Concentrație: 125mg

Forma farmaceutică: capsule

Cantitate: 30

Prezentare produs: cutie x3 blist din al/pvc transparent a cÂte 10 capsule

Tip produs: generic

Preț: 55.87 RON

Restricții eliberare rețetă: P-RF - Medicamente care se eliberează cu prescripție medicală care se reține în farmacie (nu se reînnoiește).

Autorizația de Punere pe Piață (APP)

APP producător: ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

APP deținător: ARENA GROUP S.A. - ROMANIA

Număr APP: 13842/2021/01

Valabilitate: 3 ani

Concentrațiile disponibile pentru metronidazol

125mg, 250mg, 4%, 4.5mg, 500mg, 500mg/100ml, 5g/l, 5mg/ml

Alte substanțe medicamentoase din aceeași grupă farmaceutică cu metronidazol

Listele de compensare pentru METRONIDAZOL ARENA 125mg ARENA

A - Sublista A cu 90% reducere din prețul de referință

Preț

Coplată

Plată pacient

55.87 RON

50.28 RON

5.59 RON

Conținutul prospectului pentru medicamentul METRONIDAZOL ARENA 125mg capsule

1. DENUMIREA COMERCIALĂ A MEDICAMENTULUI

Metronidazol Arena 125 mg, capsule

2. COMPOZIŢIA CALITATIVĂ ŞI CANTITATIVĂ

O capsulă conţine metronidazol 125 mg.

Excipienţi cu efect cunoscut: lactoză monohidrat, ponceau 4R (E 124).

Pentru lista tuturor excipienților, vezi pct. 6.1.

3. FORMA FARMACEUTICĂ

Capsulă.

Capsule gelatinoase tari nr. 2, cu cap şi corp de culoare galben opac care conţin o pulbere de culoare alb - gălbuie.

4. DATE CLINICE

4.1 Indicaţii terapeutice

Acest medicament se recomanda la copii cu vârsta între 6-10 ani

Metronidazol Arena 125 mg este contraindicat la copii cu vârsta sub 6 ani (vezi pct. 4.3).

Indicaţiile terapeutice derivă din activitatea antiparazitară şi antibacteriană a metronidazolului şi din proprietăţile sale farmacocinetice. Ele ţin cont atât de studiile clinice efectuate cu acest medicament, cât şi de locul său în grupa medicamentelor antiinfecţioase disponibile în prezent.

Indicaţiile sunt limitate la infestările cu paraziţi şi infecţiile cu germeni sensibili:

 amibiaze,  lambliaze,  tratamentul curativ al infecţiilor medico-chirurgicale cu germeni anaerobi sensibili,  continuarea tratamentelor curative parenterale ale infecţiilor cu germeni anaerobi sensibili,  în timpul intervenţiilor chirurgicale cu risc mare de infecţie, pentru profilaxia infecţiilor plăgilor post-operatorii din care s-au izolat germeni anaerobi sensibili,  septicemii, bacteriemii, abcese cerebrale, peritonite, pneumonii necrotizante, osteomielite, sepsis puerperal, abcese pelviene, celulite pelviene, gingivite ulverative acute, infecţii dentare acute.

În timpul administrării Metronidazol Arena 125 mg trebuie respectare ghidurile oficiale pentru utilizarea adecvată a medicamentelor antimicrobiene.

4.2 Doze şi mod de administrare

Amibiază:

Copii cu vârsta între 6-10 ani: doza recomandată este de 30 - 40 mg metronidazol/kg şi zi, divizată în 3 prize, fără a depăşi doza recomandată la adulţi. În caz de amibiază hepatică în stadiul de abces, evacuarea abcesului trebuie asociată cu tratamentul cu metronidazol. Durata tratamentului este de 7 zile consecutive.

Lambliază (giardiază):

Copii cu vârsta între 6 şi 10 ani: doza recomandată este de 375 mg metronidazol (3 capsule

Metronidazol Arena 125 mg) pe zi-timp dr 3 zile;

Tratamentul infecţiilor cu germeni anaerobi (tratament de primă intenţie sau de continuare a tratamentului curativ parenteral):

Copii cu vârsta între 6 şi 10 ani: doza recomandată este de 20-30 mg metronidazol/kg şi zi-doză unică. sau divizată în 7,5 mg/kg la fiecare 8 ore. Durata tratamentului este de 7 zile.

Tratamentul infecţiilor chirurgicale:

Metronidazolul se va asocia cu antibiotice cu acţiune asupra enterobacteriilor.

Copii cu vârsta între 6-10 ani: se foloseşte aceeaşi schemă de tratament, adminitrându-se doze de 20- 30 mg metronidazol/kg în doză unică administrată cu 2-3 ore înaintea intervenției chirurgicale.

Metronidazol Arena 125 mg este contraindicat la copii cu vârsta sub 6 ani (vezi pct. 4.3).

4.3 Contraindicaţii

Hipersensibilitate la metronidazol, imidazoli sau la oricare dintre excipienții enumerați la pct. 6.1.

Copii cu vârsta sub 6 ani (datorită formei farmaceutice).

Nu se recomandă asocierea cu disulfiram sau alcool etilic (vezi pct. 4.5).

4.4 Atenţionări şi precauţii speciale pentru utilizare

Metronidazolul trebuie utilizat cu precauţie la pacienţii cu afecţiuni neurologice centrale şi periferice severe, cronice sau evolutive, din cauza riscului de agravare a tulburărilor neurologice. Nu există suspiciunea că acest medicament ar fi carcinogen la om, chiar dacă s-a dovedit carcinogen la şoarece şi şobolan, dar nu şi la hamster.

În caz de tratament prelungit, este necesară monitorizarea apariţiei semnelor evocatoare de reacţii adverse de tip neuropatie centrală sau periferică (cum sunt parestezii, ataxie, ameţeli, convulsii).

În caz de antecedente de tulburări hematologice, tratament cu doze mari şi/sau tratament prelungit, se recomandă efectuarea periodică de teste sanguine, în special controlul formulei leucocitare. Dacă apare leucopenie, oportunitatea continuării tratamentului depinde de gravitatea infecţiei.

Metronidazolul este metabolizat, în principal, prin oxidare la nivel hepatic. Administrarea metronidazolului la pacienţi cu encefalopatie hepatică determină creşterea concentraţiilor plasmatice şi, consecutiv, exacerbarea simptomelor encefalopatiei. Ca urmare, se recomandă precauţie în cazul administrării metronidazolului la această grupă de pacienţi.

Pacienţii trebuie avertizaţi că metronidazolul poate determina coloraţia mai închisă a urinei (datorită metabolitului său) (vezi pct. 4.8).

Acest medicament conţine lactoză. Pacienţii cu afecţiuni ereditare rare de intoleranţă la galactoză, deficit de lactază (Lapp) sau sindrom de malabsorbţie de glucoză-galactoză nu trebuie să utilizeze acest medicament.

În timpul tratamentului trebuie evitate băuturile alcoolice (efect de tip disulfiram) (vezi pct. 4.5).

4.5 Interacţiuni cu alte medicamente şi alte forme de interacţiune

Asocieri nerecomandate: - Disulfiram: au fost raportate reacţii psihotice (accese delirante, stări confuzionale) la pacienţii care

utilizau concomitent metronidazol şi disulfiram. - Alcool etilic: nu trebuie consumate băuturi alcoolice şi medicamente care conţin alcool etilic în timpul tratamentului şi timp de 48 ore după tratament, din cauza posibilităţii apariţiei unei reacţii de tip disulfiram (efect antabuz) (înroşirea feţei, vărsături, tahicardie).

- Busulfan: metronidazolul poate creşte concentraţia plasmatică a busulfanului, ceea ce poate determina creşterea severă a efectelor toxice ale busulfanului.

Asocieri care necesită precauţii: - Anticoagulante orale (de tipul warfarinei): creşterea efectului anticoagulantelor orale şi a riscului

de apariţie a hemoragiilor prin scăderea metabolizării hepatice a acestora. Se recomandă controlul mai frecvent al timpului de protrombină şi supravegherea INR, cu ajustarea dozei de anticoagulant oral în timpul tratamentului cu metronidazol şi pe parcursul următoarelor 8 zile după întreruperea administrării acestuia.

- Litiu: concentraţia plasmatică a litiului poate fi crescută de metronidazol. În timpul administrării de metronidazol, trebuie monitorizate concentraţiile plasmatice ale litiului, creatininei şi electroliţilor la pacienţii trataţi concomitent cu litiu.

- Ciclosporină: risc de creştere a concentraţiei plasmatice a ciclosporinei. Concentraţia plasmatică a ciclosporinei şi creatininemia trebuie monitorizate cu atenţie atunci când administrarea în asociere este necesară.

- Fenitoină sau fenobarbital: creşterea eliminării metronidazolului determină scăderea concentraţiei sale plasmatice.

Asocieri care trebuie avute în vedere: - 5-fluorouracil: metronidazolul scade clearance-ul 5-fluorouracilului şi, ca urmare, creşte efectul

toxic al acestuia.

Aspecte particulare ale dezechilibrului valorilor INR:

Numeroase cazuri de creştere a activităţii anticoagulantelor orale au fost raportate la pacienţii trataţi cu antibiotice. Contextul infecţios sau inflamator accentuat, vârsta şi starea generală a pacientului par a fi factori de risc. În aceste situaţii, este dificil de departajat rolul patologiei infecţioase de cel al tratamentului antiinfecţios, în apariţia dezechilibrului valorilor INR. Totuşi, anumite clase de antibiotice sunt implicate mai frecvent: în special fluorochinolone, macrolide, tetracicline, cotrimoxazol şi anumite cefalosporine.

Interacţiuni cu examenele paraclinice:

Metronidazolul poate imobiliza treponemele şi de aceea poate determina o reacţie fals pozitivă la testul Nelson-Mayer.

4.6 Fertilitatea, sarcina şi alăptarea

Sarcina

Studiile la animale nu au pus în evidenţă un efect teratogen. În absenţa efectului teratogen la animal, nu este de aşteptat un efect malformativ la om. Într-adevăr, până în prezent, substanţele responsabile de malformaţii la om s-au dovedit teratogene la animale, în cursul studiilor efectuate corect, la două specii.

În clinică, analiza unui număr mare de sarcini expuse nu a relevat în mod aparent niciun efect malformativ sau fetotoxic particular al metronidazolului. Totuşi, numai studiile epidemiologice permit verificarea absenţei riscului.

Deoarece metronidazolul traversează bariera feto-placentară şi efectele asupra organogenezei umane fetale nu sunt cunoscute, utilizarea acestuia în timpul sarcinii trebuie evaluată cu atenţie.

Alăptarea

La om, deoarece metronidazolul se excretă în lapte, dacă nu este necesar, trebuie evitată expunerea la acest medicament în timpul alăptării.

4.7 Efecte asupra capacităţii de a conduce vehicule şi de a folosi utilaje

Pacienţii trebuie atenţionaţi asupra posibilităţii apariţiei confuziei, ameţelilor, halucinaţiilor, convulsiilor sau tulburărilor oculare (vezi pct. 4.8) şi trebuie să li se recomande să nu conducă vehicule şi să nu folosească utilaje dacă apar astfel de simptome.

4.8 Reacţii adverse

Frecvenţa de apariţie a reacţiilor adverse este definită prin următoarea convenţie: foarte frecvente (≥1/10), frecvente (≥1/100 şi <1/10), mai puţin frecvente (≥1/1000 şi <1/100), rare (>1/10000 şi <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecvenţă necunoscută (care nu poate fi estimată din datele disponibile).

În cadrul fiecărei grupe de frecvenţă, reacţiile adverse sunt prezentate în ordinea descrescătoare a gravităţii

Tabel 1.

Aparate, sisteme şi organe Frecvenţă Reacţie/eveniment advers(ă)

Rare tulburări digestive benigne (dureri epigastrice, greaţă, vărsături, diaree), glosită,

Tulburări gastro-intestinale xerostomie, stomatită, gust metalic, anorexie

Foarte rare pancreatită reversibilă la întreruperea tratamentului.

Rare senzaţie de căldură, prurit, erupţie cutanată uneori febrilă,

Afecţiuni cutanate şi ale ţesutului urticarie, edem Quincke, subcutanat Foarte rare şoc anafilactic.

Tulburări ale sistemului nervos Rare cefalee, neuropatii periferice senzitive, convulsii, vertij, ataxie.

Tulburări psihice Rare confuzie, halucinaţii.

Investigaţii diagnostice Rare apariţia unei coloraţii brun- roşiatice a urinii, datorată prezenţei pigmenţilor hidrosolubili proveniţi din metabolizarea acestui medicament.

Tulburări hematologice şi Foarte rare neutropenie, agranulocitoză şi limfatice trombopenie

Tulburări hepatobiliare Foarte rare modificări reversibile ale testelor hepatice şi hepatită colestatică.

Tulburări oculare Foarte rare tulburări vizuale tranzitorii (diplopie, miopie)

Raportarea reacțiilor adverse suspectate

Raportarea reacţiilor adverse suspectate după autorizarea medicamentului este importantă. Acest lucru permite monitorizarea continuă a raportului beneficiu/risc al medicamentului. Profesioniştii din domeniul sănătăţii sunt rugaţi să raporteze orice reacţie adversă suspectată la Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România Str. Aviator Sănătescu nr. 48, sector 1 Bucuresti 011478- RO Tel: + 4 0757 117 259 Fax: +4 0213 163 497 e-mail: adr@anm.ro.

4.9 Supradozaj

În tentativele de suicid sau în supradozajul accidental a fost raportată administrarea de doze unice de până la 12 g.

Simptomele se limitează la vărsături, ataxie şi dezorientare uşoară.

Nu există antidot specific pentru supradozajul cu metronidazol. În cazul în care se suspicionează un supradozaj masiv, trebuie iniţiat un tratament simptomatic şi de susţinere.

5. PROPRIETĂŢI FARMACOLOGICE

5.1 Proprietăţi farmacodinamice

Grupa farmacoterapeutică: preparate antiprotozoare, amoebicide şi similare, derivate de nitroimidazol, codul ATC: P01AB01.

Mecanism de acţiune

Metronidazolul este un derivat de 5-nitroimidazol cu acţiune bactericidă şi activitate împotriva mai multor protozoare (acţiune amoebicidă, împotriva Giardia intestinalis şi Trichomonas vaginalis). Mecanismul de acţiune al metronidazolului nu este în totalitate cunoscut, dar se consideră că implică reducerea sa de către nitroreductaza bacteriană la un intermediar instabil, care interacţionează cu ADN-ul, prevenind în mod eficient replicarea ulterioară. Metaboliţii oxidativi ai metronidazolului au, de asemenea, activitate antibacteriană.

Spectrul de activitate antimicrobiană

Concentraţiile limită, care separă suşele sensibile de cele cu sensibilitate intermediară şi pe acestea din urmă de cele rezistente, sunt: S ≤ 4 mg/l şi R > 4 mg/l.

Prevalenţa rezistenţei dobândite poate varia în funcţie de zona geografică şi de anotimp pentru anumite specii. Este deci util să se cunoască date despre prevalenţa rezistenţei locale, mai ales în cazul tratamentului infecţiilor severe. Aceste date nu pot oferi decât o orientare în ceea ce priveşte probabilitatea ca o suşă bacteriană să fie sensibilă la acest agent antiinfecţios.

Specii sensibile: - aerobi Gram negativ: Helicobacter pylori - anaerobi: Bacteroides fragilis, Bifidobacterium, Bilophila, Clostridium perfringens, Clostridium difficile, Eubacterium, Fusobacterium, Peptostreptococcus, Prevotella, Porphyromonas, Veillonella.

Specii rezistente: - aerobi Gram pozitiv: Actinomyces - anaerobi: Mobiluncus, Propionibacterium acnes

Activitate antiparazitară: - Entamoeba histolytica - Giardia intestinalis - Trichomonas vaginalis

5.2 Proprietăţi farmacocinetice

Absorbţie

După administrarea orală, metronidazolul este absorbit rapid; cel puţin 80% se absoarbe în prima oră.

Concentraţiile plasmatice maxime după administrarea orală sunt similare cu cele obţinute după administrarea intravenoasă de doze echivalente. Biodisponibilitatea după administrarea orală este de 100%, nefiind modificată semnificativ de ingestia alimentelor.

Distribuţie

După aproximativ o oră de la adminstrarea unei doze unice de 500 mg, concentraţia plasmatică maximă atinsă este, în medie, de 10 μg/ml. După 3 ore, concentraţia plasmatică medie este de 13,5 μg/ml. Timpul de înjumătăţire plasmatică este de 8 - 10 ore. Legarea de proteinele plasmatice este mică: sub 20%. Volumul aparent de distribuţie este semnificativ, de aproximativ 40 l (corespunzător la 0,65 l/kg). Distribuţia este rapidă şi importantă; se ating concentraţii similare cu cele plasmatice în: plămâni, rinichi, ficat, piele, bilă, lichid cefalorahidian, salivă, lichid seminal, secreţii vaginale. Metronidazolul traversează bariera feto-placentară şi se excretă în laptele matern.

Metabolizare

Se metabolizează predominant hepatic, prin oxidare, rezultând doi compuşi principali: - metabolitul 'alcool”, metabolit principal, cu activitate bactericidă asupra anaerobilor de aproximativ 30% din cea a metronidazolului şi timp de înjumătăţire plasmatică prin eliminare de aproximativ 11 ore;

- metabolitul 'acid”, în cantitate mică, cu activitate bactericidă de aproximativ 5% din cea a metronidazolului.

Eliminare

Se concentrează intens în ficat şi în bilă. Se concentrează slab în intestin. Se elimină în mică măsură prin fecale. Eliminarea este predominant urinară, metronidazolul şi metaboliţii oxidaţi excretaţi prin urină reprezintă aproximativ 35 - 65% din doza administrată.

5.3 Date preclinice de siguranţă

Carcinogenitate

Metronidazolul s-a dovedit a fi carcinogen la şoarece şi la şobolan. Cu toate acestea, studii similare la hamster au avut rezultate negative, iar studii epidemiologice de amploare, la om, nu au adus o dovadă a unui risc carcinogen crescut pentru om.

Mutagenitate

Metronidazolul s-a dovedit mutagen la bacterii, in vitro. În studii efectuate in vitro pe celule de mamifer sau in vivo, la rozătoare şi om, dovezile unui efect mutagen al metronidazolului au fost insuficiente, unele studii raportând efecte mutagene, în timp ce alte studii au avut rezultate negative.

Prin urmare, utilizarea metronidazolul în tratamentul cu durată prelungită trebuie evaluată cu atenţie (vezi pct. 4.4).

6. PROPRIETĂŢI FARMACEUTICE

6.1 Lista excipienţilor

Conținutul capsulei

Amidon de porumb

Lactoză monohidrat

Gelatină

Dioxid de siliciu coloidal anhidru

Talc

Stearat de magneziu

Capul și corpul capsulei

Dioxid de titan (E 171)

Galben de chinolină (E 104)

Albastru briliant FCF (E 133)

Ponceau 4R, Roșu coșenilă A (E 124)

Dioxid de siliciu

Laurilsulfat de sodiu

Acid acetic glacial

Glicerol

Gelatină

6.2 Incompatibilităţi

Nu este cazul.

6.3 Perioada de valabilitate

3 ani

6.4 Precauţii speciale pentru păstrare

A se păstra la temperaturi sub 25ºC, în ambalajul original, pentru a fi ferit de lumină.

6.5 Natura şi conţinutul ambalajului

Cutie cu 3 blistere din Al/PVC transparent a câte 10 capsule.

6.6 Precauţii speciale pentru eliminarea reziduurilor

Fără cerințe speciale.

7. DEŢINĂTORUL AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

ARENA GROUP S.A

Str. Ştefan Mihăileanu nr 31, cod 024022, sector 2, Bucureşti, România

8. NUMĂRUL(ELE) AUTORIZAŢIEI DE PUNERE PE PIAŢĂ

13842/2021/01

9. DATA PRIMEI AUTORIZĂRI SAU A REÎNNOIRII AUTORIZAŢIEI

Data primei autorizări: Aprilie 2021

10. DATA REVIZUIRII TEXTULUI

Aprilie 2021

Informaţii detaliate privind acest medicament sunt disponibile pe website-ul Agenţiei Naţionale a

Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România http://www.anm.ro.